Вторинний ринок житла в Києві перевищив продажу кватрира в новобудовах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Олександра Некращук   ЛIГАБiзнесIнформ   Київський ринок нерухомості поступово відновлюється

Олександра Некращук
ЛIГАБiзнесIнформ

Київський ринок нерухомості поступово відновлюється. У січні-вересні в столиці уклали близько 6 800 угод купівлі-продажу житла: на 16% більше аналогічного періоду минулого року. Про це свідчать дані компанії ARPA Real Estate. Активізація попиту спостерігається з початку цього року і пов'язана зі стабілізацією валютного курсу.

Покупці пішли на вторинку

Вторинний ринок київського житла в цьому році переживає зростання продажів. За дев'ять місяців в цьому сегменті в Києві продано 3 500 квартир - 52% від загального числа угод, йдеться в дослідженні ARPA Real Estate. Така ситуація спостерігається вперше за три роки. Наприклад, в 2014-му вторинка займала 40% від сумарних продажів, а в 2015-му - 47%.

Чому покупці інвестують в старий житловий фонд? Багато потенційних покупців налякані скандалами на ринку первинної нерухомості і просто побоюються купувати квартири в новобудовах, вважає віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

Кількість конфліктів навколо будівельних майданчиків дійсно зростає. Влітку правоохоронці затримали забудовника Анатолія Войцеховського, якому приписують будівництво близько 40 об'єктів в столиці. На початку вересня представники громадянського корпусу Азова пікетували будівництво компанії Київміськбуд на Святошинському провулку, а потім - центральний офіс компанії. Помітний конфлікт виник навколо об'єкта корпорації Укрбуд - ЖК Сонячна рів'єра на Микільській слобідці. "Потенційні покупці не знають, чи будуть спостерігатися проблеми на будівельному майданчику", - зазначає Топал.

Ті, хто купують квартиру на первинному ринку, виявляють обережність. "За нашою статистикою, близько 3% угод проходять із залученням кредитних коштів, а по розстрочці - 50%", - розповідає комерційний директор Taryan Group Назар Бурда. Велика частина клієнтів виплачують всю суму за квартиру раніше терміну, коли будинок вже побудований, додає директор з маркетингу великої девелоперської компанії, який побажав залишитися неназваним. Таким чином, покупці страхуються від ризиків, якщо на будівельному майданчику почнуться проблеми. Тому найбільше угод з розстрочкою доводиться на початковий етап будівництва будинку.

Великі скидки

Конкуренція на ринку житла змушує продавців стримувати ціни. За даними порталу Address.ua, за останній рік нерухомість на вторинному ринку подешевшала в доларах приблизно на 12%. Зараз середня вартість житла знизилася до $ 1 200 за 1 кв м. Квартири в новобудовах за цей же період втратили в ціні в середньому 5% - до 24 700 за 1 кв м. Але при повній оплаті забудовники готові давати знижки в середньому по ринку 10 %.

Протягом останніх декількох років будівельні компанії зменшують площу квартир, що також впливає на ціни. "На первинному ринку з'явилися квартири загальною площею 17-30 кв м, і тепер вони є фаворитами серед українських покупців", - йдеться в дослідженні компанії Київміськбуд. Але в цьому році несподівано виріс попит і на великі за площею квартири в сегменті бізнес-класу. Директор з маркетингу та продажів ЖК RiverStone Ангеліна Деревльова каже, що в другій черзі комплексу вже не залишилося житла площею понад 130 кв м. "Великі квартири купували для проживання, а не для подальшого перепродажу", - відзначає менеджер.

Забудовники розраховують збільшити кількість угод і за рахунок перекупників. Близько 40% угод в наших об'єктах відбувається з метою заощадження коштів і інвестування, говорить заступник генерального директора з маркетингу компанії UDP Олеся Перчак. "Нерухомість як і раніше залишається єдиною альтернативою банківським вкладенням в нашій країні", - відзначає вона.

Конкуренція на ринку нерухомості буде посилюватися. Сплеск купівельної активності забудовники чекають під Новий рік і наступної весни.

Чому покупці інвестують в старий житловий фонд?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online