Земельні ділянки для ветеранів бойових дій

  1. Як отримати земельну ділянку ветерану бойових дій - інструкція
  2. Заява на земельну ділянку ветерану бойових дій і необхідні документи
  3. зразок заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до Федерального закону №5-Ф3, ветерани мали можливість отримати земельну ділянку під будівництво в будь-якому регіоні, крім Москви і Санкт-Петербурга. Проте, зміни, прийняті Державною думою 10 років тому, зняли з учасників бойових дій право безкоштовного отримання ділянки під будівництво, але залишили за ними пільги при вступі в різні кооперативи.

Відтепер регламент отримання фізичною особою ділянки регламентується Земельним кодексом РФ, в якому описаний загальний порядок складання черги на отримання землі. Також там описується порядок подачі заявок на надання земельної ділянки, що подаються до органів муніципального управління. Варто зауважити, що закон залишив право на видачу ділянки лише за військовослужбовцями, відзначеними нагород «Герой СРСР» і «Герой Росії», а також кавалерам ордена Слави.

Як отримати земельну ділянку ветерану бойових дій - інструкція

Відповідно до пунктів 30 (частина 1) і 38 (частина 1), в термін, що не перевищує 2 тижні з дня подачі правильно оформленої заявки на оренду землі для індивідуального житлового будівництва, органи муніципалітету мають можливість провести аукціони з продажу або укладення орендної угоди на ділянку для будівництва.

В іншому випадку, ці ж органи зобов'язані, як мінімум, опублікувати інформації про відкриття прийому заявок на дану ділянку. При цьому, в тексті заявки необхідна присутність ключової інформації щодо земельної ділянки: його розмір, місце розташування і так далі. Дані повинні бути розміщені в періодичному виданні муніципального освіти і на його офіційному сайті. Тільки в тому випадку, якщо протягом місяця з моменту публікації не надходило заявок від інших громадян, ділянка передається автору заявки.

Законодавством закріплено повне право громадян брати участь в проведенні аукціонів на покупку та оренду земельних ділянок. При цьому варто нагадати, що використання наданого ділянки суворо регламентується Земельним кодексом - він може бути використаний лише під індивідуальне житлове будівництво.

Варто згадати, що в числі заходів підтримки ветеранів, встановлених відповідним законом (статті 16), вважаються:

  • повне забезпечення житлоплощею тих ветеранів, які подали заяву до 2005 року (при цьому, забезпечення житлом інших ветеранів відбувається в загальному порядку, встановленому Земельним кодексом Російської Федерації);
  • незалежно від типу приміщення і його власника, держава зобов'язується оплачувати половину витрат ветерана і його співмешканців за змістом житлової площі;
  • привілеї щодо приєднання до житлових, будівельним, комунальним і гаражним кооперативам та іншим об'єднанням подібного профілю;
  • позачергове надання допомоги в закладах МОЗ, а також їх обслуговування після відходу у відставку або запас;
  • надання гарантій своєчасної медичної допомоги;
  • повне фінансову або матеріальну забезпечення витрат на протези (крім зубних) та ортопедичних пристосувань;
  • надання неоплачуваної відпустки в будь-який зручний ветерану час на термін 35 днів;
  • оплата наймачем всіх курсів підвищення кваліфікації та перепідготовки;
  • позачергове зарахування до вищих і середніх навчальних закладів, виплата матеріальної допомоги, передбаченої законом «Про ветеранів».

Як можна помітити, забезпечення учасників бойових дій землею або житлоплощею на даний момент не передбачається.

Також для ветеранів передбачається зниження податкової бази по податку на наявний земельну ділянку, якщо мова йде про неоподатковуваної сумі в 10 тисяч рублів.

Полегшити отримання землі можна також наданням доказів мало забезпеченості сім'ї військовослужбовця житлом. Для цього необхідно провести розрахунок площі на одну людину і, якщо показник нижче встановленого, звернутися до органів місцевого самоврядування. Спочатку подібні ділянки надаються в оренду, але згодом їх можна викупити за досить простою процедурою. Необхідно розуміти, що відповідні заявки мають юридичну силу лише за фактом надання документальних фактів недостачі житлоплощі.

Крім того, юридичними консультаціями з даного питання займаються місцеві і регіональні Ради Ветеранів. Не варто недооцінювати користь від їх рад: місцеві відділення краще знайомі з регіональним законодавством і особливостями отримання ділянок, тому їх досвід може виявитися ключовим фактором.

Не варто забувати, що законодавчі норми змінюються від регіону до регіону і варто уважно ставитися до особливостей місцевого і регіонально законодавства - нерідко воно надає ветеранам ряд переваг. Ознайомитися з регіональними законодавчими документами можна на сайті Уряду Російської Федерації.

Заява на земельну ділянку ветерану бойових дій і необхідні документи

З усього вищесказаного випливає, що законодавча база щодо забезпечення ветеранів землею скасована, але це не виключає їх позачергового права на отримання ділянки під час проведення аукціону (відповідно до статей 3, 122 і 199 Федерального закону). Відповідно до Земельного кодексу, будь-яку земельну ділянку, одержуваний фізичною особою від держави, підлягає оплаті, згідно встановленої кодексом процедурі.

При цьому, для підтвердження статусу ветерана, який дасть суттєву перевагу при участі в аукціоні, необхідно разом з базовим пакетом документів надати відповідне посвідчення.

Крім того, в список документів, необхідних для складання заявки, входять правильно оформлена заява і паспорт громадянина Російської Федерації.

  1. Для отримання земельної ділянки необхідно скласти заявку і звернутися до органів місцевого управління. Незважаючи на безпосереднє перевага ветеранів бойових дій (що особливо стосується учасників Чеченських кампаній), доведеться чекати рішення протягом терміну, передбаченого законом.
  2. Виконати заявку, докладаючи до нього копію і оригінал посвідчення ветерана бойових дій.
  3. Підтвердження на видачу ділянки буде приймати муніципальний орган, до якого звернувся ветеран. При цьому варто бути в курсі тонкощів регіональних законів, які нерідко значно сприяють ветеранам в подібних питаннях.
  4. У разі отримання, необхідно чітко дотримуватися Земельний кодекс, використовуючи землю тільки за призначенням. Наприклад, ділянку для садово-городнього господарства не рекомендується використовувати під капітальне будівництво.
  5. Не варто забувати про згадані вище пільги на оподаткування земельних угод.
  6. У разі схвалення муніципалітетом заявки, необхідно звернутися до Федерального управління з обліку землі, щоб їх фахівець провів процедуру межування. Потім варто звернутися до отриманих документами в муніципалітет, отримати виписку з кадастрового паспорта для запобігання спірних ситуацій в майбутньому.
  7. Завершенням процедури є реєстрація ділянки у Федеральному управлінні реєстраційного центру, незалежно від того, який характер має користування землею: безстрокова оренда або власність.

Для багатьох військовослужбовців, які крім участі в бойових діях були ще й військовослужбовцями на контрактній основі, корисною буде інформація про надання земельних ділянок. Воно здійснюється лише для ветеранів Великої Вітчизняної війни, членів їх сімей, які втратили працездатність, а також для відслужили від 10 до 15 років на контрактній основі. Подібні ділянки відводяться як для будівництва будинків, так і для ведення господарства. Крім того, в цю категорію людей входять співробітники органів внутрішніх справ, які мають стаж понад 15 років.

Необхідно пам'ятати, що інформація про земельні ділянки вашого міста / району / регіону - загальнодоступна інформація, яку можна отримати у відповідних структурах. За надання подібної інформації доведеться сплатити мито, розмір якої коливається в межах від 150 до 300 рублів.

зразок заяви

Заява для отримання земельної ділянки земель резерву у власність для військовослужбовця нічим не відрізняється від такого за авторством звичайної людини. Проте, крім всіх перерахованих вище стандартних формулювань можна вказати свою причетність до бойових діях і послатися на статті 3, 122 і 199 Федерального закону «Про ветеранів».

завантажити

зразок заяви в форматі MS Word.

Процес складання схеми землі, в залежності від різних факторів (відстані до міста, площі) може обійтися в серйозну суму - від 2 до 15 тисяч рублів. Підготовка схеми самими органами самоврядування трапляються лише тоді, коли ініціатором є безпосередньо муніципалітет. Кадастрові роботи також ляжуть на плечі майбутнього власника - варто розраховувати на суму не нижче 6 тисяч рублів. Обов'язковою тратою в такому випадку є державне мито на реєстрацію прав на ділянку - 1000 рублів. Само собою, до всіх цих витрат додасться і ціна самого ділянки. У більшості округів і регіонів вона нижча за ринкову, а в деяких вона встановлена ​​як третина від кадастрової.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online