Житомир.info | 100 днів Володимира Кропивницького на посаді заступника мера Житомира: проблеми кадрів і ЖКГ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Депутат-мажоритарник Житомирської міськради Володимир Кропивницький був обраний заступником мера 18 квітня цього року і після спецперевірок з 29 травня офіційно приступив до виконання своїх обов'язків. Кропивницький відповідає за житлово-комунальне господарство міста і курирує відповідні управління та комунальні підприємства. В інтерв'ю Житомир.info заступник мера розповів про тарифи, проблеми комунального господарства, недавніх звільнення і дав обіцянку, яку виконає до кінця 2013 року.

У сесійній залі Житомирської міськради, 30 травня 2013 р

- Перші 100 днів на посаді заступника мера ознаменувалися першим звільненням в сфері ЖКГ - директор водоканалу Валерій Філіпов

- Він звільнений , Тому що закінчився термін контракту. Не буду нічого говорити з приводу порядності Валерія Михайловича, а про виконання ним обов'язків я сказав, що не хочу з ним працювати, тому що за три місяці я ставив ряд завдань, які ігнорувалися. Це стосувалося роботи, фотозвітів, модернізації водоканалу, яка за три місяці не зрушила. Я живу в цьому місті, п'ю цю воду і мене це не влаштовує. Зараз найголовніше питання, яким займаюся - це водоканал, модернізація і проблемні тарифи, вони становлять 63-65% від собівартості. Так, логічно спочатку поліпшити якість, а потім підвищувати тарифи, але обленерго збільшило вартість енергоносіїв і ми повинні своєчасно подати воду, виплатити людям зарплату і заплатити за електроенергію. А де брати гроші?

- Перед парламентськими виборами губернатор Рижук урочисто відкрив станцію для очистки води. Де результат?

- За три місяці моєї роботи були питання по гіпохлориту, приїжджали німці і сказали, що потрібно ще додатково доочіщать воду, тому що аноди-катоди, ці пластини дуже забруднюються. За висновками фахівців з Німеччини, це пов'язано з тим, що за рік дуже змінився склад води в нашій річці. Але, по-моєму, це обладнання від початку було не для нашої води. Коли його обирали, мабуть, не врахували стан води в Тетереві, аналізи відповідні, тому що вода не може за рік так різко погіршитися. Це моє припущення. І сьогодні потрібно розуміти, що хлорована воду все одно треба, на першому підйомі навіть використовують подвійну норму. Хочу, щоб зараз прийшла команда, підключилися фахівці, які сьогодні працюють на водоканалі. Чи не «заробітчани», а ті, хто живе в Житомирі і буде відповідати.

- Хто буде новим керівником водоканалу?

- Давайте назвемо його «людина ікс». Я нікого не шукав, поки на водоканалі був директор - не прихильник того, щоб шукати кандидатів на «живе» місце. Сьогодні вже є кандидатури.

- Кандидат - Леонід Башинський? (двічі призначався директором Житомирського водоканалу - ред.)

- Ні, не Башинський.

- Хто наступний претендент на звільнення в сфері ЖКГ?

- Поки потрібно з ЖЕКами розібратися. Після результатів конкурсної комісії (конкурс з обслуговування будинків виграли комунальні ЖЕКи - ред.), Я можу сказати, що цього і хотів - контроль за якістю послуг. Я не можу цього домогтися від приватних ЖЕКів, від ЖБК, три місяці це було схоже на гру в футбол.

- Конкурс проводився для того, щоб прибрати з цього ринку приватні ЖЕКи?

- Ні, це все відповідно до вимог законодавства та Антимонопольного комітету. На початку року навіть було рішення Вищого господарського суду про необхідність привести у відповідність до вимог нормативних актів надання послуг з утримання будинків в Житомирі. Послуги можна надавати тільки після проведення конкурсу. Що ми і зробили. Заявки подавали багато підприємств і не секрет, хто за ними стоїть.

- Кажуть, що під цей конкурс спеціально були створені приватні підприємства, які мали назви співзвучні нинішнім ЖЕКам?

- Це говорить про те, що наш задум вдався. Ми побачили, що повністю вся інформація може «витікати» з цієї будівлі.

- Начальники ЖЕКів «поза камерою» говорять про те, що їх зобов'язують купувати матеріали для ремонтів у певних фірм

- Гарне питання. Я чув такі плітки і на свою адресу. Сьогодні можу без проблем надати інформацію про фірмах, які виконують ремонти, матеріали ЖЕКи купують у 20-ти різних фірм. А гроші на капітальні ремонти виділяються управлінню житлового господарства. Якщо у вас будуть факти - приходьте, навіть якщо подібні факти будуть анонімними.

- Чи будуть у Житомирі зменшені тарифи, як того вимагає Кабмін ?

- Тарифи були підвищені ще до мого приходу на цю посаду, комунальні підприємства були дуже збитковими. І як можна надавати якісні послуги дешевше їх вартості? Економічне обгрунтування підвищення тарифів було. У дорученні Кабінету міністрів йдеться про необхідність приведення тарифів до середніх по Україні. У нас як раз тарифи не вище, ніж в середньому по країні, ми десь в середині цього списку. Але у всіх містах складова тарифів різна, у нас вона може і більше, але якщо прибрати з тарифу вивезення сміття, то це його зменшить: з вивезенням може бути 2,18-2,20 грн. за 1 кв.м, а без урахування вартості вивезення сміття може бути 1,60 грн. Також впливає площа прибудинкової території, тобто її прибирання теж входить в тариф, потрібно брати до уваги і вартість ліфтових послуг, не картки, а саме освітлення сходових клітин та електропостачання ліфтів.

- Ваш попередник на цій посаді Микола Боровець виступав за створення ОСББ , Ви також будете пропагувати цю ідею?

- У нас ще на дуже низькому рівні культура і розумінні, що ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) - це вихід. Це, по-перше, а по-друге, щоб було створено ОСББ, потрібно в належному стані передати будинок, а для цього бюджетних коштів на всіх не вистачає. Але думаю, що поступово ми будемо розвивати цей напрямок, розвивати інститут «старших по будинку», щоб вони контролювали якість послуг, брали виконані роботи. Потрібно щоб була спільна робота, тому що я, як би не хотів, не можу об'їхати за день навіть 1/10 міста.

- Передаю побажання від усіх житомирських водіїв - зробіть нормальні дороги в обласному центрі

- Сьогодні головна проблема - виділення грошей казначейством. У бюджеті вони закладені, сесія проголосувала, проекти є, але наше казначейство виділяє їх маленькими порціями, тільки на те, щоб «прожити». Я спочатку намагався строго питати за невиконану роботу з Гаврилюка (начальник КП «Управління автомобільних доріг»), за все ямки, за все інше, але грошей немає. Тоді попросив: там, де аварійні ями, зі зрізаним асфальтом - засипати. Але, погодьтеся, навіть за той мінімум грошей, який виділили, ми змогли покращити дороги, підняти люки, вже немає такого жаху.

- Яка найголовніша проблема в житлово-комунальній сфері міста?

- Кадри, звичка людей монотонно працювати, відсутність контролю за виконанням завдання. Я це побачив з перших днів роботи: даю доручення, їх відфутболюють і поступово дію «затихає», відповіді не приходять, доручення не виконуються. Деякі керівники комунальних підприємств вважають себе «питомими князьками», яким доручення заступників мера - не указ.

З Василем Вірастюком та Дмитром Мешковим на "Богатрискіх іграх" у Житомирі, вересень 2012р.

- До призначення на посаду заступника Ви говорили, що з Вами повинні прийти нові люди , команда

- Ви ж бачите, як тут все повільно відбувається. Дай Бог, щоб за пару тижнів ми сформували нову команду в керівництві водоканалу. А щодо керівників управлінь ... чесно, немає у мене таких людей, з бізнесу сюди людина не піде, і справа не тільки у відносно невеликій зарплаті, тут все відбувається набагато повільніше, монотонно. Так що працюю з тими людьми, які є, намагаємося знайти взаєморозуміння, спільне бачення необхідних змін, ставлення до роботи. Наприклад, сьогодні інспекція з благоустрою відповідає в місті практично за все, а інспекторів мало. Я запропонував, щоб це комунальне підприємство контролювало люки, сміття, а торгівлю (стихійну) нехай контролює управління торгівлі, підключає муніципальну міліцію. Хочу чітко прописати, хто які конкретні завдання повинен виконувати.

- Що ще в найближчих планах?

- Розібратися з вивезенням сміття з приватного сектора. Коли будемо проводити конкурс, я пропоную лоти для перевізників прописати так, щоб в кожному були не тільки багатоповерхові будинки, а й приватний сектор. І потрібно почати з покупки необхідної кількості контейнерів, щоб люди розуміли куди викидати сміття. А після цього можна проводити рейди. Ми вже знаємо, що до нас в місто привозять сміття з приміських сіл, з Левкова, з Тетерівка, є фотофакти, які ми потім передаємо в ДАІ, вони визначають власників машин ... Зараз в місті 17 стихійних сміттєзвалищ, на ліквідацію яких сесія міськради виділила більше мільйона гривень.

- Як ви збираєтеся змусити жителів приватних будинків викидати сміття в контейнери?

- У кожного власника приватного будинку повинен бути договір на вивіз сміття, якщо договору немає і людина каже, що сміття він закопує - його оштрафують екологи, якщо говорить, що вивозить в інші контейнери - його оштрафує інспекція з благоустрою. Є норми - близько 4,80 грн. в місяць з кожної людини за вивезення сміття, якщо договору з перевізником немає - це порушення.

- Ви можете дати конкретну обіцянку житомирянам, яке виконайте до кінця 2013 року?

- Чи зможу до кінця року розібратися з вивезенням сміття, якщо сесія виділить гроші на покупку сміттєвих контейнерів для ЖЕКів, по 30 контейнерів кожному. Ми зможемо їх встановити практично в кожному провулку і тоді в наступному році заощадимо мільйон, який зараз витрачаємо на ліквідацію стихійних звалищ. Ще можу пообіцяти встановити за допомогою «старших по будинку» дієвий контроль за якістю послуг, що надаються ЖЕКами.

- З приводу виконання обіцянок: будучи кандидатом в народні депутати, Ви обіцяли допомогти з туалетом школі №15

- На міськвиконкомі говорили, що в цьому році тільки роблять проект і невідомо коли в школі з'явиться нормальний туалет . Я не відмовляюся від своїх слів про те, що буду будувати там туалет, як тільки буде готовий проект - зробимо туалет, вартість робіт складе до 40 тисяч гривень. Поки ж вирішив за власні гроші купити дві повноцінні кабіни-біотуалети, закупив повний комплект необхідної «хімії» на півроку і навіть туалетний папір. Виділена спеціальна кімната, туди підвели водогін, і діти вже не будуть бігати на вулицю. Якщо я щось обіцяю, то мені соромно це не зробити.

Заступники мера Юрій Мойсеєв і Володимир Кропивницький на засіданні міськвиконкому
Житомир.info

А де брати гроші?
Де результат?
Хто буде новим керівником водоканалу?
Кандидат - Леонід Башинський?
Хто наступний претендент на звільнення в сфері ЖКГ?
Конкурс проводився для того, щоб прибрати з цього ринку приватні ЖЕКи?
Кажуть, що під цей конкурс спеціально були створені приватні підприємства, які мали назви співзвучні нинішнім ЖЕКам?
І як можна надавати якісні послуги дешевше їх вартості?
Яка найголовніша проблема в житлово-комунальній сфері міста?
Що ще в найближчих планах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online