Гід по Радянському Мінську: back in the USSR

  1. ворота Мінська
  2. Будинок уряду Республіки Білорусь
  3. Палац Республіки
  4. Великий театр опери і балету
  5. Площа Перемоги
  6. Торгові центри часів СРСР
  7. Центральний ринок "Комарівка"
  8. Райони житлової забудови "Осмоловка" і "Тракторгород"
  9. Кафе-Бар "Товариш"
  10. Будинок Лі Харві Освальда
  11. Виставковий комплекс БелЕКСПО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хто з нас не мріє побувати в минулому Хто з нас не мріє побувати в минулому !? Поринути в атмосферу іншого часу, опинитися в епосі могутньої держави, якого вже майже три десятиліття немає на карті світу.

СРСР - велика держав, яка охоплювала величезну територію, від Бреста до Владивостока. І включала в себе 15 радянських республік.

У Білорусі збереглося багато будівель часів СРСР, особливо в столиці, в місті Мінськ. Архітектура центру міста просякнута духом Радянського Союзу, різними його періодами. Наприклад, особливо багато будівель сталінського ампіру на проспекті Незалежності.

А в спальних районах можна знайти хрущовки - це типові будинки 60-х років, які будували в СРСР повсюдно для переселення людей з бараків. Читайте наш гід по Радянському Мінську!

ворота Мінська

Зустрічають гостей Мінська (якщо прибувати на Центральний залізничний вокзал поїздом) знамениті «Ворота Мінська». Пам'ятка знаходиться на самій Привокзальній площі.

Це житловий комплекс в стилі «сталінського ампіру», що складається з двох симетричних одинадцяти поверхових веж, які прикрашені великим циферблатом німецького годинника, гербом СРСР і скульптурами солдата, колгоспниці, робочого і інженера. «Ворота Мінська» - це бренд, відомий символ міста, який дожив до наших днів з часів СРСР.

Будинок уряду Республіки Білорусь

Далі можна продовжити прогулянку від вокзалу до комплексу, який розташований на Майдані Незалежності Далі можна продовжити прогулянку від вокзалу до комплексу, який розташований на Майдані Незалежності. Тут і донині працює кабінет міністрів і білоруський парламент. Будинок Уряду Республіки Білорусь був побудований в 1934 році на місці житлового району дерев'яної малоповерхової забудовою. На площі знаходиться пам'ятник вождю пролетаріату - Леніну.

Будівля зведена в типовому для того часу стилі «радянської гігантоманії», внутрішній зал прикрашає раритетна п'ятитонних люстра у формі зірки. Було навіть таке час, протягом 30-х років, коли це була найвища споруда в Мінську!

Місцезнаходження: Радянська вулиця, будинок 11

Палац Республіки

Палац Республіки

Далі, прогулюючись по проспекту Незалежності, можна побачити незвичайний будинок - це Палац Республіки. Воно також побудовано за часів СРСР. У ньому проходять різні концерти, виступають зірки естради, організовуються фестивалі, прес-конференції та зустрічі. Щорічно взимку, перед палацом, встановлюється Новорічна ялинка, будиночки з смакотою і глінтвейном, проходять Різдвяні гуляння. На площі можна придбати інших національностей суверніри і пам'ятні подарунки.

Перед Палацом Республіки знаходиться монумент у формі гранітної піраміди «Нульовий кілометр Білорусі», звідки починається відлік відстаней всіх доріг країни.

Місцезнаходження: Жовтнева площа, будинок 1

Великий театр опери і балету

Великий театр опери і балету

Поруч з Троїцьке передмістя знаходиться Великий театр опери і балету Республіки Білорусь. Будинок побудований в архітектурному стилі радянського конструктивізму в тридцяті роки XX століття за проектом Г. Лаврова і І. Лангбарда. Завдяки своїй культурній цінності, театр є пам'ятником архітектури державного значення.

Обов'язково варто відвідати і подивитися вже перевірені часом балети: Бахчисарайський фонтан, Жар-Птиця, Дон Кіхот, Попелюшка, Лебедине озеро, Спляча красуня, Спартак; опери: Аїда, Євгеній Онєгін, Князь Ігор, Кармен, Чарівна флейта та інші. Багато туристів включають відвідування Великого театру опери і балету в свою подорож по Білорусі.

Місцезнаходження: площа Паризької Комуни, будинок 1

сайт: http://bolshoibelarus.by/rus/

Площа Перемоги

Площа Перемоги

Кругла широка площа на проспекті Незалежності, увінчана шпилем, спроектована і побудована в першій половині XX століття. Архітектурною домінантою місцевості є Монумент Перемоги з сірого граніту, зведений в пам'ять про Велику Вітчизняну війну 1941-1945 рр. Він прикрашений барельєфами, які славлять подвиг радянських воїнів. Близько монумента горить Вічний Вогонь. Спочатку це місце називалося "Кругла Площа".

На площі досі, з часів СРСР, розташовується відоме кафе "Берізка". Інтер'єр, звичайно, змінився, проте зберігся старий знайомий городянам бренд соціалістичного громадського харчування.

Торгові центри часів СРСР

Щоб перейнятися атмосферою торгівлі часів СРСР варто заглянути за покупками в ЦУМ і ГУМ, які знаходяться на проспекті Незалежності. Тут до сих пір зберігся дух радянської епохи не тільки в розташуванні залів, але і у внутрішньому оздобленні, оформленому в ретро-стилі.

Центральний ринок "Комарівка"

Джерело: https://s.inyourpocket.com/gallery/29765.jpg

Як же приїхати в місто на колишньому пострадянському просторі і не побувати на центральному ринку, який зберігся до наших днів з часів СРСР! Відомий Комаровський ринок розташовується поруч з площею Якуба Коласа.

Колись поруч розташовувалася автостанція, зараз на цьому місці споруджено будинки - «кукурудзи». Сама споруда ринку, критий павільйон, має форму купола. Цікаво, що в 1980-і тут знаходилися великі квіткові ряди.

Райони житлової забудови "Осмоловка" і "Тракторгород"

Слід пройтися по мальовничих старим радянським кварталах міста Слід пройтися по мальовничих старим радянським кварталах міста. Таким як "Осмоловка" з його двоповерховими будиночками, який був зведений в центрі Мінська на Троїцькій горі.

Назва району походить від прізвища головного архітектора - Михайла Осмоловського. Всього два квартали будинків в межах сучасних вулиць Богдановича, Комуністичної, Куйбишева і Кисельова були побудовані вже в 1949 році.

Квартири в цьому кварталі давали офіцерам штабу БВО, професорам, працівникам Оперного театру. Прогулятися всього між сорока будинків "Осмоловкі" буде цікаво кожному туристу, це як маленький місто зі своєю атмосферою ще тих, радянських часів в столиці.

Варто пройтися і по району житлової забудови "Тракторгород", який будувався пізніше "Осмоловкі". "Тракторгород" зводився поруч і спеціально для співробітників Мінського тракторного заводу, щоб заводчанам було де жити. Це вже справжній ідеальний Соцмістечко радянського формату, що створювався як замкнуте утворення, забезпечений всією необхідною інфраструктурою: закладами соцкультпобуту, навчальними будівлями, магазинами.

Район розташувався між Партизанським проспектом, вулицею Долгобродская і московським напрямком залізниці, а головною вулицею району є Олега Кошового. Більшість будинків Тракторного містечка побудовані в 1940-1950-х роках і мають свої характерні особливості: монументальність, малоповерхових (від двох до п'яти поверхів), візерунки на фасадах і балкони. Тут панує своя особлива атмосфера спокою.

Кафе-Бар "Товариш"

А де ж поїсти так, щоб як в Радянському Союзі А де ж поїсти так, щоб як в Радянському Союзі !? Навіть таке місце знайдеться в Мінську! Ми обов'язково радимо відвідати туристам знамените кафе "Товариш", яке розташовується в Будинку Ветеранів і повністю відтворює атмосферу радянських часів. Весь інтер'єр закладу родом з СРСР, включаючи фрагмент відомої скульптури Віри Мухіної «Робітник і колгоспниця».

Що ж стосується кухні, кожне блюдо готується за радянською рецептурою - від салатів «Олів'є» та «Оселедця під шубою» до м'ясних страв і борщу.

Щовечора в кафе звучать вітчизняні та зарубіжні шлягери минулих часів, жива музика, а також проводяться дискотеки.

Щотижня кафе-бар "Товариш" відзначає радянські, міжнародні та білоруські свята. Відвідування цього ресторан викличе хвилю ностальгічних спогадів у багатьох жителів Країни Рад, а також буде цікаво іноземним туристам. Тут можна організувати сімейне або корпоративне захід у дусі радянського часу, привести іноземних гостей.

Місцезнаходження: вулиця Янки Купали, будинок 21 (наявність парковки)

сайт: http://tovarisch.by

Будинок Лі Харві Освальда

Багато хто й не здогадуються, що в самому центрі Мінська за радянських часів жив один з найвідоміших вбивць за всю історію людства, що позбавив життя президента США, Джона Кеннеді - знаменитий Лі Харві Освальд Багато хто й не здогадуються, що в самому центрі Мінська за радянських часів жив один з найвідоміших вбивць за всю історію людства, що позбавив життя президента США, Джона Кеннеді - знаменитий Лі Харві Освальд.

Про долю цієї людини написано безліч статей і книг, а зроблені ним «Постріли в Далласі», перервали життя 35-го президента США, стали однією з найбільш інтригуючих таємниць в історії Америки.

Він прибув в СРСР восени 1959 го і звернувся з проханням про надання йому політичного притулку і радянського громадянства. Отримавши лише тимчасове право на проживання, Освальд влаштувався в Мінську, де працював слюсарем на радіозаводі (нині завод «Горизонт»).

Незабаром він познайомився з фармацевтом Мариною Прусакова і одружився на ній. Вони жили в красивому радянському будівлі Мінська по вулиці Комуністичній, в однокімнатній квартирі номер 24 на четвертому поверсі з видом на Свислочь.

У лютому 1962 року біля них народилася дочка, а через кілька місяців Освальд з сім'єю назавжди покинули Мінськ і СРСР. В даний час будинок Лі Харві Освальда і його квартира ніяк не позначені.

Виставковий комплекс БелЕКСПО

Виставковий комплекс БелЕКСПО

За радянських часів вкрай популярно було влаштовувати виставки досягнень народного господарства. Для цього на проспекті Машерова в 1988 році на заході СРСР було зведено вражаюча будівля БелЕКСПО. Тут і в наші дні проходять різні заходи, відвідати і подивитися розклад майбутніх виставок можна на сайті: http://www.belexpo.by

Сподіваємося, що прогулявшись по радянському Мінську, відвідавши перераховані місця, ви відчуєте атмосферу СРСР і перейметеся духом комуністичної епохи. Читайте також про 20 кращих розвагах в Мінську !

Текст: Дроніна Інеса

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online