Кондиціонери без узгодження і з ним. Які підводні камені?

  1. Узгодження кондиціонера: скільки коштує і які штрафи?
  2. Узгодження кондиціонерів в Москві і Санкт-Петербурзі
  3. "Температурні ГОСТи", кондиціонери і Санепіднагляд
  4. Правила установки кондиціонерів в квартирі
  5. Мобільний кондиціонер: чи потрібно узгодження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо дошкуляє виснажлива спека, чого простіше, ніж установка недорогого кондиціонера, який може створити в приміщенні персональний кліматичний комфорт. Але, виявляється, все не так просто, як здається на перший погляд. За таку "самодіяльність" можна заробити досить пристойний штраф. Так що ж робити, якщо дуже хочеться охолодитися? Якщо дошкуляє виснажлива спека, чого простіше, ніж установка недорогого кондиціонера, який може створити в приміщенні персональний кліматичний комфорт

З початком літа стовпчики термометра знову почали бити температурні рекорди. Що поробиш - глобальне потепління на дворі. Втім, як свідчить розхожий афоризм - про всяк отрута знаходиться і протиотруту. Так і технічний прогрес, що призвів до підвищення температури на планеті, дав чимало можливостей з цієї температурою боротися. У всякому разі - в порівняно невеликому обсязі, за допомогою кондиціонерів.

Узгодження кондиціонера: скільки коштує і які штрафи?

На жаль, для установки останнього, як мінімум, в містах, може знадобитися не тільки порівняно невелика сума грошей - від 400 доларів в еквіваленті за недорогу спліт-систему. На сторожі стоїть закон - згідно з яким, установка таких систем прирівнюється до "перепланування будівель" - і тягне за собою адміністративну відповідальність. Згідно ст. 7.21 КоАП - від півтора до двох з половиною тисяч рублів.

Власне кажучи, з цим штрафом більшість користувачів кліматичної техніки могли б і змиритися - якби не уточнення, що після його сплати будівлі повинен бути повернутий первісний вигляд. Тобто - все незаконне має бути прибрано. А за невиконання вже цього пункту, при бажанні, у порушника можна через суд навіть відібрати житло - за нібито кричущі порушення правил проживання.

Реально, правда, до таких ексцесів справа не доходить - більшість вважає за краще домовлятися з чиновниками. Для яких існуючий стан перетворюється на справжні "молочні ріки з медовими берегами" - невичерпної можливістю корупції за виконання прохання "не помітити" незаконний кондиціонер.

Узгодження кондиціонерів в Москві і Санкт-Петербурзі

На щастя, бар'єри на шляху бажаючих мати прохолоду в квартирі споруджуються не у всіх містах. У Москві, наприклад, ще два з гаком роки тому була прийнята постанова від 22 березня 2011 № 85-ПП - про внесення змін до попередній документ московського уряду, вже від 2004 року. Яким передбачалася необхідність воістину титанічної праці по збору всіх необхідних паперів - розтягується на 3-4 місяці і коштував до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На щастя, ось уже два роки, як москвичі можуть насолоджуватися нормальним мікрокліматом без зазначених бюрократичних формальностей. За винятком, щоправда, установки холодової техніки на вуличних фасадах будівель.

На жаль, того ж не скажеш про жителів Північної Столиці. Там продовжує діяти Постанова Уряду Санкт-Петербурга від 14.09.2006 N 1135 "Про затвердження правил утримання та ремонту фасадів будівель і споруд в Санкт-Петербурзі", за яким установку кондиціонерів необхідно узгоджувати. Що стосується звичайних будинків - з Комітетом з містобудування та архітектури, а у випадках з будинками пам'ятками архітектури - додатково і з Комітетом з державного контролю, використання й охорони пам'яток історії та культури. Без різниці, де буде встановлюватися зовнішній блок спліт-системи - на вулицю або у двір.

Нескладно здогадатися, що в кожному місті проблема вирішується по-своєму. Пошкодують чиновники співгромадян, що знемагають від спеки - приймуть відповідний документ, або, по крайней мере, не стануть стежити за суворим дотриманням наявних заборон. Чи не захочуть - почнуть проводити рейди по виявленню порушників і поповненню міської скарбниці штрафами.

"Температурні ГОСТи", кондиціонери і Санепіднагляд

Тим часом, компетентні органи, той же Санепіднагляд, наприклад, чомусь не реагують на кричущі порушення вищезгаданими актами інших норм - санітарних, що стосуються температурного режиму в приміщеннях.

Так, в робочому приміщенні температура повітря не повинна перевищувати плюс 26,4 градусів. Якщо ж повітря там нагрівається до плюс 30 градусів, то робочий день повинен бути скорочений до 5 годин. Якщо температура повітря досягає плюс 32,5 градусів, то робочий день не повинен перевищувати однієї години.

Зауважимо, ці показники стосуються робочих місць - де людина проводить меншу частину свого життя, а тому може піддаватися менш комфортному температурному режиму. А в квартирі, де належить відпочивати і спати оптимальна температура не повинна перевищувати 24 градуси. 26 дозволяється хіба що в реанімаційних відділеннях лікарень - де пацієнти лежать оголеними під тонкими ковдрами, а персонал одягнений в тонкі медичні піжами з короткими рукавами.

Звичайно, такі "температурні ГОСТи" створювалися в епоху, коли на більшій частині території СРСР і 30 градусів влітку сприймалося, чи не як ПП. І особливої ​​потреби в охолодженні жител просто не виникало. Але тепер, коли спека повсюдно стає практично середньоазіатської - становище змінилося. Зрозуміло, що держава не може забезпечити кожного громадянина персональним кондиціонером. Напевно, треба хоча б не заважати тим, хто може поставити його самостійно? З паралельним жорстким контролем над температурним режимом в тих же офісах.

Право, якщо СЕС в літній період буде пачками закривати фірми, які орендують приміщення в історичних будинках, де заборонено ставити кондиціонери - "батьки" дуже багатьох міст серйозно задумаються над падінням надходжень в казну від орендної плати. А також про те, чи варто далі чіплятися за абсолютно нелогічну букву закону, що прирівнюють установку кондиціонерів до перепланування квартир.

Читайте також: ЖКГ: В Росію прийшов "чорний понеділок"

Правила установки кондиціонерів в квартирі

Але поки нормативні акти щодо кондиціонерів не наведено до нормам здорового глузду - кілька порад, як можна спробувати забезпечити прохолоду в квартирі з урахуванням поточної ситуації.

Найкращий варіант - якщо хоча б одне вікно або балкон виходить у двір - туди можна повісити зовнішні блоки навіть декількох кондиціонерів. Довжина труб, що з'єднують їх з блоками внутрішніми, може доходити до 10 і більше метрів - зазвичай цього достатньо для розміщення останніх хоч у всіх кімнатах житла. До речі, на такий випадок є і "мульти-сплити" - з одним потужним зовнішнім блоком і декількома внутрішніми, для економії місця зовні квартири.

Коли єдиний балкон виходить на вулицю, зовнішній блок можна без особливих зусиль замаскувати нижче рівня перил (або який-небудь ажурною фіранки) - що також допоможе уникнути пильної уваги архітекторів і комунальників.

Якщо ж вищеописані рішення нереальні - можливий варіант установки віконного кондиціонера. Шумить він, звичайно, сильніше, ніж легкий шелест внутрішнього блоку спліта - зате у вікні або кватирці майже не виділяється. Монтують його, зазвичай, самостійно (дірку в стіні свердлити не треба, фреон заливати - теж) - та й прибрати, якщо зауваження все-таки будуть, його набагато простіше.

Один мій знайомий, який живе в знімних квартирах, просто ставить куплений 5 років тому віконний кондиціонер на підвіконня, відкриває один з отворів вікна - і закладає отвір навколо агрегату товстої пластиковою плівкою, щоб уникнути потрапляння теплого повітря зовні. Теж саме, з трохи більшими витратами, можна зробити і за допомогою скла. А при настанні осені вся конструкція розбирається до нового сезону спеки.

Мобільний кондиціонер: чи потрібно узгодження

Нарешті, останній рубіж оборони - установка мобільного кондиціонера. Вже щодо цього пристрою жоден найсуворіший чиновник претензій мати не буде - фасад воно не псує, оскільки знаходиться всередині квартири, назовні висовується тільки порівняно не товстий воздухоотводящие шланг.

Правда, мобільні (або підлогові) системи мають ряд критичних недоліків - незалежно від виробника. Перший - це дуже великий шум, навіть більше, ніж від віконного кондиціонера. А другий - для компенсації виходить гарячого повітря, з яким і виводиться зайве тепло, в приміщення з інших кімнат засмоктуються нові повітряні порції, які знову треба охолоджувати.

У той час, як інші типи кондиціонерів ганяють по колу обмежений обсяг повітря, що постійно перебуває до кімнати, охолоджуючи його до потрібних меж. У підсумку - коефіцієнт корисної дії такого мобільника вкрай низький - а витрата електрики, відповідно, невиправдано високий. Залишається лише сподіватися на те, що рано чи пізно думка громадян, які бажають створити в своїй оселі придатний для нормального життя мікроклімат буде повністю враховано їх представниками в міських радах і меріях.

Читайте найактуальніше в рубриці "Суспільство"

Узгодження кондиціонера: скільки коштує і які штрафи?
Так що ж робити, якщо дуже хочеться охолодитися?
Узгодження кондиціонера: скільки коштує і які штрафи?
Напевно, треба хоча б не заважати тим, хто може поставити його самостійно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online