Як в Україні продають алкоголь без ліцензії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під час дослідження нелегальної торгівлі алкоголем ми відвідали різні міста. У кожному з них своя «модель». Загальний висновок: покупець наскільки бідний, що торгувати алкоголем з акцизом і купувати ліцензію на його продаж багатьом дрібним бізнесам невигідно. Під час дослідження нелегальної торгівлі алкоголем ми відвідали різні міста

Алкоголь в магазині

Українська ліцензія коштує всього 8 тисяч гривень на рік - це втричі дешевше, ніж у Польщі. Але безліч маленьких магазинчиків її не купують, бо його не було окупається.

Тут є три варіанти: торгувати алкоголем (як правило, пивом) без ліцензії, не торгувати взагалі або торгувати фальсифікатом. Великі мережі супермаркетів за ліцензії платити можуть легко, але часом намагаються заощадити.

Київ. безвідповідальні супермаркети

4 з 14 супермаркетів, які ми відвідали в столиці, продавали алкоголь без ліцензії.

Відповідно до закону, вартість ліцензії залежить від кількості касових апаратів, через які здійснюється продаж алкоголю. За один касовий апарат потрібно платити 8 тисяч гривень на рік.

Бувають випадки, коли в супермаркеті алкоголь продають не на всіх касах. Такі каси зазвичай називають безалкогольні і позначають умовними знаками.

Так, наприклад, в супермаркеті «АТБ» (Київ, вул. Срібнокільська, 3-Д), згідно з документами про сплату ліцензії, алкоголь продають на чотирьох касах. А всього ми нарахували шість касових апаратів, при цьому попереджень, що на них не «пробивають» алкоголь, не було.

Горішні Плавні. Самогонники

Купити самогон в цьому промисловому місті можна без проблем, навіть приїжджим. Доказ - «контрольна закупівля» півпляшки горілки нашим журналістом. Точка, тобто квартира, де «женуть самогончік», на яку його привели місцеві алконавти, правоохоронці вже закривали. Але не надовго. За короткий візит ми знайшли ще п'ять місць підпільної торгівлі.

Після публікації нам написала депутат місцевої ради Валентина Сергачова: «У нас самогон продають в магазинах трикотажу, по вул. Добровольського, на «розлив». Заходиш так прикупити собі маєчку, а на столі - мірний стакан і «лійка» ... і такий «легкий» запашок самогону ... ось Такі справи ».

Самогонники - звучить смішно, але це дійсно проблема. Самогон женуть на продаж по всій Україні, він дешевий, а підняття ціни акцизу, що теоретично повинно зменшувати споживання, тільки збільшує цей ринок. Чомусь саме в Верхніх Плавнях проблема самогонників просто на поверхні.

Черкаси. Алкоголь з заводів

Ще одна схема нелегального продажу алкоголю - підпільна торгівля на лікеро-горілчаних заводах. Особливо добре цей процес налагоджений в Черкасах.

Тут чимало магазинів, де не продають алкоголь, а в кафе рідко можна зустріти веселі компанії, які збираються щось відсвяткувати. Складається враження, що ви потрапили в непитущих місто.

У Черкаській області працюють кілька великих лікеро-горілчаних заводів, які виробляють алкоголь з різним градусом - від пива і слабоалкогольних виробів до горілки і коньяку. У виробництві задіяні тисячі людей, і серед них є такі, які не гребують додатковим заробітком у вигляді крадіжки відносно невеликих партій спиртного. Адже зарплата охоронця - всього 3000 гривень.

Також алкоголь з заводів виносять під виглядом бракованої продукції - «на утилізацію». Насправді ж якісний товар потрапляє прямо на прилавок бару чи магазину за ціною, в рази нижче за роздрібну.

Замість 60-70 гривень, які ви заплатите за півлітра горілки в магазині, з рук «від знайомого» можна купити по 25.

Ця схема - стара, як світ, і працює ще з радянських часів. В ідеалі порушників повинні судити по ч. 3 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів).

Затримання нелегальних партій, про які пишуть місцеві правоохоронці, - це лише імітація роботи. Адже неліцензійну горілку з задоволенням п'ють і самі співробітники СБУ і Нацполіціі.

Новомосковськ. фальсифікати

Незважаючи на погану статистику, яка свідчила про малу кількість ліцензій, ми побачили бурхливу торгівлю алкоголем. Багато точок, широкий вибір, хороша ціна і є ліцензія. На чому ж заробляють?

Можливо, відповідь у поліцейських звітах. №1 в Україні за обсягами виробництва фальсифікованого алкоголю займає Дніпропетровська область, до якої якраз і входить Новомосковськ.

Тільки в 2016 році на Дніпропетровщині правоохоронці закрили 12 підпільних цехів, в яких на дорогому обладнанні виробляли горілку і вино, а також підроблені акцизні марки.

На таких міні-заводах щодня виробляють тисячі літрів сурогату. Їх закривають, а вони відроджуються. А щоб продукція була схожа на легальну, на неї клеять красиві наклейки і «липові» марки акцизного збору. Іноді використовують навіть звичайний кольоровий принтер.

Власники магазинів не надто переймаються якістю продукції, яку вони продають. Тому що дешевше закупівля, тим більше вони зможуть заробити, встановивши вигідний відсоток націнки.

Бердянськ. літній свавілля

Влітку на набережній Бердянська працюють десятки кіосків, що продають свіже пиво. У несезонний період вони закриті, але на них великими літерами написано «ПИВО». Жоден з них ліцензію не оформляє, по крайней мере в базі Державної фіскальної служби їх немає.

За логікою власників таких закладів, клієнти тут є тільки в літній сезон, і платити 8000 гривень за цілий рік користування ліцензією на продаж алкоголю дуже не хочеться.

А як тільки туристи роз'їжджаються по домівках, кіоски перестають працювати. Ми побачили таку ситуацію в Бердянську - місті з однією з найбільших кількостей ліцензій на 10 тисяч населення. Що в інших курортних містах, можна тільки уявити.
Хаос в податковій і затягування з видачею ліцензії

Плата за алколіцензіі йде в місцевий бюджет міста або громади. А продавців перевіряють податківці обласної податкової. І маленькі міста на кшталт Болехів часто залишаються поза їхньою увагою. Мерія міста зацікавлена, щоб вся торгівля відбувалася з ліцензіями, але вплинути на ситуацію майже не може.

Ще одна проблема податкової - величезна завантаженість фахівців, які повинні займатися перевірками торгових точок. Районні податківці не приходять до місцевих підприємців з перевірками - це робота обласних управлінь. Але перевірити всіх підприємців у них банально не вистачає часу.

Наприклад, в Івано-Франківській області нараховуються 804 населених пункти, в кожному з яких є певна кількість торгових точок, де продають алкоголь. Загалом це тисячі локацій, на кожну з яких потрібно витратити кілька годин робочого часу.

У той же час в Управлінні контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів працює всього кілька людей. І крім проведення перевірок, вони повинні виконувати ще з десяток функцій. Продавці про це знають і вміло користуються. А вголос скаржаться, що контрольні органи заходять до них частіше, ніж треба.

Українські податківці дуже непунктуальні. Хоча за законом ліцензія повинна видаватися заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня отримання документів, іноді примудряються розтягнути цей термін на три місяці.

Наприклад, магазин «Фора» в Києві (вул. Велика Васильківська, 143/2) отримав ліцензію 6 липня, хоча в цьому ж документі сказано, що він є чинним з 1 квітня. Така ж ситуація - в гіпермаркеті «Ашан» (вул. Антоновича, 176) і в «ЕКО маркеті» (вул. Краківська, 18-А). А винними в разі перевірки стануть підприємці, а не податківці.

Неповні дані і помилки

Незважаючи на задекларовану відкритість, в базі ДФС є далеко не вся інформація про перелік магазинів і кафе, що продають алкоголь. Після нашої публікації про торгівлю алкоголем в Києві, де ми крім усього іншого, з'ясували, що опубліковані податківцями відомостей про видані ліцензії далеко не повні, податківці оновили список.

Якщо до публікації вони показували близько 1,8 тисячі ліцензій в Києві, то після нашої публікації список оновили, і кількість ліцензій магічним чином зросла до 7,2 тисячі.

Те, що в онлайн-базі відсутня інформація про чималу кількість магазинів, - ще півбіди. Трапляються в цій базі і помилки, зроблені через банальну неуважність податківців.

Так, в таблиці в колонці «ідентифікаційний код суб'єкта код ОКПО однаковий для 1768 торгових точок: код ТОВ« Аріани »одним кліком отримали і інші продуктові магазини.

На чому ж заробляють?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online