Кримінальний адвокат

  1. Хто такий кримінальний адвокат і чим він відрізняється від юриста
  2. Як перевірити фахівця і його право захищати вас в суді
  3. Як повинні бути оформлені послуги кримінальної адвоката
  4. Права, обов'язки і специфічні можливості кримінального адвоката
  5. Адвокатська таємниця
  6. Як конкретно допомагає кримінальний адвокат
  7. У скарзі на кримінального адвоката повинні бути вказані:
  8. Приклад розгляду скарги на адвоката
  9. Як відшкодувати збиток за неякісні адвокатські послуги
  10. Що ще треба знати про адвоката у кримінальних справах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тут ви дізнаєтеся про те, як вибрати хорошого кримінальної адвоката, які у нього права, можливості і функції, куди поскаржитися на адвоката в разі невиконання ним своїх зобов'язань, як отримати компенсацію за завдану у зв'язку з цим збитки та багато іншого.

Хто такий кримінальний адвокат і чим він відрізняється від юриста

Кримінальний адвокат - фахівець, що володіє особливим статусом і специфічними правами на надання громадянам захисту в суді. Це юрист, який не тільки здобув вищу юридичну освіту, але також стажувався кілька років за фахом, після чого здав додатковий іспит на право здійснення адвокатської діяльності, вступив в колегію адвокатів і зареєструвався в реєстрі Адвокатської палати.

У кримінальному процесі має право захищати тільки адвокат! Юрист, що не володіє специфічним юридичним статусом, такого права не має.

Послуги адвоката регулюються Конституцією РФ, Цивільним кодексом, законом про адвокатську діяльність і адвокатуру, а також Кодексом професійної етики адвоката. А ось, на відміну від послуг юриста, професійна діяльність адвоката законом про захист прав споживачів - не регулюється (п. 6 Постанови Пленуму ВС РФ № 17)!

Як перевірити фахівця і його право захищати вас в суді

Як було сказано вище - кожен адвокат повинен бути обов'язково зареєстрований в Адвокатської палаті. Адвокатські палати є в кожному суб'єкті Росії - Москві, Петербурзі, Архангельської області, Ненецькому автономному окрузі і т.п.

Дізнайтеся у фахівця реєстровий номер, під яким він зареєстрований, зайдіть на сайт адвокатської палати відповідного регіону і переконайтеся, що адвокат під цим номером справді там присутній.

Ось, наприклад, реєстр адвокатів Адвокатської палати міста Москви - http://www.advokatymoscow.ru/advokats/reestr_advokatov.php

Якщо на сайті відповідної адвокатської палати ви не знайдете інформації про фахівця, це привід засумніватися в його компетентності. Тоді має сенс пошукати іншого адвоката у кримінальних справах.

Як повинні бути оформлені послуги кримінальної адвоката

Для співпраці з адвокатом потрібно укласти угоду про надання юридичної допомоги. Ця угода є конфіденційним, ніхто не може вимагати його пред'явлення. В цій угоді будуть розписані всі послуги юриста, а також вказана вартість його робіт.

Також кримінальний адвокат обов'язково повинен мати ордер, що видається адвокатським кабінетом, колегією адвокатів, адвокатських бюро або юридичною консультацією - в залежності від того, де він працює.

Форма ордера затверджується офіційно.

Права, обов'язки і специфічні можливості кримінального адвоката

Кримінальний адвокат, на відміну від інших осіб, має право:

  • Збирати відомості і запитувати довідки, характеристики, а також інші документи від держорганів, органів місцевого самоврядування та різних громадських і комерційних організацій. Запитані документи або їх копії адвокату зобов'язані видати протягом тридцяти днів з моменту отримання запиту.
  • Опитувати людей по будь-яких питань, що належать до справи.
  • Збирати речові докази (предмети і документи).
  • Залучати експертів і фахівців для роз'яснення певних питань.
  • Безперешкодно зустрічатися з довірителем наодинці, в умовах конфіденційності (також при утриманні під вартою), без обмеження кількості і тривалості побачень.
  • Фіксувати інформацію, що міститься в матеріалах справи.

Адвокатська таємниця

Важливою відмінністю адвоката від юристів або інших фахівців є те, що закон зобов'язує адвоката зберігати клієнтську таємницю. Його не можуть навіть залучити в якості свідка з питань, що стали йому відомим в ході захисту клієнта. Тобто все, що ви скажете адвокату при особистому спілкуванні, залишиться строго між вами.

При цьому - не вся інформація, пов'язана з роботою адвоката є закритою. Іноді кримінальні адвокати лукавлять, заявляючи, ніби не можуть підтвердити свій досвід і послатися на успішні справи через дотримання клієнтської таємниці.

Це не так. Відомості про судові рішення відкрито публікуються на сайтах судів. І адвокату ніщо не заважає ознайомити вас зі своєю успішною практикою і показати рішення суду. Якщо він цього не робить, посилаючись на комерційну таємницю, то, можливо, успішного досвіду у нього насправді немає.

Наприклад, подивитися тексти документів у кримінальних справах першої інстанції, розглядаються Московським міським судом, можна ось тут: http://mos-gorsud.ru/inf/infp/ut1/

ru/inf/infp/ut1/

Як конкретно допомагає кримінальний адвокат

  • Надає консультації та довідки з правових питань як в усній, так і в письмовій формі.
  • Складає заяви, скарги, клопотання і інші документи правового характеру.
  • Бере участь в якості представника довірителя у кримінальному судочинстві (і при необхідності - в цивільному, якщо, наприклад, потерпілому треба відшкодувати заподіяну злочином шкоду).
  • Представляє інтереси довірителя в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, громадських об'єднаннях та інших організаціях.
  • Бере участь в якості представника довірителя у виконавчому провадженні, а також при виконанні кримінального покарання.

Як і куди поскаржитися на кримінального адвоката

Якщо адвокат порушує домовленості і не виконує належним чином покладені на нього зобов'язання, ви маєте право:

  • Поскаржитись до Адвокатської палати, членом якої є адвокат.
  • Звернутися до суду з позовом про стягнення компенсації за порушення адвокатом договору і понесений в зв'язку з цим матеріальні збитки.

Результатом скарги буде дисциплінарне стягнення: зауваження, попередження або припинення адвокатської діяльності. Результатом позову - відшкодування коштів.

Порядок вирішення скарг визначається Кодексом професійної етики адвоката.

Розглядається скарга Кваліфікаційною комісією і Радою адвокатської палати, членом якої є адвокат.

Спочатку питання вивчається на засіданні кваліфікаційної комісії суб'єкта РФ, а потім - в раді адвокатської палати.

Подати скаргу може людина, яка звернулася до адвоката за наданням юридичної допомоги або його представник.

Скарга повинна бути оформлена в письмовому вигляді і передана або особисто, або поштою. В електронному вигляді документи не приймаються.

У скарзі на кримінального адвоката повинні бути вказані:

  • Найменування адвокатської палати, в яку подається скарга.
  • ПІБ довірителя адвоката, його місце проживання або найменування установи.
  • ПІБ, а також належність до відповідного адвокатському утворенню адвоката, щодо якого ставиться питання про порушення дисциплінарного провадження.
  • Реквізити угоди про надання юридичної допомоги (якщо воно полягало) і (або) ордера.
  • Конкретні дії (бездіяльність) адвоката, в яких виразилося порушення ним професійних обов'язків.
  • Обставини, на яких ви засновуєте свої вимоги.
  • Докази, що підтверджують ці обставини.
  • Перелік доданих до скарги документів.
  • У скарзі необхідно вказати на конкретні дії (бездіяльність) адвоката, в яких виразилося порушення ним професійних обов'язків.

Зразок скарги на кримінального адвоката

В Адвокатську палату міста Москви

119002, Москва, Сивцев Вражек, д. 43

від П.І.Б.

адреса:

щодо адвоката П.І.Б., що є членом колегії / бюро (кабінет)

СКАРГА

на дії (бездіяльність) адвоката

Вкажіть прізвище, ім'я, по батькові, а також належність до відповідного адвокатському утворенню адвоката (назву колегії адвокатів, адвокатського бюро або адвокатського кабінету), щодо якої ставиться питання про порушення дисциплінарного провадження.

Вкажіть реквізити угоди про надання юридичної допомоги (якщо воно полягало) і (або) ордера.

Опишіть конкретні дії (бездіяльність) адвоката, в яких виразилося порушення ним професійних обов'язків.

Вкажіть обставини, на яких Ви засновуєте свої вимоги і докази, що підтверджують ці обставини.

Вкажіть Ваше вимога.

Вкажіть перелік доданих до скарги документів.

Дата

підпис

Приклад розгляду скарги на адвоката

Висновок Кваліфікаційної комісії № 4 (Вісник 2010 року № 7,8)

Громадянин А., засуджений до 9,5 років позбавлення волі і відбуває покарання, звернувся в Міністерство юстиції РФ зі скаргою на дії (бездіяльність) адвоката В.

Слідчим при прокуратурі РФ було винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. У районному суді м Москви розглядалася скарга А., в якій він оскаржив вищезгадану постанову.

Зі змісту протоколу судового засідання видно, що спочатку захисник - адвокат В. захищає А .: «Підтримую доводи, викладені в скарзі, прошу задовольнити скаргу засудженого А. в повному обсязі».

Далі суд переходить до дослідження матеріалів перевірки. При цьому адвокат В. ні на що не реагує і нічого не заявляє, і це змушує заявника сумніватися в його освіченості в області юриспруденції, оскільки матеріал перевірки, на думку заявника, не може містити один лише вирок суду і касаційну ухвалу, не кажучи вже про елементарному заяві про злочин заявника-потерпілого, яке повинно міститися в зазначеному матеріалі перевірки.

Коли суд перейшов до дебатів сторін, адвокат В. заявив: «А. в своїй скарзі зазначив, що всі дії співробітників незаконні, з його скарги не видно, що будь-які дії незаконні, я вважаю, що скарга, яку ми розглядаємо, не є в даному випадку підлягає задоволенню за ознаками, які в ній зазначені ».

Заявник вважає, що адвокат В. був в нетверезому стані, і про що він говорить у своїх вищенаведених висловлюваннях, відомо лише йому одному, так як у своїй скарзі до суду А. просив визнати дії слідчого незаконними та необґрунтованими за фактом винесення щодо А. постанови про відмову в порушенні кримінальної справи. Заявник вважає, що своїми незрозумілими висловлюваннями в дебатах сторін адвокат В. не захищає А., а, навпаки, просить суд залишити без задоволення скаргу А., забуваючи про те, що він адвокат, а адвокат не має права відмовитися від прийнятого на себе захисту підозрюваного , обвинуваченого.

Заявник просить розглянути питання про притягнення адвоката В. до відповідальності.

Вивчивши матеріали дисциплінарного провадження, обговоривши доводи скарги А., Кваліфікаційна комісія, провівши голосування іменними бюлетенями, прийшла до наступних висновків. Адвокат зобов'язаний дотримуватися закону про адвокатську діяльність, Кодекс професійної етики адвоката, чесно, розумно і сумлінно відстоювати права і законні інтереси довірителя. За невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків адвокат несе відповідальність.
Адвокат не має права займати у справі позицію, протилежну позиції довірителя, і діяти всупереч його волі, за винятком випадків, коли адвокат-захисник переконаний в наявності самообмови свого підзахисного. Рада погодилася з висновком Кваліфікаційної комісії та виніс адвокату В. дисциплінарне стягнення у формі попередження.

Як відшкодувати збиток за неякісні адвокатські послуги

Як вже говорилося вище, на відміну від послуг юриста, професійна діяльність адвоката законом про захист прав споживачів - не регулюється (п. 6 Постанови Пленуму ВС РФ № 17)! Це означає, що керуватися треба тільки положеннями цивільного кодексу.

Для відшкодування збитків від адвокатської діяльності, треба подати позов до суду загальної юрисдикції, довести наявність провини адвоката, а також обґрунтувати розмір компенсації.

Для відшкодування збитків від адвокатської діяльності, треба подати позов до суду загальної юрисдикції, довести наявність провини адвоката, а також обґрунтувати розмір компенсації

Майте на увазі, що ви не можете скаржитися на адвоката тільки тому, що йому не вдалося виграти суд. Перемога є бажаним результатом, але не в силах адвоката гарантувати її стовідсоткове досягнення. Мета адвоката - представляти ваші інтереси і, не виходячи за рамки закону, впливати на рішення суду за допомогою доказів, дебатів, відсилань до нормативних актів. Але не більше.

Просто компенсувати збитки від програшу в суді - не можна. А ось за відверте ігнорування адвокатом своїх зобов'язань - можна і потрібно. Якщо адвокат взяв гроші за роботу, але за фактом абсолютно нічого не зробив, то ви можете подати на нього заяву в суд, стягнути виплачені кошти, а також відшкодувати завдані у зв'язку з цим збитки.

Факт невиконання адвокатом зобов'язань треба буде довести. Наприклад, якщо в договорі написано, що адвокат повинен скласти процесуальну документацію, подати позов до суду, простежити за збудженням судочинства і представляти ваші інтереси в суді, але зазначені обов'язки не виконав, то довівши бездіяльність адвоката, ви зможете стягнути сплачені вами кошти.

Якщо ряд послуг адвокат все-таки виконав, а дещо проігнорував, то ви можете вимагати повернення сплаченої винагороди у відповідній частині. Якщо винагороду адвокату в договорі зазначено у вигляді загальної суми, то визначити частину винагороди, яка повинна бути повернена клієнтові, можна розрахунковим шляхом.

Що ще треба знати про адвоката у кримінальних справах

У зв'язку з тим, що середньостатистичний клієнт не має спеціальних знань в області юриспруденції і, як правило, в усьому покладається на кримінальних адвокатів, захисники повинні піклуватися про інтереси своїх довірителів як про своїх власних.

Проте, треба враховувати, що адвокати - теж звичайні люди, вони можуть бути безвідповідальними, ліниві, вони можуть робити помилки, відволікатися на свої особисті проблеми, просто чогось не знати або не вміти. Тому роботу адвоката коштує контролювати і регулярно з ним зв'язуватися для отримання звіту про проведені ним діях.

В ідеалі - частина дій варто перевірити. Найпростіше - на сайті суду завжди можна дізнатися про хід справи. Попросіть адвоката дати посилання на вашу справу, розміщеному в «електронної канцелярії». Дана інформація публікується в обов'язковому порядку. Ось, наприклад, відомості по всіх справах, які ведуться московським міським судом - http://www.mos-gorsud.ru/inf/infp/ui1/м

Підходьте до вибору кримінальної адвоката відповідально:

Опитайте своїх знайомих, здатних порекомендувати перевіреного фахівця.

Сходіть до адвоката на попередню консультацію, і послухайте - про що він говорить. А краще, поспілкуйтеся навіть ні з одним фахівцем, а з кількома. І порівняйте. Зрештою, ви довіряєте захиснику своє подальше життя, може навіть свободу.

Попросіть розповісти про приклади виграних ним справ - якщо не називати конкретні прізвища, це не буде розкриттям адвокатської таємниці.

Пошукайте відгуки про адвоката в інтернеті. Якщо є розчаровані клієнти, вони могли поділитися своїм негативним досвідом на форумах або в соцмережах.

І майте на увазі, що змінити не влаштовує вас захисника ви можете в будь-який момент. Як тільки ви помітили несумлінність фахівця, відразу ж ви можете з ним розпрощатися, розірвати договір і найняти іншого фахівця. Не соромтеся відмовлятися від недбайливого кримінальної адвоката, якщо він не зацікавлений в результаті справи.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online