Директор «РТ-Інвест»: «Людям промивають мізки, що діоксини їх уб'ють! Наc кошмар! »

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як на Старій площі 7 годин підряд обговорювали будівництво сміттєспалювальних заводів

«Чиновники в Татарстані ніколи не були помічені в тому, що вони роблять щось погане для майбутнього покоління», - заявив «БІЗНЕС Online» гендиректор ТОВ «РТ-Інвест» Андрій сичав на спеціальному засіданні в адміністрації президента з проблем утилізації сміття. Кореспондент газети спостерігала за тим, як йшла дискусія про перспективи будівництва сміттєспалювальних заводів в Підмосков'ї і РТ, роздільний збір відходів та утилізації батарейок.

ГЕННАДІЙ ОНИЩЕНКО: «ЯК ЦЕ ТАК - висять плакати З деякими подробицями АНАТОМІЇ ЛЮДИНИ?»

Сміттєспалювальний завод у Казані може бути побудований в районі «Оргсинтез». Це майданчик зараз розглядається в якості основної. З такою заявою виступив напередодні міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства РТ Ірек Файзуллин, а гендиректор «РТ-Інвест» Андрій сичав підтвердив кореспонденту «БІЗНЕС Online» цю інформацію і додав, що остаточне рішення буде прийнято через два місяці після проведення необхідних геодезичних вишукувань і вимірів . Обидва напередодні брали участь у спеціальному засіданні з проблем утилізації сміття, яке організував президентську раду з розвитку громадянського суспільства і прав людини (РПЛ).

Захід, який зібрав членів ради, а також представників профільних відомств, екологів, експертів і простих цивільних активістів, відбулося в Мармуровому залі адміністрації президента РФ, в коридорах якого майже нічого не змінилося з радянських часів. Навіть килимові доріжки, здається, ті ж самі. У самому ж залі - типові, номенклатурно сосборенние штори на вікнах, масивні люстри і незвичайної форми невеликі столи, почасти нагадують шкільні парти, частково - робочі місця депутатів в залі пленарних засідань Держдуми. Причому обладнані вони не тільки мікрофонами, але і прихованими за гратами вбудованими перемикачами незрозумілого призначення. Можна було припустити, що це обладнання для синхронного перекладу. Але, як запевнила кореспондента «БІЗНЕС Online» прес-секретар РПЛ Варвара Осипова, іноземці в цей зал зазвичай не допускаються. Для ж чого встановлені перемикачі, відповісти їй важко, хоча РПЛ проводить тут свої спецзасідання регулярно.

А ось колишній головний санітарний лікар РФ, а нині депутат Держдуми Геннадій Оніщеко повідомив присутніх, що це історичне приміщення, де за часів СРСР рідко бували люди нижче рівня заввідділом ЦК КПРС і де приймалися важливі рішення. Сам він сюди вперше потрапив в 1988 році, коли з'явився СНІД. «Нас попросили прояснити, що це таке. Ми прийшли, розвісили плакати. Пам'ятаю, як заходить огрядний чоловік, і весь його вигляд позначає гнів. Як це так - висять плакати з деякими подробицями анатомії людини? »- розповів Онищенко і додав, що відчуває почуття відповідальності перед історією, а меблі в залі стоїть те саме. Правда, Федотов його поправив, що великий стіл президії вже другий.

Тим часом столи в партері, кожен з яких розрахований на двох чоловік, ще до початку засідання були незвично сервіровані. Два перевернутих склянки, одна невелика пляшка лимонаду і чотири паперові розетки з декількома маленькими печеньки. Виглядав цей набір абсолютно безглуздо. Дивно було спостерігати і за офіціантками, які з'явилися в залі незабаром після початку засідання і розносили на підносах чашки з чорним чаєм з тоненькими скибочками лимона. Дивно було й те, що вони так і не повернулися за порожній посудом, яка періодично гриміла.

Тим часом учасники заходу поступово «вмовили» скромне частування. Тим більше що засідання, розраховане на 5 годин, затягнулося аж на 7,5. До цього часу багато хто вже покинули захід, а деякі раз у раз виходили в коридор в пошуках буфета, де можна було перекусити, але поверталися ні з чим. Хоча на одній з дверей була саме вивіска «Буфет», який в будні дні працює до 20:00. Але в цій загадковій кімнаті сиділа самотня жінка, і там нічого не продавалося. Мабуть, там можна було щось розігріти і помити посуд.

Незважаючи на весь цей веселий антураж і спочатку милостивий настрій, дискусія в Мармуровому залі була цілком ділової, часом гострою, а часом досить напруженій, коли активісти з гальорки починали викрикувати безапеляційно-емоційні заяви. Особливо якщо мова заходила про будівництво сміттєспалювальних заводів.

Геннадій Онищенко Фото:   kremlin Геннадій Онищенко Фото: kremlin.ru

«ДАВАЙТЕ ЗРОБИМО ТАК, ЩОБ ТАКИХ СВИНЕЙ В НАШОМУ СУСПІЛЬСТВІ НЕ БУЛО»

Починалося ж все досить мирно і представницький. З високих гостей завітали, зокрема, міністр природних ресурсів і екології Сергій Донський, уповноважений з прав людини Тетяна Москалькова, статс-секретар, заступник голови Мінпромторгу Віктор Євтухов, заммінстра ЖКГ Андрій Чибис, голова комітету Держдуми з екології Ольга Тимофєєва ...

- Сьогодні ми будемо говорити, що нам робити зі сміттям і як прибрати в нашому спільному домі, - нагадав присутнім тему засідання глава РПЛ і розповів, що він не викидає батарейки, а відвозить їх спеціальний в магазин. Але недавно, коли він повіз чергові відпрацьовані блоки живлення, йому повідомили, що програма по їх збору та окремої утилізації більше не працює. Тоді Федотов об'їздив весь свій район в Підмосков'ї, але так і не знайшов, куди прилаштувати непотрібні батарейки, і тепер зберігає їх будинку.

- Одна маленька батарейка настільки небезпечна, що здатна отруїти площа в 1 квадратний метр, - позначив серйозність ситуації глава РПЛ.

До слова, до цієї проблеми учасники дискусії зверталися неодноразово. Але в підсумку Чибис повідомив про те, що міністерство ЖКГ і всі регіональні відомства запускають проект по встановленню екобоксов для збору батарейок. До речі, на їх прикладі розглядався і животрепетне питання сортування інших відходів і більш широкі питання.

- Збір сміття - це не тільки проблема охорони природи, але ще і проблема формування культури. Нещодавно бачив плакат: намальована свиня, яка викидає сміття на вулицю. Дуже точно! Давайте зробимо так, щоб таких свиней в нашому суспільстві не було, - закликав колег Федотов.

Сергій Донський і Михайло Федотов Фото:   president-sovet Сергій Донський і Михайло Федотов Фото: president-sovet.ru

Виступила потім Москалькова додала, що «наші люди раді б викидати кульки сміття в повинні знаходитись», та тільки немає у нас системи сміттєпереробних заводів. А культура нації, за її словами, вимірюється не лише кількістю творів мистецтва і літературними шедеврами, але і якістю туалету і кількістю тих самих заводів.

Донський нагадав, що в країні створюється нова система роботи з відходами, при цьому передбачені в новій редакції закону територіальні схеми поводження з відходами (ТСО) були складені з порушеннями у всіх суб'єктах, за винятком Пермського краю. Він також розповів, що з 2017 року з метою ліквідації накопиченого екологічного збитку побутових і промислових відходів, які дісталися нам ще з радянських часів, фінансується пріоритетний проект «Чиста країна». До нього увійшли звалища великих міст і виробничі об'єкти. Загальний же обсяг витрат федерального бюджету складає більше 8 млрд рублів на чотирирічний період. «Відповідно до цього проектом будуть створені і 5 інфраструктурних об'єктів з термічного знешкодження відходів і вироблення електроенергії», - сказав міністр. Саме так він назвав сміттєспалювальні заводи (ССЗ), чотири з яких у найближчі роки будуть побудовані в Московській області і один - в Татарстані. При цьому як тільки Донський торкнувся цієї теми, яка викликає болісно-негативну реакцію серед місцевих жителів, в Мармуровому залі теж стали загострюватися пристрасті.

- Сергій Юхимович, а для чого відбувається підміна понять про будівництво сміттєспалювальних заводів - з сміттєспалювання на сміттєпереробку - і що заважає прямо зараз перейти до роздільного збору сміття? - строго запитав члена уряду заступник голови РПЛ Євген Бобров.

- Заміну я не зустрічав - переробка та переробка. А що стосується переходу на сортування, то професіонали розуміють, що для того, щоб вона цивілізовано працювала, потрібна інфраструктура, - відповів Донський, додавши, що її поки немає.

Тетяна Москалькова Фото:   president-sovet Тетяна Москалькова Фото: president-sovet.ru

«ВИ НЕ ображати, але У МЕНЕ ВИКЛИКАЄ СУМНІВ ПРАВОМІРНІСТЬ ІСНУВАННЯ МІНІСТЕРСТВА ЕКОЛОГІЇ»

У тому ж ключі «наїхав» на гостя і член РПЛ А ндрій Бабушкін:

- На моїй пам'яті мова про роздільний збір сміття йде з 1992 року. Пройшла чверть століття. Скільки ще років, століть, тисячоліть необхідно вам для створення інфраструктури по роздільному збору сміття?

- Я ще молодий, сподіваюся дочекатися, - не розгубився міністр і пустився в міркування про те, що є законодавча основа сортування на муніципальному рівні, що восени будуть прийняті нові стимулюючі поправки, послався на досвід Німеччини та Японії, де перехід на цивілізований збір займав десятки років ...

- Скільки років? Чи не загальні міркування на тему, що добре бути багатим і здоровим, а скільки років? - перебив міністра Бабушкін.

- А ви як вважаєте, скільки років? - відповів той питанням на питання.

- Я думаю, що при наявності державної волі можна зробити за 10 років, - коротко відповів правозахисник.

- Згоден, - продовжив Донський

Член РПЛ Леонід Нікітінський пішов ще далі:

- Ви не ображайтесь, але у мене взагалі викликає сумнів правомірність існування міністерства екології. Цією проблемою треба займатися на місцевому рівні. Ви про це ні слова не сказали. Як враховувати думку населення?

- Тема екології повинна розвиватися на всіх рівнях влади, тому що є об'єкти, які вимагають федерального контролю, - без образи відповів Донський.

На відміну від Донського, Тимофєєву, яка відрізняється традиційно бадьорими виступами, правозахисники зустріли набагато більш доброзичливо, хоча нічого принципово істотного вона не повідомила, розповівши, що протягом найближчих двох тижнів депутати збираються «голосно і публічно» обговорити і ретельно доопрацювати нові поправки в « сміттєвий »закон, що багато територіальні схеми в регіонах писалися наспіх.

- Коли ми почали аналізувати ці схеми, виявилося, що більшість їх робили фірми, які раніше взагалі не мали до цього відношення ... Ми заходимо в нову галузь, і питань сьогодні багато. Ми врахуємо думки всіх людей і припинимо мітинги протестів по будівництву полігонів і заводів, - сказала, зокрема, Тимофєєва та нагадала, що пластиковий пакет розкладається від 300 до 1000 років.

Однак Тетяна Лаптінов з міста Електросталі все-таки задала депутату каверзне питання:

- Я не почула про найголовніше - про життя і здоров'я людей. Нам, жителям Ногінського району, будуть підвищені не тільки тарифи в грошовому еквіваленті, але ми будемо повинні розплатитися ще й своїм здоров'ям. Як можна було допустити будівництво сміттєспалювального заводу в Ногинском районі по сусідству з найбільшим полігоном в Європі? Як допущено таке блюзнірство?

- У мене є пропозиція, щоб все було неголословно. Зараз все і емоційно, - сказала Тимофєєва і запропонувала обмінятися координатами для того, щоб послухати думку професійних експертів і повністю вивчити всі можливі ризики. А на завершення свого виступу резюмувала:

- Пропоную починати з себе. Чим менше роздрукуєте паперу, тим більше збережіть лісу, чим менше купите пластикових пакетів, тим менше буде забруднюючих речовин.


«ЦЕ ПО СУТІ ВІЙНА ЗА ЕКОЛОГІЧНУ БЕЗПЕКА»

Сергій курчам, голова комісії РПЛ з екологічних прав, зазначив, що з кінця минулого року додався вал звернень громадян у зв'язку з будівництвом сміттєспалювальних заводів.

- У Татарстані був 30-денний пікет. Жителі просили владу всього лише вступити з ними в діалог, щоб обговорити будівництво сміттєспалювального заводу, - здивовано констатував правозахисник. Він також заявив, що весь світ йде по шляху роздільного збору відходів, а ми йдемо по шляху спалювання, який є одним з найдорожчих і небезпечних методів утилізації відходів ...

- Лобісти сміттєспалювальних заводів не доводять до населення той факт, що після спалювання від початкового об'єму сміття утворюється до 30 відсотків золи, яка набагато більш токсична і її треба буде захоронювати, - підкреслив курчати. - Наприклад, Татарстан планує спалювати 600 тисяч тонн сміття на рік. Кажуть, що все буде добре, сучасні технології дозволяють навіть риса спалювати. Але це не так...

Чибис, навпаки, спробував виступити на захист МСЗ і поставити проблему ширше.

- В країні достатньо гравців, яким ніяка реформа і прозорість ні в сміттєвих потоках, ні в фінансах не потрібна.

І вони починають розбурхувати громадську думку. У жодній країні жодна реформа не проходила гладко, без сучка і задирки. Ось Німеччина - у них заборона на поховання був позначений на початку 1990-х для місцевої влади. У 1999 році, коли прийшов час ікс, 90 відсотків муніципалітетів виявилися не готові. Рівень протидії в сміттєвому реформу на місцевому рівні такий, що не позаздриш регіональним міністрам, які за цю тему відповідають. У 11 регіонах вже колапс. Ліміти потужностей уже вичерпані. Це по суті війна за екологічну безпеку ... Скажу крамолу. Москва не відразу будувалась. Та не будуть люди сортувати сміття, як у Європі! У Німеччині, якщо в загальному баку виявляється хоч один невідсортоване пакет, то величезний рахунок приходить на весь ТСЖ ... За фактом йде боротьба за сміттєвий мафією. Це дуже непросте завдання - робити прозорою сміттєву сферу, яка завжди була кримінальної, сірої і чорної. Зараз йде великий опір. .. Це нікому не хочеться, щоб поруч був сміттєспалювальний завод. Але ми знаємо ситуацію в світі. Сміттєспалювання активно застосовується у всіх цивілізованих країнах.

- Неправда! - пролунали крики в залі.

- Це так! - продовжив чиновник. - Послухайте і не кричіть. Колеги, у нас такий обсяг сміття накопичено, поки ми будемо йти по шляху роздільного збору, ми продовжимо збирати звалища. Мегаполіси на межі екологічної катастрофи.

Але тут не витримав і Бабушкін.

- Я прошу на мене не ображатися, але мені здається, що кримінальні кола, які зацікавлені в зборі сміття, - це такі ж персонажі, як Змій Горинич, Баба-Яга або Водяний. Я живу в Відрадному. Це сміттєва столиця Москви. У нас дві гігантські сміттєсортувальні станції, і вони обслуговують чотири адміністративні округи. Я кожен місяць відвідую ці станції, і мені жодного разу не розповідали жахи про якихось злодіїв в законі. Але розповідали, що головна проблема в тому, що навіть сміття, який зібраний окремо, перевозиться разом. Ні машин, які забезпечать окреме перевезення сміття. Що ваше міністерство робить для вирішення реальних а не вигаданих проблем? - уклав під оплески правозахисник. - Тут все зайняті люди. Давайте не будемо віднімати час загальними міркуваннями.

- Прошу вибачення, що забираю ваш час, - відповів чиновник після чого виголосив щось про важливість функціонування всього ланцюжка. Але нічого конкретного про сміттєвози для роздільного сміття так і не сказав.

Фото: «БІЗНЕС Online»

«У НАС Є прислів'я, що ДІАЛОГ ЗАВЖДИ КРАЩЕ, НІЖ некролог»

Однією з активних учасників дискусії стала і мешканка Казані Гульназ Смирнова. Вона неодноразово брала слово з місця і, емоційно виступаючи, незмінно зривала оплески. Так, вона повідомила, що в липні на сайті держзакупівель з'явився лот на 6 млн рублів для створення відеоролика, спрямованого на пропаганду сміттєспалювання. - Чи це не однобоке подання інформації та відсутність конкуренції в сфері поводження з відходами? Спалювання не є переробкою. Збурює громадську думка не сміттєва мафія, а саме лобісти сміттєспалювання, - заявила Гульназ.

Цю репліку вона адресувала заступнику міністра чайка. Однак він відповів, що про ролики нічого не знає і що є, мовляв, відповідні процедури, розбирайтеся.

- Ви лобіюєте будівництво сміттєспалювальних заводів і викликаєте соціальну напруженість в суспільстві. Ви закладаєте соціальну міну. Ці заводи приведуть до незворотних процесів, в тому числі в політичній сфері. Якщо весь світ вважає нас ідіотами через те, що ми не можемо налагодити переробку сміття, потім підуть розмови, що і Байкал треба забрати, тому що не можуть росіяни розпорядитися тими національними багатствами, які їм Богом дано, - підтримала Гульназ ще одна активістка , яка, на жаль, не представилася.

- Є така приказки - харчування не з зарплати. - відповів Чибис і додав. - А чому ви вирішили, що ми лобіюємо сміттєспалювальні заводи?

- А хто? - посипалися вигуки із залу.

Але заступник міністра вирішив згорнути дискусію і сказав, що є експерти, які цим займаються і з ними це можна обговорити.

Ближче до вечора запросили до трибуни і Смирнову.

- Спалювання відходів приносить більше шкоди, ніж розміщення їх на полігонах. Всі країни, які практикують сміттєспалювання, є лідерами по захворюванню на рак. Перше місце займає Данія, там максимальну кількість відходів на душу населення спалюється. Далі йдуть по захворюванню Швейцарія, Австрія, Німеччина, Бельгія. За даними ВООЗ, основна шкода від сміттєспалювальних установок полягає у виробленні діоксину - це органічний газоподібний отрута, він ніколи не виводиться з організму і викликає рак, безпліддя і вроджені каліцтва ... Компанія Hitachi Zosen Inova, яка планує будувати МСЗ заводи в Росії, зазнала збиток в розмірі 1 мільярда 300 мільйонів йен за 2015 рік. І це компанія з вашою допомогою, Андрій Євгенович сичав, просуває в нашу країну відсталу технологію сміттєспалювання ... Нас, екологічних активістів, називають спекулянтами. Наші мітинги називаються провокаційними з метою нагнітання соціальної напруженості. Але ми прості люди, які мають право дихати чистим повітрям і народжувати здорових дітей, - заявила активістка.

Після неї слово надали нарешті і Файзулліна, який за графіком мав виступати години на два раніше. Довге очікування, мабуть, так вимотало міністра, що він не витримав і сказав:

- Колеги, існує система, яка називається регламентом. Ми вже шосту годину знаходимося тут. Це дуже негарно, - висловив неприємне Файзуллин і продовжив. - А з приводу дівчини, яка тільки що виступала, - на жаль, я навіть не знаю її, вона мені ні разу не попадалася.

На цих словах по залу вперше проїхався сміх. Міністр додав, що в республіці затверджено порядок інфраструктури роздільного збору, яка реально розвивається. Сьогодні тільки в Казані встановлено 600 сітчастих контейнерів для збору пляшок, і протягом двох місяців буде встановлено ще 400. Що стосується МСЗ, йдуть передпроектні і проектні роботи по вибору ділянки. Обговорюються різні варіанти. Є можливість суміщення різних санітарних зон в районі «Оргсинтез».

- Якщо ввести роздільний збір органічних відходів, то залишки будуть безпечні на полігонах, і сміттєспалювальний завод буде не потрібен, - Не вгамовувалася активістка Смирнова

- Усі відповіді в територіальній схемі, спасибі, - лаконічно відповів міністр і покинув трибуну.

- Своєрідний відповідь, - прокоментував Бобров, який обійняв посаду провідного замість покинув засідання Федотова. - Ми, звичайно, розуміємо, що до населення потрібно ставитися з любов'ю, але висловлюємо негативну оцінку того, що ви своєчасно не змогли вийти на діалог. Люди проводили пікети. Не можна в таких складних питаннях нагнітати напруженість. У нас в раді є прислів'я, що діалог завжди краще, ніж некролог.

Андрій сичав Фото: «БІЗНЕС Online» Андрій сичав Фото: «БІЗНЕС Online»

«НЕ ТРЕБА ВІРИТИ СТАТЕЙ З ІНТЕРНЕТУ І С ЇХ ДОПОМОГОЮ ПРОМИВАТИ ЛЮДЯМ МОЗГИ»

Далі вийшов на трибуну сичав:

- Яд, діоксини, рак - це все, що намальовано зараз в головах радикально налаштованих громадян. Хоча ми вже давно дискутуємо в соціальних мережах. Давайте розберемося в фактах. Ви сказали про Нідерланди. Прошу зафіксувати: в Амстердамі коштує 100-річний завод і поруч штаб-квартира Грінпіс. Модернізація на заводі пройшла 5 років тому. Переробляється 1 мільйон 400 тонн відходів. Не було жодного протесту. У Данії тривалість життя - 80 років. У Нідерландах тривалість життя теж 80 років. А в Японії, де цих заводів навалом, під 90 ... Людям промивають мізки, що діоксини їх уб'ють. Нас кошмар. Але є офіційна статистика. Ми готові до діалогу. Ми за роздільний збір.

По завершенні сичав розповів «БІЗНЕС Online», що зараз районі «Оргсинтез» є пріоритетною майданчиком для будівництва МСЗ в Казані.

- Зараз проходять геологічні вишукування, робляться заміри грунту, грунту, викидів, проводяться різні заходи, які дозволяють зробити висновок, чи можна там будувати такого навантаження об'єкт. Це досить велике підприємство. Потрібен фундамент, інженерія. Остаточне рішення буде прийнято через два місяці.

- Як іде взаємодія з урядом Татарстану?

- Добре.

- А ось відносини з активістами не дуже?

- У Татарстані завдяки активістам є можливість впровадити роздільне збирання. Це дуже добре. Якби їх не було, напевно, неможливо було б запровадити і роздільний збір. Є яскраві представники активістів, які виступають радикально проти. Але ми намагаємося працювати над їхньою думкою, щоб воно змінилося, перш за все закликаючи до професійного діалогу, а не до простих вигуків, що ми наносимо величезної шкоди. Ми говоримо: покажіть цифри, розкажіть. Ні у одного з активістів немає підтвердженого доброго екологічного освіти або експертизи. Ніхто не працював на таких заводах і не брав виміри. Як вони можуть людям говорити: «Нас труять, вбивають». Вони голосно кричать, а аргументів немає. Звертайтеся до офіційних організації, отримуйте роз'яснення. Наприклад, в інституті Нідерландів отримаєте їх роз'яснення. Не треба вірити статтям з інтернету і з їх допомогою промивати людям мізки, в тому числі викривати владу, підтягувати протести і на цій хвилі формувати у людей неправильна думка.

- А урядовці вас розуміють?

- Чиновники в Татарстані ніколи не були помічені в тому, що вони роблять щось погане для майбутнього покоління. Навпаки, ми можемо констатувати, що все найкраще, що можна зробити в місті-мільйоннику, робиться в Казані. За останні 10 років це колосально розвивається місто. І ні мер, ні глава республіки ніколи не б прийняли рішення, що суперечить інтересам населення.

ГЕННАДІЙ ОНИЩЕНКО: «ЯК ЦЕ ТАК - висять плакати З деякими подробицями АНАТОМІЇ ЛЮДИНИ?
Як це так - висять плакати з деякими подробицями анатомії людини?
Скільки ще років, століть, тисячоліть необхідно вам для створення інфраструктури по роздільному збору сміття?
Скільки років?
Чи не загальні міркування на тему, що добре бути багатим і здоровим, а скільки років?
А ви як вважаєте, скільки років?
Як враховувати думку населення?
Як можна було допустити будівництво сміттєспалювального заводу в Ногинском районі по сусідству з найбільшим полігоном в Європі?
Як допущено таке блюзнірство?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online