Заява Костіна про валютні депозити викликало широкий резонанс. Чи вірно його зрозуміли?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В інтерв'ю Business FM банкір висловився про ймовірність повернення валютних вкладів в рублях. Що насправді малося на увазі? В інтерв'ю Business FM банкір висловився про ймовірність повернення валютних вкладів в рублях

Андрій Костін. Фото: Петро Ковальов / ТАСС

Заява президента - голови правління ВТБ Андрія Костіна з приводу ризиків для валютних депозитів спричинило широкий резонанс на межі паніки. Соцмережі сприйняли його слова так: у разі санкцій держбанк буде конвертувати доларові вклади в рублі за поточним курсом.

Заява про доларових вкладах Костін зробив в інтерв'ю Business FM на Східному економічному форумі, обговорюючи, чи є у держбанку відповідь на можливі санкції.

- План у нас є, безумовно. Я його деталі розкривати не буду, але можу сказати, що всі зобов'язання перед вкладниками, перед клієнтами ми будемо виконувати. І це не тільки моя думка, це програма, узгоджена з Центральним банком, з урядом. Якщо необхідно, буде надана допомога в цьому. Доларів у нас багато на зараз. Якщо народ побіжить гроші знімати, ми всім віддамо.

- Проте всім цікаво зрозуміти, які, в принципі, існують механізми. Щоб вас не катувати, я варіанти запропоную. Може бути, запас доларової готівки. Може бути, переведення доларових депозитів в інші банки, то є інший банк викупить у вас депозит.

- Всі ці можливості розглядаються - і виплата в національній валюті за поточним курсом, і переклад в інші банки, це в рублях, з тим, щоб потім вони перевелися в долари. І готівку у нас зараз, ми багато завезли, тому, в принципі, готовий базове рішення, яке приймається урядом і Центральним банком, і найбільшими банками: клієнти постраждати не повинні. Це як би базове. Які форми будуть знайдені? Це вже інше питання.

- Ну це добре. Це фізичні особи. Це вкладники. Але, мені здається, складніше ...

- Те ж саме - компанії. Не секрет, що ми сьогодні навіть з компаніями, яким видаємо кредити в доларах, робимо застереження про те, що вони можуть повернуті бути в рублях, припустимо, по курсу. Це вже як перехід на розрахунки. Нам кажуть: курс нестабільний. Ми говоримо: хлопців, послухайте, адже ціна може фіксуватися в доларах, а розплата може йти в рублях за курсом. У чому проблема-то? Проблем немає. Це все надумані думки.

Крім того, багатьох зачепила фраза Костіна в інтерв'ю Bloomberg про те, що всі клієнти всіх банків зможуть отримати назад свої гроші, а вже в якій валюті - це інше питання.

Чи є привід для паніки? Коментує головний редактор Business FM Ілля Копелевіч, який розмовляв з Андрієм Костіним на Східному економічному форумі

- Я почитав заголовки багатьох ЗМІ, тому що резонанс величезний, йдуть заголовки «Долари виплатять в рублях». Пропоную ще раз уважно послухати все сказане. Говорилося про плани «А», «Б», «В» і «Г». І я сам запропонував одну з опцій, наприклад, якщо раптом ВТБ не зможе оперувати доларами і йому не вистачить готівки власної доларової, щоб комусь виплатити доларовий депозит, чи можна, щоб цей депозит пішов в інший банк? З цим іншим банком, як я пропонував свою опцію, розплатиться в рублях за курсом, а той інший, умовний Бетта-банк, наприклад, видасть в доларах? «Так», - сказав Костін ствердно, і такий є варіант. Тобто він не говорив, що переведуть насильно долари в рублі. Він сказав, що будуть варіанти. Може бути, хтось цілком погодиться в рублях за курсом ВТБ отримати в такій ситуації. Особливо якщо, не дай Бог, курс долара буде 100 в той момент. Тому мені здається, що, звичайно, невірне сприйняття в соцмережах та й у багатьох ЗМІ ось цих слів про те, що можливі варіанти в різних валютах.

- А ось цей Бетта-банк не ризикує сам потрапити під санкції, в разі ось такої операції?

- На це питання дійсно ніхто не може дати відповідь - ні Костін, ні навіть американський Мінфін. Але ви знаєте, з розмов з банкірами, з досвідченими людьми, які добре розбираються у фінансах, взагалі ймовірність того, що Америка введе такі санкції щодо великих банків, в результаті яких фактично будуть конфісковані доларові вклади, в ймовірність цього, чесно скажу, все вірять дуже мало. Такого ніколи не було. Це буде глобальний підрив довіри до долара. Тобто різні санкції можуть вводитися, але щоб просто взяти і фактично конфіскувати у людей доларові депозити і спеціально ще зробити так, щоб і варіантів не було, здається якимось Армагеддоном.

На форумі Костін також прокоментував рада глави Мінекономрозвитку Максима Орешкіна продавати долари.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Що насправді малося на увазі?
Які форми будуть знайдені?
У чому проблема-то?
Чи є привід для паніки?
З цим іншим банком, як я пропонував свою опцію, розплатиться в рублях за курсом, а той інший, умовний Бетта-банк, наприклад, видасть в доларах?
А ось цей Бетта-банк не ризикує сам потрапити під санкції, в разі ось такої операції?
Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online