Чорнобильська катастрофа. 30 років з дня аварії на ЧАЕС

  1. Читайте також: "Чорнобильська катастрофа. Життя в« зоні відчуження »"
  2. Читайте також: "Ліквідатори ЧАЕС. Подвиг довжиною в життя"
  3. Аварія на Чорнобильській АЕС: хронологія подій
  4. Ліквідація аварії на ЧАЕС
  5. Чорнобильська катастрофа: наслідки і сучасність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 квітня 2016- го року виповнюється рівно 29 років з дня страшної катастрофи на Чорнобильській АЕС. У сучасному світі чорнобильська катастрофа є найбільшою в історії атомної енергетики: вона стала наймасштабнішою як за кількістю задіяних в ній ліквідаторів, так і наймасштабнішою за кількістю жертв і збитку, який був нанесений економіці України і країнам-сусідам.

Читайте також: "Чорнобильська катастрофа. Життя в« зоні відчуження »"

Чорнобильська катастрофа сталася 26 квітня 1986-го року - вибух на АЕС в Чорнобилі стався о 01:23, саме в цей час четвертий енергоблок виявився в епіцентрі аварії. Від вибуху на Чорнобильській АЕС загинуло двоє людей, однак після ліквідації вогню на АЕС жертви не закінчилися: за підсумками перших трьох місяців загинуло від отриманого опромінення ще 31 чоловік, а наступні 15 років після чорнобильської катастрофи забрали життя ще від 60 до 80 осіб з причин сильного опромінення.

Страшна аварія на Чорнобильській АЕС торкнулася весь світ через свою масштабність. У перші дні після вибухів в четвертому енергоблоці люди в радіусі 30 км від АЕС були змушені покинути свої будинки - за даними офіційних джерел, евакуації підлягали понад 115 тисяч чоловік. Величезна кількість людей і спецтехніки було задіяно в ліквідації наслідків вибуху - сили понад 600 тисяч осіб знадобилися, щоб мінімізувати наслідки події. В результаті аварії на АЕС через палаючого реактора утворилося радіоактивна хмара, яке випало у вигляді опадів по величезній території Європи, Росії, Білорусії та України.

Читайте також: "Ліквідатори ЧАЕС. Подвиг довжиною в життя"

В даний час єдиного думки з приводу того, що стало причиною катастрофи на АЕС у Чорнобилі, не існує - експерти досі губляться в здогадах. Щорічно 26 квітня з 1986-го року весь світ згадує про жертв і важких наслідки чорнобильської катастрофи, в школах та інших освітніх установах проходять траурні виставки та хвилини мовчання.

Аварія на Чорнобильській АЕС: хронологія подій

26 квітня 2016- го року виповнюється рівно 29 років з дня страшної катастрофи на Чорнобильській АЕС

Передумови до аварії на Чорнобильській АЕС почалися ще 25 квітня 1986-го року, коли без погодження з конструктором блоку і науковим керівником був запланований експеримент на 4-му енергоблоці ЧАЕС. За однією з версій події на ЧАЕС вночі 26-го квітня, учасники експерименту допустили величезну кількість порушень, які неприпустимі при роботі з таким небезпечним об'єктом.

Зокрема, персонал 4-го енергоблоку хотів здійснити експеримент «за всяку ціну», незважаючи на те, що в реакторі відбулися зміни. Все нарушітельние дії (їх повний перелік не вказується в джерелах через відсутність одностайної думки експертів) персоналу призвели до того, що енергоблок перейшов в «небезпечний режим», а технології, які могли б зупинити роботу реактора, були відключені. Тривале зростання потужності реактора привів до вибуху - в результаті цього (деякі свідки кажуть про кілька вибухових ударах) реакторна установка зазнала значного руйнування, а її стіни та покрівлю перестали існувати, утворивши завали з північного боку енергоблоку.

В результаті вибуху на ЧАЕС відбувся колосальний викид радіоактивних речовин, кількісний показник перевищував мільйонну позначку Кі (радіоактивність речовини, при якій відбувається 3,7 радіоактивних розпаду в 1 секунду), в повітрі виявилися 8 з 140 тонн палива реактора, в атмосферу викидалися десятки тисяч Кі на годину. Незважаючи на масштабність катастрофи, перші дні населення і світове співтовариство не знало про те, що сталося, а вся інформація за масштабом катастрофи і її можливі наслідки зберігалася в суворій секретності.

Ліквідація аварії на ЧАЕС

Насправді, ліквідація аварії на ЧАЕС тривала не один рік, за цей час проводилися численні заходи щодо усунення наслідків того, що сталося. Безпосередньо відразу після вибуху в ліквідації взяли участь тільки співробітники станції - вони займалися розбором завалів, відключенням обладнання та усуненням вогню. Роботи проводилися в реакторному і машинному залі, а також в інших приміщеннях ЧАЕС.

Першими ліквідаторами палаючого 4-го енергоблоку стали близько 40 пожежних, 300 київських співробітників міліції, а також численні фахівці в області медицини, вугледобувної промисловості (вони відкачували заражену воду, щоб уникнути її потрапляння в Дніпровський комплекс), наукові фахівці. На урядовому рівні створювалися спеціальні комісії, штаби в РРФСР, Білоруською і Української РСР. Пожежогасіння та усунення наслідків вибуху здійснювалося задіяними ліквідаторами позмінно: коли одна зміна отримувала гранично допустиму дозу радіації, їм на зміну приїжджали інші фахівці.

Також відомо, що основні роботи з ліквідації аварії на ЧАЕС були проведені в період з 1986-го по 1987-й рік, по всій території країни всі небайдужі могли поповнювати «рахунок 904», який був відкритий в усіх функціонуючих тоді ощадкасах - всі гроші йшли на допомогу ліквідаторам, згідно з даними джерел, за той період було зібрано понад 520 млн рублів, а в зборі коштів брала участь також співачка Алла Пугачова , Яка проводила благодійний концерт в Москві і сольний концерт в Чорнобилі.

Основним завданням ліквідаторів, які перебували в зоні відчуження, було зниження кількісних рівнів радіоактивних викидів. У перші дні і місяці після вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС інженерні війська, шахтарі та інші фахівці виривали тунелі під реактором, обкопували дамби біля річки Прип'ять, відкачували воду з реакторних приміщень - все це робилося з метою припинити поширення зараженої води і сплавів, щоб запобігти поширенню зараження на грунтові води і Дніпро.

Пізніше загорівся реактор почали «ховати», а територію катастрофи - очищати від радіоактивного сміття, що викидається з реактора. Сам реактор був укритий бетонним «саркофагом», який був побудований в листопаді 1986-го року, а його безпосереднє будівництво було ініційовано в липні цього ж року.

Чорнобильська катастрофа: наслідки і сучасність

В результаті вибуху на чорнобильському реакторі Україна зазнала серйозні, довготривалі наслідки. Через те, що сталося було назавжди поховано безліч дрібних селищ і міст - експерти за допомогою важкої техніки закопали сотні дрібних населених пунктів. Через те, що зараження через вибуху поширилося на сусідні території, уряд був змушений вивести з сільськогосподарського обороту понад 5 млн гектарів землі.

Поширена далеко від ЧАЕС радіація вразила, зокрема, Ленінградську область, Чувашії та Мордовії - в цих місцевостях, як і в Білорусії та європейських державах, вона випала у вигляді опадів. В результаті цієї катастрофи навколо ЧАЕС утворилася зона відчуження в радіусі 30 км, на цих територіях ніхто не живе і донині.

В сучасності Чорнобильська АЕС не експлуатується, проте багато любителів «чорного» туризму - кількість таких людей, за даними туристичних фірм, обчислюється десятками тисяч - відвідують щорічно ЧАЕС як екскурсії . У зоні відчуження, зокрема, в місті Прип'ять дозволено перебувати нетривалий час, проте туристам забороняється вживати в їжу будь-які продукти, що не привезені ззовні.

Чорнобильська катастрофа (відео):

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online