Всі угоди з нотаріусом реєструватимуть в електронному реєстрі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ТАСС / Олександр Алпаткін

Восени інформацію про всі шлюбних договорах, заповітах і дорученнях почнуть заносити в електронний державний реєстр. Про це m24.ru розповів начальник юридичного відділу Федеральної палати нотаріату Олександр Сагін. Він пояснив, що з 1 жовтня 2016 року всі угоди, які укладаються за участю нотаріуса, будуть реєструватися в Єдиному реєстрі нотаріальних дій.

"Відомості про деякі типи угод вносилися і раніше, тепер ця практика буде поширена на всю діяльність нотаріусів", - сказав Сагін.

Це необхідно для того, щоб виключити можливість підробки довіреності, заповіту або будь-якого іншого нотаріально завіреного документа. Будь-який державний орган або інший нотаріус зможуть швидко перевірити справжність документа, що має захистити громадян від шахрайських дій і при цьому скоротить час, необхідний на перевірку всіх деталей угоди.

"Наприклад, якщо приходить клієнт і показує документ, нібито завірений іншим нотаріусом, перевірити його справжність буде простіше. Зараз в Росії 7914 нотаріусів, і запитувати кожного з них по телефону або поштою - нереально. Але тепер можна буде просто зайти в реєстр і перевірити" , - пояснив Сагін.

Федеральна нотаріальна палата (ФНП) об'єднує всіх нотаріусів країни, які складаються в регіональних палатах. На сьогоднішній день відділення організації є в 84 суб'єктах Російської Федерації. ФНП займається захистом прав і законних інтересів громадян, а також юридичних осіб. З 2013 року нотаріуси можуть посвідчувати не тільки паперові документи, а й цифрові версії . Крім цього, за допомогою бази федеральної нотаріальної палати можна перевірити перед покупкою автомобіль - чи не знаходиться він під заставою у банку. Крім того, в 2015 році помітно зросла кількість людей, які оформляють покупку житла через нотаріуса. Це не тільки гарантує прозорість угоди, але і економить час. Нотаріус сам отримує необхідні виписки з реєстрів, готує договір купівлі-продажу, забезпечує правову сторону угоди, направляє документи в Росреестр і отримує їх звідти в прискореному режимі.


Заслужений юрист України, завідувач кафедри нотаріату РААН Василь Ралько зазначає, що у нотаріальних контор може бути різна специфіка роботи.

"Багато що залежить від місця розташування офісу. Ті нотаріуси, які сидять в бізнес-центрах, частіше мають справу з частками підприємств, заставами і так далі. У спальних районах переважають питання успадкування, згоди на виїзд дітей, шлюбні договори", - сказав він.

Експерт додав, що при будь-якому ухилі діяльності, роботи у нотаріусів завжди дуже багато. "Сьогодні в Москві працюють близько 700 нотаріусів. Кожен за рік приймає десятки тисяч чоловік. У мене в минулому році було 50 тисяч клієнтів, це трохи вище середнього. Хоча буває і по 100 тисяч, і навіть по 200 тисяч чоловік. Тому єдиний реєстр може полегшити роботу і скоротити час, який необхідно на кожного клієнта ", - підкреслив Ралько.

Засновник сервісу по підбору вузькоспеціалізованих юристів "Знайдемо адвоката" Чермен дзоти зазначає, що ініціатива Федеральної нотаріальної палати не повинен порушити право на захист персональних даних.

"Подібних реєстрів існує досить багато - це і єдиний держреєстр юридичних осіб, і такий же реєстр індивідуальних підприємців. Зазвичай вони є відкритими, з них можна отримати необхідні дані. Персональні дані в цьому випадку можливо поширювати. Так як це офіційна база даних, яка адмініструється уповноваженими особами, ніякого порушення прав тут немає ", - пояснив співрозмовник m24.ru.

Посилання по темі

Сьогодні в електронному вигляді доступні кілька державних реєстрів. Зокрема, за найближчі три роки буде сформована загальноросійська база автомобілів . Сервіс буде містити повну детальну інформацію про всі машинах, які були зроблені на території Росії або легально ввезені. Щоб перевірити машину, потрібно буде заплатити від 500 рублів до 2 тисяч рублів. Реєстр вже заробив в тестовому режимі . Крім того, на порталі відкритих даних з'явився реєстр камер відеоспостереження , Розташованих в громадських місцях. Всього в списку близько 2,5 тисячі камер, встановлених, наприклад, на виходах з метрополітену, біля великих торгових центрів, на площах і так далі.

У столиці є реєстр всіх регулярних маршрутів громадського транспорту . У ньому відображені всі дані, аж до схеми руху та розкладу автобусів. Крім того, цього літа столична влада хоче створити єдиний реєстр дачників . Під час сільськогосподарського перепису, чиновники перевірятимуть дачні ділянки, виявляти ті, якими господарі давно не користуються. Занедбані ділянки також будуть проінспектовані, але в реєстр з виробництва сільгосппродукції вони не потраплять.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online