Припинення трудового договору з ініціативи працівника

  1. Термін попередження про припинення трудового договору з ініціативи працівника
  2. Обмеження на розірвання трудового договору з ініціативи працівника
  3. Оформлення і реєстрація заяви про звільнення за власним бажанням
  4. Відкликання заяви про звільнення за власним бажанням

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Припинення трудового договору з ініціативи працівника (звільнення за власним бажанням) одна з найчастіших причин звільнення. Втім, і перед досвідченими кадровиками, і перед їх колегами-новачками час від часу постає питання, як правильно, з урахуванням усіх юридичних тонкощів, оформити документи про розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Термін попередження про припинення трудового договору з ініціативи працівника

За загальним правилом відповідно до частини першої статті 38 Кодексу законів про працю України (КЗпП) ініціативу розірвати трудовий договір , Укладений на невизначений строк, працівник повинен озвучити роботодавцю письмово за два тижні. Працівник має право не вказувати в заяві причину розірвання трудового договору, проте в деяких випадках це варто робити: від того, наскільки важливою вона є, залежить надання працівникові певних пільг.

Читайте також:   Порядок звільнення за власним бажанням Читайте також: Порядок звільнення за власним бажанням

Термін попередження починають відраховувати з дня, наступного за днем ​​подачі працівником заяви про звільнення. При цьому слід врахувати, що час відпустки або хвороби не зупиняє відлік двотижневого терміну попередження про припинення трудового договору.

Після завершення терміну попередження працівник має право припинити роботу незалежно від того розрахувався з ним роботодавець чи ні. Ні в якому разі - не підписаний обхідний лист; не встиг передати справи наступникові; не розрахувався з бухгалтерією або складом - роботодавець не має права затримувати працівника довше, ніж на два тижні.

Відповідно до статті 241-1 КЗпП строк, обчислюваний тижнями, закінчується у відповідний день тижня. Отже, якщо заяву про розірвання трудового договору з ініціативи працівника прийнято, скажімо, в понеділок, то останнім робочим днем ​​для працівника буде понеділок через два тижні. У разі, коли останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем ​​закінчення строку вважається найближчий робочий день.

Увага!

Для деяких категорій працівників встановлені інші терміни попередження про розірвання трудового договору. Так, тимчасові працівники (т. Е. Ті, які уклали трудовий договір на строк до двох місяців), а також працівники, зайняті на сезонних роботах, зобов'язані в письмовій формі попередити роботодавця про своє бажання достроково розірвати трудовий договір за три календарні дні.

Якщо в заяві про припинення трудового договору з ініціативи працівника зазначено про неможливість продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конку РСУ, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник (ч. 1ст. 38 КЗпП). Природно, що в такому разі працівник, який звільняється, повинен на вимогу роботодавця надати докази поважності причини розірвання трудового договору (довідка з ЖЕКу, довідка з місця роботи чоловіка або дружини, копія наказу вищого навчального закладу про зарахування на навчання, медичний висновок і ін) .

Крім того, роботодавець зобов'язаний розірвати трудовий договір у строк, визначений працівником, у разі наявності порушення роботодавцем законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору (ч. 3 ст. 38 КЗпП). При цьому згідно зі статтею 44 КЗпП працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

Читайте також:   Підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця Читайте також: Підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

Обмеження на розірвання трудового договору з ініціативи працівника

Для працівників деяких категорій законодавством введено обмеження розірвання трудового договору за власною ініціативою.

Зокрема, протягом терміну, визначеного в направленні на роботу або договорі, не мають права розірвати трудовий договір за своєю ініціативою молоді фахівці. Втім, це правило, як і будь-яка інша, має виключення. Згідно з Порядком працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженого постановою КМУ від 22.08.1996 № 992 (далі - Порядок), розірвання молодим фахівцем Угоди про підготовку фахівців з вищою освітою можливо з деяких, зазначених у пункті 9 цього Порядку , причин.

Згідно з пунктом 1 статті 42 Кримінально-виконавчого кодексу України протягом терміну відбування покарання засудженим забороняється звільнятися з роботи за власним бажанням без дозволу кримінально-виконавчої інспекції.

Читайте також:   Порядок звільнення працівника за прогул Читайте також: Порядок звільнення працівника за прогул

Оформлення і реєстрація заяви про звільнення за власним бажанням

Своє бажання припинити трудовий договір працівник оформляє письмово в довільній формі. Однак іноді виявляється не зайвим мати в відділі кадрів зразки типових заяв.

Працівникам кадрової служби необхідно уважно ознайомитися зі змістом заяви.

Після цього заява слід зареєструвати в спеціальному Журналі реєстрації заяв з кадрових питань і подати на розгляд керівнику. Копія заяви з відміткою про реєстрацію (вхідний номер і дата) може бути надана працівникові на його вимогу.

Трудове законодавство не містить ніяких обмежень щодо способу подачі заяви про розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Працівник може направити свою заяву роботодавцю поштою (наприклад, рекомендованим листом) або навіть телеграмою.

Відкликання заяви про звільнення за власним бажанням

Працівник, який ініціює розірвання трудового договору і попередив про це роботодавця в установленому законом порядку, має право відкликати свою заяву в будь-який час до закінчення строку попередження. У цьому випадку звільнення працівника не відбувається. Крім одного випадку - коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору (ч. 2 ст. 38 КЗпП).

Ще однією підставою припинення трудового договору з ініціативи працівника - звільнення за угодою сторін .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online