"Швидку" можна буде викликати через Facebook і по sms

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

21 лютого 2013, 8:31 Переглядів: 21 лютого 2013, 8:31 Переглядів:   Бригади швидкої допомоги отримають нове оснащення

Бригади швидкої допомоги отримають нове оснащення. Фото: Олександр Яремчук

Автомобілі швидкої допомоги буде оснащено GPS-навігаторами, планшетними комп'ютерами і принтерами. Це передбачено планом модернізації системи швидкої медичної допомоги, яке представило Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами представило план.

Як пише " Комерсант-Україна ", Національний проект" Вчасна допомога "був затверджений Кабінетом міністрів 24 жовтня 2012 року. Він передбачає реорганізацію системи швидкої допомоги і її технічне переоснащення. Замовником проекту є Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами, а підрядником обрана компанія Avaya ( США ). Вартість проекту складає 401 млн грн, а терміни реалізації - до кінця 2014 року. Вчора представники Держагентства продемонстрували план модернізації системи швидкої допомоги.

Як повідомив керівник проекту Олексій Навроцький, заплановані заходи покликані модернізувати вітчизняну систему швидкої медичної допомоги та привести її до європейських стандартів. Зокрема, звернувся за допомогою чоловік повинен чекати відповіді диспетчера на лінії не більше 5 секунд; на визначення того, якого лікаря адресувати виклик, буде йти не більше 45 секунд. Всього ж від прийому дзвінка до напрямку бригади за адресою диспетчер повинен буде витрачати не більше 3 хвилин. Швидка допомога в сільській місцевості зобов'язана прибувати до пацієнта максимум за 20 хвилин, а в місті - за 10. Час надання реанімаційної допомоги має становити не більше 8 хвилин.

Проект передбачає оснащення машин швидкої GPS-навігаторами і раціями нового покоління. Лікарі отримають в розпорядження міні-принтери і планшетні комп'ютери на базі операційної системи Android, з виходом в інтернет і функцією Wi-Fi. Як пояснив пан Навроцький, комп'ютер і міні-принтер потрібні, щоб лікар міг вести картки пацієнтів, віддалено консультуватися з профільними фахівцями, а також працювати з документами. "GPS-навігатор дозволить відстежувати місце розташування автомобіля, і водій вже не зможе їздити за картоплею, використовуючи державне майно", - додав глава Держінвестпроекту Владислав Каськів . Слід зазначити, що зараз в Україні працює близько 3 тис. Бригад швидкої допомоги, а парк автомобілів нараховує близько 5 тис. Машин.

Модернізація системи дозволить викликати швидку допомогу не тільки по телефону, але і по SMS, електронною поштою або через соціальні мережі - Twitter і Facebook. Як пояснив Навроцький, досвід використання соцмереж під час виклику швидкої випробуваний в США, Лондоні і Нідерландах: "Ми враховували західний досвід". При цьому він не уточнив, як в соціальних мережах можна буде застрахуватися від помилкових викликів. "Система повинна забезпечити визначення локації виклику. Більш детально це питання я не вивчав", - заявив пан Навроцький.

В рамках проекту в Україні передбачається створити 27 регіональних диспетчерських служб. Інформація з них буде надходити в два дата-центру, програмне забезпечення яких дозволить автоматично визначати телефонний номер і встановлювати місцезнаходження пацієнта, якщо зв'язок раптом урветься. "Зараз пацієнт, набираючи 103, потрапляє в найближчим районне відділення швидкої, а після реалізації проекту дзвінок буде надходити в дата-центр і переадресовані на диспетчерський пункт в тому чи іншому районі. Це дозволить створити єдину інформаційну базу викликів і пацієнтів", - пояснив начальник управління адміністрації Держспецзв'язку Ігор Шестак.

За словами Каськіва, в бюджеті немає коштів на переоснащення, але Держінвестпроект має намір звернутися до Кабінету міністрів за необхідними в 2013 році 300 млн грн. "Реалізація проекту дозволить заощадити 25% коштів на експлуатацію бригад швидкої допомоги", - переконаний Каськів.

Експерти не вірять в обіцяну економію і можливість виконання заявлених планів. "Яка може бути економія, якщо тільки на закупівлю обладнання підуть колосальні гроші ? - здивувався Шестак.- Нерозумно розраховувати, що GPS-навігатор скоротить час прибуття швидкої до пацієнта, коли є такий фактор, як погані дороги ". З ним згоден начальник Головного управління охорони здоров'я Київської міської держадміністрації Віталій Мохорєв:" У нас дуже низька культура водіння, автомобілісти часто не пропускають швидкі, та й затори на міських дорогах змушують засумніватися в тому, що швидка приїде до пацієнта за 10 хвилин ".

Крім того, в Держспецзв'язку нагадують про ризики, які можуть виникнути після створення єдиного реєстру даних пацієнтів швидкої допомоги. "Такі розробки слід проводити тільки на базі національного IT продукту, - переконаний Шестак.- З точки зору національної безпеки виникає багато питань. Наприклад, якщо сервери будуть зламані, хто забезпечить захист? Невже американська фірма Avaya?"

Самі ж лікарі від технологічних нововведень не відмовляються, але сумніваються, що пацієнти і медики старшого покоління зможуть ними ефективно скористатися. "Не всі лікарі старшого віку вміють користуватися комп'ютерною технікою. Крім того, у нас комп'ютеризовані далеко не всі поліклініки і не скрізь є інтернет, особливо в сільській місцевості", - зазначив завідувач відділенням невідкладної швидкої допомоги клініки "Борис" Михайло Омельчук.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "" Швидку "можна буде викликати через Facebook і по sms". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Наприклад, якщо сервери будуть зламані, хто забезпечить захист?
Невже американська фірма Avaya?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online