Амурчанін-сирота з допомогою прокуратури вирішив проблему з квартирою, Понеділок, 05 Июля 2019. Мій Благовєщенськ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З квартирою, але без житла - в такій ситуації з народження виявився житель Благовещенська Анатолій Власов. Хлопчика взяла під опіку і виростила бабуся, але як сирота він не міг встати на чергу на отримання житла.

Квартира зниклою безвісти матері Анатолія більше 15 років простояла кинутої в Якутії. Накопичилося майже півмільйона боргів. Відновити права на житло молодій людині допомогла прокуратура Амурської області.

Розбита, нежитлова трикімнатна квартира в Якутії - все, що залишилося у спадок Анатолію Власову від матері. Батько залишила новонародженого сина бабусі, яка жила в Свободненском районі. А потім і зовсім пропала безвісти. У 2012 році через суд маму Анатолія визнали померлою. Через роки з'ясувалося, що квартира була приватизована і на сина жінки теж. Подарунок виявився з обтяженням у вигляді 400 тисяч рублів боргу, які комунальники налічували всі роки, поки квартира була порожня.

У 19 років Анатолій вступив в права спадщини на якутське житло і жахнувся. «Коли ми їхали з Нерюнгрі, бабуся здала ключі в ЖЕК. Але так як вона не була юридично підкована, просто закрила квартиру і все. Ті органи, які були зобов'язані стежити за нею, навіть здавати в оренду за мене як за сироту, щоб платити за комуналку, нічого не зробили. Продати квартиру в тому вигляді, в якому вона перебувала, було неможливо: за стільки років навіть в плитах перекриттях з'явилися дірки. Житло не було придатне для проживання, але при цьому воно значилося на мені. Тому права встати на чергу на житло, як у інших сиріт, у мене не було », - розповів Анатолій.

Протягом декількох років бабуся вела переписку з якутськими службами. Літній жінці це коштувало здоров'я. А Анатолій з тих пір зберігає пристойну пачку відписок, які вони з бабусею отримували на кожен запит. «Ти їм пишеш закон, три рядки вибираєш, вони тобі два рядки інші відповідають. Ти їм такі витримки, вони - свої витримки. І це настільки розтягується за часом! Бабуся моя роки витратила, і всюди відмови », - нарікає Анатолій.

Невідомо, чим би все закінчилося, якби одного разу Анатолій, вже будучи студентом, не потрапив на зустріч зі старшим помічником прокурора Амурської області Оленою Кондратьєвої. В одному з вузів Благовещенська вона розповідала про права сиріт. «Я звернувся, ми написали запит, і нам почали приходити вже інші відповіді. Ми вибили компенсацію на проведення капітального ремонту - 150 тисяч рублів. Я додав гроші, ми зробили ремонт і продали квартиру. З вирученої суми погасили комунальні борги. Залишилася різниця - трохи більше мільйона », - каже молодий чоловік.

Завдяки втручанню прокуратури Амурської області історія Анатолія Власова благополучно закінчилася в 2016 році. У 2017-му Анатолій зі своєю дівчиною купили однокімнатну квартиру, додатково взявши іпотечний кредит. Залишилося виплатити близько 200 тисяч рублів. У вільний час хлопець підробляє на північних вахтах. Кредит вже не страшний, каже Анатолій, головне те, що правда восторжествувала. Ось тільки тепер якутські комунальники знайшли якісь нові борги, чекає новий судовий процес. Паралельно студент консультує своїх друзів-сиріт - юридичної підкутості хлопцю вже вистачає.

У практиці прокуратури Амурської області кажуть, що такі ситуації - не рідкість. «Щорічно до нас надходить близько 500 звернень, пов'язаних з порушенням прав і свобод дітей. Понад 5 000 порушень було виявлено в поточному році. Близько 1 000 посадових осіб притягнуто до відповідальності в цьому році за порушення по відношенню до дітей. Своєчасна роз'яснювальна робота, правова просвіта може значно зменшити цю статистику. Тому ми і проводимо зустрічі з дітьми, різні конкурси, роз'яснюємо в засобах масової інформації. Ми завжди відкриті для допомоги », - підкреслює старший помічник прокурора Амурської області Олена Кондратьєва.

«Я сам підійшов до представника прокуратури, сам взяв книжечку і прочитав. А інші сироти навіть не знають, де і що шукати. Важко усвідомити те, що потрібно піти в прокуратуру до такого-то співробітникові. Тому державним службам обов'язково потрібно самим виходити в народ, до найбільш незахищених, в першу чергу », - впевнений Анатолій Власов.

Прокуратура Амурської області, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, управління ЗАГС, податкова служба, міністерство соціального захисту населення і служба судових приставів консультує всіх бажаючих з питань сім'ї та дитинства на Амур.інфо, а також в офіційних інстаграм-акаунтах Амур.інфо і « Альфа-каналу ». До 20 листопада на цих майданчиках проводиться правовий марафон «Дитяче питання» . Попередньої реєстрації не потрібно. Тут же розміщений список телефонних номерів гарячих ліній всіх учасників надання безоплатної правової допомоги дітям.

Джерело новини: http://www.amur.info/news/2018/11/15/146097


Переглядів новини: 313

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online