Як сказати "ні" і не образити: рішення проблеми

  1. Основні причини, за якими складно говорити «ні»
  2. 1. Страх втратити або зруйнувати відносини
  3. 2. Страх, бути відкинутим
  4. 3. Витрати виховання
  5. 4. Страх потрапляння під чуже тиск
  6. 5. Страх розв'язати конфлікт
  7. 6. Страх, образити людину
  8. Коли відмовляти не можна
  9. Як відмовляти людям без шкоди для себе
  10. 1. Вмотивований відмова
  11. 2. Скромність
  12. 3. Зустрічна пропозиція
  13. 4. Взяти тайм-аут
  14. 5. Пряма відмова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вітаємо вас на сторінках нашого сайту!

Практично у кожної людини є свій ряд причин, за якими досить складно або зовсім неможливо відмовити комусь у допомозі, будь то старі батьки, друзі, колеги або керівництво і навіть незнайомі люди.

Одна справа, коли це досить неоднозначне якість не заподіює людині ніяких незручностей, і він отримує справжнє задоволення, від того, що в будь-який момент будь-яка людина може звернутися до нього з проханням і не почує відмови.

І зовсім інша, коли проблема, пов'язана з невмінням відмовляти, в буквальному сенсі слова, заважає жити і доставляє масу дискомфорту. Тоді-то пошук відповіді на питання як сказати немає і не образити стає проблемою №1.

Основні причини, за якими складно говорити «ні»

Психологи називають кілька основних причин, що заважають відмовляти на надходять прохання про допомогу. До них відносяться:

1. Страх втратити або зруйнувати відносини

Страх втратити або зруйнувати відносини

Заради їх збереження, люди роками можуть терпіти приниження, мовчати про несправедливі вимоги, піддаватися експлуатації. Такі побоювання властиві людям з низькою самооцінкою, невпевненим у собі і у власній значущості.

Див. також »Як побороти сором'язливість і невпевненість в собі?» Всі ми в тій, чи іншій мірі стикаємося з замкнутістю всередині. І нерідко це стає справжнім бар'єром перед досягненням бажаної мети.

2. Страх, бути відкинутим

Страх, бути відкинутим

Часто хворобливі бажання бути корисними оточуючим, незамінними людьми. В цьому випадку звалювання на себе зайвих обов'язків, підвищених зобов'язань, навіть на шкоду власним інтересам і бажанням, дозволяє людині підвищити власну важливість і значимість в своїх же очах. Ця причина досить сильно перегукується з першої і в її основі може лежати страх бути відкинутим суспільством.

3. Витрати виховання

Витрати виховання

Витрати виховання, коли людині роками прищеплювали думку про те, що відмовляти людям - це ознака поганого тону, поганих манер, невихованості. Найчастіше вони проявляються по відношенню до старших, більш слабким, в чем-то знедоленим і скривдженим людям.

4. Страх потрапляння під чуже тиск

Страх потрапляння під чуже тиск

Властивий людям, які мають сумний досвід психологічного або навіть фізичного тиску, досвід примусу до виконання будь-яких дій. В цьому випадку, прагнення уникнути тиску (навіть уявного) змушує людину без найменшого опору звалювати на себе додаткові обов'язки і зобов'язання.

5. Страх розв'язати конфлікт

Страх розв'язати конфлікт

Це означає підставити себе під удар більш агресивного або впливового прохача.

6. Страх, образити людину

Страх, образити людину

І, нарешті, страх образити людину своєю відмовою, зачепити його почуття, розчарувати його.

Насправді ж, сказати «ні» і нікого при цьому не образити - досить просто. Достатньо лише самому не боятися відмовляти людям.

Коли відмовляти не можна

Коли відмовляти не можна

Необхідно чітко розуміти, що відмовляти у виконанні деяких прохань - це нормально і природно. Не можна бути однаково корисним всім навколо без шкоди для себе, своєї сім'ї, своїх інтересів і своїх потреб.

Безумовно, існують ситуації, в яких не можна залишатися байдужим або в силу якихось інших причин відмовляти у виконанні прохань. Наприклад, коли мова йде про принципово важливому для всієї команди професійному проекті і без вашої допомоги дійсно не можна обійтися, коли від вашої участі залежить життя або здоров'я іншої людини, коли в вашої допомоги або підтримки дійсно потребують певний час в певному місці і ін.

Але для цього необхідно вміти правильно визначати ступінь важливості вашої безпосередньої участі і розставляти пріоритети.

А відмовляти нікого при цьому не ображаючи допоможуть наступні рекомендації.

Як відмовляти людям без шкоди для себе

Існує кілька ефективних способів, що дозволяють говорити прохачеві «ні» в прямій або завуальованій формі, які не тягнуть за собою жодних ризиків, або ці ризики незначні і не загрожують абсолютно нічому.

1. Вмотивований відмова

Вмотивований відмова

В цьому випадку співрозмовника потрібно пояснити причину, по якій ви не можете / не хочете виконувати його прохання: багато роботи; шеф дав термінове доручення; сімейний захід; інші плани; нема грошей; погане самопочуття і т.д.

Мотивовану відповідь «ні» досить рідко викликає почуття істиною образи і гіркоти від отриманого відмови.

2. Скромність

Скромність

Іноді скромність кращий засіб від додаткового навантаження. Цей прийом може бути корисний в тому випадку, коли ви ні за яких обставин не хочете брати на себе підвищені зобов'язання: вибачте, я не зможу вам допомогти, я поняття не маю, як це зробити (рівень моєї кваліфікації недостатній для цього).

Зверніться до того-то і того-то, вони вам точно допоможуть!

3. Зустрічна пропозиція

Зустрічна пропозиція

Запропонуйте зустрічну пропозицію замість прямої відмови: я зможу взятися за цю роботу після 15 числа, коли здам звіт; я зможу позичити тобі грошей тільки після зарплати і тільки таку-то суму; я не зможу взяти твою кішку в свій будинок, але моя сусідка - кошатница і вона з радістю дасть притулок твою живність і т.д.

4. Взяти тайм-аут

Взяти тайм-аут

Замість прямої відмови запропонувати прохачеві розглянути його прохання трохи пізніше ще раз або просто взяти тайм аут для обмірковування прохання або пропозиції. Цей прийом корисний, коли пропозиція або прохання особисто вам здаються привабливими або цікавими, і вам, дійсно, потрібен час на обдумування або збір додаткової інформації.

5. Пряма відмова

Пряма відмова

Але бувають випадки, коли пряма відмова виглядає доречним і цілком нешкідливим: спасибі, я не потребую ваших послугах; дякую вам, мені не потрібна ця річ; спасибі, але ваша пропозиція мені не цікаво.

Для того, щоб говорити «ні» на прохання і нікого при цьому не ображати, важливо дотримуватися ввічливість, дипломатичність і твердість намірів. І тоді ніяким образам і конфліктних ситуацій не буде місця.

Відмовляти на всілякі прохання і пропозиції навик дуже корисний і потрібний. І в даному випадку і мови не ведеться про зайве егоїзмі, байдужому ставленні або байдужості по відношенню до інших. Навик корисний для захисту власних кордонів від нападок маніпуляторів, а, значить, для збереження часу і сил для власних потреб та інтересів.

До речі врегулювати цю проблему, а також комплексно і покроково опрацювати всі сторони життя і поліпшити їх, вам допоможе унікальна і революційна система «Магія Досягнень»

Подивитися

Ми будемо раді, якщо наша стаття стала корисною для вас, дорогі читачі. Так само, будемо нескінченно вдячні вам, якщо ви поділитеся своїм вдалим або не дуже вдалим досвідом в боротьбі з безвідмовністю і нездатністю відповідати «ні» на всі прохання та пропозиції. Можливо, саме ваш досвід виявиться корисним для людей, що опинилися в подібній ситуації.

Удачі вам! До нових зустрічей на нашому порталі.

Поділися статтею з одним:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online