Робочий час для вагітних по Трудовому Кодексу

  1. Що говорить закон?
  2. Нормативна база
  3. Права і гарантії
  4. Обов'язки роботодавця
  5. Робочий час для вагітних по Трудовому кодексу
  6. Відвідування лікаря в жіночій консультації
  7. Норми часу і скорочення його тривалості
  8. Встановлення неповного робочого дня
  9. документи
  10. нюанси оплати
  11. Облік відпрацьованих годин в табелі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вагітність однієї зі співробітниць викликає цілком закономірне занепокоєння у роботодавця.

Встановлення цього факту означає, що у жінки з'являються нові права, а у керівника організації, відповідно, нові обов'язки. І їх невиконання загрожує відповідальністю.

Розглянемо, як уникнути конфлікту в такій ситуації

Що говорить закон?

Навіть нормально протікає вагітність пов'язана з такими змінами стану здоров'я, як підвищена стомлюваність або нестабільність самопочуття.

До того ж. багато видів робіт, особливо пов'язані з фізичними навантаженнями, можуть привести до сумних наслідків. Тому законодавець вводить ряд спеціальних норм, що регулюють працю вагітних жінок.

Робиться це для збереження їх здоров'я, а не для ускладнення життя роботодавця.

Нормативна база

Основний документ, що регламентує відносини в сфері найманої праці - це Трудовий кодекс. Велика частина норм, що закріплюють права і гарантії вагітним працівницям містяться саме в ньому.

Положення цього закону діють на всій території країни і для будь-яких роботодавців, включаючи ВП.

Трудовий кодекс РФ

Що стосується жінок, які працюють на посадах муніципальної або державної служби, в силових відомствах і т.д, то їх правове становище визначається, перш за все, спеціальними законами. Трудовий кодекс застосовується тільки в суворо визначених випадках.

Права і гарантії

ТК РФ встановлює ряд прав і гарантій вагітним:

Неповний робочий час для вагітних по трудовому кодексу встановлюється на їхнє прохання. Це право, яким жінка може скористатися. Або не скористатися. Примушувати її до переведення на інший режим роботодавець не може.

Рішення приймається жінкою добровільно. Якщо ж вона вирішує, що 40-годинний тиждень роботи не завдасть шкоди здоров'ю, то вона продовжує працювати в звичайному режимі до відходу в належний їй відпустку.

Перехід на таке зменшене робочий час не відбивається на наданні чергової відпустки.

Його терміни, тривалість і розрахунок оплати не змінюються. Більш того, вагітна жінка може використовувати свою відпустку поза графіком, приєднавши до декретного.

Обов'язки роботодавця

А ось роботодавця закон зобов'язав по висловлену письмово бажанням вагітної співробітниці переглянути тривалість її робочого часу (ст. 93 ТК).

Відмовити в перекладі на неповний робочий час роботодавець не має права. Навіть якщо для цього доведеться переглядати графік роботи всього колективу. Втім, завжди можна знайти розумний компроміс, який влаштує обидві сторони.

Також в обов'язки роботодавця входить і перегляд графіка вагітної жінки.

Законодавець забороняє залучати її до роботи:

  • в нічні зміни (ст. 96 ТК);
  • у вихідні і свята (ст. 112 ТК);
  • понаднормово (ст. 99 ТК);
  • на вахтах (ст. 298 ТК).

Робочий час для вагітних по Трудовому кодексу

Якщо вагітна жінка бажає скористатися своїм правом на скорочення їй робочого часу, вона звертається до свого роботодавця із заявою.

Зробити це вона може в будь-який час. Термін вагітності або стаж роботи жінки в організації не має ніякого значення.

Неповний робочий день може обумовлюватися і відразу при прийомі жінки в положенні на роботу. Повернутися до нормального графіка також можна в будь-який час.

Приклад заяви:

Вагітність однієї зі співробітниць викликає цілком закономірне занепокоєння у роботодавця

Зразок заяви співробітниці

Відвідування лікаря в жіночій консультації

Постановка на облік і отримання довідки про вагітність накладає на жінку обов'язок проходити періодичні медичні огляди.

Графік роботи медичних установ, як правило, збігається з часом роботи більшості організацій і підприємств. Це означає, що проходити диспансеризацію доводиться в робочий час.

Для того, щоб жінка не втратила в заробітку і не відмовлялася на цій підставі від медичних досліджень, законодавець передбачив ряд заходів, а саме, збереження середнього заробітку за жінкою на час проходження диспансеризації.

Крім того, її відсутність на робочому місці не розглядається як прогул . Навіть якщо вона не попередила роботодавця. Досить взяти в поліклініці довідку і надати її керівнику після відвідин лікаря.

Норми часу і скорочення його тривалості

Зменшення робочого часу через вагітність можливо в таких випадках:

Скорочення дня (зміни)

Кількість робочих днів не змінюється, але зменшується їх тривалість 6 годин замість 8 Скорочення робочого тижня Тривалість робочого дня не змінюється, але зменшується кількість робочих днів Робочі дні вівторок-четвер замість понеділок-п'ятниця скорочення і дня, і тижні Зменшується і тривалість кожного робочого дня і їх кількість Робота по 6 годин з понеділка по четвер

Наприклад, менеджеру Тарелкин зменшується робочий день з 8 години до 6,5, а прибиральниці Чашкин замість 5 робочих днів пропонується працювати 4.

Встановлення неповного робочого дня

Процедура встановлення неповного дня для вагітної жінки буде наступною:

  1. Отримати в жіночій консультації довідку про свій стан.
  2. Написати заяву на ім'я керівника організації. У ньому вказати як саме хотілося б зменшити робочий час: скоротити день або отримати додатковий вихідний. Також вказується і термін такого режиму. Це може бути як весь час до декретної відпустки, так і менший проміжок часу.
  3. Передати заяву і довідку в кадрову службу. Не зайвим буде написати заяву в двох примірниках. Це допоможе при виникненні спірної ситуації.
  4. Ознайомитися з наказом про встановлення неповного дня і розписатися в ньому.
  5. Підписати додаткову угоду до трудового договору і залишити собі один екземпляр.

У разі, якщо роботодавець в зміні часу роботи відмовив, захистити свої права жінка може звернувшись зі скаргою в трудіснпекцію. Для цього буде потрібно другий примірник заяви і довідка про вагітність.

Для цього буде потрібно другий примірник заяви і довідка про вагітність

Дізнайтеся, чи можливий прийом вагітних на роботу , З нашої статті.

Як нараховується зарплата неповнолітнім? дивіться тут .

Як звільнити матір наодинці з дитиною інвалідом? Читайте тут .

документи

Для подачі заяви про надання неповного робочого дня жінці досить одного документа - медичної довідки. Її відсутність дає підстави вважати тимчасову відсутність з роботи прогулом і накласти дисциплінарне стягнення.

Роботодавець, отримавши заяву і довідку, видає наказ про встановлення неповного робочого часу, а далі становить додаткову угоду до трудового договору , Так як такий режим призводить до зміни оплати.

Приклад додаткової угоди:

нюанси оплати

Неповний робочий час, на відміну від скороченого, передбачає і пропорційне зменшення оплати (ч.2 ст. 93 ТК). Закон не зобов'язує роботодавця зберігати за працівником, трудящим менше, попередній заробіток.

Винятки для вагітних жінок законодавець не робить.

Факт зміни оплати праці відображається в додатковій угоді до трудового договору. Працівниця не має права вимагати від роботодавця збереження колишньої зарплати, якщо вона підписала угоду про неповний робочий день.

Облік відпрацьованих годин в табелі

Мінімальної межі неповного робочого часу для вагітної жінки законодавець не встановлює. Як, власне, і «стелі».

Вони визначаються сторонами самостійно. В табель заноситься саме це обумовлений час. Це необхідно для правильного нарахування оплати. Якщо ведеться підсумований облік або робочий графік гнучкий, то в табель проставляється фактично відпрацьований кожен день час.

Відзначається в табелі і час проходження обов'язкової диспансеризації на підставі підтверджуючого документа.

Для цього використовується спеціальний шифр. Оскільки оплата за цей період проводиться в розмірі середнього заробітку, то і враховується він окремо.

Що говорить закон?
Як нараховується зарплата неповнолітнім?
Як звільнити матір наодинці з дитиною інвалідом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online