Заборона на виїзд за межі РФ: на кого поширюється

  1. Громадяни РФ з обмеженнями на виїзд
  2. Заборона на виїзд поліцейським
  3. Як подати прохання на виїзд
  4. Виїзд за кордон військовослужбовців
  5. Виїзд за кордон чиновників
  6. Виїзд боржника за територію РФ
  7. Як перевірити можливість виїзду
  8. Відео - Пристави не пускають за кордон. Що робити?
  9. Обмеження у виїзді з РФ через документи
  10. Термін дії заборони на виїзд
  11. Як виїхати дитині за кордон
  12. Висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За роки, що минули після розпаду СРСР, росіяни звикли проводити відпустку на закордонних курортах. Однак в силу деяких обставин законодавство Російської Федерації може виставити заборону на виїзд за межі РФ. В даній курсовій роботі розглядаються різні аспекти, пов'язані з зазначеними обмеженнями, і шляхи вирішення даної ситуації. За роки, що минули після розпаду СРСР, росіяни звикли проводити відпустку на закордонних курортах

Заборона на виїзд за межі РФ

Громадяни РФ з обмеженнями на виїзд

В даний час обмеження для виїзду стосуються наступних груп осіб:

  1. Мають проблеми з законом (в статусі обвинуваченого або підсудного).
  2. Знаходяться на військовій службі в РФ.
  3. Силовиків.
  4. Зберігачів державної таємниці.
  5. Боржників по обов'язкових платежах (комунальні послуги, аліменти, штрафи ГИБДД, і інші).

Навесні 2014 року був підписаний документ, який обмежив виїзд з Росії в країни особливого списку:

  1. Співробітникам МВС.
  2. Працівникам міграційних служб.
  3. Працівникам служб по боротьбі з обігом наркотиків.
  4. Співробітникам відділів виконання покарань.
  5. Співробітникам Міністерства Оборони, та деяким іншим особам, які працюють в органах правопорядку.

Обмеження торкнулися також співробітників прокуратури і суддів, службовців ФСБ. Це було зроблено через загострення міжнародної обстановки.

В цілому до виїзду за територію країни до особливого розпорядження не допускаються ті, хто мають відношення до державної таємниці. Це стосується і пересічних чиновників, і представників керівного складу. Термін заборони регулюється Міжвідомчою комісією і залежить від ступеня секретності документів, з якими має справу співробітник органів правопорядку. За рішенням комісії, його можуть продовжити на період до 10 років.

Державна таємниця - це сукупність відомостей, що стосуються розвідувальної області, військової, оперативно-розшукової, економічної, геополітичної та інших сфер, що захищають державний суверенітет.

Таблиця 1. Категорії секретності і виїзд за кордон

Типи інформації Можливість виїжджати за кордон «Секретна» інформація знаходиться в розпорядженні співробітників правоохоронних органів і використовується в службових цілях.
Перетин кордону РФ можливо з попереднім повідомленням. 1. До «Абсолютно секретної» мають доступ співробітники оперативно-розшукових відділів та оперативних співробітників системи виконання покарань.
2. Відомості під грифом «Особливої ​​важливості» доступні тільки керівному складу зазначених вище відомств. Якщо співробітник-силовик користувався інформацією категорій «Цілком таємно» і «Особливої ​​важливості», невиїзним він вважається на термін до 5 років (конкретніше цей період прописується в трудовому договорі або контракті). Після 5 років з моменту останнього контакту з секретними відомостями дане обмеження знімається Міжвідомчою комісією.

Загальна чисельність співробітників державних органів, які потрапили під зазначені санкції (держслужбовців, військових та силовиків), склала близько 4 мільйонів осіб. Ця цифра не включає розвідників, інформація про яких у відкритих джерелах відсутня.

Дана міра забезпечує безпеку країни від втручання іноземної розвідки. І якщо в 2014 році документ був підписаний у вигляді рекомендації, то на початку 2018 року він був доповнений відповідальністю за шпигунство і державну зраду. У перспективі - подальше посилення заходів покарання за виїзд в країни зі спірного переліку.

До причин введення санкцій відноситься прагнення захистити співробітників силових відомств від провокацій на територіях країн НАТО і підписали договір з США про екстрадицію (їх торкнулися найсуворіші заборони), а також забезпечити безпеку силовиків в тих регіонах, де не визнаються норми російського права.

Заборона на виїзд поліцейським

Відносно співробітників поліції поки відсутній офіційний список країн, які не рекомендовані до відвідування. Такий перелік був опублікований для працівників прокуратури (в ньому 166 пунктів). Є всі підстави вважати, що список для поліції продублює його і буде виглядати наступним чином:

Є всі підстави вважати, що список для поліції продублює його і буде виглядати наступним чином:

Перелік обмежень на виїзд за кордон

Категоричної заборони виїжджати за кордон у поліцейських немає, так як це порушило б конституційне право на свободу пересування. Є лише звуження списку, який перешкоджає вільному переміщенню співробітників за умови доступу до даних з різними рангами секретності.

Список дозволених країн постійно змінюється. Станом на 2018 рік поліцейські можуть безперешкодно відвідувати В'єтнам, Китай, Абхазію, Азербайджан, Вірменію, Киргизію, Таджикистан, Узбекистан і Південну Осетію. В цілому найбільш лояльно держава до виїзду на територію дружніх країн.

В цілому найбільш лояльно держава до виїзду на територію дружніх країн

Список країн, вільних для відвідування співробітниками поліції

Як подати прохання на виїзд

У багатьох російських силовиків було вилучено закордонні паспорти. Для тих, хто знову приступає до виконання службових обов'язків, є вказівка ​​передавати документ кадровикам, або в ГУВМ МВС при вступі на посаду - на це у співробітника є 5 днів.

Щоб отримати дозвіл на відвідування держави з забороненого списку, потрібно пройти скрутну процедуру оформлення виїзду:

1 етап. Подача рапорту. Службовець передає своєму керівнику прохання із зазначенням причини поїздки, конкретного напрямку і маршруту. З позиції керівництва вагомими причинами для виїзду в заборонену країну можуть стати:

  1. Потреба в екстреному лікуванні за кордоном.
  2. Від'їзд в зв'язку з отриманням спадщини та іншими питаннями відчуження майна, зареєстрованого в іншій країні.
  3. Відвідування тяжкохворих родичів або могил членів сім'ї.

Рапорт на виїзд за межі РФ

Етап 2. Далі співробітник очікує рішення начальства і в момент отримання офіційного паперу ставить підпис про ознайомлення. Якщо в тексті присутній схвалення на виїзд, довідка від керівника стане підставою для отримання назад закордонного паспорта.

В цілому дуже складно вивести загальні вимоги і рекомендації для виїжджаючих за кордон силовиків. Це пов'язано з постійними змінами в геополітиці, відновлення і припинення різного роду санкцій відносно Росії і т.д. Гарантоване схвалення на відпустку отримає той співробітник, який вважатиме за краще відпочинок в курортних регіонах РФ.

Етап 3. Разом з довідкою службовець відправляється у відділ кадрів або відділення ГУВМ МВС і отримує документ, необхідний для перетину кордону РФ, який був вилучений раніше.

Закордонний паспорт потрібно повернути відразу після припинення подорожі за кордон. Він передається разом з докладним звітом про поїздку

Перебувати за межами РФ поліцейський може не більше 15 днів. У разі більш тривалої поїздки потрібно повідомити про терміни на етапі подачі рапорту. Про дозвіл на виїзд в даному випадку радяться з вищим керівництвом. Якщо начальство не схвалило перетин кордонів конкретним співробітником на термін більше 15 днів, на нього чекають штраф і звільнення.

Виїзд за кордон військовослужбовців

Військова служба починається в призовному віці. Чоловіки потрапляють на службу до військових частин РФ в період 18-27 років (за умови дієздатності).

Чоловіки потрапляють на службу до військових частин РФ в період 18-27 років (за умови дієздатності)

Чи можуть військові залишати країну?

Після отримання повістки виїзд за кордон забороняється. Це також стосується осіб, що проходять державну службу в структурах ФСБ і має доступ до секретних державним відомостями.

Зазначене обмеження поширюється і на тих, хто знаходиться на альтернативну службу. Ігнорувати його можуть лише окремі категорії контрактників, з якими погоджено місце і період виїзду, а також звільнені від призову, або особи з відстрочкою.

Після закінчення служби з відповідними заборонами зіткнуться ті, хто продовжать військову кар'єру. У зв'язку з цим, на часто виникає питання щодо нерухомості за кордоном слід відповісти так: військовослужбовцям забороняється володіти подібним майном. В іншому випадку, їм загрожує звільнення.

Якщо військовому потрібно покинути територію країни на певний час, він може направити прохання командуванню. Схема така:

  1. Спочатку подається рапорт на адресу командування для вирішення на закордонну поїздку і видачі закордонного паспорта.
  2. Якщо командування не проти, військовослужбовцю передають відповідну довідку (див. Вище).
  3. Для отримання закордонного паспорта оформляються заяву і анкета. До документів додається довідка з правом на виїзд.

Заборонено виїжджати за кордон тільки самому військовослужбовцю.

Заборонено виїжджати за кордон тільки самому військовослужбовцю

Обмеження не стосується членів сім'ї та близьких родичів, якщо вони не мають доступу до державної таємниці

Виїзд за кордон чиновників

Держслужбовці мають право на свободу пересувань, якщо вони не мають доступу до секретної інформації (державної таємниці). При цьому переважна більшість чиновників стикаються з подібною інформацією при виконанні службових обов'язків. Таким чином, вони можуть потрапляти під обмеження, встановлене законом ФЗ-114, яке з кожним роком все складніше обійти.

Приклад. Керівництво Роскосмосу заборонило виїзд за межі РФ своїм співробітникам, пояснюючи це тим, що західні компанії зацікавлені в отриманні секретних відомостей в даній сфері. Керівники великих підприємств федерального значення мають право не випускати за кордон своїх працівників, посилаючись на захист стратегічних інтересів країни.

Держслужбовцям рекомендують проводити відпустку в Росії

Виїзд боржника за територію РФ

Як правило, фізичні особи обізнані про статус невиїзних. Виняток становить позиція боржника, коли громадянин з тих чи інших причин не інформований про наявність прострочень по обов'язкових платежах. Якщо причини ухилення від розрахунку за поточними зобов'язаннями далекі від об'єктивних, на кордоні можуть виникнути проблеми, тому що судові пристави передають відомості про неплатників.

Схема така: відомості про борги передаються в суд, де виноситься відповідне рішення стягнути їх в примусовій формі, далі інформацію отримують судові пристави і починають процедуру. Це не стосується заборгованості по штрафам ГИБДД - минаючи судові органи, вони потрапляють прямо в службу судових приставів-виконавців.

На ліквідацію штрафів ГИБДД боржникові надається 60 днів. Аналогічні вимоги - для інших адміністративних порушень.

Судовий пристав може передати відомості в банк, де у боржника блокується карта до погашення заборгованості перед бюджетом. Після надання в ФССП квитанції про оплату боргу кошти на карті стануть доступними протягом тижня. Так чи інакше, рішення про ступінь свободи на виїзд залежить не від судових приставів, а від постанови суду, куди вони передають інформацію про платоспроможності боржника.

Невиїзним визнається особа:

  1. Для якого вступило в силу рішення суду по наявної заборгованості, і при цьому не має заходів до погашення (відстрочка, розстрочка платежів).
  2. З загальною сумою боргу понад 30 тисяч рублів.

Винесення вимоги про погашення боргу для зняття обмеження на виїзд - право, а не обов'язок судового пристава. Тому не всі боржники зіткнуться з заборонами перетинати кордон країни.

Тому не всі боржники зіткнуться з заборонами перетинати кордон країни

Попередньо рекомендується перевірити свій статус, скориставшись спеціальними сервісами

Поріг заборгованості був підвищений в жовтні минулого року. Раніше заборонялося виїжджати громадянам, які мають заборгованість на суму 10 тисяч рублів. Але торкнулося це не всіх. Ті боржники, до яких є майнові претензії в частині аліментних виплат, компенсацій за завдану майнову, моральну і фізичну шкоду, смерть годувальника, входять в категорію зі зниженим порогом для невиїзду.

При оплаті заборгованості потрібно взяти з собою квитанцію. Її можна пред'явити на кордоні у разі виникнення претензій.

Часто виникає питання, чому електронні технології не вирішують питання із затримками при відкритті кордону. Причина полягає в тому, що внесення коштів на рахунок зазначеної організації відноситься до першого етапу. Далі інформація повинна надійти в ФССП, звідки з відповідною постановою про зняття заборони вона переходить до співробітників Прикордонної служби і вноситься в базу осіб, яким дозволено залишати межі країни.

Час також працює проти боржника, якщо він, наприклад, вилітає з Москви, а обмеження було накладено приставами у Владивостоці. Різниця в часових поясах може привести до того, що боржник не встигне погасити заборгованість через те, що в одному з міст ще не почався робочий день.

Подібні складності планується подолати за допомогою цілодобового підключення до роботи судових приставів. За умови погашення заборгованості оперативний відповідь представників ФССП дозволить мінімізувати тимчасові витрати на зняття заборони на виїзд.

Чи можливий виїзд за кордон з заборгованістю? Про це розповімо в спеціальній статті.

Як перевірити можливість виїзду

В режимі онлайн інформація про заборгованість передається користувачам «Держпослуги» і сайту Федеральної служби судових приставів .

В режимі онлайн інформація про заборгованість передається користувачам   «Держпослуги»   і сайту   Федеральної служби судових приставів

Перевірка поточної заборгованості

Перевагою отримання відомостей в мережі Інтернет є оперативну відповідь системи і можливість визначити свій статус, не виходячи з дому. Для того, щоб переконатися у відсутності заборгованості перед державою, потрібно вибрати відповідний регіон і запустити перевірку в базі ФССП. В цілому користуватися сервісом зручно - досить вказати ПІБ, дату народження і місце проживання, в результаті чого громадянин отримує вичерпні відомості про поточні зобов'язання за виконавчими листами.

Перевірка даних судових приставів

Вони включають дані:

  1. Номер і реквізити виконавчого листа.
  2. Суму до погашення.
  3. Назва та адреса відділення ФССП, куди слід передати квитанцію про оплату заборгованості.
  4. ПІБ і контакти судового-пристава.

На сайті можна роздрукувати отримані відомості і отримати інформацію про способи оплати (включаючи електронні платежі).

Важливо розуміти, що онлайн-сервіс, що надає відомості в рамках системи судових приставів, має обмежені можливості. Для отримання повної картини, можливо, знадобляться інші сервіси, що виявляють різні типи заборгованості. З цією метою функціонують і інші сервіси - база ГИБДД, бюро кредитних історій, і т.д.

Загальна рекомендація - здійснити перевірку за 14 днів перед планованої поїздкою (а ще краще - за 30 днів). За цей час можна оплатити борг, передати квитанцію уповноваженим органам і дочекатися змін в базі (якщо такі будуть внесені за 2-тижневий термін). Після оплати банк відомостей оновлюється протягом 3-7 робочих днів.

Оперативна оплата заборгованості в аеропорту через Інтернет-банк або інші сервіси не означає настільки ж оперативного зняття заборони на виїзд. Краще подбати про платежі заздалегідь, так як між приставами і прикордонниками не існує миттєвого обміну даними.

Запит через особистий кабінет сайту держпослуг є більш офіційним - відомості видаються у вигляді окремого документа. Однак, по суті, боржник отримує ті ж відомості, що і через базу ФССП. Послугу нададуть протягом 17 робочих днів.

Послугу нададуть протягом 17 робочих днів

Портал держпослуг - перевірка боргів

Щоб скористатися тим, що пропонує електронна система, потрібно заповнити електронну заяву. Після відправки відомостей користувач отримує докладну інформацію з розрахунками, сумами штрафів, пені, і т.д. З вхідних даних потрібен тільки номер ІПН.

Те ж саме можна здійснити, вбивши в потрібній графі номер квитанції (в разі отримання письмового повідомлення про оплату).

Додатковий бонус - можливість визначити номер ІПН. Від користувача потрібно паспортні дані, в тому числі ПІБ, дата народження, серія і номер документа. Після заповнення зазначених відомостей система автоматично видає номер ІПН та відповідні дані по наявності (або відсутності) заборгованості (включаючи податкову).

Відомості про борги надає Єдиний портал держпослуг

Для реєстрації на Єдиному порталі держпослуг потрібні прізвище, ім'я, по батькові та контактний телефон для зв'язку, на який прийде повідомлення з кодом підтвердження. Після первинної реєстрації користувач має доступ до особистого кабінету, де вносить відомості про себе. Вони перевіряються протягом 5-10 хвилин.

Особливо уважним при аналізі поточної заборгованості слід бути платникам аліментів. Як було сказано вище, ФССП вважає стягнення аліментних платежів одним з пріоритетних напрямків в роботі.

Як було сказано вище, ФССП вважає стягнення аліментних платежів одним з пріоритетних напрямків в роботі

Заборона на виїзд боржника

Сучасні канали комунікації дозволяють ліквідувати заборгованість з податків і зборів в тому числі через особисті кабінети банків (дану можливість надали своїм клієнтам Сбербанк, банк ВТБ, Тінькофф, Бінбанк), сервіс «Яндекс.Деньги». Останній дає можливість отримати інформацію про борги через номер ІПН, дізнатися про нарахування за індексом документа і зробити відповідні платежі без комісії (для цього можна скористатися засобами Яндекс.Деньги, картою Віза, Мастеркард).

Дізнатіся заборгованість перед кредитними організаціямі можна в бюро кредитних історій, або через сервіси банку. Відомості про борги по комунальним платежам отримують по телефону або адресою в мережі Інтернет - відповідну інформацію можна знайти в тексті квитанції.

Наприклад, для москвичів інформація про борги по квартплаті доступна на порталі міських послуг, в сервісі «Банку Москви», за послуги зв'язку - на сайті МГТС в особистому кабінеті, або на сайті оператора, за електрику - на офіційному сайті «Мосенергозбуту».

У більшості випадків оплатити борги можна в рамках зазначених електронних систем, за допомогою терміналів і служб онлайн-платежів.

У більшості випадків оплатити борги можна в рамках зазначених електронних систем, за допомогою терміналів і служб онлайн-платежів

Дані ФНС про борги платників податків

Реєстрація в системі ФНС ній трохи складніше і вимагає одноразового відвідування податкової за місцем проживання для отримання пароля. Але в перспективі ці зусилля окупаються: за допомогою електронних каналів зв'язку можна заповнювати декларації і особисто звертатися до співробітників ФНС, дізнаватися про борги, в тому числі відомості про необхідність погасити майновий, транспортний податки, отримувати дані про переплати, розміри нарахувань, відстежувати статус заповнених в рамках системи документів.

Відео - Пристави не пускають за кордон. Що робити?

Якщо про заборгованість не знають

У появі майнових претензій не завжди винен боржник. Іноді громадянин навіть не підозрює про наявність у себе заборгованості по обов'язковим платежам. З такими випадками стикаються ті, хто живе не за пропискою, а також формальні власники майна (машина, якою користуються за дорученням - яскравий приклад, коли виникає заборгованість по транспортному податку). Щоб не потрапляти в подібні ситуації, громадянину слід регулярно відвідувати портал держпослуг, або заходити в Особистий кабінет платника податків.

Якщо за адресою реєстрації не надходять квитанції, платник закономірно не обізнаний про поточні платежі. Коли є ризик неотримання відомостей з державних інстанцій, краще особисто звернутися до відділення служби ФССП. Громадяни мають право направити письмовий запит про наявність заборгованості, або електронне заяву.

Останні варіанти - для тих, хто готовий чекати, так як розглядаються прохання громадян протягом 30 днів з моменту отримання.

Згідно із законом, невиїзні особи на підставі наявних боргів по обов'язкових платежах отримують відповідне повідомлення, яке надсилається за адресою реєстрації. Навіть якщо боржник проживає в іншому місці або не заглядає в ящик з поштою, відправка документа трактується приставами як отримання листа.

Обмеження у виїзді з РФ через документи

Об'єктивною причиною, що обмежує виїзд з країни, є відсутність необхідних документів, або їх неправильне оформлення. До них відносяться:

  1. Закордонний паспорт.
  2. Готова в'їзна віза.
  3. Медичний страховий поліс.
  4. Письмова згода одного з батьків на перетин кордону неповнолітньою дитиною в супроводі другого. Законодавчо громадяни не зобов'язані це робити, але для того, щоб митники не задавали зайвих запитань, краще заздалегідь подбати про оформлення документа.
  5. Авіаквитки, ваучер, що підтверджує оплату харчування, трансферу в іншу країну, квитки на наступні рейси при транзитних зупинках, і т.д.

Отримати закордонний паспорт можна тільки при відсутності боргів перед службою судових приставів

Термін дії заборони на виїзд

Період, на який громадянин визнається невиїзним, залежить від того, хто виніс відповідну постанову. Якщо воно було оформлено від імені судового пристава-виконавця, то діє така заборона протягом півроку з можливістю продовження.

Рівно через півроку при оплаті заборгованості заборона на виїзд за межі РФ автоматично знімається.

Якщо заборона накладена судом, то він продовжується відповідно до вимог стягувача. Для винесення остаточного вердикту суддя детально вивчає всі обставини справи.

Як виїхати дитині за кордон

Якщо у співробітників паспортних та прикордонних служб виникають питання до перетину кордонів дітьми, потрібно перевірити, чи всі документи є в наявності:

  1. Закордонний паспорт дитини, якщо йому вже виповнилося 14 років, або запис в закордонному паспорті батька, з яким він подорожує.
  2. Свідоцтво про народження.
  3. В'їзна віза.
  4. Нотаріально завірена згода батьків для виїзду дитини за кордон (при необхідності) - воно заповнюється в присутності мами і тата за встановленим зразком на бланку, виданому фахівцем нотаріальної контори.
  5. Медичний поліс страхування.
  6. Інші документи, що встановлюють спорідненість (свідоцтво про вступ в новий шлюб, розлучення, і так далі - це необхідно, якщо у дитини і батьків різні прізвища при створенні нової сім'ї і в ряді інших випадків).

Заборона на виїзд дитини за кордон

Як правило, для в'їзду в безвізові країни згоди батьків не потрібно, але краще мати при собі оформлену папір. Обов'язковою воно є в тому випадку, коли дитина і батько відправляються в країни, об'єднані Шенгенською угодою, або дитина відправляється з одним батьком (характерний приклад - розлучення батьків). Бажано до угоди докласти завірений текст документа англійською мовою.

Якщо дитина подорожує без батьків з тренером, другом сім'ї, керівником екскурсійної групи, згода на перетин кордону РФ, отримане від батьків, є обов'язковим (виняток - дитини зустрічають в аеропорту, для чого потрібно укласти з авіакомпанією договір про надання послуги; дитина при цьому повинен бути старше 5 років).

Згода не потрібна, якщо один з батьків пропав безвісти і це підтверджує довідка МВС, або знаходиться в місцях позбавлення волі (про це також надаються офіційні відомості системою виконання покарань). Також згода не потрібно, якщо другий з батьків позбавлений батьківських прав (для виїзду потрібно вимагати копію рішення суду).

Діє згоду на протязі однієї поїздки, якщо дитина відправляється в країни шенгенської угоди (фіксується в'їзд і виїзд). Для інших держав термін дії паперу може бути більше. Інформацію слід уточнювати в нотаріальній конторі, але більшість фахівців схиляються оформляти аналогічні документи на термін, що не перевищує трьох місяців. Послуги нотаріуса коштують від 800 до 1200 рублів в різних регіонах РФ.

При незгоді другої сторони батько подає позовну заяву до суду, де справа розглядається з урахуванням усіх наявних обставин.

Федеральний закон «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію»

Висновок

Перешкоди на виїзд за межі Російської Федерації можна обійти законним шляхом: підготувати всі необхідні документи, розплатитися за поточними обов'язкових платежах, відвідати службу судових приставів або електронні онлайн-сервіси. Законодавство РФ обмежує закордонні поїздки різним категоріям громадян, включаючи неповнолітніх, однак на даний момент є діючі і конкретні механізми, які знижують ймовірність неприємних сюрпризів на кордоні. Подбати про виїзному статус потрібно заздалегідь - на це буде потрібно в середньому від двох тижнів до місяця.

Що робити?
Чи можуть військові залишати країну?
Чи можливий виїзд за кордон з заборгованістю?
Що робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online