Челнінского «рішали» загрожує стаття за невірне рішення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

27.05.2016

Земельні війни в Челнах: власники бренду «Колеса даром» подали в поліцію на Ріната Ахмадіева

Кримінальної справи для підприємця Рината Ахмадіева, який звинуватив керівництво Челнінского виконкому в корупції, вимагає співвласник групи «Брінекс» Рустем Бадретдінов. Його заяву в поліцію описує, як Ахмаді, в якому виконком міста бачить «рішали» з земельних питань за минулої адміністрації, виступив посередником між бізнесом і владою - за 1,5 млн. Рублів зобов'язався вибити в муніципалітеті необхідний під СТО ділянку. Однак влада змінилася - і Ахмаді не встиг довести справу до кінця ...

Ренат і Рустем Бадретдинова - власники групи «Брінекс» Фото:   brinex Ренат і Рустем Бадретдинова - власники групи «Брінекс» Фото: brinex.ru

РИНАТ Ахмад ВИЯВИВСЯ В ПОЛЕ ЗОРУ ПОЛІЦІЇ

На ім'я начальника Челнінского відділу поліції «Автозаводський» надійшла заява з проханням провести перевірку і порушити кримінальну справу стосовно підприємця Рината Ахмадіева, який прославився завдяки інформаційному протистояння з адміністрацією міста гендиректора ТОВ «Експо-Кама» Сергія Яковлєва. Заява (копія є в розпорядженні «БІЗНЕС Online») подано Рустемом Бадретдинова - гендиректором ТОВ «2Р-Нерухомість» - фірми, зайнятої здачею в оренду своєї нерухомості. У Татарстані Рустем і Ренат Бадретдинова більше відомі як власники групи «Брінекс», а в Росії - торгового бренду «Колеса даром», одного з провідних продавців шин на ринку, з магазинами в регіонах і популярним в рунеті однойменною онлайн-магазином. Група також займається торгівлею іншими автозапчастинами і трохи нерухомістю - в рамках основного шинного бізнесу.

У своєму листі Рустем Бадретдінов розповів, як у 2014 році вони з двоюрідним братом хотіли оформити права на земельні ділянки в селищі Сидорівка (район Набережних Човнів - прим. Ред.). Тут на проспекті Казанському у групи станція техобслуговування, яка, очевидно, займає орендовану муніципальну землю. Ймовірно, з викупом землі у власність у підприємців виникли труднощі в виконкомі, після чого з пропозицією своїх послуг і виник Ахмаді. Бадретдінов пише, що Ахмаді запропонував їм вирішити всі питання: сторони підписали угоду, і посередник взяв 1,5 млн. Рублів.

«Однак уже на самому початку виконання зобов'язань Ахмаді не взяв ні довіреність на представлення наших інтересів, ні будь-яких документів, а всі питання з виконкомом і з іншими особами вирішували ми самі (працівники ТОВ« 2Р-Нерухомість »). Ми зрозуміли, що даний громадянин ввів нас в оману і обманом отримав від нас кошти », - йдеться в заяві. З подальших пояснень Бадретдинова слід, що в 2015 році брати ще намагалися змусити Ахмадіева відпрацювати 1,5 млн. І тільки до осені з'ясували, що він і не намагався представляти їх інтереси ні в адміністрації Василя Шайхразіева, під що спочатку брав гроші, ні перед командою Наиля Магдеева. У лютому 2016 року Ахмаді остаточно зник з очей Бадретдинова, в результаті чого вони і звернулися в поліцію, називаючи Ахмадіева шахраєм.

Бадретдинова відомі в Росії як власники торгового бренду «Колеса даром» Фото:   kolesa-darom Бадретдинова відомі в Росії як власники торгового бренду «Колеса даром» Фото: kolesa-darom.ru

ГРАВЕЦЬ РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ НЕ ДОМОВИВСЯ З виконкому ЩОДО МАГАЗИНУ НА ОКОЛИЦІ

Шинний бізнес «Брінекс» в 1997 році створили батьки нинішніх засновників - брати Рафаїл і Наїл Бадретдинова. Рафаїл довгий час займався продажами нижньокамскі шин і в середині 2000-х зайняв місце в топ-менеджменті нафтохімічних структур «Татнефти». З 2004 року він працював заступником директора з маркетингу ТОВ «Торговий дім Кама» - офіційного дистриб'ютора «Ніжнєкамскшини», в 2014 році став виконавчим директором торгового дому.

Сьогодні власниками всього бізнесу вказані діти, і в рамках основних шинних інтересів група обзавелася двома фірмами для угод з нерухомістю (крім «2Р-Нерухомості» це ТОВ «Компанія Брінекс») і трьома логістичними ТОВ: «Брінекс Логістик», «Компанія Брінекс Логістик» і «Логістичний сервіс» - всі вони прописані в Автоград і створені в частках з іншими учасниками. Торгівля ж автокомпонентів традиційно ділиться кузенами навпіл. Рустем і Ренат є рівноправними власниками ТОВ «Група Брінекс» в Тольятті, ТОВ «Автошінцентр» в Іжевську, ТОВ «Колеса даром» в Казані, ТОВ «Мегадіск» в Челнах і, ймовірно, головного свого ресурсу на регіональних ринках - ТОВ «Колеса даром Ру »в Нижньокамську. Компанію, від імені якої подано заяву в поліцію, Бадретдинова зареєстрували за три місяці до зустрічі з Ахмадіевим, в червні 2014 року, і, очевидно, не потребували офісі для неї: «2Р-Нерухомість» прописана за адресою сервісного центру Vianor - «Брінекс »є офіційним дистриб'ютором фінського виробника Nokian Tyres в Росії.

Цікаво, що СЦ Vianor спокійно розмістився в завидною точці міста на проспекті Миру, розбиваючи лінію комерційної нерухомості Олексія Миронова - президента благодійного фонду «Відкриті серця» та екс-власника ГК «Єврогрупи». Перехопити у Миронова шматок землі безпосередньо під боком його висотки «Європа Тауер» не кожному по плечу, і нерозуміння відомого російського бренду з адміністрацією Шайхразіева через магазина в Сидорівці на цьому тлі дивує. Зате масштаб бізнесу пояснює ціну питання, запитану Ахмадіевим за лояльність адміністрації.

Шинний бізнес «Брінекс» в 1997 році створили батьки нинішніх засновників - брати Рафаїл (нині голова ради директорів, на фото) і Наїл Бадретдинова Фото:   brinex Шинний бізнес «Брінекс» в 1997 році створили батьки нинішніх засновників - брати Рафаїл (нині голова ради директорів, на фото) і Наїл Бадретдинова Фото: brinex.ru

ЯК Ахмад ВИГРАВ СУД, АЛЕ НЕ СПРАВА

Нагадаємо, прізвище Ахмадіева вперше спливла в рамках епістолярної кампанії депутата міськради Яковлєва, який намагався викрити мерію в корупції. Яковлєв опублікував розповідь Ахмадіева - той заявляв, що керівник виконкому Човнів Рінат Абдуллін нібито змушував підприємця передати орендовану його матір'ю землю сусіда по ділянці Радіку Равилова, а на відмову Ахмадіева Абдуллін обіцяв «задушити» бізнес орендаря і все одно забрати землю. Згодом історію, розказану Ахмадіевим, Яковлєв направив до Національного антикорупційного комітету (НАК). Громадська організація запросила роз'яснень у прокуратури РТ і отримала звіт за результатами проведеної перевірки.

Республіканська прокуратура встановила послідовність подій. У відповіді НАКу йдеться, що ділянка площею +1956 кв. м навпроти парку Перемоги було передано в оренду Ахмадіевой в листопаді 2013 року за будівництво адміністративної будівлі. Освоїти землю Ахмаді вирішив тільки в березні 2015 року, вже при новій адміністрації. Однак виконком відмовився видати його матері дозвіл на будівництво, заявивши, що проектна документація не відповідає містобудівній плану. Ахмадіева подала в суд і виграла у адміністрації в трьох інстанціях - в грудні минулого року суд поставив крапку в цій справі: виконком зобов'язаний видати дозвільну документацію, а за зволікання у виконанні судових рішень мерія була тричі оштрафована на загальну суму 110 тис. Рублів. У березні цього року дозвіл було видано, однак за місяць до цього саме право Ахмадіевой на оренду землі оскаржив УФАС. До перевірки володінь Ахмадіева антимонопольників підштовхнули громадяни, незадоволені перспективою будівництва на місці парковки чергового торгово-офісного центру. У березні, організовані «Комуністами Росії», жителі найближчого будинку 23 / 11б розіслали скарги по всіх інстанціях - від прокурора РТ до президента РФ. В результаті УФАС виявив, що адміністрація Шайхразіева в 2013 році оформила землю за актом вибору з порушеннями: публікація про ділянку в пресі не відповідала вимогам, а термін, який надається після неї іншим претендентам для подачі своїх заявок на землю, не був витриманий. Таким чином, ще до видачі Ахмадіевой дозволу на будівництво, грунтуючись на приписі УФАС, виконком скасував постанову про надання земельної ділянки, а договір оренди визнав недійсним і направив відповідний позов в Арбітражний суд РТ - про визнання угоди з Ахмадіевой нікчемною. Позов поки не розглянутий.

Прізвище Ахмадіева вперше спливла в рамках епістолярної кампанії депутата міськради Сергія Яковлєва (зліва) Прізвище Ахмадіева вперше спливла в рамках епістолярної кампанії депутата міськради Сергія Яковлєва (зліва)

Відносно Равилова прокуратура встановила, що ніяких заяв про надання йому ахмадіевского ділянки він не подавав. Більш того, сам Равилов теж сьогодні на ножах з адміністрацією, оскільки сусідній з Ахмадіевим ділянку площею 16,9 тис. Кв. м він орендував під спортманеж, а за фактом розташував тут торгову інфраструктуру, офіси і кафе. У березні, одночасно з видачею дозволу на будівництво Ахмадіевой, муніципалітет подав до суду позов про стягнення з Равилова суми безпідставного збагачення в розмірі 14,5 млн. Рублів і 1,3 млн. Рублів відсотків за користування чужими грошовими коштами.

Єдине, що республіканська прокуратура ставить в провину Челнінского виконкому, - той факт, що з липня 2014 року по березень 2016 року Равилова дозволяли розпоряджатися ділянкою на свій розсуд.

ГРОШІ ВЗЯВ, А ВИРІШУВАТИ ПИТАННЯ НЕ З КИМ?

Той факт, що протягом 1,5 років виконком не перешкоджав діяльності Равилова, повністю вкладається в заявлену командою Магдеева політику: спадщина попередньої адміністрації цілеспрямовано не ворушити, але в робочому порядку відкочувати незаконні рішення. Так і сталося з обома героями історії: коли Ахмаді і Равилов заявили про себе, муніципалітет перевірив їх права на землю і відреагував. Причому у випадку з ініціатором скарги Ахмадіевим перевірка виявила дуже цікаві факти. Ахмадіева визнали місцевим «рішали» - посередником між адміністрацією та претендентами на муніципальні ділянки, який за винагороду вмів завжди повернути чиновників обличчям до претендентів на землю або на будівництво.

Рінат Абдуллін нібито обіцяв «задушити» бізнес Ахмадіева і забрати землю Рінат Абдуллін нібито обіцяв «задушити» бізнес Ахмадіева і забрати землю

Нагадаємо, аналогічну роль при адміністрації Шайхразіева грав двоюрідний брат мера Айрат Марданшін, який оформив на себе і свою дружину 8 ділянок землі за актом вибору, а згодом 5 з них перепродав. 8 ділянок - це тільки ті випадки, які виявила в 2014 році комісія республіканської експертної групи з питань протидії корупції, яка призвела до відставок заступника керівника виконкому Рафара Шакірова і начальника земельного управління Ірини Сібекіной.

За Ахмадіевим ж служба містобудівного розвитку в цьому році нарахувала 18 ділянок, сформованих за клопотанням підприємця. Лише один з них був відданий в оренду матері Ахмадіева, інші пішли різноманітним прохачам - мабуть таким же, як і Бадретдінов. Відзначимо, що його підозри, ніби Ахмаді зовсім нічого не зробив заради «2Р-Нерухомості», мабуть, помилкові - в списку СГР ділянку в Сидорівці під СТО був сформований, але не реалізований, отже, клопотання Ахмаді подавав. Той факт, що воно не було результативним, можна легко пояснити - справа була в жовтні 2014 року, коли «друзів» Ахмадіева в виконкомі змінило нове керівництво. Можливо, з тієї ж причини він не поспішав розпорядитися і своїм завидною ділянкою навпроти парку Перемоги, адже землю він звик брати і в інтересах третіх осіб, а не тільки для себе.

На жаль, коментарі обох сторін конфлікту за заявою в поліцію отримати не вдалося. Ініціатори заяви відмовилися обговорювати дану тему, Ахмаді ж проігнорував пропозицію «БІЗНЕС Online» прокоментувати питання.

Список ділянок, сформованих за клопотанням Ахмадіева Натисніть, щоб збільшити Список ділянок, сформованих за клопотанням Ахмадіева Натисніть, щоб збільшити

Втім, з подібним питанням - про його ролі у виділенні муніципальних ділянок - ми зверталися до Ахмадіеву і раніше, в березні. Тоді він відповів: «У мене один-єдиний ділянку, за який я б'юся і буду битися до кінця. Цю інформацію легко перевірити в базі даних, чи були коли-небудь заяви від мене і моїх близьких. Це точна інформація, і я запевняю, що такого не було. «Рішали» назвали? Зараз як завгодно називати будуть. Звичайно, доводиться якісь документи рухати в кабінетах, не без цього, інакше місяцями лежати будуть. Може, тому вони так вирішили - раз часто ходить, значить, «вирішувала».

«БІЗНЕС Online» буде продовжувати стежити за розвитком подій навколо цієї справи, як і за іншими епізодами Челнінского серіалу під назвою «Земельні війни».

ГРОШІ ВЗЯВ, А ВИРІШУВАТИ ПИТАННЯ НЕ З КИМ?
«Рішали» назвали?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online