Наслідки несплати штрафу за порушення ПДР

  1. В який термін необхідно сплатити штраф за порушення ПДР
  2. Хто може притягнути до відповідальності за несплату штрафу
  3. Які наслідки несплати штрафу передбачені в законодавстві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Правила дорожнього руху, затверджені Постановою Уряду РФ № 1090 від 23 жовтня 1993 р передбачають за ряд порушень адміністративну відповідальність у вигляді штрафів. Відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення РФ під адміністративним штрафом розуміється грошове стягнення, виражене в рублях. Відповідно до частини 1.3 статті 32.2 КоАП РФ штраф, сплачений протягом 20 діб з дня винесення постанови про накладення адміністративного покарання, сплачується з 50% знижкою, за винятком випадків, коли на сплату штрафу була призначена відстрочка або розстрочка. Давайте розглянемо які будуть наслідки несплати штрафу за порушення ПДР і яка міра відповідальності може бути застосована до водія, що вирішив не оплачувати штраф за вчинене ним порушення.

Несвоєчасна сплата штрафу, або сплата не в повному розмірі (частково) має на увазі адміністративну відповідальність. Розберемо цей момент докладніше.

В який термін необхідно сплатити штраф за порушення ПДР

Особа, притягнута до адміністративної відповідальності за порушення ПДР у вигляді штрафу, зобов'язане сплатити штраф в повному розмірі в 60-денний термін з моменту набрання постановою про накладення адміністративного стягнення у законну силу, або, якщо було призначено відстрочення або розстрочення сплати штрафу - в 60 денний строк з дня закінчення терміну розстрочки або відстрочки (див. ч. 1 ст. 32.2 КоАП РФ).

Постанова по справі про адміністративне правопорушення, якщо тільки воно не розглядається в суді, не може бути винесено пізніше двох місяців після вчинення правопорушення (ч. 1 ст. 4.5 КоАП РФ).

Якщо постанову по справі про адміністративне правопорушення винесено, і призначений штраф не сплачений у визначений шестидесятиденний термін, з наступного дня після закінчення цього терміну порушник може бути притягнутий до адміністративної відповідальності згідно з ч. 1 ст. 20.25 КоАП РФ у вигляді:

  • Адміністративного штрафу в розмірі двократної суми несплаченого штрафу, при цьому розмір штрафу не може бути менше 1000 руб .;
  • адміністративного арешту на термін до 15 діб. Даний вид адміністративного стягнення не може бути застосований до порушника правил дорожнього руху, якщо факт порушення зафіксовано за допомогою технічних засобів фото- і відеозйомки (див. П. 3 Примітки до ст. 20.25 КоАП РФ);
  • До 50 годин обов'язкових робіт.

Хто може притягнути до відповідальності за несплату штрафу

Згідно ч. 1 ст. 23.1 КоАП РФ, справи про притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, пов'язані з несплатою штрафу, розглядає суд. Справа про адміністративне правопорушення збуджує співробітник поліції, інспектор ГИБДД або судовий пристав-виконавець (див. П. 12 ч. 5 ст. 28.3 КоАП РФ). Термін давності у справах, що розглядаються суддею, відповідно до ч. 1 ст. 4.5 КоАП РФ, становить 3 місяці з дати закінчення терміну сплати штрафу. Тобто притягти до відповідальності після закінчення 3 місяців після того, як визначений термін сплати штрафу закінчився, буде неможливо.

При зупинці автомобіля інспектор ДПС обов'язково перевірить по базі даних наявність у власника транспортного засобу несплачених штрафів за порушення правил дорожнього руху. Якщо несплачені штрафи є, і з моменту закінчення терміну сплати штрафу ще не пройшло 3 місяці на дату перевірки, інспектор ГИБДД складе протокол за невиконання обов'язків по сплаті раніше виписаного штрафу. Крім того, інспектор матиме право затримати водія і доставити його в суд для притягнення до відповідальності.

Якщо вас зупинять у вихідний день, інспектор має право доставити вас у відділення поліції на термін до 48 годин, після чого вас доставлять до суду. Автомобіль при цьому відправиться на штрафмайданчик (Див. Ст. Ст. 3.9, 23.1, 27.1, 27.3 - 27.5 КоАП РФ).

Також, якщо після закінчення 60 днів з дати вступу в законну силу постанови про накладення штрафу в Державній інформаційній системі про державних і муніципальних платежах будуть відсутні відомості про сплату штрафу, то посадова особа, суддя або орган, які винесли постанову про накладення штрафу, виготовлять другий примірник постанови, який буде направлений в службу судових приставів протягом 10 діб (див. ч. 5 ст. 32.2 КоАП РФ). Після чого буде порушено виконавче провадження, і штраф буде стягнуто в примусовому порядку.

Які наслідки несплати штрафу передбачені в законодавстві

Розглядаючи наслідки несплати штрафу за порушення ПДР слід також сказати, що стосовно боржника в законодавстві передбачені дії з боку служби судових приставів-виконавців. Виконавче провадження регулюється Федеральним Законом № 229-ФЗ вiд 02 жовтня 2007 року "Про виконавче провадження». Зокрема, згідно зі ст. ст. 12, 30, 36, 67, 69 і 98 Закону № 229-ФЗ, судовий пристав-виконавець має право звернути стягнення на майно, на періодичні виплати (пенсію, заробітну плату тощо), на грошові кошти боржника, що знаходяться на його рахунках в банку і на наявні у нього цінні папери. У тому випадку, якщо сума заборгованості перевищить 30 тис. Руб. або 10 тис. руб., якщо ця сума не сплачена протягом 2 місяців з дня закінчення терміну добровільного виконання вимог виконавчого документа, виноситься постанова про тимчасове обмеження на виїзд боржника за кордон РФ.

Також з боржника буде стягнуто виконавчий збір у розмірі 7% від суми штрафу і не менше 1000 руб., Якщо тільки після порушення виконавчого провадження боржник не сплатить штраф добровільно (ч. 3 ст. 112 Федерального Закону № 229-ФЗ вiд 02 жовтня 2007 р .). Якщо протягом 2 років з дня набрання постановою про призначення штрафу воно не приведено у виконання, згідно зі ст. 31.9 КоАП РФ, постанова не підлягає виконанню.

Таким чином, порушник має право оскаржити накладене на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу. В іншому випадку краще сплатити штраф вчасно і в повному обсязі, не чекаючи прийняття забезпечувальних заходів.

Підтвердження сплати штрафу краще зберігати протягом як мінімум двох років і мати при собі. У разі, якщо зупинив вас інспектор не зможе побачити в базі даних ГИБДД відомостей про сплату штрафу, ваш чек, квитанція про сплату штрафу або інший платіжний документ зможе виправити ситуацію.

Ви також можете в будь-який момент перевірити наявність інформації про сплачені вами штрафи на сайті ГИБДД за допомогою сервісу «Перевірка штрафів ГИБДД». Досить ввести дані державного номерного знака і свідоцтва про реєстрацію ТЗ, і ви побачите всю інформацію по штрафам, в тому числі зможете переконатися, що у вас немає неоплачених штрафів.

Для жителів м Москви діє Система інтерактивної взаємодії з громадянами та організаціями «Автокод», введена відповідно до Постанови Уряду р Москви № 700-ПП від 25 жовтня 2016 року (див. П. П. 1.3, 1.4.2, 1.4 .3 Положення). За допомогою СІМ Автокод можна отримувати відомості про несплачені штрафи, сплачувати штрафи, а також оскаржити.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online