Як зробити тимчасову прописку дорослому, дитині

  1. Де можна зробити тимчасову прописку
  2. Які терміни
  3. Реєстрація в приватизованій або не приватизовані житло
  4. Документи для подачі при оформленні
  5. Способи здачі документів на тимчасову прописку
  6. Як прописати дитину
  7. Припинення дії тимчасової реєстрації за місцем перебування
  8. Тимчасова реєстрація в інших випадках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Реєстрація за місцем перебування, вона ж тимчасова прописка, обов'язкове для тих, хто покинув адресу постійного або тимчасового проживання на термін, що перевищує 3 місяці:

  • подібна прописка не оформлюється при зміні адреси знаходження в межах одного міста;
  • якщо хтось переїхав, наприклад, на 2,5 місяці, то необхідності в цьому немає:
  • для оформлення тимчасової прописки необхідно здати пакті документів в паспортний стіл КК, МФЦ, відділ міграції МВС.
  • процедура безкоштовна.

Де можна зробити тимчасову прописку

Громадянин не має ніяких обмежень місця своєї тимчасової прописки, тобто можна прописатися на всій території Росії. Головна умова - згода власника або мешканців квартири, будинки, кімнати. Для оформлення прописки звернутися можна в: Громадянин не має ніяких обмежень місця своєї тимчасової прописки, тобто можна прописатися на всій території Росії

  • відділення МФЦ за місцем реєстрації;
  • паспортний стіл ЖЕУ (ТСЖ, Керуючої компанії) - в більшості регіонів при наявність МФЦ в цьому немає необхідності;
  • при прописку в готелях, лікувальних установи та місцях відпочинку - в адміністрації цих установ;
  • в окремих випадках прописують може безпосередньо звернутися в міграційну службу, наприклад, якщо реєстрація через портал держпослуг.

Процедурою реєстрації громадян займається міграційна служба, тому її називають реєстраційний орган. А МФЦ або ЖЕУ тільки приймають документи для подальшої передачі до відділу міграції.

Які терміни

Чи можна зробити тимчасову прописку швидко? Терміни оформлення документів для тимчасової або постійної прописки однакові (див. як прописатися в квартиру ). При дотриманні всіх формальностей термін оформлення займає не більше тижня після подачі документів:

  • при подачі документів в міграційний відділ термін реєстрації - 3 дні;
  • при подачі в ЖЕУ або МФЦ - 6-7 днів;
  • якщо не надати документи на житло (право на вселення), які рег.орган буде запитувати самостійно в адміністрації, Росреестра, то термін затягнеться не менше 8 днів;
  • коли звернення через держпослуги, то протягом 1 дня документ вважається прийнятим у відділі міграції. Після громадянин будь-який час протягом 3 днів повинен принести до відділу МВС свій паспорт і оригінали документів. В день його візиту проводиться реєстраційний облік.

Мінімальний термін проживання по тимчасовій реєстрації не передбачено.
Максимальний термін так само не встановлено.

Точний термін реєстрації вказується в заяві після узгодження з власником. Якщо ж Ви бажаєте його продовжити, потрібно повторити процедуру, як в перший раз. Недотримання термінів карається штрафом.

Приклад: товариш К. вказав термін, що становить півроку. Якщо немає ніяких перешкод, то протягом цього часу він може знаходитися за вказаною адресою, не порушуючи закон. Якщо ж він не пройде процедуру продовження, то прописку автоматично скасують і він буде проживати з порушенням закону.

Реєстрація в приватизованій або не приватизовані житло

Часто тимчасову реєстрацію надає власник квартири. Рідше, коли наймач, який користується житлом за договором соціального найму, тобто проживає в НЕ приватизованій квартирі.

  • Якщо квартира знаходиться у власності, то достатньо лише згода власника на оформлення тимчасової прописки.
  • Якщо квартира не приватизована, потрібна згода всіх зареєстрованих в ній осіб і наймодавця (муніципалітет).

При реєстрації в неприватизованих житло необхідно заручитися згодою всіх, хто постійно проживає в даній квартирі (крім неповнолітніх). Згода потрібно навіть від тимчасово відсутніх мешканців. Якщо хоч один з мешканців проти, то оформлення тимчасової прописки буде неможливим.

Документи для подачі при оформленні

Які документи потрібні для тимчасової прописки? Це стандартний пакет паперів:

  • загальногромадянський паспорт;
  • при прописку дитини - свідоцтво про народження;
  • за дитину (якщо йому до 14 років) документи подає один з батьків. Відповідно потрібен документ підтверджує батьківські права. Якщо опікун, то документ про опікунство;
  • заповнений бланк-заяву форми №1 (в зазначеній заяві ставлять підпис дві особи: прописується і той хто надає житло прописуються);
  • на додаток до заяви заповнюється Листок прибуття (бланки є в паспортних столах, на сайті МВС, держпослуг). Є також листок прибуття форми 12П (він заповнюється, якщо прописка планується більше 12 місяців). Також до заяви йде Анкета, але її заповнення потрібно, якщо людина вселяється в готель, пансіонат, санаторій. Хоч ці документи заповнюються заявником, але приймає фахівець активно допомагає в складанні.
  • документи на житло:
    • для непріватізірованого житла - договір найму (піднайму);
    • для приватизованого - свідоцтво про право власності або виписка з ЕГРН. Якщо не надати цей документ, можна вказати його реквізити. Рег.орган запросить відомості щодо міжвідомчої запитом. Але рекомендується документ надавати, щоб не ускладнювати процедуру.
  • письмову згоду:
    • для муніципального житла - згода всіх дорослих прописаних в адресі (згода оформляється у нотаріуса, або всі мешканці приходять на прийом, де в присутності паспортиста власноруч складають документ), а також письмове схвалення наймодавця (муніципалітет).
    • для приватизованого - згода власників.

Після подачі документів, якщо немає ніяких порушень, органом реєстраційного обліку видається свідоцтво про тимчасову реєстрацію за місцем перебування.

При тимчасову прописку ніяких відміток в паспорт громадянина не ставиться, на відміну від постійної прописки. Тимчасова прописка не анулюється за основну прописку, тобто за місцем проживання громадянина не виписується.

Способи здачі документів на тимчасову прописку

  • при особистій явці в МФЦ, ЖЕУ, ТСЖ.
  • поштою до відділу міграції;
  • безпосередньо в міграційну службу. Таке звернення можливе у виняткових випадках, коли немає керуючої та іншої житлово експлуатаційної організації для житла. Це стосується приватних будинків. У рег.отдел йде сам власник, який надає житло для вселення. Ну, а якщо громадянин сам власник, то він може звертатися до відділу міграції особисто як заявник.
  • уявлення документів в електронному вигляді через сервіс держпослуги;

Найефективніший спосіб це особиста явка.

Якщо Ви не відправляли документи поштою або через сайт держпослуг, потрібно в призначений час з'явитися до відділу міграції для підтвердження реєстрації. При неявці реєстрації не буде ..

Як прописати дитину

Чи можна зробити тимчасову прописку дитині? Закон визнає адресою проживання дитини до 14 років місце проживання його батьків, усиновителів чи опікунів. Процедура реєстрації дитини не відрізняється від дорослого.

Але замість паспорта надається свідоцтво про народження. Також потрібен документ про батьківську або опікунської зв'язку з неповнолітнім.

При оформленні реєстрації в муніципальній квартирі неповнолітньої, згода решти зареєстрованих осіб не потрібно.

  • Дитина до 14 років - заява від його імені становить батько. Коли ж вік підлітка понад 14 років, то заяву на прописку неповнолітній пише сам.
  • Дитині 14 років - реєстрація можлива спільно з батьками або родичами, які мають нотаріальна згода батьків на тимчасову прописку.
  • Неповнолітній з 14 років може прописуватися окремо від батьків при їх письмової згоди (нотаріальному або при явці батьків в паспортний стіл, МФЦ при здачі документів).

У нашій статті читайте про те, які документи потрібні для постійної прописки дитини .

Припинення дії тимчасової реєстрації за місцем перебування

Тимчасова прописка автоматично припиняється після закінчення термінів, які були в заяві при оформленні. Ніяких дій робити не треба.

Якщо ж мова йде, наприклад, терміни ще не підійшли, а в прописці більше немає потреби, слід подати заяву в довільній формі за аналогічною схемою. Тобто потрібно звертатися до реєстратора з паспортом, із заявою (довільна форма). Виписка проводиться не більше 3 діб.

На будь-якій стадії, власник (наймач), хто надав один раз тимчасову прописку особі, може її і відкликати. Є два випадки: якщо прописаний з'їхав або реєстрація була фіктивною (без участі власника).

Якщо Ви тимчасово прописуються в квартиру, то саме власник вирішує, скільки саме часу буде діяти прописка. Природно, ніяких прав на житло у вас не виникає. Позбавити прописки власник просто так не зможе. Так як перед реєстрацією становить договір на вселення (наймання, оренда тощо.) І спочатку його потрібно розірвати.

Тимчасова реєстрація в інших випадках

Тимчасова прописка також потрібно особам, які прибули в готелі, медично-профілактичні заклади, будинки відпочинку, туристичні бази, виправні та тюремні установи. І навіть в тому випадку, якщо термін їх перебування складе менше 90 днів.

В цьому випадку процедура така:

  • постоялець заповнює спеціальну анкету форми №5;
  • зазначену анкету протягом 1 доби працівник установи направляє до відділу з питань міграції, де проводять реєстрацію.

Посилання на законодавчі акти

  1. Стаття 2 Закону РФ "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації". Основні поняття
  2. Стаття 3 Закону РФ "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації". Реєстраційний облік громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації "
  3. Стаття 5 Закону РФ "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації". Реєстрація громадян Російської Федерації за місцем перебування та зняття громадян Російської Федерації з обліку за місцем перебування
  4. Пункти 9, 10, 11, 12, 14, 15 Постанова Уряду РФ від 17.07.1995 р № 713 "Про затвердження Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації та переліку осіб , відповідальних за прийом і передачу в органи реєстраційного обліку документів для реєстрації або зняття з реєстраційного обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації "
  5. Перелік осіб, відповідальних за прийом і передачу в органи реєстраційного обліку документів для реєстрації або зняття з реєстраційного обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації Постанови Уряду РФ від 17.07.1995 р № 713
  6. Форма №1 Додатки №4 Адміністративного регламенту МВС РФ з надання державної послуги за реєстраційним обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації ", затвердженого Наказом МВС РФ №984 від 31.12.2017 р
  7. Форма №1ПР Додатки №4 Адміністративного регламенту МВС РФ з надання державної послуги за реєстраційним обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації ", затвердженого Наказом МВС РФ №984 від 31.12.2017
  8. Пункти 2, 2.2, 23, 24, 26.1, 32, 33, 34, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 56.1, 58, 60, 62, 63, 80, 82, 86, 87 , 90, 91, 92, 93, 97, 99, 102, 118.2, 118.2.1, 118.2.2, 118.5, 118.7, 118.7.1, 119, 121, 123, 139, 140, 143, 144, 149, 151 адміністративного регламенту МВС РФ з надання державної послуги за реєстраційним обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації ", затвердженого Наказом МВС РФ №984 від 31.12.2017 р

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online