Якщо загублені документи на нерухомість

  1. Які документи визначають права на об'єкт нерухомості
  2. Що робити в разі втрати документів
  3. Процес відновлення документів
  4. Відновлення договорів, укладених в нотаріальній конторі
  5. Відновлення копії рішення суду
  6. Реєстрація дубліката

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Втрата документів - явище поширене і постійне.

А якщо врахувати, що втрата виявляється зазвичай в ті моменти, коли вони особливо потрібні, то легко зрозуміти, що проблема відновлення документів завжди буде залишатися актуальною.

Не маючи на руках оригіналів документів на нерухомість, власник не зможе укласти угоду і в цілому розпоряджатися своєю власністю.

Втрата правовстановлюючих документів на нерухомість не призводить до втрати прав власності - це, мабуть, перше, про що варто пам'ятати в такій неприємній ситуації. Процес відновлення документів тривалий і трудомісткий, але впадати у відчай не варто.

Які документи визначають права на об'єкт нерухомості

У статті 1 Закону РК «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» під правовстановлюючими документами розуміються документи, на підставі яких виникають, змінюються і припиняються права на нерухоме майно. Найчастіше такими документами є: належним чином оформлені та зареєстровані договори купівлі-продажу, договори дарування, міни або приватизації, свідоцтва про право на спадщину, акти про придбання з прилюдних торгів та інші. У деяких випадках правовстановлюючими документами на об'єкти нерухомості можуть служити акти введення об'єкта в експлуатацію та рішення суду, що підтверджують право власності на об'єкти нерухомості. Документом, що засвідчує права на земельну ділянку, є державний акт на право власності на земельну ділянку. Такий документ видається в Комітеті з управління земельними ресурсами та містить в собі вказівку на цільове призначення ЗУ, план ділянки, вказівка ​​на те, що ЗУ належить суб'єкту на праві власності, назва документа, на підставі якого купувався земельну ділянку.

Що робити в разі втрати документів

Відповідно до статті 36 Закону РК «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно» при втраті або пошкодженні правовстановлюючих документів, на підставі яких була проведена реєстрація в правовому кадастр, передбачено їх відновлення, яке проводиться шляхом видачі реєструючим органом дубліката з копії необхідного документа, що зберігається в реєстраційній справі в архівах органів юстиції. Отримати дублікат на руки може тільки власник нерухомості при пред'явленні документа, що посвідчує особу, або уповноважена ним особа.

Процес відновлення документів

Необхідно звернутися в ЦОН за місцем знаходження об'єкта нерухомості і надати наступні документи:

  • екземпляр газети за місцем реєстрації об'єкта нерухомості з опублікованими в ній оголошенням про визнання оригіналу загубленого документа недійсним;
  • документ, що засвідчує особу;
  • при видачі дубліката документа, що посвідчує державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним, документ, що підтверджує оплату збору за державну реєстрацію. Сума збору при цьому становить 0,25 МРП, документи видаються протягом п'яти робочих днів;
  • заяву про видачу дубліката правовстановлюючого документа з обов'язковим зазначенням обставин, при яких було втрачено або став непридатним.

До речі, ці обставини можуть зажадати документального підтвердження. Так, наприклад, якщо документи були втрачені в результаті природних катаклізмів, то варто звернутися за довідкою в МНС. У разі пожежі довідку про подію можна запросити у відповідних органах. В інших надзвичайних ситуаціях можна також зібрати свідчення свідків і зберегти вцілілі фрагменти документів.

Відновлення договорів, укладених в нотаріальній конторі

При втраті договорів купівлі-продажу, дарування, міни та інших документів, завіряються в нотаріальній конторі, необхідно звернутися туди, де цей документ був оформлений При втраті договорів купівлі-продажу, дарування, міни та інших документів, завіряються в нотаріальній конторі, необхідно звернутися туди, де цей документ був оформлений. Там власнику буде надано зразок заяви на видачу дубліката, після заповнення якого потрібно буде надати посвідчення особи, а також довідку форми №2 та довідку зі столу знахідок, що підтверджує відсутність шуканих документів. Довідка форми №2 - це довідка про зареєстровані права (обтяження) на нерухоме майно та його технічних характеристиках фізичній особі. Щоб отримати довідку подібного зразка, потрібно пред'явити в ЦОН копію посвідчення особи. Діє вона тільки один день, тому пред'являти її потрібно відразу ж після отримання.

У тому випадку, якщо нотаріальна контора, в якій був завірений документ, з якихось причин ліквідована або закінчився термін зберігання документів, то доведеться звернутися в районний архів.

Відновлення копії рішення суду

Щоб відновити копію рішення суду, що підтверджує право власника на об'єкт нерухомості, заявнику потрібно звернутися в архів суду, яким було винесено відповідне рішення. Сплативши держмито і написавши заяву, власник зможе отримати відповідний документ. Якщо рішення суду було винесено понад десять років тому, то доведеться звернутися до судового архів.

Реєстрація дубліката

Після того як дублікат отриманий, його реєструють в органах юстиції через ЦОН за місцем розташування об'єкта нерухомості. Лише після цього він набуває законної чинності.

інформаційна служба kn.kz

Читайте також:

Як підготувати до реєстрації документи на нерухомість

Як повернути свої гроші

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online