Де вказані всі прописані в квартирі люди?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Drobot Dean / Fotolia   «Домова (поквартирна) книга» як документ, що містить коротку інформацію про зареєстровані ( «прописаних») мешканцях, оформляється в момент, коли житловий будинок зданий і йде його фактичне заселення Drobot Dean / Fotolia

«Домова (поквартирна) книга» як документ, що містить коротку інформацію про зареєстровані ( «прописаних») мешканцях, оформляється в момент, коли житловий будинок зданий і йде його фактичне заселення. У домову книгу вносяться всі зміни про склад осіб, які проживають в житловому будинку. Саме будинкова книга, яка містить всю хронологію і історію вселення громадян в житловий будинок, зможе надати максимально точну і достовірну інформацію тим, хто збирається купувати квартиру за оплатній угоді.

Виписку з будинкової книги можна отримати двох видів: звичайну і розширену. У звичайній виписці буде вказано власник квартири і особи, які зареєстровані в квартирі. У розширеній буде добірка за різні часові періоди із зазначенням паспортних даних, дат, місця прибуття та вибуття зареєстрованих осіб.

20 статей про те, як купити вторинну квартиру

5 видів шахрайства при продажі вторинних квартир

Виписку з будинкової книги може запросити продавець власної квартири (власник), будь-який зареєстрований в квартирі фізична особа. Якщо виписка виходить представником, то необхідно представити нотаріально завірену довіреність від власника даного житлового приміщення або зареєстрованого в ньому особи. Сама заява на видачу виписки з будинкової книги формується фахівцем організації, в яку звертається заявник.

Третя особа покупець, не зареєстрований в квартирі, не зможе отримати виписку з будинкової книги з-за відсутності правових підстав для цього. Даний документ можна отримати в багатофункціональних центрах (МФЦ), в товаристві власників нерухомості (ТСН), в розрахунковому інформаційному центрі (РІЦ), в керуючої компанії, через сайт держпослуг.

Виписка з будинкової книги надається безкоштовно. Термін надання виписки становить не більше одного робочого дня, і, як правило, документ видається в день звернення. Термін дії виписки з будинкової книги становить, як правило, один місяць.

При покупці квартири покупець має право попросити у продавця поквартирного картку. В даній картці є все коли-небудь зареєстровані особи, також там зазначено, в якому році вони були зареєстровані, в яких родинних стосунках перебувають, в якому році були зняті з реєстраційного обліку. Ця картка необхідна покупцеві до укладення договору купівлі-продажу, так як в договорі вказують терміни зняття з реєстраційного обліку зареєстрованих осіб. Крім того, в поквартирною картці відображені дані тих осіб, які в даний момент не проживають спільно з власником, але перебувають на обліку (знаходження в діючій армії, тривалому відрядженні, знаходження в будинку для літніх людей і т. П.). Без цієї картки продавець може не вказати будь-яке зареєстроване особа, і знімати його з реєстраційного обліку новий власник буде вже через суд.

Поквартирного картку може взяти тільки власник в присутності покупця в паспортному столі. Крім того, покупець може попросити додатково довідку про склад сім'ї, яка також видається в паспортному столі. Але взяти її може тільки власник або члени сім'ї, які зареєстровані разом.

Які вторинні квартири не варто купувати? Юридичні аспекти

Що потрібно зробити після укладення договору купівлі-продажу?

Документ, в якому вказані всі прописані в квартирі люди, в різних керуючих компаніях називається по-різному. Такий документ може називатися виписка з будинкової книги, копія особового рахунку або виписка з особового рахунку. Виписка з будинкової книги запитується, як правило, в керуючої компанії, так як у них є повні відомості про які проживають в кожній квартирі. У разі, якщо (наприклад) керуючої компанії немає, а будинок знаходиться на самообслуговуванні, то дану виписку можна запросити в паспортному столі того району, який обслуговується цим паспортним столом (паспортно-візова служба). Запитувану виписку може отримати будь-який громадянин, оскільки вона не містить відомостей, які підлягають захисту інформації про особисті дані громадянина. Але часто буває, що правомочний орган відмовляє у видачі цього документа сторонній особі (що не має відношення до даної квартири). Для того щоб не втрачати часу і не витрачати нерви, важливо знати: таку виписку зазвичай отримує власник квартири або людина, що володіє нотаріальним дорученням від власника.

Відомості про зареєстрованих в квартирі людей вказані в будинковій книзі. Щоб дізнатися, хто зареєстрований в конкретній квартирі, потрібно в паспортному столі запросити виписку з неї. Отримати таку виписку має право тільки власник квартири, зареєстровані в квартирі особи, або представник за дорученням. Якщо квартира муніципальна і використовується за договором соціального найму, то таку довідку видадуть відповідального квартиронаймачу.

Скільки часу займає купівля-продаж квартири?

5 речей, які не повинні відлякати від покупки квартири

Щоб дізнатися, хто прописаний в квартирі, потрібно звернутися в паспортний стіл і запросити виписку з будинкової книги. Однак отримати її можуть лише власники нерухомості або зареєстровані в квартирі громадяни. Паспортистів потрібно буде надати паспорт з відміткою про прописку або ж паспорт і документи на власність (якщо людина є власником, але зареєстрований в іншому місці). Послуга надається безкоштовно і в день звернення.

Якщо ж кількістю приписаних громадян цікавиться стороння особа, наприклад потенційний покупець квартири, тоді можна попросити власника нерухомості надати таку виписку. Або ж отримати довіреність від господаря квартири і замовити виписку з ЕГРП №3. Також кількість прописаних громадян можна знайти в квитанціях на ЖКП, проте ці документи також потрапляють, як правило, особисто в руки власникам. Таким чином, отримати дані відомості зовсім в обхід прописаних там громадян або власників нерухомості не вийде.

Дані про всі зареєстровані в квартирі осіб містяться в будинковій книзі і виписках з неї. Є два типи виписок: звичайна і архівна. Звичайна містить дані про те, хто зареєстрований в квартирі на день отримання виписки, а архівна дані за весь період ведення будинкової книги, тобто, як правило, за весь період існування будинку.

Залежно від типу управління будинком виписка видається компанією, що управляє, товариством власників житла або правлінням житлового кооперативу. Отримати виписку може тільки власник квартири або його представник, який діє за дорученням. Від імені неповнолітніх виписку можуть отримати батьки, від імені недієздатних опікуни.

Є організації, які за відносно невисоку плату можуть взяти на себе похід за випискою. Для цього Вам також буде потрібно видати такий організації відповідну довіреність. Відносно недавно з'явилася можливість замовити виписку через портал «держпослуги». Потенційний покупець квартири запросити виписку сам не має права. Але він (або його ріелтор) може взяти у продавця довіреність і отримати виписку не від свого імені, а від імені продавця. Це дуже корисний хід, так як він усуває ризик того, що продавець здійснює поставку покупцю недостовірну виписку.

Довідка про прописаних в квартирі людей називається форма 9. Разом з довідкою про характеристики житлової площі форми 7 вона видається у відділі вселення та реєстрації. Але видаються ці виписки тільки власнику квартири при пред'явленні документів, або зареєстрованому в квартирі особі за пред'явленням паспорта. Також архівну форму про прописку може отримати людина, прописаний там раніше або колишній власник.

Потенційний покупець може отримати в ЖЕКу форму 12, ця форма не містить конфіденційних даних про власників, а тільки інформацію як факт, чи були виписані з цієї квартири люди в місця позбавлення волі, в психо- і наркологічні диспансери. Якщо мова йде не про квартиру, а про будинок в передмісті, то довідкою про реєстрацію є виписка з будинкової книги, яка зберігається в будинку. Там відображені всі раніше проживають в цьому будинку.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

5 головних ризиків при купівлі квартири на вторинному ринку

Скільки часу можна жити без реєстрації?

5 головних відповідей для тих, хто хоче купити апартаменти

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Які вторинні квартири не варто купувати?
Скільки часу займає купівля-продаж квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online