Почім квартира: скільки доведеться збирати і чому житло дешевшає

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

13 серпня 2016, 8:02 Переглядів: 13 серпня 2016, 8:02 Переглядів:   На квартиру у Києві доведеться збирати багато років

На квартиру у Києві доведеться збирати багато років. Фото: topkvadrat.ru.

В Україні, як відзначають ріелтори, дешевшають квартири на вторинному ринку житла. Як каже експерт в сфері нерухомості Максим Бабуряк, українці з-за складної економічної ситуації бояться інвестувати гроші в покупку нерухомості, в результаті чого власники змушені переглядати ціни . Тільки в столиці за рік в доларах квадратний метр подешевшав на 10%. Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, як змінилися ціни на житло і як довго доведеться збирати на квартиру.

Скільки в Україні коштують квартири

У Києві вартість одного квадратного метра квартири, за даними АН "Олімп-Консалтинг", влітку цього року досягла 1 136 доларів. При цьому ще рік тому ціни були на 10,3% вище - 1266 доларів за квадратний метр. Найдешевше житло в Івано-Франківську - 481 долар за квадратний метр. Так, наприклад, невелика однокімнатна квартира площею 30 квадратних метрів у столиці обійдеться в 34 тисячі доларів, а в Кривому Розі - всього 14 тисяч.

Як повідомляють в "Олімп-Консалтинг", найбільше подешевшала нерухомість в Одесі (за рік ціни знизилися на 20,9%), на другому місці Харків - 17,9%, потім Львів (14,8%) і Дніпро (14, 1%). Як розповідає ріелтор Максим Бабуряк, ринок нерухомості за останній рік пережив не найкращі часи. "Долар злетів, люди зубожіли. Та й в такій ситуації: війна, економіка падає, люди навіть на ремонт гроші не витрачають, а не те, щоб інвестувати в нерухомість. І банки підвели з кредитами - купити квартиру стало ще складніше ", - розповідає експерт в сфері нерухомості.

"Долар злетів, люди зубожіли. Та й в такій ситуації: війна, економіка падає, люди навіть на ремонт гроші не витрачають, а не те, щоб інвестувати в нерухомість. І банки підвели з кредитами - купити квартиру стало ще складніше", - розповідає експерт в сфері нерухомості.

Якщо в доларовому еквіваленті ціни падають, то в гривні - ростуть. На даний момент в Черкасах однокімнатну квартиру (30 кв.м.) можна купити за 15 тисяч 120 доларів, в минулому році таке ж житло пропонували за 17 тисяч 670 доларів. Однак при цьому, за даними НБУ, рік тому курс національної валюти по відношенню до американської був 21,3 гривні за долар.

Отже, однокімнатну квартиру влітку 2015 го можна було купити за 376 тисяч гривень, а на даний момент - за 375 тисяч гривень. В національній валюті ціни практично не змінилися, а в доларі - впали.

В національній валюті ціни практично не змінилися, а в доларі - впали

Як змінилися ціни протягом року. Фото: OLX

А в Києві, незважаючи на падіння цін на 10,3% в доларах, в національній валюті житло подорожчало. Однокімнатна квартира (враховуючи курс) в минулому році коштувала 808 тисяч гривень, а в цьому - 845 тисяч.

Скільки доведеться збирати на квартиру

Щоб накопичити на квартиру в Україні, відзначає засновник тренінг-центру "Cashflow Ukraine" Олексій Половинкин, заощадження потрібно правильно інвестувати і примножувати. Перший крок - відкладати мінімум: 10% свого доходу. Ті, хто навчився правильно розпоряджатися зарплатою, в ідеалі можуть відкладати до 30% доходу. Експерт впевнений, якщо відкладати 30% нереально - потрібно шукати додатковий заробіток або іншу роботу.

Середня зарплата в Києві - 8550 гривень, повідомляє Державна служба статистики. За рік можна назбирати 30 тисяч гривень. Щоб купити саму скромну "однушку" відкладати доведеться 19 років. При цьому варто врахувати, що за цей час в результаті девальвації гроші можуть знецінитися. Якщо засоби покласти на депозитний рахунок в банку (середня по Україні ставка - 25% річних) необхідну суму можна накопичити за 7 років. З огляду на співвідношення вартості квартири і середньої зарплати, найлегше назбирати на житло в Кропивницького (Кіровограді). Місцевим жителям для покупки квартири знадобиться в середньому 43,5 зарплат, а в Києві - 120 зарплат. Щоб гроші не знецінилися, їх можна збирати на валютному рахунку - у доларах.

У OLX порахували, скільки доведеться збирати на квартиру в столиці з мінімальною зарплатою, 1-кімнатна квартира на "вторинці" у найдорожчому районі столиці - Святошинському - в середньому коштує близько 31 тисяч доларів. Отримуючи 1450 гривень (мінімальна зарплата), киянину доведеться відкладати на власне невеличке житло 530 місяців, а це цілих 44 роки.

Квартира за 30 тисяч доларів в Святошинському районі Києва. Фото: соцмережі

У Печерському районі за "однушку" доведеться віддати більше 50 тисяч доларів. Тут же продаються найдорожчі 2-кімнатні квартири - майже 62 тисячі доларів. Найменше за 2-кімнатні квартири просять в Дніпровському районі - трохи більше 40 тисяч доларів.

До слова, в великих містах є ще один спосіб обзавестися власною нерухомістю - договір довічного утримання самотнього пенсіонера. На ринку працюють десятки компаній, які за "комісійні" знаходять сім'ям самотніх пенсіонерів. У Києві за десять тисяч доларів молода сім'я може укласти договір довічного ув'язнення. Після цього сім'я фактично є власниками житла, однак заселитися в нього вони зможуть тільки після смерті пенсіонера. Крім того, до кінця життя молоді люди зобов'язуються виплачувати пенсіонеру певну щомісячну суму (наприклад, тисячу гривень) і оплачувати "комуналку".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Почім квартира: скільки доведеться збирати і чому житло дешевшає". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online