Чим ринок малометражного житла Києва відрізняється від ринку Харкова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тенденцію до будівництва малометражного житла сьогодні забудовники пояснюють просто - ринок диктує умови і тому забудовники зводять такі квартири, які найбільш затребувані

Тенденцію до будівництва малометражного житла сьогодні забудовники пояснюють просто - ринок диктує умови і тому забудовники зводять такі квартири, які найбільш затребувані.

Серед причин такого інтересу в ХК «Київміськбуд» СтройОбзор називають нестабільну економічну ситуацію, зменшення грошової маси у населення, недовіра до банківського сектору, високі комунальні платежі.

У Києві сьогодні можна нарахувати з десяток нових житлових комплексів, в яких передбачені «малометражки». Серед них ЖК «Smart House», ЖК «Комфорт Таун» , ЖК «Яскравий» , ЖК на Левадної, ЖК «Власна Квартира», ЖК «Жуляни», ЖК «Єнісейська Садиба», ЖК «Henesi House», ЖК «Нова Англія».

Приблизно така ж кількість ЖК, що пропонують малогабаритне житло, можна нарахувати і в Харкові. це ЖК "Воробйови Гори" , ЖК "Парковий Квартал", ЖК "Французький квартал", ЖК "Бестужівські Сади" , ЖК "Олексіївський Акварелі-2" , ЖК "Карамель" , ЖК "Смерекова Двір", ЖК "Панасівська Слобода" , ЖК "Space house" .

Мінімальна вартість малометражної квартири в новобудові Харкова стартує від 6000 доларів, в Києві - від 10 000 доларів.

За словами забудовників, малометражки в основному купують молоді сім'ї, батьки для своїх дітей-студентів або ж підприємливі люди з метою, якщо покупка житла здійснюється на етапі котловану, перепродати вже готову квартиру або ж надалі здавати її в оренду.

«Вкладення в нерухомість - це завжди прибуток, і вона більш надійна, ніж примарні банківські відсотки (оренда приносить не менше)», - кажуть СтройОбзор в прес-службі ХК «Київміськбуд».

За підрахунками експерта консалтингової компанії SV Development Сергія Костецького, вартість малометражної квартири від етапу «котлован» до етапу «зданий в експлуатацію» виростає приблизно на 2-3 тис. Дол.

«Але тут є свої нюанси. Важливо встигнути продати таке житло вчасно. Адже через три роки перебування квартири у власності, згідно з чинним законодавством, потрібно сплатити обов'язкові держмито -1%, пенсійний збір - 1%, ПДФО - 5% і 1,5% військового збору », - говорить Сергій Костецький в коментарі СтройОбзор.

Таким чином інвестор втрачає 8,5% вартості житла. До того ж потрібно ще врахувати витрати на оформлення нерухомості. І тут, на думку Сергія Костецького, прибутковіше вже буде покласти гроші на депозит в банк. «Якщо врахувати, що пропозицій по малометражні житла на ринку стає все більше і більше, то перепродати квартиру в подальшому буде непросто», - додає він.

У ХК «Київміськбуд» звертають увагу на ще такий важливий момент, як санітарні норми, визначені Житловим кодексом, за якими на одну людину має припадати не менше 13,65 кв. м. «Таку норму застосовують, наприклад, при наданні житла або визначення порядку користування будинком між власниками. Крім того, при приватизації квартири ця норма ще більше і становить 21 кв. м на кожного жителя (норма безкоштовної передачі житлової площі). Відповідно, квартири меншого метражу - порушення умов життя. Саме тому, в «Київміськбуді» немає квартир, менших 26,5 кв. м. », - кажуть там.

Іншою стороною медалі в ХК «Київміськбуд» бачать і те, що будинок зводиться на ціле століття (гарантія до 90 років), а це означає - в таких малометражках буде жити не одне покоління людей. «І, якщо забудовники надалі будуть зловживати малими метражами, то з часом отримаємо не дуже хорошу картину. Адже в такі квартири в кращі часи стануть заселятися люди певного типу і соціального рівня », - кажуть в прес-службі компанії.

З точки зору ХК «Київміськбуд» smart-квартири мають право на існування, але в невеликій кількості, як тимчасове житло для студентів або молодих сімей без дітей. І тільки серед квартир стандартного метражу в будинку.

У свою чергу СтройОбзор переглянув мають пропозиції щодо малометражні житла Києва і Харкова на сайті оголошень OLX і порівняв їх.

Як виявилося, в Києві малометражек, незважаючи на те, що будують майже однакову кількість такого житла, перепродують більше. На момент перегляду пропозицій з купівлі, по Києву було 117 пропозицій житла в новобудовах, в той час, як по Харкову - всього 11.

Проте, тут є свої особливості. Якщо оголошення по Харкову - це в основному оголошення, що називається «чиста перепродаж», то оголошення по Києву - це в основному пропозиції безпосередньо від самих забудовників.

Вартість малометражного житла в новобудовах Харкова 256 000 - 450 000 грн. Тим часом, як знайти «крихітку» в Києві можна і за 190 тис. Грн.

І якщо в Харкові, малометражне житло в новобудовах в своєму більшій кількості продається без ремонту, то в Києві в пріоритеті - «повний фарш».

Справедливості заради відзначимо, що в Харкові малометражку з «начинкою» можна купити на вторинному ринку за ціною квартири без ремонту в новобудові.

СтройОбзор OLX «видав» 24 пропозиції вторинки по Києву і тільки 5 по Харкову.

Тим часом, якщо порівнювати Київ і Харків, то тут є ще одна особливість - в термінології. Її СтройОбзор не міг не відзначити. Якщо для Києва все нове малометражне житло - це smart-квартири, то в Харкові, крім назви smart-квартири, використовують такі назва, як євро-гостинки і сучасні гостинки.

Ще однією особливістю Харкова можна назвати те, що тут є дворівневі smart-квартири. У Києві таких немає.

Тим часом, пропозицій по довгостроковій оренді малометражек в Харкові значно більше - 78. По Києву - 32. Зняти малометражку в Києві можна за 3 500 8 500. у місяць. У Харкові - 2 000 - 5 000 грн. / Міс.

Ноу-хау Харкова дворівневу «євро-гостинку» в новобудові біля метро «Спортивна» можна зняти за 350 дол. / Міс. плюс комунальні по лічильниках (вода, електрика), інтернет.

Пропозицій подобової та погодинної оренди квартир-маляток в Харкові також більше. Подобово OLX пропонує зняти в Харкові 16 малометражек, тоді, як в Києві, в наявність тільки 5 квартир і то - старого фонду.

Таким чином, можна припустити, що в Харкові купують більше малометражного житла з метою подальшої здачі його в оренду, ніж в Києві.

Тим часом, саме масовість малометражних квартир, яка з'явилися останнім часом на ринку житла, ймовірно, стала поштовхом до появи більшої кількості такого виду нерухомості в Києві, як апартаменти - тобто, невеликі нежитлові приміщення з санвузлом і часто з балконом, зручні для тимчасового проживання, облаштування там хостелів (якщо викупити кілька), або для застосування під приватне гуртожиток для студентів, або офіс для невеликої компанії.

«Апартаменти неможливо приватизувати, в них не дозволено прописатися, але саме як тимчасове місце для житла - вони є своєрідною альтернативою« Смарт », - кажуть нам в ХК« Київміськбуд ».

джерело: СтройОбзор

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online