"Квартир на вторинному ринку Москви трохи, і у покупців все менше можливостей для вибору"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За даними "МІЕЛЬ-Мережа офісів нерухомості", на вторинному ринку Москви середня питома ціна пропозиції в червні збільшилася на 0,6% і склала 218,2 тис. Руб. / Кв. м. За підсумками першого півріччя 2018 р приріст ціни пропозиції склав 2,6%.

"Однак позитивна динаміка ціни забезпечується, в першу чергу, за рахунок вимивання найбільш ліквідних пропозицій, - нагадує Марина Толстик, керуючий партнер" МІЕЛЬ-Мережа офісів нерухомості ". - У червні 2018 року обсяг пропозиції квартир на вторинному ринку Москви склав 41,06 тис . квартир, у порівнянні з травнем приріст склав 1,5%. Середньомісячний обсяг пропозиції за підсумками першого півріччя 2018 року склав 40,8 тис. квартир, а в першому півріччі минулого року - 41,3 тис. квартир. Фактично, квартир на ринку трохи, і у покупців все мен ьше можливостей для вибору. Це багато в чому обумовлено літнім затишшям - на період відпусток багато продавців знімають лоти з продажу ".

За кількістю угод вторинний ринок Москви, за даними Росреестра, демонструє хороший приріст - майже 25% в порівнянні з першим півріччям минулого року. При цьому кількість зареєстрованих прав на житлові приміщення в травні і червні було навіть вище, ніж в ті ж місяці докризового 2014 року. Багато в чому таке зростання обумовлене реалізацією накопичився відкладеного попиту.

Активність вторинного ринку, виражена в кількості угод, підтримується збільшенням частки іпотечних угод. За даними операцій ГК "МІЕЛЬ" частка іпотечних угод на вторинному ринку Москви збільшилася з 36% в першому півріччі минулого року до 46% в першому півріччі 2018 року.

Зміна ціни пропозиції по класах за підсумками першого півріччя 2018 року був нерівномірним: середня ціна пропозиції квартир бізнес-класу зменшилася на 1%, а в стандарт-класі і комфорт-класі відзначений приріст - плюс 1,2% і 3,2%, відповідно . Така різниця пояснюється співвідношенням попиту і пропозиції в кожному з класів. Але додатковий вплив на зростання ціни пропозиції в комфорт-класі зробило також збільшення частки квартир в монолітних будинках.

Однак середня питома ціна пропозиції - це ціна за всіма виставленим на ринку об'єктів. Вона формується з того, що накопичується на ринку. А от середня ціна проданих об'єктів показує ціну тих об'єктів, які реально продаються в масовому сегменті. Ці дві величини суттєво відрізняються.

Так, за даними операцій ГК "МІЕЛЬ", на вторинному ринку Москви середня питома ціна за проданими квартирами за підсумками першого півріччя 2018 р склала 165,5 тис. Руб. / Кв. м, а в першому півріччі минулого року - 168,9 тис. руб. / кв. м (зниження на 2%).

По округах Москви за підсумками першого півріччя найбільший приріст ціни пропозиції відзначено переважно в найбільш доступних за ціною округах - Зелао (+ 4,4%), ТАО (+ 4,2%), НАО (+ 3,8%). У цих округах є потенціал для зростання ціни, який зараз поступово реалізується. Один із значних приростів показав також СЗАО (+ 4,3%), де крім вимивання найбільш ліквідних об'єктів спостерігається ще і найбільш значне зростання частки пропозиції в монолітних і монолітно-цегельних будинках - а це найдорожчі категорії житла.

Середня ціна проданих квартир на вторинному ринку Москви (в старих кордонах), за даними операцій ГК "МІЕЛЬ", за підсумками першого півріччя 2018 року склала 9,36 млн руб, що можна порівняти з таким же періодом минулого року (9,35 млн руб) .

При цьому за підсумками січня-червня 2018 р середня ціна проданих 1-кімнатних квартир зменшилася на 4,3% (з 6,09 млн руб до 5,83 млн руб), двокімнатних - практично не змінилася (9,03 і 9, 04 млн руб, відповідно), а ціна проданих трикімнатних квартир збільшилася на 7% (з 11,77 млн ​​руб до 12,64 млн руб). Така різниця в динаміці ціни продажу в залежності від типології квартири пояснюється декількома факторами: • однокімнатні квартири відчувають найбільшу конкуренцію з боку новобудов (в тому числі за рахунок формату студій на первинному ринку), тому ціни продажу знижуються; • двокімнатні квартири найбільш затребувані на вторинному ринку; • збільшення розміру дисконту і зниження іпотечних ставок сприяли придбанню "трійок" трохи дорожче, ніж роком раніше, в тому числі і за рахунок більшої площі.

Частка продажів в бюджеті до 6 млн рублів на вторинному ринку Москви в старих кордонах стабілізувалася (її середньомісячне значення як в першому півріччі 2018 року, так і в першому півріччі минулого року склало 29%).

За інформацією МІЕЛЬ

PRO РІЗНЕ Про НЕРУХОМОСТІ

PRO НОВИНИ НЕРУХОМОСТІ

PRO СТАТТІ ПРО НЕРУХОМОСТІ

PRO ДИЗАЙН ТА АРХІТЕКТУРА

PRO БУДІВНИЦТВО ТА РЕМОНТ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online