Дороге задоволення: Україна підвищила ціни на алкоголь на 20%

  1. донор бюджету
  2. Піти в тінь

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На Україні подорожчало спиртне: починаючи з цієї неділі мінімальні роздрібні ціни на горілку, коньяк і вино зросли в середньому на 20%. Таке рішення прийняв кабінет міністрів країни. Заводи з виробництва алкоголю - одні з головних донорів державного бюджету. Однак цей захід може зіграти з урядом злий жарт. Зараз більше половини українського горілчаного ринку знаходиться в тіні, і є небезпека, що з підвищенням вартості частка фальсифікату збільшиться, а виробництво легальної продукції піде на спад. Подробиці - в матеріалі київського кореспондента RT.

З 20 серпня в Україні зростуть мінімальні роздрібні ціни на алкогольну продукцію. Горілка подорожчає на 14% - до 79,55 грн. ($ 3) за пляшку 0,5 л. Коньяк - на 15-30%. Так, трехзвёздочний напій обійдеться в 119,46 грн. ($ 4,6), п'ятизірковий - в 138,5 грн. ($ 5,3) за пляшку 0,5 л. Виноградне вино подорожчало на 12% - до 37 грн. ($ 1,42) за пляшку 0,7 л, а ігристі - на 13,3%, до 79,19 грн. ($ 3).

Також по темі

На Україні подорожчало спиртне: починаючи з цієї неділі мінімальні роздрібні ціни на горілку, коньяк і вино зросли в середньому на 20% Повз грошей: на Україні закінчилися кошти для виплати субсидій пільговикам

На Україні закінчилися гроші для виплати субсидій пільговикам, повідомили експерти громадської організації «Громадський аудит». За даними...

«Розмір мінімальних роздрібних цін на алкоголь введений в листопаді 2016 року. У той же час в 2017 році зросли ставки акцизного податку на більшість алкогольних напоїв (горілку, лікеро-горілчані вироби, коньяк, вино і т. Д.). Відбулося зростання і інших складових ціни, тому сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв », - йдеться в заяві кабінету міністрів України.

Акцизи на алкогольні напої уряд підвищив з 1 березня 2017 року. На лікеро-горілчані вироби вони виросли на 20% - до 126,96 грн. ($ 4,9) за літр 100% спирту. У кабміні відзначили, що відреагували на неодноразові прохання великих виробників підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.

донор бюджету

Алкоголь в Україні стрімко дорожчає останні три роки. Наприклад, в 2014-му мінімальна роздрібна ціна на горілку була вдвічі нижче - 40 грн. ($ 1,5) за пляшку 0,5 л.

Алкогольні компанії - одні з головних донорів державного бюджету. За підрахунками Міністерства фінансів України, березневе підвищення акцизів на алкоголь додатково принесе бюджету за підсумками року 1,3 млрд грн. ($ 50 млн).

Для порівняння: сумарні доходи України в 2017-му становитимуть 721,4 млрд грн. ($ 27,7 млрд), з них 190,8 млрд грн. ($ 7,3 млрд) - це різні позики країни.

«У минулому році уряд обіцяв ввести мораторій на збільшення акцизів на найближчі два-три роки, але не стримало свою обіцянку. Фінансове навантаження на виробників і так зростає через збільшення мінімальних заробітних плат, подорожчання комунальних послуг і спирту », - розповів RT керівник великої алкогольної компанії.

Джерело RT в українському уряді заявив, що чергове подорожчання алкогольної продукції пов'язане з рішенням прем'єра Володимира Гройсмана підвищити пенсії з осені цього року в середньому на 10,1%.

«Для цих цілей необхідно додатково знайти 40-50 млрд грн. ($ 1,5-1,9 млрд), тому в хід ідуть усі можливі засоби », - зазначив співрозмовник RT.

Споживачі підготувалися до зростання цін заздалегідь. Директор української мережі супермаркетів розповів RT, що продажі спиртного за перші два тижні серпня виявилися на 20% вище в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

«Споживачі скуповували горілку ящиками», - підкреслив співрозмовник.

Піти в тінь

Зростання цін на алкогольні напої негативно відіб'ється на галузі, вважають експерти. Профільна асоціація «Укргорілка» оцінює частку тіньового ринку сорокаградусної в 40-50% від загального споживання. У найближчі роки вона може вирости до 60%. Як правило, нелегальна горілка реалізується на ринках, в невеликих магазинах і «розливайках» (недорогих кафе, де алкоголь продається за низькими цінами на розлив), розповів RT директор великої алкогольної компанії.

«Ціни на таку продукцію, яка часто є копією відомих брендів, приблизно на 20-30% нижче в порівнянні з легально випущених товаром. Проблем з її збутом не виникає », - підкреслив він.

Виробництво контрафактної продукції на Україні процвітає. Наприклад 1 серпня поліція за участю спецназу провела 52 обшуку на нелегальних горілчаних міні-заводах в Тернопільській, Закарпатській та Львівській областях. Силовики виявили та вилучили 90 тис. Пляшок фальсифікату і більше 80 тис. Літрів спирту на загальну суму 30 млн грн. ($ 1,15 млн).

Легальне виробництво алкогольної продукції скорочується: алкоголь дорожчає, і люди купують дешевшу ліву продукцію.

За перші шість місяців 2017 року на Україні випущено на 19,8% менше горілки в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 6,4 млн декалітрів. За цей же період виробництво коньяку та бренді скоротилося на 21,7% - до 909 тис. Декалітрів, йдеться в дослідженні Державної служби статистики України. До кінця року падіння може прискоритися.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online