Чи можуть звільнити вагітну чи матір маленької дитини в Україні?

  1. «Вікове» виняток
  2. Звільнення з «зобов'язанням»
  3. Гарантії при звільненні
  4. Звільнення за власним бажанням вагітних жінок і молодих мам в Україні
Чи можуть звільнити вагітну чи матір маленької дитини в Україні? Більшість роботодавців особливо не радіють новини про вагітності своїх співробітниць. Для жінки - це радість, для них - додаткова головний біль у вигляді пошуку нового співробітника, додаткових витрат і т.д. Деякі йдуть навіть на «хитрий» прийом, пропонуючи вагітним написати заяву про звільнення за власним бажанням. Майбутні мами, не знаючи про те, що закон на їхньому боці, трапляються в уміло розставлені сіті і по дурості позбавляються робочого місця. Для українських жінок, які бажають підвищити свою правову грамотність, ми підготували корисну інформацію.
Загальне правило щодо звільнення для вагітних жінок і молодих мам в Україні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Кодексі законів про працю ( Кодексi законiв про працю Украïні ) Присвячена всього лише одна стаття питання звільнень такої категорії жінок - ст.184. Але вона настільки лаконічно, чітко і ємко відповідає на цікавий для нас питання, що її виявляється цілком достатньо.

Отже, в Україні звільнити вагітну жінку і матір дитини до трьох років не можна. Є винятки з цього правила, але про них варто згадати окремо.

«Вікове» виняток

Але є також випадки, для яких український законодавець збільшив вік дитини, до якого не можна звільняти його мати.

Ч.6 ст. 179 КЗпП (КЗпП) говорить про те, що жінка, у якої дитина потребує домашнього догляду, може знаходиться в декретній відпустці той період, який вказаний в медичному висновку. З одним застереженням - не більше, ніж до досягнення шестиріччя дитиною. У цей період розірвати з нею трудовий договір протизаконно.

Якщо жінка виховує дитину одна і має офіційний статус матері-одиночки, до її не можуть звільнити, поки дитині не виповниться 14 років.

Якщо дитина має інвалідність, то вікові обмеження відсутні. Його мати не можуть звільнити незалежно від віку дитини.

Тобто, заборона на звільнення діє, поки дитині не виповниться:

    - 3 роки - для всіх випадків;
    - 6 років - якщо потрібно домашній догляд за дитина на підставі медичного висновку;
    - 14 років - якщо жінка - мати-одиначка;
    - незалежно від віку, якщо дитина-інвалід.

Звільнення з «зобов'язанням»

І все-таки звільнити цю категорію жінок можна в двох безвихідних ситуаціях:

    - ліквідація підприємства (фірми, установи);
    - закінчення строку трудового договору.

Тобто фактично в цих ситуаціях тривати трудові відносини більш не можуть з незалежних від роботодавця. Але навіть незважаючи на це, закон на нього покладає обов'язок щодо подальшого працевлаштування майбутніх і справжніх молодих матусь.

У випадку з закінченням терміну мова йде виключно про строкового трудового договору, так як в безстроковому він закінчитися не може.

Гарантії при звільненні

Ці гарантії повинні забезпечити і при можливості зберегти матеріальні можливості жінки такими, якими вони були до звільнення.

В першу чергу такою гарантією є зобов'язання працевлаштувати жінку, про що вже говорилося вище.

Ще однією гарантією слід вважати збереження середньої заробітної плати в період працевлаштування. Але цей період не повинен перевищувати 3 місяців з моменту закінчення строкового трудового договору.

Звільнення за власним бажанням вагітних жінок і молодих мам в Україні

Звільнити вагітну або має маленьку дитину жінку не можуть роботодавці. Самі жінки мають право в будь-який момент написати заяву про звільнення за власним бажанням. Крім того, для них ч.1 ст.38 КЗпП надає можливість не відпрацьовувати стандартні два тижні при звільненні. Дослівно зазначено в законі, що роботодавець повинен розірвати трудовий договір з вами в той термін, про який ви попросите в заяві.

Таким чином, радісна новина про поповнення в сімействі не повинна захмарюватися думками про можливі проблеми на роботі. Законодавець вважає природне призначення жінки не менш важливим, ніж професійне, а тому детально врегулював усі питання в трудовому законодавстві. Робоче місце буде за вами збережено, але навіть в разі ліквідації підприємства ви не залишитеся без роботи.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online