Суд у справі «Агати Крісті»: Вадим Самойлов може і далі співати хіти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тяганина двох братів закінчилася. Суд відхилив позов Гліба Самойлова, який вимагав заборонити старшому брату виконувати 172 пісні Тяганина двох братів закінчилася

Вадим і Гліб Самойлови (зліва направо). Фото: Максим Шеметов / ТАСС

Савеловський суд столиці 21 вересня відмовився задовольнити позов рок-музиканта Гліба Самойлова про захист авторських прав до його старшого брата, екс-вокалісту групи «Агата Крісті» Вадиму Самойлову. Позивач вимагав заборонити відповідачу виконувати 172 твори, наприклад, такі пісні як «Казкова тайга», «Як на війні» і «Опіум для нікого».

Позивач апелював до того, що саме він є їх творцем. Однак суд з даними аргументами не погодився. Юристи позивача не виключили, що відповідач міг задіяти свої зв'язки у владних структурах для винесення рішення на свою користь. Вони планують оскаржити судовий акт в апеляції.

Як розповіла Business FM яка представляла інтереси позивача адвокат Аліса Образцова, конфлікт братів Самойлових почався в 2014 році. До цього хіти створеної в 1985-му і розпалася в 2010 році популярної рок-групи обидва за взаємною згодою не робили. «У 2014 році Вадим умовив Гліба дати разом з ним два концерти - у Москві (в« Олімпійському ») і в Санкт-Петербурзі (в« Льодовому »), а потім попросив у нього в борг аванс, призначений за концерти Глібу, - 5 млн рублів », - продовжила адвокат.

Йшов час, але гроші старший брат повертати не збирався, і тоді Гліб Самойлов змушений був звернутися з заявою в поліцію. Він зажадав порушити кримінальну справу стосовно організатора концертів ТОВ «Єврошоу» за статтею «шахрайство», так як саме ця фірма оплачувала роботу артистам. Пізніше Самойлов-молодший відкликав звернення, а Вадим у відповідь оформив з ним офіційний договір про повернення боргу з графіком платежів. «Однак до теперішнього часу Вадим повернув всього 1 млн рублів, а також став виступати з концертами, виконуючи пісні« Агати Крісті », - продовжила Образцова.

За словами адвоката, взаєморозумінню братів також не сприяли їх різні політичні погляди. Гліб, який симпатизує опозиції, був категорично проти того, щоб Вадим, прихильник провладних структур, використовував творчість групи для пропаганди існуючої влади і її ідей. Однак Вадиму думку брата було байдуже - він відправився з концертом в Донбас.

«Суперечності досягли апогею, коли Вадим пригрозив братові порушити проти нього справу за статтею« екстремізм », який нібито є в піснях його нової групи The Matrixx», - поділилася подробицями конфлікту Аліса Образцова. За її словами, Гліб чекати цього не став і в серпні 2016 року подав до Слідчого комітету по САО столиці заяву про порушення справи за статтею «порушення авторських прав» (ст. 146 КК РФ) щодо брата. Зараз у ній проводиться дослідча перевірка.

Автор пісень і звичайний вокаліст

У Савеловскойм суді Аліса Образцова і її колега Яна Буртман наполягали на тому, що саме Гліб Самойлов написав пісні «Агати Крісті» і йому належать всі авторські права. Що ж стосується його старшого брата, то той був просто вокалістом.

В обґрунтування своїх доводів юристи представили аудіокасети та СD-диски, на яких було вказано авторство Гліба Самойлова. Також вони долучили дані реєстру Російського авторського суспільства. «Ми не просимо стягнути компенсацію, а просимо заборонити використовувати результати інтелектуальної діяльності позивача», - виступала Яна Буртман.

Обгрунтовуючи доводи про порушення відповідачем авторських прав, представники Гліба Самойлова передали суду репортаж рязанського інтернет-видання, що опублікував статтю про концерт Вадима Самойлова в цьому місті з перерахуванням виконаних хітів. Також юристи згадали інтерв'ю Самойлова-старшого Ксенії Собчак. У ньому відповідач зізнавався, що співає пісні брата без його дозволу.

«Суперечка про суміжні права»

Представник Вадима Самойлова в суді адвокат Павло Дуксін не визнав позов. Він заявив, що Вадим був не просто фронтменом групи, а співавтором і співвиконавцем багатьох пісень «Агати Крісті». «Вадим і Гліб виконували їх удвох. Вадим брав участь у створенні кожної композиції. Кожного з них прибрати - і не буде продукту, що не буде об'єкта авторських прав », - наполягав юрист.

Адвокат продемонстрував судді запис з одного з концертів, а також обкладинку альбому «Чудеса», на якому Вадим Самойлов був вказаний як одного з творців деяких пісень. «Авторство пісень за Глібом Самойловим ми не заперечуємо, але це спір не про авторські права - це суперечка про суміжні права на виконання твору, - сказав представник відповідача. - А отримувати дозвіл одного виконавця у іншого суперечить самому змістом захисту суміжних прав ».

Дуксін зазначив, що з 172 пісень, які позивач просить заборонити співати Вадиму Самойлову, відповідач виконує на концертах лише 21. З іншими він не планував виступати, а деякі взагалі не знає, так як його брат написав їх уже в складі нової групи. «Можна з таким же успіхом заборонити виконувати Кобзону пісні, які він не знає», - резюмував юрист.

Дуксін також висловив думку про те, що його клієнт є неналежним відповідачем. За його словами, претензії слід адресувати не музиканту, а організатору його концертів.

До речі, в суді стало відомо про те, що ще до початку конфлікту в 2013 році брати уклали ліцензійного угоду з «Першим музичним видавництвом». Відповідно до нього обидва в рівних частках отримують доходи від використання творів «Агати Крісті».

Зв'язки у владних структурах?

Вислухавши доводи сторін, суддя Олеся Королева позов відхилила. Була озвучена лише резолютивна частина судового акта. Мотивувальну частину рішення суддя видасть сторонам пізніше.

Залишаючи суд, представники Гліба Самойлова заявили, що категорично не згодні з результатом справи і оскаржать рішення в Мосміськсуді. «Думаю, що суд просто не розібрався», - сказала Business FM Аліса Образцова. Вона засумнівалася в кваліфікації судді, яка в процесі зізналася, що не знає значення терміна «роялті».

«Я не виключаю, що Вадим міг також задіяти свої зв'язки. Попрацювавши в Громадській палаті, він обзавівся певним бекграундом у владних структурах », - зауважила адвокат. У свою чергу, Павло Дуксін назвав прийняте рішення закономірним.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Зв'язки у владних структурах?
Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online