Заборона на виїзд за кордон держслужбовцям: чи можна виїжджати військовим (після армії, контрактникам), співробітникам держструктур (МВС, ФСБ і ін)

  1. Хто обмежений в поїздках за кордон
  2. Відео: пропозиція заборонити держслужбовцям закордонні
  3. військовослужбовці
  4. Порядок виїзду військових
  5. Скільки можна виїжджати за кордон після служби в армії
  6. Обмеження на виїзд силовикам: рекомендація або наказ?
  7. Відео: чи існує заборона на виїзд силовиків за кордон
  8. Відео: обмеження на виїзд за кордон для силовиків
  9. держслужбовці
  10. митники
  11. Росгвардія
  12. співробітники МНС
  13. Відео: як силовики обходять заборону на виїзд за кордон

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За час, що минув з моменту припинення існування СРСР, у багатьох з наших співгромадян з'явилося звичай проводити час літніх (зимових) відпусток за межами своєї країни, на одному із закордонних курортів. Відомо, що дозволити собі подібний відпочинок можуть далеко не всі категорії російських громадян, і не тільки через брак коштів: змушені відпочивати в межах рідної країни представники цілого ряду професій, пов'язаних, як правило, з державної або військовою службою. Заборона виїзду за кордон для ряду категорій держслужбовців і представників силових відомств сьогодні набуває особливої ​​актуальності у зв'язку з введенням санкцій щодо нашої країни з боку Заходу. Прийнято вважати, що подібні заходи, крім іншого, повинні являти собою свого роду відповідь на недружні дії західних країн.

Хто обмежений в поїздках за кордон

В даний час певні обмеження на здійснення закордонних поїздок застосовані до держслужбовців, військових та представників різних силових структур. Виїжджати за кордон на відпочинок або з іншими цілями цих категорій громадян не рекомендується, але якщо поїздку відкласти не можна, то необхідно отримати відповідний дозвіл командування. Його зобов'язані отримувати особи, які перебувають на службі в наступних організаціях:

  • Міністерство оборони,
  • Міністерство внутрішніх справ,
  • Федеральна служба безпеки та охорони,
  • Служба зовнішньої розвідки,
  • Служба виконання покарань,
  • Міністерство у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих.

Обмеження стосуються і осіб, що надійшли на громадянську державну службу, тобто чиновників.

Відео: пропозиція заборонити держслужбовцям закордонні

Чому встановлена ​​заборона виїзду за кордон держслужбовцям і військовим

Є дві основні причини обмежень у зарубіжних поїздках держслужбовців і представників силових структур. Перша пов'язана із захистом державної таємниці.

Право громадянина Російської Федерації на виїзд з Російської Федерації може бути тимчасово обмежено у випадках, якщо він при допуск до відомостей особливої ​​важливості або зовсім секретних відомостей, віднесених до державної таємниці відповідно до закону Російської Федерації про державну таємницю, уклав трудовий договір (контракт), що передбачає тимчасове обмеження права на виїзд з Російської Федерації, за умови, що термін обмеження не може перевищувати п'ять років з дня останнього ознайомлення особи з відомостями особливої ​​ва ності або зовсім секретними відомостями, - до закінчення терміну обмеження, встановленого трудовим договором (контрактом) або відповідно до цього Закону.

За час, що минув з моменту припинення існування СРСР, у багатьох з наших співгромадян з'явилося звичай проводити час літніх (зимових) відпусток за межами своєї країни, на одному із закордонних курортів

Особи, допущені до документів з грифом «цілком таємно», обмежуються в зарубіжних поїздках по закону

Інша причина пов'язана з ускладненням політичної обстановки. Влада пояснює небажаність закордонних поїздок з безпекою самих представників держави. А також їх турбує ймовірність втягування російських громадян в шпигунство, інтерес закордонних розвідслужб до обстановки всередині Росії. Законодавча заборона виїзду на таких підставах обмежив би конституційне право громадян на свободу пересування. Тому він носить рекомендаційний характер. Однак на практиці обійти його буває нелегко.

військовослужбовці

Станом на 2018 рік правила виїзду військовослужбовців за територію Російської Федерації регламентовані законом 114-ФЗ, відповідно до якого певні обмеження на закордонні поїздки можуть бути застосовані до осіб:

  • мають доступ до державної таємниці. Відомості, зараховують до категорії державної таємниці, визначені відповідним Законом. Обмеження мають силу, як правило, протягом п'яти років з моменту останнього ознайомлення з секретними відомостями, однак в окремих випадках можуть бути продовжені до 10 років;
  • які проходять строкову або альтернативну службу в лавах Збройних сил РФ;
  • знаходяться на держслужбі в рядах ФСБ, якщо термін дії контракту ще не закінчено.

Військовослужбовці мають обмеження на закордонні поїздки, але це не стосується членів їх сімей

Порядок виїзду військових

Якщо військовослужбовцю необхідно залишити територію РФ на якийсь час, він повинен отримати дозвіл командування в установленому порядку. При цьому необхідно:

  • подати рапорт на ім'я компетентної особи з проханням дозволити закордонну поїздку і надати закордонний паспорт. Якщо командування не заперечує, військовослужбовець отримує довідку про можливість видачі закордонного паспорта;
  • подати заяву та заповнити анкету на закордонний паспорт, докласти до документів отриману довідку.

Заборона на виїзд за кордон не поширюється на дружин військовослужбовців, інших членів їх сімей і близьких родичів, за умови, що вони самі не мають допуску до державної таємниці.

Заборона на виїзд за кордон не поширюється на дружин військовослужбовців, інших членів їх сімей і близьких родичів, за умови, що вони самі не мають допуску до державної таємниці

Якщо стосовно військовослужбовця встановлено заборону на виїзд, він ставить під ним свій підпис і зобов'язується дотримуватися

Скільки можна виїжджати за кордон після служби в армії

У ряді випадків під дію закону про обмеження права на закордонні поїздки протягом 5-10 років можуть потрапляти особи, які повернулися додому після проходження строкової служби в лавах ЗС РФ. Це стосується тих військовослужбовців, які мали доступ до секретної інформації та давали підписку про нерозголошення державної таємниці. Заборона виїжджати контрактникам визначається умовами контракту, службовцям строкової (в тому числі альтернативної) служби - умовами пригоди і формою допуску до секретних відомостей.

Військовозобов'язані, термін обмежень для яких закінчився або ні встановлено, можуть виїжджати за кордон без особливих перешкод.

Заборона на виїзд військових за межі РФ пов'язаний з охороною державної таємниці

Обмеження на виїзд силовикам: рекомендація або наказ?

На додаток до існуючих законодавчих норм депутати Держдуми РФ неодноразово вносили пропозиції про ще більшому ускладненні процедури виїзду за кордон для співробітників силових міністерств, проте в даний час законодавчу заборону офіційно не прийнятий.

У березні 2017 року депутатам Держдуми було запропоновано розглянути законопроект, який передбачає накладення тимчасових обмежень на право здійснювати закордонні поїздки співробітниками поліції і особами, які займають «окремі посади в МВС». Крім цього, пропонувалося виключити з лав МВС співробітників, що мають ВНЖ або інше право на проживання в інших країнах. Як стверджували автори законопроекту, метою запропонованих змін в законодавстві було посилення заходів по боротьбі з корупцією, а також підвищення відповідальності співробітників відомства. Після уважного вивчення документа Рада Федерації його відхилив.

При цьому виїзд за кордон для російських силовиків все ж обмежений. Ще в квітні 2015 року рекомендації не виїжджати в західні країни розіслало своїм співробітникам керівництво МВС, ФСБ і ФСКН (пізніше увійшла до складу МВС), пізніше серед силовиків був негласно поширений і список небажаних до відвідування країн. Бажаючим покинути територію країни рекомендовано утриматися від поїздок, закордонні паспорти наказано здати командуванню. Іншими словами, закон, який забороняє закордонні поїздки службовцям поки не прийнятий, але на рівні рекомендації пропонується відкласти виїзд до більш благополучних часів. Рішення про те, чи відпускати підлеглого за кордон чи ні, в даний час приймає безпосередній начальник.

Рішення про те, чи відпускати підлеглого за кордон чи ні, в даний час приймає безпосередній начальник

В даний час обмеження закордонних поїздок для співробітників МВС носять рекомендаційний характер

У нас все? хто має закордонного паспорта, зобов'язані зберігати в кадрах. Випросити з кадрів закордонний паспорт можна тільки через рапорт на ім'я керівника, і тільки при виїзді за бугор у відпустку. Але за бугор нам в категоричній формі «не рекомендували» виїжджати з 2012 року. Кадри затрахало всіх, хто мав закордонного паспорта, щоб здали на зберігання. Отримання нового паспорта, це ходіння по муках. У 90% генерал дозволу не дає.

Відео: чи існує заборона на виїзд силовиків за кордон

співробітники ФСБ

Закордонні поїздки співробітників ФСБ регламентовані Наказом №179 від 17.04.12, який передбачає накладення обмежень на виїзд за кордон до закінчення терміну дії контракту. Службовець може отримати дозвіл керівництва на виїзд за кордон тільки маючи вагому причину, наприклад, необхідність проходження курсу лікування або хвороба близьких людей. Подавати запит потрібно за три місяці до поїздки, якщо стан здоров'я заявника або його близьких не вимагає невідкладного заходів. До рапорту додаються підтвердні документи, і за результатами розгляду клопотання приймається рішення про надання права на поїздку або про відмову. Якщо відповідь керівництва позитивний, співробітник отримує закордонний паспорт (або довідку з дозволом його оформити), знайомиться з вмістом дозволу і підписується під документом. Після повернення з поїздки співробітник відомства повинен здати закордонний паспорт у відділ кадрів на зберігання. Крім хвороби, приводом для подачі прохання може бути:

  • вирішення питань спадщини;
  • відвідування поховань близьких родичів;
  • питання відчуження майна, зареєстрованого за межами РФ;
  • відвідування родичів, що проживають за кордоном.

Відео: обмеження на виїзд за кордон для силовиків

Куди дозволений виїзд співробітникам поліції в 2018 році

Якщо поліцейський не є носієм державної таємниці, заборона на виїзд має рекомендаційний характер. Є певні критерії, коли ця рекомендація прирівнюється до наказу, а коли може бути зроблено виняток. Найсуворіші обмеження існують щодо країн НАТО і тих держав, з якими США уклали договір про екстрадицію. Але цілком ймовірно, що керівництво дозволить поїздку в дружню Росії країну.

Але цілком ймовірно, що керівництво дозволить поїздку в дружню Росії країну

Силовикам не рекомендоване виїжджати в недружні Росії країни

держслужбовці

Строго прописаного законом заборони на виїзд за кордон для державних цивільних службовців в даний час не існує, але так само як і військовослужбовцям, чиновникам рекомендовано проводити відпустки в межах рідної держави. Таку рекомендацію держслужбовці мають право проігнорувати, тим більше що Конституцією країни їм гарантована свобода пересувань. Але це тільки в разі, коли чиновник не має допуску до секретної інформації, що представляє собою держтаємницю, а доступ до подібних відомостей має переважна більшість представників державної влади. Отже, більшість чиновників потрапляє під дію закону 114-ФЗ, який би права на закордонні поїздки осіб, які мають відношення до державної таємниці.

Глава апарату комітету нагадує про вже існуючі обмеження для чиновників: їм заборонено мати рахунки в іноземних банках, також вони зобов'язані декларувати сімейну зарубіжну власність і джерела доходів, за рахунок яких вона придбана. У зв'язку з цим представляється можливим стверджувати, що чинним законодавством визначено розумна межа розмежування державних і приватних інтересів в даній сфері.

Держслужбовцям рекомендовано проводити відпустку в межах рідної країни

Зрозуміло, обійти подібні обмеження має можливість практично кожен чиновник будь-якого рівня, тим більше що і закордонні паспорти у всіх на руках. Однак в останні роки все більше державних структур накладає жорстку заборону на виїзд за кордон для своїх співробітників. Це робиться з метою протидії антиросійським санкцій, під дією яких перебуває сьогодні велика частина найбільших держкорпорацій. Наприклад, керівництво Роскосмосу пояснює заборону виїжджати за кордон для своїх співробітників тим, що занадто багато західних компаній докладають зусиль сьогодні до того, щоб оволодіти російськими космічними технологіями, але так як на Росію накладені санкції, то і співпрацю із західними партнерами в космічній галузі має обмеження . Таким чином, відпускати свого співробітника на відпочинок за кордон чи ні, вирішує керівництво великих державних підприємств, діяльність яких є стратегічний інтерес для країни.

Як виняток можуть отримати дозволу на закордонну поїздку особи, яким потрібне термінове лікування, а також якщо претенденту необхідно терміново відвідати родичів, які проживають за кордоном.

митники

Як і більшість інших державних і силових відомств, Федеральна митна служба (ФМС) отримала лист рекомендаційного характеру, в якому працівникам відомства пропонується утриматися від закордонних поїздок при плануванні відпусток. Практика показує, що для уникнення неприємностей по службі подібні рекомендації слід вважати обов'язковими до виконання.

Практика показує, що для уникнення неприємностей по службі подібні рекомендації слід вважати обов'язковими до виконання

Працівникам митниці рекомендовано утриматися від закордонних поїздок при плануванні відпусток

Росгвардія

Війська національної гвардії Російської Федерації (Росгвардія, Нацгвардія, внутрішні війська) були створені наказом Президента в 2016 році на базі військ МВС. Їх діяльність регламентована 226-ФЗ від 03.07.2016. Особовий склад Росгвардіі комплектується військовими (за призовом і за контрактом) і цивільними співробітниками, які поступають на держслужбу. Отже, порядок виїзду за кордон для цих категорій різний і підпорядковується відповідним правилам.

співробітники МНС

Не обійшли стороною обмеження на закордонні поїздки і співробітників МНС. Рекомендації щодо утримання від подібних поїздок були отримані МНС практично одночасно з іншими силовими відомствами в 2015 році, але особливої актуальності ця тема набула після катастрофи російського літака над Сінаєм, коли загинуло 2 працівника МНС РФ. Якщо на рівні закону правила виїзду співробітників МНС за межі Російської Федерації регламентовані сьогодні наказом №360 від 4.06.13, який в цілому спрощує процедуру оформлення дозволу на поїздку, то на рівні урядових рекомендацій співробітникам відомства наказано не виїжджати за кордон без особливої ​​необхідності.

Коли служив в армії, прямо сказали що оскільки ви все оформлені до ознайомлення з документами з грифом «гос.тайна» (не знаю чи є такий, але так нам на заняттях говорили) то виїзд за кордон протягом 5 років вам заборонений. За два роки служби в своїх руках тримав документи тільки з грифом «Цілком таємно». Пам'ятаю як одного разу на шифрувальної машини надрукував невелику розповідь про наше життя. Так отримав три наряди. І не за те, що надрукував, а за те, що виніс з навчального класу папір, на якій було все написано і шрифтом машинки (там все індивідуально) Чесно їх відпахав через добу. Хоча шифрування нам викладали в якості додаткового. науки. Основа була кодировщик. На кодер. машині тільки на перфоленте можна було друкувати слова на перфоленте, але і то доводилося підбирати групи цифр щоб хоч одне слово вийшло.
Думаю що військову таємницю не видав. Та й було це в 1991 році.
І ще згадалося, як чергових ІТТ переводили на 3 форму допуску. Так, в анкеті потрібно було вказати про раніше допущених секретки. Я чесно сказав кадровичка що мав допуск. Та зробила великі очі і сказала забути, «а то я з твоїми документами замучать бігати по ФСБ, і військкоматів» і отримував свої законні 10% за план «охорони і оборони» що в сейфі у мене лежав з грифом секретно.

Належність до державних і силових структур не є єдиним приводом для заборони на закордонні поїздки. Плануючи відпустку за кордоном, росіянин повинен згадати, виплачений кредит за автомобіль, погашені чи борги за комунальні послуги, чи немає заборгованості по іпотеці і т. Д. Не зможуть покинути країну і ті, хто засуджений або перебуває під слідством.

Відео: як силовики обходять заборону на виїзд за кордон

Незважаючи на те що тимчасова заборона на виїзд за кордон, передбачений законом, стосується тільки осіб, які мають відношення до державної таємниці або ж проходять службу в лавах Збройних сил РФ, в даний час існує рекомендація не залишати територію Росії без крайньої необхідності абсолютно всім представникам силових структур і державним службовцям. Така міра покликана вирішити кілька завдань - систематизувати заходи щодо боротьби з корупцією, сприяти розвитку курортного бізнесу в Росії, підвищити відповідальність кожного чиновника і військовослужбовця. Слід зазначити, що представники держструктур і силових відомств - не єдині, хто обмежений у поїздках: виїзд за територію РФ може бути заборонений кредитним боржникам, особам, які ухиляються від виплати аліментів, підозрюваним у злочинах, які оформили виїзні документи шахрайським шляхом.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online