Субсидії для заробітчан уріжуть, а ще працюють за кордоном зобов'яжуть заповнять декларації

  1. Чесно
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. Гроші заробітчан зміцнюють гривню

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перевірки. Членам сімей заробітчан ускладнять отримання пільг

Заробітчан зобов'яжуть заповнювати декларації і скоротять для них субсидії Олександр Панченко, Ігор Сєров https://cdn.segodnya.ua/img/article/11903/17_main_new.1542652013.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/11903 /17_tn.1542652013.jpg 2018-11-20T07: 24: 00 + 02: 00 Економіка Мінсоцполітики хоче урізати субсидії приховує заробітки

Мінсоцполітики готує скорочення кількості одержувачів субсидій за рахунок тих, хто працює за кордоном, але офіційно числиться в Україні безробітним. Про це заявив міністр соцполітики Андрій Рева, запропонувавши ввести обов'язкове декларування доходів для заробітчан . Поки членам сімей заробітчан в Україні пропонують при подачі заявки на субсидію добровільно повідомити про отримані з-за кордону доходи. А в разі їх приховування загрожують посилити перевірки таких претендентів на держдопомогу. Експерти підтримують ініціативу влади, але не очікують в найближчі місяці масової "здачі" з боку тих, хто звик приховувати доходи і економити за рахунок держави.

Чесно

Як роз'яснив Рева, головна причина ініціативи міністерства в тому, що в держбюджеті вже не вистачає грошей на субсидії та інші види держдопомоги (особам з інвалідністю, сиротам, одиноким матерям), які отримують 44% сімей (більше 5 млн). За словами Реви, заробітчани офіційно пересилають додому щорічно $ 6,5 млрд, або 182 млрд грн, що втричі більше, ніж закладено в держбюджеті на виплату субсидій.

"Люди, які працюють в Україні, платять податок на доходи фізосіб, платять єдиний соціальний внесок. І, як правило, вони не можуть претендувати на субсидії, тому що працюють" по-білому ", - сказав Рева. - Заробітчани платять податки в країні перебування і не претендують на субсидії. Але субсидії хочуть отримувати члени їх сімей, які проживають в Україні. Вони зобов'язані декларувати всі свої доходи: як тут, так і отримані з-за кордону. Станом на 1 липня ці кошти в деклараціях наших субсідіантов не були зазначені. Тому ми провели і проводимо перевірки, щоб з'ясувати, хто приховує д ходи ".

Рева підкреслив, що якщо із заробітків за кордоном сплачені податки, то в Україні ці доходи повторно обкладатися не будуть. У той же час, як розповіли "Сегодня" наші заробітчани в Польщі, вони все частіше пересилають гроші додому готівкою - за допомогою друзів і колег.

"Не хочу зайвий раз" світити "зароблене і економлю на доставці. Якщо через банк - беруть до 3%", - поділився з нами будівельник Андрій С. - Головне, щоб сума не перевищувала дозволену до ввезення ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

думка експертів

Президент Украналітцентра Олександр Охрименко стверджує, що грошей, які надійшли від заробітчан, ще більше:

"За офіційними даними НБУ, за 10 місяців 2018 р перераховано в Україну $ 10 млрд, ще близько $ 5 млрд потрапило в країну в кишенях кур'єрів. Саме ця валюта збільшує число субсідіантов на третину, так як офіційні переклади з-за кордону приховати складно і, як правило, їх одержувачі на держдопомогу в оплаті "комуналки" не претендують. Ініціативу Мінсоцполітики варто підтримати, це знизить витрати держбюджету ".

Гроші заробітчан зміцнюють гривню

Економісти відзначають, що українські заробітчани вносять все більший внесок в економіку країни, але це "внесок проїдання". Охріменко каже, що валюта, зароблена цими людьми за кордоном, обмінюється в наших банках на долари, які потім надходять на міжбанківський ринок, зміцнюючи гривню.

"Також розвивається роздрібна торгівля, люди все більше купують як продукти, так і побутову техніку, їздять на відпочинок, будують будинки - мається на увазі індивідуальне будівництво, - аналізує Охріменко. - У підсумку зростає ВВП України, але і інфляція теж прискорюється через зростання споживання ".

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин не згоден, що гроші заробітчан йдуть на користь:

"За даними Мінсоцполітики, за кордоном постійно працюють понад 3 млн українців. В основному це молодь, більшість трудиться офіційно, платять там податки, заробляють собі на пенсії. А їх старі батьки отримують пенсії і субсидії тут за рахунок тих, хто не поїхав. Чи не варто радіти і зростання споживання, так як купують імпортні промтовари, тобто ми підтримуємо закордонних виробників ".

Нагадаємо, раніше міністр пояснював, що більшості "заробітчан" в Польщі загрожують проблеми з пенсією . Рева відзначав, що в України є угоди про трудову міграцію з 21 країною. У цих документах прописаний механізм соціального захисту українських громадян. Однак профільні міністерства України та Польщі до сих пір не уклали відповідну угоду.

Як повідомлялося, у країнці їдуть в Європу за новим життям, але не завжди реальність відповідає дійсності. Журналісти "Сегодня" розібралися, як живуть українські "заробітчани" в ЄС і чим відрізняється Польща від Литви.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online