Оподаткування адвокатів і нотаріусів: особливості та порядок оплати

  1. Форми ведення діяльності:
  2. Оподаткування приватнопрактикуючих нотаріусів та адвокатів
  3. Податок на додану вартість
  4. Податок на майно
  5. ПДФО
  6. Страхові внески
  7. Якщо приватно практикуючий адвокат або нотаріус, є роботодавцем
  8. Оподаткування адвокатських утворень
  9. Податок на прибуток
  10. Податок на майно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Статус осіб, які займаються адвокатською і нотаріальною діяльністю, а також особливості обчислення і сплати окремих видів податків залежить від того, в якій формі вони ведуть діяльність: як приватно практикуючі особи або в складі освіти. Але, незалежно від форми ведення діяльності, єдиною доступною системою оподаткування як для приватнопрактикуючих нотаріусів та адвокатів, так і для різних утворень є загальна система оподаткування.

Оподаткування адвокатів і нотаріусів, незалежно від обраної форми ведення діяльності, здійснюється з урахуванням ряду особливостей, характерних тільки для зазначеної групи платників податків. Відповідно до законодавства нотаріуси та адвокати не є ІП, а їх об'єднання (колегії, бюро, консультації) визнаються неприбутковими організаціями.

Особливості оподаткування зазначених осіб безпосередньо залежать від того, в якій формі ними здійснюється діяльність: одноосібно або у складі НКО.

Форми ведення діяльності:

  • Приватно практикуючі нотаріуси та адвокати, котрі заснували кабінет;
  • Об'єднання (бюро, колегія, юридична консультація).

система оподаткування

Важливо! Незалежно від форми ведення діяльності адвокатом або нотаріусом, єдино можливою системою оподаткування для зазначених осіб є ОСНО. Пов'язано це з тим, що надання адвокатських та нотаріальних послуг не входить до переліку видів діяльності за якими можливе застосування єдиного податку на поставлений дохід (ЕНВД) і патентної системи оподаткування , А, по відношенню до використання УСНО, законодавець прямо забороняє застосування даного режиму адвокатами і нотаріусами, незалежно від форми ведення ними діяльності.

Єдино можливою системою в результаті виявляється ОСНО.

Розглянемо коротко оподаткування кожного виду діяльності зазначених осіб.

Оподаткування приватнопрактикуючих нотаріусів та адвокатів

За загальним правилом підприємці на ОСНО сплачують три основні податки:

  • ПДВ;
  • ПДФО;
  • Податок на майно.

Але так, як нотаріуси і адвокати не є підприємцями, для них встановлена ​​інший порядок сплати податків і застосування пільг.

Податок на додану вартість

Відповідно до пп. 14 п. 3 і пп. 17 п.2 ст. 149 НК РФ приватно практикуючі нотаріуси та адвокати звільнені від сплати податку на додану вартість.

При цьому нотаріуси звільнені від ПДВ лише в частині послуг, що обкладаються держмитом за встановленими тарифами. Що стосується інших послуг, а також, якщо вартість послуги перевищує встановлений тариф, з різниці стягується ПДВ.

Адвокати, в цілому звільнені від ПДВ щодо надаваних ними юридичних послуг.

Податок на майно

Зазначений податок сплачується даними платниками в тому, же порядку, що і фізособами, тобто вони не виробляють його розрахунок і не здають податкові декларації. Податок розраховується інспекцією і, у вигляді повідомлення, направляється фізособі для сплати у встановлений законом термін.

ПДФО

Дохід, отриманий від надання послуг зазначеними вище особами, підлягає обкладенню прибутковим податком за ставкою 13%.

При розрахунку суми податку до сплати даний громадяни вправі застосувати соціальні, стандартні, майнові та професійні відрахування.

Протягом року їм необхідно зробити 3 авансових платежу і, по закінченні року, розрахувати суму, що підлягає сплаті до бюджету. Авансові платежі самостійно не розраховуються, а сплачуються за повідомленнями, які податкова інспекція їм направляє.

Розрахунок податку інспекція здійснює, або відповідно до декларації про передбачуваний дохід за формою 4-ПДФО (якщо платник податків її представив), або на підставі доходу, отриманого в минулому році.

У 2017 році аванси необхідно сплатити:

  • За півріччя (з січня по червень) - до 17 липня;
  • За 9 місяців (з липня по вересень) - до 16 жовтня;
  • За 12 місяців (жовтня по грудень) - до 15 січня 2018 року

За підсумками року (якщо дохід виявився більше передбачуваного) необхідно доплатити податок в термін до 15 липня 2018 року.

Звітність з ПДФО складається з декларації про передбачуваний дохід за формою 4-ПДФО, яку повинні представляти платники податків (але не завжди це роблять, так як санкції за її не здача податковим органом, як правило, не накладаються) та річної звітності за формою 3-ПДФО .

Термін здачі 3-ПДФО - до 30 квітня року, наступного за звітним. За 2016 рік нотаріуси та адвокати повинні відзвітувати в строк не пізніше 2 травня 2017 року, а за 2017 рік не пізніше 30 квітня 2018 року.

Страхові внески

Приватно практикуючі нотаріуси та адвокати в обов'язковому порядку сплачують страхові внески як за себе, так і за найманих працівників (при їх наявності).

У зв'язку з переходом в 2017 році внесків у відання ФНС РФ, всі страхові платежі, крім платежів на травматизм, перераховуються за реквізитами податкової служби. Ставки за фіксованими внесками змін не зазнали і складають як і раніше:

  • 26% - на пенсійне страхування;
  • 5,1% - на медстрахування;

На соцстрахування внески перераховуються за бажанням.

Розрахунок внесків здійснюється виходячи з МРОТ, встановленого на звітний період. У 2017 рік МРОТ дорівнює 7500 руб., В зв'язку з чим внески складають:

  • 23 400 руб. - на пенсійне страхування;
  • 4 590 руб. - на медстрахування.

Загальна сума виплат по страхуванню в 2017 році дорівнює 27 990 руб.

Також, у разі перевищення доходу понад 300 000 тис. Руб., З різниці необхідно сплатити 1%.

Припустимо, за 2017 рік було отримано дохід 1 500 000 руб. З різниці в 1 200 000 руб. (1 500 000 - 300 000 руб.) Необхідно сплатити 12 000 руб.

Якщо приватно практикуючий адвокат або нотаріус, є роботодавцем

При наявності найманих працівників зазначені особи, в загальному порядку виробляють сплату прибуткового податку за співробітників, а також розраховують та сплачують страхові внески на пенсійне, медичне та соціальне страхування. Тарифи страхових відрахувань за співробітників в 2017 році змін не зазнали і складають:

  • 22% - на пенсійне страхування;
  • 5,1% - на медстрахування;
  • 2,9% - на соцстрахування.

Оподаткування адвокатських утворень

ПДВ

Також, як і приватно практикуючі адвокати та нотаріуси адвокатські освіти звільнені від сплати ПДВ.

Звільненню підлягає лише діяльність з надання юридичних послуг.

Якщо зазначені освіти надають інші послуги, наприклад, по здачі в оренду майна, то зазначена діяльність підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 18;

ПДВ сплачується щоквартально до 25 числа кожного місяця, що настає після закінчення кварталом. Те, є, наприклад, за 1 квартал податок необхідно сплатити до:

  • 25 липня - 1/3;
  • 25августа - 1/3;
  • 25 вересня 1/3.

Звітність з ПДВ подається щоквартально до 25 числа наступного місяця.

Податок на прибуток

Доходи адвокатського освіти у вигляді відрахувань на утримання зазначеного освіти, а також в сумі членських внесків не підлягають обкладенню податком на прибуток.

Податок на майно

Відповідно до статті 381 НК РФ майно адвокатських утворень звільнено від оподаткування цим платежем.

Підводячи підсумки вищесказаного, відзначимо основні особливості оподаткування адвокатів та адвокатських утворень, а також приватно практикуючих нотаріусів:

  • Нотаріуси та адвокати, незалежно від форми ведення діяльності, можуть застосовувати тільки ОСНО;
  • Зазначені особи з основної діяльності не платять ПДВ, податок на майно і на прибуток;
  • Також, як та ВП нотаріуси та адвокати зобов'язані сплачувати страхові внески за себе та за співробітників і виробляти сплату ПДФО в якості податкового агента;
  • Зазначені особи в обов'язковому порядку зобов'язані вести облік доходів і витрат, бухгалтерський і податковий облік.
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online