Новини Руспрес - Британська мама віце-мера Хуснуллін

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сергій Собянін віддав московський бюджет синові англійська громадянки і господареві офшорній імперії

До того, як Марат Хуснуллін став відповідати за будівництво в Москві, він майже 10 років (C 2001 по 2010 рік) очолював Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Республіки Татарстан. Наше розслідування почнеться саме з Татарстану. Там ми виявили складну схему контролю татарстанських компаній через офшорні і британські структури, пов'язані з родичкою віце-мера.

"Татстрой"

До того як Марат Хуснуллін став відповідати за будівництво в Москві, він майже 10 років (C 2001 по 2010 рік) очолював Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Республіки Татарстан. Наше розслідування почнеться саме з Татарстану. Там ми виявили складну схему контролю татарстанських компаній через офшорні і британські структури , Пов'язані з родичкою віце-мера.
"Коммерсант Казань" , 04.06.2008: «Одне з найбільших підприємств ( ВАТ «Татстрой» ) Фактично простоює », - робить висновок міністр і просить підтримки глави республіки в наданні підприємству держзамовлення на будівництво житла в Казані за програмою площею не менше 100 тис. Кв. м. »
Згодом «Татстрой» дійсно отримав замовлення на будівництво 100 тис. Кв. м. по соціальній іпотеці, як і просив Хуснуллін у глави республіки Мінтимера Шаймієва .
Нам вдалося знайти кілька великих проектів, виконаних «Татстроем» в ті роки, коли Марат Хуснуллін керував будівельною галуззю Татарстану. Частина з них була реалізована за рахунок бюджетних коштів. «Татстрой» брав участь в будівництві нафтопереробного заводу «ТАНЕКО» в Нижньокамську (входить в холдинг «Татнефть» ), За бюджетний рахунок зводив дитячі садки і школи, будував об'єкти державного технопарку «Хімград», забудовував житлові мікрорайони в селищі Осинове і Казані. Крім цього, компанія за бюджетний рахунок будувала об'єкти Універсіади, наприклад, басейн «Буревісник». В кінці 2010 року Марат Хуснуллін перейшов на нову посаду в Москву, і «Татстрой» майже відразу перестав отримувати державні контракти, пройшов кілька реорганізацій, і нарешті був ліквідований.
З червня 2007 року контрольний пакет акцій «Татстроя» належав ТОВ «Авердікс». На початок 2010 року ТОВ «Авердікс» володіла 303523 звичайними акціями і 24324 привілейованими акціями «Татстроя», або 54,1 відсотка в статутному капіталі компанії.

«Водоканалсервіс»

Ще одним важливим підприємством, які користувалися прихильністю Хуснуллін і входили в його зону відповідальності, було ВАТ «Водоканалсервіс» . До 2003 року ця компанія була державним унітарним підприємством, в рамках програми енергозбереження встановила близько 17 тис. Водолічильників у квартирах татарстанцев, а з 2006 р стала стратегічним підприємством, що постачають жителів теплом і водою в Татарстані.
Як і «Татстрой», «Водоканалсервіс» освоював державний бюджет і бюджет республіки Татарстан. За інформацією Міністерства регіонального розвитку Російської Федерації, тільки в 2006 році «Водоканалсервіс» отримав 172,9 млн руб інвестицій з бюджету Республіки Татарстан. згідно звіту Рахункової палати республіки, в 2008 році «Водоканалсервіс» отримав 485,9 млн руб на «будівництво інженерних мереж житлового селища Оріхівка-2» від ЦКУ «Главінвестстрой РТ», підвідомчого Марату Хусунулліну.
З 6 липня 2007 року 75% акцій ВАТ «Водоканалсервіс» володіло згадане вище підприємство ТОВ «Авердікс». У 2008 році у «Авердікса» залишилося 50% акцій після процедури переуступки. 25% відійшли ВАТ «Татсельжілкомхоз», про який ми розповімо нижче.

«Татсельжілкомхоз»

Нашу увагу також привернула ще одна татарстанська компанія, яка входила в зону відповідальності Марата Хуснуллін і отримувала державну підтримку і відчутну протекцію.
Ми виявили чотири держконтракту на 12,9 млн рублів, які ВАТ «Татсельжілкомхоз» отримало безпосередньо від установи Міністерства будівництва і житлово-комунального господарства Татарстану, яке очолював Хуснуллін.
Однак проекти «Татсельжілкомхоза» отримували набагато більше держфінансування НЕ через державні контракти. У 2006 році Кабінет міністрів Татарстану затвердив програму «Питна вода Республіки Татарстан на 2006-2008 роки». Обсяг її фінансування склав 4,23 млрд рублів. Прогнозний обсяг фінансування витрат на реалізацію заходів по водопровідно-каналізаційному господарству до 2010 року становив 6,84 млрд руб. Основним виконавцем заходів програми стало міністерство Хуснуллін, проте воно делегувало свої повноваження держзамовника ГУП «Татсельжілкомхоз». В середині 2006 року ГУП був приватизований і став називатися ВАТ «Татсельжілкомхоз».
Оскільки ВАТ «Татсельжілкомхоз» брало активну участь в освоєнні державних коштів, то його діяльність була предметом уваги наглядових органів.
У 2010 році у виданні «Республіка Татарстан» вийшла стаття про підсумки однієї з безлічі перевірок, що зачіпає інтереси ВАТ «Татсельжілкомхоз»:
«Виявлено сім об'єктів загальною вартістю 45,2 млн. Рублів, побудованих за рахунок коштів бюджету республіки, але в даний час необгрунтовано знаходяться на балансі ВАТ« Татсельжілкомхоз ». У Верхньому Услон при схожій ситуації побудовані на бюджетні гроші очисні споруди і водопровід, навпаки, активно експлуатуються комерційною фірмою «Водоканалсервіс».
Понад мільйон бюджетних рублів було заплачено за проектно-кошторисну документацію з реконструкції та розширення водопровідної мережі в селі Нижній Наратбаш Буїнського району та придбання конкретної теплові мережі будинків Мінземмайна РТ і ВАТ «Центральний депозитарій РТ». Обидва проекти затребувані, але, досі перебуваючи в розпорядженні Татсельжілкомхоза, вони не можуть бути застосовані за призначенням.
- ВАТ «Татсельжілкомхоз» - комерційна організація і в даний час державним замовником не є, - зазначив Ильнур Мубарака. - Знаходження на балансі комерційної структури державного майна є невиправданим і пов'язане з потенційними ризиками його втрати. Роботи, за якими фірма була держзамовником, завершені, об'єкти здані і підлягають обов'язковій передачі експлуатуючим організаціям, проектно-кошторисна документація - для реалізації ».
В результаті перевірки Рахункової палати Республіки Татарстан з'ясувалося, що інфраструктурні об'єкти побудували за бюджетні гроші, які отримала без конкурсу комерційна організація. Ці об'єкти експлуатувалися ВАТ «Водоканалсервіс» і ВАТ «Татсельжілкомхоз» і не були передані на баланс держави. Комерційні організації одержували прибутки з державного майна, а регіональна влада Татарстану не робили ніяких дій для відновлення законності. Щоб зрозуміти, чому регіональні влади Татарстану були так лояльні «Татсельжілкомхозу», потрібно звернути увагу на її власника.
З 2007 року 100% акціонером ВАТ «Татсельжілкомхоз» стає ТОВ «Авердікс».
Таким чином на кінець 2007 року одним з ключових гравців на ринку ЖКГ та будівництва Татарстану стає московська компанія ТОВ «Авердікс»: їй належали ВАТ «Татсельжілкомхоз», ВАТ «Водоканалсервіс», КК ВАТ «Татстрой» і ще кілька підприємств. Важливо, що саме в цей період посаду міністра ЖКГ і будівництва в Татарстані займав Марат Шакірзяновіч Хуснуллін.

«Авердікс»

Протягом усього свого існування з 2006 по 2011 рік ТОВ «Авердікс» була успішною компанією. З самого початку їй вдалося скупити контрольні пакети акцій будівельних і комунальних організацій Республіки Татарстан відразу після їх приватизації.
Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, на 1 жовтня 2010 року в ТОВ «Авердікс» було два власники: лондонська компанія AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED і офшор з Британських Віргінських островів AVERDIX BUSINESS CORP. Така структура власності була у компанії безпосередньо перед переходом Марата Хуснуллін в Москву [Руспрес: раніше засновниками ТОВ «Авердікс» були Дмитро Володимирович Чернов і Рустем Луфулловіч Хабібуллін].
Ця інформація підтверджується даними з британського реєстру компаній. Згідно доступному у відкритому доступі звіту компанії за 2008 рік британська компанія AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED володіла 51% російської компанії Averdix Ltd (тобто ТОВ «Авердікс»).
вивчивши бухгалтерські документи англійської компанії AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED, ми з'ясували, що єдиним власником її акцій є компанія AVERDIX BUSINESS CORP, зареєстрована на Британських Віргінських островах. Саме вона разом зі своєю "дочкою" AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED володіла російською компанією ТОВ «Авердікс».
Фактично, російська компанія цілком належала офшору, але частина його доходу спочатку проходила через британську юрисдикцію. Можливо, власники побудували таку схему, щоб інвестувати в економіку Великобританії, не викликаючи підозр.

Роза Хуснуллін і родовий маєток в Казані

З 2005 року до серпня 2010 директором британської компанії AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED була Roza Khusnullina (Роза Хуснуллін).

З 2005 року до серпня 2010 директором британської компанії AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED була Roza Khusnullina (Роза Хуснуллін)

Фрагмент річного звіту AVEDRO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED, згідно котрих директором компанії є яка проживає в Казані громадянка Великобританії Розі Гарафутдіновне Хунулліной 1944 року народження

За три місяці до призначення Марата Хуснуллін на посаду керівника департаменту будівництва Москви директор у компанії змінився.
З реєстру комерційних організацій Великобританії відомо, що Роза Хуснуллін має британське підданство , Народилася в 1944 році і зареєстрована в Росії за адресою: Казань, вулиця Марсовому, будинок 1а. До 2011 року цей дім належав Марат Хуснуллін. З огляду на дату народження та адресу реєстрації пані Хуснуллін, ми вважаємо, що вона є матір'ю Марата Хуснуллін.

Переглянути та завантажити схему в вихідному дозволі

Публічного підтвердження цих відомостей немає, проте, за нашою інформацією, повна тезка Троянди Гарафутдіновни Хуснуллін при реєстрації свого автомобіля вказувала адресу на Маршальські вулиці в Казані. За цією ж адресою знаходиться квартира, якою володіють сам віце-мер Москви Марат Хуснуллін, а також його дружина [ Лілія Наильевна Хуснуллін ], Дочка [ Аліна Маратовна Хуснуллін ] І син [Альберт Маратович Хуснуллін]. Площа об'єктів, зазначених в антикорупційній декларації віце-мера Москви за 2015 року, відповідає площі в виписці ЕГРП.

Ще один актив

Ім'я Рози Хуснуллін присутній реєстрі акціонерів ще одного активу, який належить дочці віце-мера Москви Аліні Маратовна Хуснуллін. З 19 вересня 2012 року Роза Гарафутдіновна Хуснуллін володіє 27,127 відсотка акцій ВАТ «Готель« Чистополь »[Руспрес: іншими афілійованими особами ВАТ« Готель «Чистополь» є Симаков Андрій Анатолійович і Сімакова Ангеліна Юріївна].
З виписки Росреестра за адресою, вказаною в документах британського публічного реєстру, слід, що Роза Хуснуллін в січні 2011 року стала власником будинку та земельної ділянки в січні 2011 року. Вона отримала його від Марата Шакірзяновіча Хуснуллін, який володів часткою в будинку і ділянці з 23 січня 2009 року. Директор британської компанії AVERDO Роза Хуснуллін була зареєстрована в будинку, що належить на той момент Марат Хуснуллін. Можна припустити, що спочатку Роза Хуснуллін була прописана в будинку сина, а потім він передав їй будинок у власність.
Ім'я Рози Хуснуллін присутній реєстрі акціонерів ще одного активу, який належить дочці віце-мера Москви Аліні Маратовна Хуснуллін

Переглянути та завантажити схему в вихідному дозволі

Відповідно до виписок з ЕГРП, Роза Гарафутдіновна і Марат Шакірзяновіч Хуснуллін в сукупності володіють п'ятьма земельними ділянками і кількома будинками загальною площею 900 кв. м. Площа об'єктів нерухомості, що належать Марат Хуснуллін, збігається з інформацією, яка вказана в антикорупційних деклараціях віце-мера Москви.

знову Дубки

Хуснуллін виявляв інтерес до земельних ділянок не тільки в Татарстані. Зараз в його галузевому підпорядкуванні знаходяться інвестиційні проекти, пов'язані з використанням земельних ділянках в Москві. Про один з них ми вже писали: проект «ЖК« На Іванівській »був реалізований за дивною схемою із залученням близьких людей Марата Шакірзяновіча. Ми з'ясували, що в 2007-2009 директором ТОВ «Авердікс», пов'язаної з матір'ю Хуснуллін, був Рустем Хабібуллін. Зараз пан Хабібуллін очолює ТОВ «Центр Діловий Нерухомості АС» - генерального проектувальника «ЖК« На Іванівській ». Таким чином, проектом житлового комплексу займалася людина, пов'язаний з Марат Хуснуллін.
Наступним директором ТОВ «Авердікс» став Рінат Нургалямовіч Казаков, який зараз очолює ГБУ міста Москви «Мосстройразвітіе». Ця установа навчає фахівців будівельної галузі та водіїв, в тому числі в рамках державних контрактів. ДБУ «Мосстройразвітіе» засновано департаментом будівництва Москви і знаходиться в галузевому підпорядкуванні віце-мера Хуснуллін.
У своєму минулому розслідуванні ми писали про екс-радника Хуснуллін Ільдус Мінніханова, чия сім'я фактично була вигодонабувачем схеми зміни цільового призначення ділянки «ЖК« На Іванівській ». Ми вважаємо, що пан Мінніханов доводиться віце-меру двоюрідним братом.
Згідно з даними з телефонного довідника Татарстану, батьки Ільдус Замільевіча Мінніханова проживали на вулиці М. Гафурі в місті Чистополь. За інформацією співрозмовників телеканалу «Дощ», за цією ж адресою довгий час проживали Марат Хуснуллін зі своєю тіткою. В даний час за вказаною адресою знаходиться приватний будинок, яким володіє Роза Гілемхановна Мінніханова, по всій видимості дружина рідного дядька віце-мера Москви. Дядько Хуснуллін Заміль Гаріфутдіновіч Мінніханов працював керівником Чистопільської райфінвідділу аж до 2010 року. Швидше за все, він доводиться рідним братом Розі Хуснуллін. Це і дозволяє припустити, що Ильдус Мінніханов і Марат Хуснуллін є двоюрідними братами.

Переглянути та завантажити схему в вихідному дозволі

Фігурант справи Магнітського і офшорний помічник Саддама Хусейна

У 2010 році Роза Хуснуллін пішла з поста директора компанії AVERDO PROPERTY MANAGEMENT LIMITED за три місяці до перекладу Марата Хуснуллін в Москву. Замість неї директором був призначений Andrew Moray Stuart, The Honourable (Ендрю Морів Стюарт, Високоповажний), наслідний віконт Фіндхорн і онук колишнього британського парламентарія-консерватора Джеймса Стюарта. Ендрю Морів Стюарт вже не раз потрапляв в поле зору журналістів. Саме він брав участь виступав в якості номінального директора та власника компаній в схемі відмивання грошей, яку розкрив Сергій Магнітський .
Російська служба BBC , 08.05.2012: «Адвокати Hermitage Capital Management назвали Ендрю Морей Стюарта співучасником у відмиванні незаконно отриманих грошей, і звернулися до відділу британської поліції по боротьбі з організованою злочинністю з проханням розслідувати діяльність цих людей. Ендрю Морей Стюарт живе на Маврикії і в Дубаї. Він є директором понад 500 британських компаній. Адвокати Hermitage Capital Management стверджують, що він перевів близько 1 мільйона 400 тисяч доларів через рахунки підставної компанії Aikate Properties, зареєстрованої на британських Віргінських островах ».
На момент заснування AVERDIX BUSINESS CORP номінальним директором і власником компанії був ще один офшорний ділок, Jesse Grant Hester (Джессі Грант Хестер). Він був «директором ірландської компанії« Candonly Limited », яка, як потім виявив офіційний запит , Використовувалася режимом іракського диктатора Саддама Хусейна для махінацій з програмою ООН «Нафта в обмін на продовольство». Джессі Хестер також став мимовільним учасником програми «Панорама» на телеканалі BBC. Він розповів журналістам про те, як номінальні директора допомагають приховувати фінансові потоки. Крім того, пан Хестер згадується в справі про можливе фіктивному погашенні боргу урядом Киргизстану перед компанією «Камеко» в розмірі 4 млн доларів.

Крім того, пан Хестер згадується в   справі   про можливе фіктивному погашенні боргу урядом Киргизстану перед компанією «Камеко» в розмірі 4 млн доларів

висновки

* [...] мати міністра ЖКГ и будівництва Татарстану Роза Хуснуллін управляла Британський компанією, яка володіла російською компанією ТОВ «Авердікс». Остання Придбай Великі Державні підприємства в Татарстані, коли смороду перебувалі в галузевій підвідомчості Марата Хуснуллін. Згідно ЦІ компании брали участь в освоєнні великих Державні Контрактів, замовниками якіх виступали підвідомчі міністерству Марата Хуснуллін структури.
* Участь пана Хуснуллін в прийнятті рішень щодо компаній, які опосередковано контролювала його мати Роза Хуснуллін, породжувало або могло породити особисту зацікавленість чиновника. Отже, така участь має бути визначено як конфлікт інтересів на державній цивільній службі відповідно до п. 1 ст. 10, пп. 1-2 ст. 11 і ст. 13.1. Федерального закону № 273-ФЗ від 25 грудня 2008 року «Про протидію корупції». Ми вважаємо, що під час перебування міністром Марат Хуснуллін не повідомив про конфлікт інтересів свого безпосереднього керівника, прем'єр-міністра Республіки Татарстан Рустама Мінніханова .
* [...] Використання Хуснуллін родичів в розподілі державних благ повторилося в Москві при реалізації проекту «ЖК« На Іванівській »: в цю схему була залучена сім'я двоюрідного брата віце-мера.
* Компанія, якою керувала мати Хуснуллін, згодом була передана під управління номінальному директору. Він виявився фігурантом справи Магнітського. Роза Хуснуллін була номінальним директором британської компанії, яка могла діяти в інтересах Марата Хуснуллін, який обіймав пост міністра Республіки Татарстан.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online