Трудовий договір з головним бухгалтером - зразок і правила оформлення

  1. особливості документа
  2. Структура і зразок
  3. Договір термінового типу та інші нюанси оформлення
  4. Основи укладання трудових договорів з заступником головного бухгалтера

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Посада головного бухгалтера присутній в штаті фактично будь-якої установи, організації або підприємства. З працівниками, які обіймають це робоче місце, роботодавці укладають договори.

У цьому питанні все досить стандартно - людина подає документи , Їх розглядає керівництво. Якщо кандидатура влаштовує роботодавця, людина приймається на вакантне місце (що і підтверджує відповідний договір).

Але специфіка трудової діяльності бухгалтерів вимагає внесення в договір особливих пунктів, що і відрізняє цей документ від стандартного зразка , Що підписується з іншими працівниками. Укладення договору необхідно при прийомі працівника на вільне робоче місце. Підписання документа узаконює трудові відносини, і дозволяє обом зацікавленим сторонам отримати гарантії і закріпити обов'язки на документальному рівні.

особливості документа

У трудовому законодавстві вказано, що у головних бухгалтерів особливий статус.

Договори можуть носити як   терміновий   (Обмежений за часом), так і   безстроковий   характер Договори можуть носити як терміновий (Обмежений за часом), так і безстроковий характер. А в бюджетних організаціях, які отримують фінансування з державної казни, співробітники кадрового відділу при складанні цього документа обов'язково керуються спеціальними Рекомендаціями.

Такі рекомендації в більшості пунктів дублюють положення статей Трудового кодексу. Але при цьому мають більш виразне тлумачення окремих умов. Наприклад, саме в Рекомендаціях зазначено, що друга копія підписаного договору зберігається в архіві кадрового відділу. У Трудовому кодексі цього пояснення немає (дається загальна рекомендація по зберіганню у роботодавця).

В обов'язки роботодавців входить оформлення документа протягом трьох днів з моменту, коли працівник приступив до виконання своїх службових обов'язків.

Основні функції документа, як було сказано вище, полягають в узаконення відносин між працівником і роботодавцем. Працівник отримує соціальні гарантії (Страхування, своєчасну оплату праці, відпускних днів, лікарняних листів), а роботодавець має право вимагати від співробітника сумлінного і належного виконання роботи, дотримання внутрішнього розпорядку і дисципліни.

Структура і зразок

За більшістю пунктів договір не відрізняється від типового зразка, використовуваного при прийомі працівників на вільне робоче місце. Документ містить: За більшістю пунктів договір не відрізняється від типового зразка, використовуваного при прийомі працівників на вільне робоче місце

  1. Повна назва, найменування населеного пункту (де підписується документ), дату його підписання.
  2. Перерахування сторін, які підписують документ. У цьому пункті вноситься назва організації, підприємства або установи в повному вигляді. Наприклад, не ТОВ «Акцент», а товариство з обмеженою відповідальністю «Акцент». Вказується прізвище, ім'я, по батькові та посада представника роботодавця (наприклад, «в особі Президента Костикова Євгена Володимировича, який діє на підставі Статуту товариства»).
  3. Також вписується прізвище, ім'я та по батькові працівника. Однією зі сторін присвоюється найменування «адміністрація» або «роботодавець», другий - «головний бухгалтер».
  4. Далі слід призначення на посаду. Це особливий пункт документа, що розкриває всі права і обов'язки працівника. У пункті вказується, що громадянка або громадянин (ПІБ) призначається на посаду головного бухгалтера організації, підприємства або установи з такого-то числа.
  5. Тут же вноситься інформація за місцем роботи (наприклад, воно є основним). Вказується, чи може співробітник займати інші посади у інших роботодавців. Може бути обрано два варіанти: такий дозвіл дається або сумісництво забороняється.
  6. Фіксується факт прямого підпорядкування фахівця керівництву (наприклад, головному директору або президенту спільноти). Також перераховуються працівники, що знаходяться в підпорядкуванні у цього головного бухгалтера.
  7. В обов'язки вказується точне ведення обліку фінансової та господарської діяльності, нарахування та перерахування податкових сум, перевірка документів у структурних підрозділах (відділах і секторах), своєчасний інструктаж підлеглого персоналу, збереження документів та передача їх в архів. Всього даний пункт договору може містити до 8-10 підпунктів, з точним перерахуванням зон відповідальності. В тому числі, цей фахівець відповідає за списання нестач, стягнення і погашення заборгованостей, підписання фінансових документів.
  8. Окремим пунктом зазначається, що даний фахівець не може нести відповідальність в повній мірі за все довірені цінності (гроші та інше майно).
  9. У наступному пункті обумовлюються терміни дії документа. Також він може бути безстроковим, тобто з необмеженим терміном дії. Тут же вказується, що після випробувального терміну і відсутності зауважень з боку керівництва, фахівець вважається зарахованим до штату на постійній основі. Як варіант, він звільняється прі не проходженні випробування.
  10. У пункті по оплаті праці можуть бути вказані різні варіанти: видача окладу , Видача заробітної плати, нарахованої в розрахунку від прибутку. Також керівництво може встановити додаткові надбавки і премії.
  11. Окремо розкриваються всі нюанси, що стосуються робочого графіка і відпочинку (початок і закінчення робочого дня, вихідні дні з їхньою вказівкою, кількість відпускних днів з оплатою). Додатково можуть встановлюватися наступні пільги: оплата житла або компенсація комунальних платежів, надання службового транспорту, телефону, оргтехніки і так далі.
  12. У наступному пункті перераховуються випадки настання відповідальності. Це неправильне ведення обліку, порушення в оформленні документів, незабезпечення належного контролю.
  13. В останньому пункті розглядається порядок розірвання договору та способи вирішення спірних питань. Для звільнення необхідно скласти спеціальний акт, передати справи новому головному бухгалтеру. Колишній працівник вважається звільненим тільки після затвердження акта керівництвом і видання відповідного наказу.

Документ підписується обома зацікавленими сторонами (із зазначенням їх реквізитів).

Зразок трудового договору з головним бухгалтером можна скачати тут .

Договір термінового типу та інші нюанси оформлення

Якщо було прийнято рішення підписати такий договір і співробітник згоден з рішенням керівництва (59-я стаття ТК), необхідно правильно вказати причини такого оформлення. Інакше терміновість документа може бути оскаржена через суд згідно 57-й статті ТК. Наприклад, вказується, що документ підписаний строком на три роки за згодою працівника і на підставі 59-ї статті ТК. Такий запис і буде законною підставою.

Зразок строкового трудового договору з головним бухгалтером можна скачати тут .

Оформленням договору будь-якого типу займаються співробітники кадрового відділу організації або підприємства.

Документ підписується керівником і головним бухгалтером, а одна з його копій надходить на зберігання в архів, де зберігається протягом найближчих 75 років.

Головні бухгалтери, зайняті управлінням фінансів в товариства власників житла (ТСЖ), крім основних функцій, характерних для цієї посади, додатково займаються: Головні бухгалтери, зайняті управлінням фінансів в товариства власників житла (ТСЖ), крім основних функцій, характерних для цієї посади, додатково займаються:

  • прийомом в товариство нових членів;
  • видачею довідок, квитанцій і виписок;
  • постановкою на реєстраційний облік;
  • зберіганням бухгалтерських архівів.

Ці нюанси посадової діяльності обов'язково вказуються в переліку обов'язків, що вносяться до договору.

Роль такого співробітника полягає в формуванні позитивного іміджу товариства. Він повинен не тільки вести звітність, а й вміти організовувати людей (розробляти і затверджувати план робіт), проводити аналіз господарської діяльності, впроваджувати перспективні методики обліку.

Основи укладання трудових договорів з заступником головного бухгалтера

Заступники головних бухгалтерів - це особи, які відіграють роль помічників головного спеціаліста. В їх обов'язки входить забезпечення діяльності головбуха (ведення документів, заміщення на періоди відсутності, виконання робіт на певних ділянках). Відповідальність на таких осіб накладається за своєчасність і точність виконання довірених робіт.

Зразок трудового договору з заступником головного бухгалтера можна скачати тут . Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online