ЕНВД або єдиний податок на поставлений дохід

  1. особливості ЕНВД
  2. Розрахунок суми податку на ЕНВД в 2019 році
  3. Чи можна зменшити податок на ЕНВД
  4. Як зменшити суму податку на ЕНВД за рахунок виплачених страхових внесків
  5. Коли ЕНВД стає більш вигідним режимом, ніж ССО або ОСН
  6. Хто може бути платником ЕНВД в 2019 році
  7. Який діяльністю можна займатися на ЕНВД
  8. Як перейти на ЕНВД
  9. Коли здавати звітність та сплачувати податок на ЕНВД в 2019 році
  10. Резюме по ЕНВД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ЕНВД   ,   ССО   ,   ОСНО   ,   ПСН   ,   ЕСХН   : Для кого-то це нічого не значущий набір букв, а для підприємця - пряма вказівка на те, якою буде його податкове навантаження

ЕНВД , ССО , ОСНО , ПСН , ЕСХН : Для кого-то це нічого не значущий набір букв, а для підприємця - пряма вказівка на те, якою буде його податкове навантаження. Про те, як можна порівнювати системи оподаткування, щоб законним шляхом знизити виплати в бюджет при веденні бізнесу, читайте в статті "Системи оподаткування: як зробити правильний вибір? "

А тим, у кого все ж залишаться питання або тим, хто хоче отримати пораду від професіонала, ми можемо запропонувати безкоштовну консультацію щодо оподаткування від 1С:

Отже, ми в подробицях розглянули спрощену систему оподаткування 2019 і переконалися, що це найвигідніший податковий режим (за умови, що податки розраховують на підставі отриманих доходів).
Якщо Ви порахували спрощену систему вигідною і зручною для себе, то можете підготувати заяву про перехід на ССО 2019 нашому сервісі абсолютно безкоштовно:

Можна задатися питанням - навіщо вибирати ще якийсь варіант оподаткування ? Зниження податкового навантаження - це природне прагнення платника податків, і в цілях зменшення податків законними методами ЕНВД може виявитися дуже цікавим варіантом, тому пропонуємо разом розібратися в притаманних йому особливостях.

особливості ЕНВД

податки ТОВ
Поставлений податок замінює для ТОВ сплату:

  • податку на прибуток;
  • ПДВ , Крім того, що платять при ввезенні на територію РФ;
  • податку на майно, за деякими винятками

ІП на ЕНВД не платять:

  • прибутковий податок ПДФО;
  • ПДВ, крім ввізного;
  • податок на майно за деякими винятками.

Звертаємо увагу всіх ТОВ на ЕНВД - організації можуть сплатити податки тільки шляхом безготівкового перерахування. Ця вимога ст. 45 НК РФ, згідно з яким обов'язок організації зі сплати податку вважається виконаним тільки після пред'явлення в банк платіжного доручення. Платити податки ТОВ готівкою Мінфін забороняє.

податки ІП
д ля ІП поставлений податок замінює сплату:

  • податку на доходи фізичних осіб;
  • ПДВ , Крім того, що платять при ввезенні на територію РФ;
  • податку на майно, що використовується у підприємницькій діяльності, для чого треба звернутися із заявою про звільнення від сплати до податкової інспекції за місцем знаходження такої нерухомості.

Суть єдиного податку на поставлений дохід зрозуміла з його назви. Слово «поставлений» в розмовній мові вживається досить рідко, якщо тільки не згадати такі канцеляризми, як «поставити на карб» або «зобов'язати». Сенс слова «поставити» - це визнати або оцінити як що-небудь. В даному випадку держава вважає, що платник ЕНВД, займаючись дозволеним для цього режиму видом діяльності , Повинен отримувати від неї певний дохід. Доходи при цьому оцінюються не в грошовому еквіваленті, а у фізичних показниках.

Наприклад, три працівника в сфері послуг принесуть доходу більше, ніж один, а магазин площею 30 кв. м повинен бути прибутковіше, ніж площею 20 кв. м. У ст. 346.27 НК РФ наводиться і більш зрозуміле тлумачення поставлений дохід як потенційно можливого, з урахуванням умов, що впливають на отримання цього доходу.

Які умови маються на увазі? Перш за все, це фізичний показник, до якого прив'язують базову прибутковість. Фізичним показником може бути кількість працівників, одиниць транспорту, площа торгового залу. Базова прибутковість - це умовна місячна прибутковість на одиницю фізичного показника, розрахована в рублях.

Наведемо прості приклади розрахунку податкової бази для поставлений податку (дані беремо з таблиці в ст. 346.29 НК РФ):

  1. Базова прибутковість на місяць при наданні побутових послуг на одного працівника (включаючи самого індивідуального підприємця) становить 7500 рублів. Якщо працівників троє, то базова прибутковість складе 7500 * 3 = 22500 рублів.
  2. Базова прибутковість на місяць по послугах громадського харчування, при наявності залу обслуговування, дорівнює 1000 рублів. Фізичним показником тут є квадратний метр. Базова прибутковість об'єкта площею 20 кв. м складе 20 000 рублів, а на площі 30 кв. м, відповідно - 30 000 рублів.
  3. Базова прибутковість для автотранспортних послуг з перевезення вантажів складе 6 000 рублів на один транспортний засіб. Вважаємо: три машини повинні давати дохід 6 000 * 3 = 18 000 рублів, а п'ять машин - 30 000 рублів.

Чи об'єктивний такий підхід для розрахунку реальних доходів? Ні. Якщо ви хочете об'єктивності, то вибирайте ССО або загальну систему оподаткування. Нас в даному випадку цікавить вигідність поставлений податку, тобто зниження податкового навантаження.

Зверніть увагу, що базова прибутковість є податковою базою для розрахунку поставлений податку, але її ще треба коригувати на два спеціальних коефіцієнта.

Розрахунок суми податку на ЕНВД в 2019 році

Розрахунок податку на цьому режимі проводиться за алгоритмом, наведеним у ст. 346.29 НК РФ, який можна виразити у вигляді формули:

БД * ФП * К1 * К2 * 15% = сума поставлений податку в місяць

Враховують для цього режиму не отримані доходи, а спеціальні показники:

  • ФП - фізичний показник, яким може бути кількість працівників, торгових автоматів, посадочних місць в транспорті, площа торгового залу в кв. м і ін .;
  • БД - базова прибутковість на місяць на одиницю фізичного показника в рублях;
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, встановлюється щороку наказом Мінекономрозвитку РФ.
  • К2 - це коригувальний понижуючий коефіцієнт, який щорічно приймають місцеві органи, варіюється від 0, 005 до 1.

Коефіцієнт К1 на 2019 рік встановлено наказом Мінекономрозвитку від 30.10.2018 № 595 та становить 1,915.

Перші три складові формули (БД, ФП і К1) не мають регіональних особливостей, а коефіцієнт К2 може дуже сильно змінити, точніше, знизити суму поставлений податку до сплати. Крім того, що К2 буде відрізнятися по регіону, в рамках муніципального нормативного акта він буде різним ще й по виду діяльності.

Зверніть увагу, що під регіоном для поставлений податку мається на увазі не область чи край, як для ССО Доходи мінус витрати , А муніципальне утворення. Наприклад, в межах однієї області такі правові акти можуть бути прийняті в різних муніципальних районах, тому види діяльності та коефіцієнт К2 будуть для них різними. Деякі представницькі органи вказують різний коефіцієнт К2 навіть для різних вулиць одного муніципального освіти.

Додатково К2 може відрізнятися по виду реалізованих товарів для роздрібної торгівлі і, нарешті, по виду об'єкта торгівлі або надання послуг. Наприклад - К2 в одному і тому ж муніципальній освіті для ресторану або бару може скласти 1.0, для кафе - 0.8, а для столових - 0.4.

Де знайти коефіцієнт К2? Можна звернутися до податкової інспекції за місцем діяльності (тому що облік платників ЕНВД проводиться за місцем ведення бізнесу) або в економічний відділ місцевої адміністрації.

Таку інформацію можна знайти і самому, на офіційному сайті ФНС. Обираєте вас регіон, вбиваєте в пошуку «ЕНВД» і знаходите «Особливості регіонального законодавства». У регіональних нормативних актах вказані види діяльності, дозволені для цього режиму в цьому регіоні, і коефіцієнт К2 по кожному виду.

Приклад

Розрахуємо, яку суму поставлений податку повинен платити в 2019 році індивідуальний підприємець, що має двох працівників і вибрав ЕНВД для надання послуг по ремонту меблів в м Тула. Базова прибутковість на місяць для побутових послуг дорівнює 7500 рублів на одного працівника, з урахуванням самого ВП. Регіональний коефіцієнт К2 для ремонту меблів встановлений в розмірі 0,56.

Підставимо значення в формулу БД * ФП * К1 * К2 * 15% = 7 500 * 3 * 1,915 * 0,56 * 15% = 3619,35 руб. Сума ЕНВД за квартал складе всього 10 858 рублів.

Чи можна зменшити податок на ЕНВД

Змінити БД і К1 у формулі розрахунку вменен податку не можна, але можна:

1.Подобрать для діяльності той регіон, в якому коефіцієнт К2 буде найменше, за умови, що бажаний вами вид діяльності в цьому регіоні може працювати на ЕНВД (враховуючи, що місцева влада має право скоротити список видів діяльності, зазначений в ст. 346.26 НК РФ).

2.Уменьшіть фізичний показник, якщо це не позначиться негативно на бізнесі, ваших працівників або клієнтів. Наприклад, можна за рахунок більш ергономічного розміщення вітрин або торгових меблів скоротити площу торгового залу.

Не забувайте також про те, що фізичним показником для об'єктів торгівлі і громадського харчування є не вся їх площа, а тільки площа торгового залу або залу обслуговування. Якщо ви орендуєте об'єкт для торгівлі або громадського харчування, обов'язково вкажіть в договорі таку площу окремо, щоб не платити податок за підсобні приміщення. Податківці можуть при перевірці виміряти площа, реально використовувану для торгівлі або обслуговування, і якщо вона занижена, то податок за квартальної декларації буде перерахований, а на суму недоплаченого податку буде стягнуто штраф у розмірі 20%.

3. Використовувати транспортний засіб для роботи в дві зміни або об'єкт торгівлі (надання послуг) в цілодобовому режимі. Це не змінить суму податку, але дозволить вам отримати більший дохід, тобто в процентному співвідношенні податкове навантаження на ЕНВД буде менше.

4. На ЕНВД, як і на спрощеній системі, можна врахувати при розрахунку поставлений податку страхові внески, якщо вони були сплачені в тому ж кварталі, за який розраховують податок.

Як зменшити суму податку на ЕНВД за рахунок виплачених страхових внесків

Індивідуальні підприємці, які не мають працівників, можуть зменшити розрахований податок на всю суму сплачених за себе страхових внесків ІП 2019 .

Приклад

ІП без працівників надає автотранспортні послуги з перевезення пасажирів на належному йому мікроавтобусі, в якому 20 посадочних місць. Сума страхових внесків за себе, сплачена в першому кварталі 2019 року, дорівнює 8 000 рублів. Дані для розрахунку поставлений податку наступні:

  • Базова прибутковість - 1500 рублів на одиницю фізичного показника, тобто одного посадкового місця;
  • Фізичний показник - 20;
  • К1 в 2019 році - 1,915;
  • Регіональний коефіцієнт К2 - 0,8.

Вважаємо суму податку за місяць за розглянутою вище формулою:

БД * ФП * К1 * К2 * 15% = 1500 * 20 * 1,868 * 0,8 * 15% = 6 894 рублів

Сума поставлений податку за квартал складе 6 894 * 3 місяці = 20 682 рубля. Зменшити податок можна на всю суму виплачених підприємцем за себе страхових внесків, тобто на 8 000 рублів. Разом, ЕНВД до сплати дорівнює 20 682 - 8 000 = 12 682 рублів.

Якщо у ІП є хоча б один працівник, то зменшити податок на суму внесків за себе і за працівників, можна не більше, ніж на 50%. Для ТОВ діє те ж правило - за рахунок сплачених страхових внесків за працівників зменшити розрахований поставлений податок можна не більше, ніж наполовину.

Приклад

Організація займається в м.Києві роздрібною торгівлею продуктами харчування в магазині з площею торгового залу в 30 кв. м. Сума страхових внесків за працівників, сплачена в першому кварталі 2019 року, дорівнює 26 400 рублів. Дані для розрахунку поставлений податку наступні:

  • Базова прибутковість - 1800 рублів на одиницю фізичного показника, тобто кв. м;
  • Фізичний показник - 30;
  • К1 в 2019 році - 1,915;
  • Регіональний коефіцієнт К2 - 0,7.

Вважаємо податок за місяць за формулою:

БД * ФП * К1 * К2 * 15% = 1800 * 30 * 1,915 * 0,7 * 15% = 10 858 рублів

Сума поставлений податку за квартал складе 10 858 * 3 місяці = 32 574 рублів. Хоча внесків за працівників сплачено на 26 400 рублів, зменшити розрахований податок можна не більше, ніж на 50%. Разом, ЕНВД до сплати дорівнює 32 574/2 = 16 287 рублів.

Коли ЕНВД стає більш вигідним режимом, ніж ССО або ОСН

Поставлений податок, розрахований за вказаною вище формулою, платити доведеться в обов'язковому порядку, незалежно від того, чи отримуєте ви від діяльності реальний дохід, і які його розміри. Якщо ви надаєте автотранспортні послуги з перевезення вантажів, але замовлень у вас небагато, то ЕНВД може бути невигідним, також як і в разі, якщо торгівлю в вашому магазині жвавої не назвеш. Але з певного моменту, коли ваші реальні доходи зростають, а розмір розрахованого податку залишається колишнім, податкове навантаження на цьому режимі стає менш обтяжливою, ніж на спрощеній системі.

Щоб зрозуміти, чи буде вигідний в вашому випадку ЕНВД, треба попередньо розрахувати суму поставлений податку і порівняти її з тією, яку ви будете платити на спрощеній системі. Звичайно, починаючи бізнес, ви можете тільки припускати, якими будуть ваші доходи, тому можна при реєстрації ІП або ТОВ спочатку перейти на ССО , А потім вже, коли у вашому розпорядженні будуть конкретні цифри, розрахувати, чи буде вигідніше для вас сплачувати ЕНВД.

Регулює діяльність на ЕНВД Глава 26.3 НК РФ, тому для з'ясування конкретних питань звернемося до неї.

Хто може бути платником ЕНВД в 2019 році

Право на вмененку мають організації та ВП, які припускають вести один з дозволених для цього режиму видів діяльності. Так само, як і для спрощеної системи, можливість роботи на вмененке обмежена низкою умов:

  • середньооблікова чисельність працівників платника податку не повинна перевищувати 100 осіб;
  • частка участі в організації інших організацій повинна бути не більше 25%, крім організацій споживкооперації і тих, в яких більше половини працівників становлять інваліди;
  • організації та ВП не повинні бути платниками єдиного сільгоспподатку;
  • платник податків не повинен належати до категорії найбільших;
  • діяльність не повинна вестися в рамках договору простого товариства, спільної діяльності або довірчого управління;
  • площа торгового залу або залу обслуговування відвідувачів (общепит) не повинна перевищувати 150 кв м.

Крім того, ЕНВД не застосовують за передачу в оренду автозаправних і автогазозаправних станцій і при наданні послуг громадського харчування установами освіти, охорони здоров'я і соцзабезпечення.

Що стосується обмежень за розміром отриманих доходів, то для ЕНВД їх немає, що природно, тому що облік доходів для цього режиму не ведеться, податкова база розраховується по вже розглянутої вище формулою.

Який діяльністю можна займатися на ЕНВД

Повний список видів діяльності на ЕНВД наведено в п.2 346.26 НК РФ. Він включає в себе різновиди послуг: побутових, ветеринарних, громадського харчування, автостоянок, автоперевезень, СТО, оренди торгових місць і земельних ділянок під них, деякі види рекламних послуг і роздрібну торгівлю .

Види діяльності для ЕНВД в конкретному муніципальній освіті, в межах зазначеного списку, встановлюють представницькі органи муніципальних районів, міських округів і міст федерального значення. Вказані вони в тих же правових актах, які встановлюють коефіцієнт К2.

Чимало суперечок платників податків з контролюючими органами виникає через визнання конкретного бізнесу підпадають під ЕНВД. Ось деякі з спірних ситуацій:

  1. Послуги з ремонту комп'ютерів, як різновид побутових послуг, на ЕНВД дозволені, а установка комп'ютерних систем і програм, їх налагодження та обслуговування - немає. До такої думки дійшов Мінфін.
  2. Послуги по установці пластикових вікон дозволені, якщо встановлюють готові вироби. У разі ж, якщо клієнти роблять замовлення за зразками, які виробляють підрядники, податківці вважають це торгівлею поза стаціонарної мережі, яка не підпадає під ЕНВД.
  3. Послуги громадського харчування через об'єкти, що не мають залу обслуговування, дозволені, а виготовлення кулінарних страв за попередніми замовленнями, що приймаються дистанційно, на думку Мінфіну, не може відбуватися в рамках вмененке.
  4. Здача в оренду торгових місць на ЕНВД можлива, але не можна передавати в оренду частину торгового залу для розміщення торгового автомата.

Спірні ситуації на ЕНВД треба розглядати, враховуючи судову арбітражну практику в окрузі і ставлення територіальної податкової інспекції до роз'яснень Мінфіну. Якщо у вас є сумніви з приводу того, чи можете ви в вашому випадку перейти на цей режим, варто звернутися до податкової інспекції за місцем діяльності з письмовим запитом, що описує вашу ситуацію.

Як перейти на ЕНВД

З 2013 року ЕНВД перестав бути обов'язковим, організації та індивідуальні підприємці переходять на сплату поставлений податку добровільно. Згідно п. 2 ст. 346.28 НК РФ, платник податків, який бажає застосовувати вмененку, повинен стати на облік за місцем діяльності, крім наступних видів діяльності:

  • автотранспортні послуги з перевезення вантажів і пасажирів;
  • послуги з розміщення реклами на транспорті;
  • розвозять або розносна торгівля.

При наданні таких послуг на облік встають за місцем реєстрації у своїй податковій інспекції.

Если ви Вже Отримав статус суб'єкта підпріємніцької ДІЯЛЬНОСТІ (як ІП або ТОВ), то стоїте на податкового обліку за місцем прописки або юридичною адресою. Вірішівші застосовуваті ЕНВД, ви повінні пройти повторну реєстрацію як платник свячень податку за місцем ДІЯЛЬНОСТІ. Если місце ДІЯЛЬНОСТІ збігається з Вашої звічайної реєстрацією, то ви будете перебуваті на обліку лишь в одній податковій інспекції, если ж ні, то враховуваті вас будут в двох податкових інспекціях. Таких інспекцій може бути і більше, якщо діяльність на ЕНВД буде вами вестися в різних муніципальних утвореннях.

Для постановки на облік треба протягом п'яти робочих днів з дня початку діяльності, що потрапляє під поставлений режим, подати Заява до податкової інспекції в сюжеті вас муніципальній освіті. ФНС, в свою чергу, протягом такого ж п'ятиденного терміну видає повідомлення про взяття ІП або організації на облік в якості платника поставлений податку.

Завантажити заяву за формою № ЕНВД-1 для постановки на облік організації

Завантажити заяву за формою № ЕНВД-2 для постановки на облік ІП

Зняття з обліку по ЕНВД відбувається в такому ж порядку - протягом п'яти днів з дня припинення накинутого діяльності або переходу на інший податковий режим. І так само, протягом п'яти днів ФНС видає повідомлення про зняття ІП або організації з обліку.

Завантажити заяву за формою № ЕНВД-3 для зняття з обліку організації

Завантажити заяву за формою № ЕНВД-4 для зняття з обліку ІП

Коли здавати звітність та сплачувати податок на ЕНВД в 2019 році

Звітність в вигляді податкової декларації здається кожен квартал, не пізніше наступних дат:

  • 20 квітня - за підсумками 1-го кварталу;
  • 20 липня - за підсумками 2-го кварталу;
  • 20 жовтня - за підсумками 3-го кварталу;
  • 20 січня - за підсумками 4-го кварталу.

Сплачувати поставлений податок треба за даними, розрахованим в квартальної декларації . крайні терміни сплати квартального ЕНВД відрізняються від термінів здачі звітності на п'ять днів, тобто заплатити треба не пізніше:

  • 25 квітня - за підсумками 1-го кварталу;
  • 25 липня - за підсумками 2-го кварталу;
  • 25 жовтня - за підсумками 3-го кварталу;
  • 25 січня - за підсумками 4-го кварталу.

Не забувайте, що платити поставлений податок треба незалежно від того, чи отримані були доходи і працювали ви взагалі в цьому кварталі. Принцип тут такий - поки ви стоїте на обліку, як платник ЕНВД, податок платити доведеться, нульовий декларації тут не передбачено.

Якщо Ви не встигли вчасно заплатити податки або внески, то крім самого податку, доведеться також заплатити неустойку у вигляді пені, розрахувати яку можна за допомогою нашого калькулятора:

Щоб ви без будь-яких матеріальних ризиків могли спробувати варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вирішити чи підходить він вам, ми спільно з фірмою 1С готові надати нашим користувачам місяць безкоштовного бухгалтерського обслуговування:

КУДіР на вмененке не ведуть, тому що доходи і витрати на цьому режимі не враховуються. Дані базової прибутковості, фізичного показника, коефіцієнтів К1 і К2, так само, як і суму розрахованого поставлений податку до сплати вказують відразу в квартальної декларації. Декларації і платежі за поставлений податку здають і оплачують за місцем діяльності. Якщо таких місць декілька, і вони не знаходяться у веденні однієї податкової інспекції, то доведеться робити це за різними адресами та реквізитами.

Починаючи зі звітності за 4 квартал 2018 года (перший звітний період - з 1 по 20 січня 2019 роки) декларацію здають за новою формою . Зміни викликані тим, що ІП на ЕВНД отримали право на отримання податкового вирахування, компенсуючого витрати на придбання онлайн-кас.

Резюме по ЕНВД

  1. Це пільговий податковий режим, податок для якого розраховується за спеціальною формулою. Сума податку не залежить від реально одержуваних вами доходів, тому з їх зростанням податкове навантаження в процентному співвідношенні буде зменшуватися.
  2. Перехід на цей режим обмежений поруч вимог до платника податків, і займатися можна тільки певними видами діяльності.
  3. ЕНВД має регіональні особливості, тому суми платежів і дозволені види діяльності будуть різними в одній області або навіть місті.
  4. На податковий облік треба встати за місцем діяльності, там же необхідно кожен квартал здавати звітність та сплачувати поставлений податок.
  5. Розрахований до сплати поставлений податок можна зменшити на всю суму сплачених в цьому ж кварталі страхових внесків за себе (тільки для ВП без працівників) або на суму внесків, сплачених за себе і своїх працівників (при цьому податок можна зменшити не більше, ніж на 50% ).
  6. Якщо вас поставили на облік як платника поставлений податку, то розраховану в декларації суму треба буде платити, незалежно від того, чи отримали ви дохід і працювали взагалі.

Які умови маються на увазі?
Чи об'єктивний такий підхід для розрахунку реальних доходів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online