Розлучення подружжя в органах РАГСу

  1. Порядок розірвання шлюбу при взаємній згоді подружжя
  2. Порядок розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Умови і порядок розірвання шлюбу між подружжям закріплений в Сімейному кодексі РФ.

Відповідно до статті 16 Сімейного кодексу шлюб, укладений між подружжям, може бути розірваний за бажанням одного чоловіка або за взаємної згоди подружжя.

Крім того, шлюб буде вважатися припиненою, якщо чоловік помер або оголошений таким судом.

Подружжя в будь-який час можуть розірвати укладений між ними шлюб.

Однак існує важливий виняток, встановлений статтею 17 Сімейного кодексу РФ.

Чоловік не має права подавати заяву на розлучення під час вагітності своєї дружини, а також протягом року з моменту народження дитини.

Дана заборона охороняє права жінки і дитини.

Шлюб між подружжям може бути розірваний в органах РАГСу, а також в судовому порядку.

В органах РАГСу шлюб розривається в наступних випадках:

  • якщо подружжя висловили обопільну згоду на розірвання шлюбу, і у них на момент розірвання шлюбу немає спільних неповнолітніх дітей;
  • якщо заяву про розірвання шлюбу подає один з подружжя, а інший член подружжя визнаний судом безвісно відсутнім (умовою для цього має бути відсутність протягом року про нього відомостей за місцем проживання);
  • якщо заяву про розірвання шлюбу подає один з подружжя, а інший член подружжя визнаний судом недієздатним (умова для визнання недієздатним є психічний розлад через якого людина не може розуміти значення своїх дій та вчинків);
  • якщо заяву про розірвання шлюбу подає один з подружжя, а інший член подружжя засуджений за кримінальний злочин більш ніж на три роки;

Порядок розірвання шлюбу в органах РАГС регламентований Федеральним законом від 15.11.1997 N 143-ФЗ "Про акти громадянського стану".

Шлюб між подружжям розривається в органі РАЦСу за місцем проживання подружжя (одного з них) або в тому місці, де шлюб був укладений.

Порядок розірвання шлюбу при взаємній згоді подружжя

Якщо подружжя висловили бажання розірвати шлюб і у них немає неповнолітніх дітей, вони повинні подати в орган ЗАГСу спільну заяву про розірвання шлюбу Якщо подружжя висловили бажання розірвати шлюб і у них немає неповнолітніх дітей, вони повинні подати в орган ЗАГСу спільну заяву про розірвання шлюбу.

Заява складається в письмовій формі і особисто приноситься подружжям в ЗАГС, або заява може бути подана в електронному вигляді через портал держпослуг.

Ще один спосіб подачі заяви - через МФЦ (багатофункціональний центр).

У разі якщо один з подружжя не може бути присутнім особисто в момент подачі заяви, він може оформити у нотаріуса окрему заяву про розірвання шлюбу і нотаріус запевнить на ньому його підпис.

Заява про розірвання шлюбу повинно містити:

  • Відомості про ПІБ, дату, місце народження, місце проживання подружжя.
  • Подружжя в заяві повинні підтвердити, що вони не мають неповнолітніх дітей.
  • Необхідно вказати реквізити свідоцтва про укладення шлюбу.
  • Подружжя повинні визначити, яке прізвище залишить собі кожен з них після розірвання шлюбу. (Дружина, яка змінювала своє прізвище при укладенні шлюбу, має право залишити собі цю прізвище, а також має право змінити її на дівоче прізвище.)
  • Необхідно вказати реквізити документів, що засвідчують особу подружжя. (Зразок заяви додається).

Заява підписується обома подружжям, ставиться дата підписання.

Розірвання шлюбу проводиться після закінчення одного місяця з дати подання заяви. При цьому повинен бути присутнім хоча б один з подружжя.

При цьому повинен бути присутнім хоча б один з подружжя

Вам напевно буде цікаво подивитися ментальну карту "Як розлучитися в РАГСі?" , Де докладно розказано що необхідно зробити для оформлення розлучення

або дізнайтеся ТУТ як подати позов про розірвання шлюбу, якщо є діти

Порядок розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя

Якщо один з подружжя визнаний судом безвісно відсутнім, недієздатним або засуджений за кримінальний злочин більш ніж на три роки, інший член подружжя може подати Заява в орган ЗАГСу про розірвання шлюбу.

У заяві також вказується:

Разом із заявою в органи РАГСу необхідно пред'явити документи, що підтверджують визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним або вирок суду про засудження другого з подружжя до позбавлення волі на термін понад три роки.

Також пред'являється паспорт чоловіка, що подає заяву.

Після закінчення одного місяця з дати подання заяви в присутності чоловіка, який написав заяву, шлюб буде розірвано.

У момент розірвання шлюбу органом РАЦСу кожному з подружжя видається свідоцтво про розірвання шлюбу.

Якщо у подружжя виникли суперечки про майні , Суперечки про зміст і місце проживання дітей і т.д., всі вони повинні бути дозволені в порядку цивільного судочинства.

завантажити

Бланк заяви про розірвання шлюбу (за взаємною згодою подружжя)

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online