Проведення під час повернення податку з податкової. Що робити, якщо податкова інспекція помилково стягнула з вас

  1. Повернення надміру сплаченого податку
  2. Що робити, якщо податкова інспекція помилково стягнула з вас

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Переплатити податок можна помилково: наприклад, ви або ваш бухгалтер помилилися при розрахунку податку або заповненні платіжного доручення.

Якщо сталася помилка в розрахунку податку, то стаття 81 податкового кодексу вимагає подати до податкової інспекції уточнену декларацію з цього податку, якщо помилка призвела до заниження податку. При переплати податку подавати «уточненку» - це право платника податків, а не обов'язок.

Сьогодні міністр фінансів Арун Джейтлі запропонував знизити ставку податку на доходи до 5 рупій з 5% до 10%, при цьому нарахування 10% надбавки на прибуток між 50 рупій і рупій 1 рупій. Нижче наведена таблиця впливу на людину з податкових пропозицій.

Міністр фінансів Арун Джайтлі сьогодні запропонував скоротити період перегляду податкової декларації до 12 місяців з моменту закінчення фінансового року. З метою розширення податкової системи Центр планує мати просту односторінкового форму, яка буде подана у вигляді Повернення прибуткового податку для категорії осіб, які оподатковуються податком, до 5 рупій, крім доходів від підприємницької діяльності .

Відповідно до статті 78 Податкового кодексу переплату можна:

  • зарахувати в рахунок подальшої сплати відповідного виду податку;
  • зарахувати в рахунок погашення заборгованості за відповідними видами податків, пені, штрафів;
  • повернути на розрахунковий рахунок фірми.

Для того щоб податківці зарахували переплату в рахунок подальших платежів за тим самим або іншим податкам, фірма повинна подати заяву за формою, затвердженою наказом ФНС Росії від 3 березня 2015 року № ММВ-7-8 / [Email protected] Отримавши цей документ, податківці протягом 10 днів ухвалять рішення про залік. Ще п'ять днів дається інспекції для того, щоб повідомити фірмі про своє рішення.

Наводимо зразок заяви на залік «спрощеного» податку:

Якщо ви хочете погасити недоїмку по єдиному податку за рахунок переплати по іншому, подавати заяву не обов'язково.

Інспектори ухвалять рішення про таке зарахування самостійно. Вони зроблять це протягом 10 днів після того, як виявлять переплату, або після того, як ваша компанія і інспекція підпишуть акт спільної звірки сплачених податків.

Прийнявши рішення, податківці зобов'язані протягом п'яти днів повідомити вам про це. Однак це не означає, що, виявивши переплату самостійно, ви повинні чекати, поки це зроблять податківці.

Знайшовши «зайвий» платіж раніше інспекторів, фірма може подати заяву про залік недоїмки. Повернення надміру сплаченого податку податкова повинна здійснити протягом одного місяця з дня отримання заяви.

Однак це станеться після того, як переплату зарахують в рахунок погашення вашої заборгованості перед іншими податками відповідного виду.

У підсумку (якщо у вас така заборгованість є) на розрахунковий рахунок «повернеться» різниця між переплатою і погашеним боргом (якщо, звичайно, сума надміру сплаченого податку виявилася достатньою).

якщо податкова інспекція порушить цей термін, їй доведеться заплатити вам відсотки за кожен день прострочення виходячи із ставки рефінансування Банку Росії.


4 березня поточного року ТОВ «Пасив» принесло в податкову інспекцію заяву про повернення переплати податку в розмірі 20 000 руб.

Місячний термін повернення минув 4 квітня, але гроші надійшли на рахунок тільки 20 квітня, тобто прострочення склало 16 днів.

Ставка рефінансування весь цей час дорівнювала 10,5% річних.

Податкова інспекція повинна сплатити «Пасиву» відсотки в сумі:

20 000 руб. × 10,5%: 365 дн. × 16 дн. = 92 руб.

Зарахувати надміру сплачені суми ви можете тільки в межах податків одного виду (п. 1 ст. 78 НК РФ). Наприклад, федеральні податки ви можете зарахувати тільки в рахунок федеральних, регіональні - в рахунок регіональних, а місцеві - в рахунок місцевих. Направити переплату по федеральному податку в рахунок регіонального або місцевого податку не вийде, і навпаки. Наприклад, ССО, ЕНВД, ПДФО відносяться до федеральних податків , А земельну - до місцевих податків (Ст. 13 і 15 НК РФ). Значить, направити переплату за ССО на погашення недоїмки по земельного податку не можна (лист Мінфіну Росії від 13 грудня 2011 року № 03-05-06-01 / 86).

До речі, допускається зарахування переплати податку в один бюджет і недоплати цього ж податку в інший бюджет.

Якщо переплат пенсійних внесків не зарахували або не повернули, ви можете звернутися в арбітражний суд.

Часто податківці відмовляють в заліку або повернення переплати, так як її сума з вини банку не надійшла до бюджету або позабюджетний фонд.

Вони не мають рації: податок вважається сплаченим з того моменту, коли банк прийняв у вас платіжне доручення на його перерахування. Звичайно, за умови, що грошей на рахунку було достатньо.

Повернення надміру сплаченого податку

Порядок повернення надміру сплаченого «спрощеного» податку нічим не відрізняється від процедури повернення будь-якого іншого податку, «переплаченого» в бюджет.

Зверніть увагу

В даний час діють типові зразки заяв на залік і повернення податків. Вони затверджені наказом ФНС від 3 березня 2015 р № ММВ-7-8 / [Email protected] До цього часу, нагадаємо, компанії та підприємці подавали заяви про залік або повернення податкових платежів у вільній формі.

Повернути переплату за ССО-податку ви можете в двох випадках:

  • якщо ви самі переплатили податок;
  • якщо податківці зробили вам донарахування, а ви оскаржили їх в ИФНС або в суді і довели, що вони є незаконними.

У таких ситуаціях повернути переплачені суми ви можете тільки на розрахунковий рахунок. Готівкою переплату не повертають.

А підприємці мають право вказати в заяві на повернення податку рахунок своєї особистої банківської карти (Визначення ВАС РФ від 17 вересня 2013 р № ВАС-12390/13). При цьому не повинно пройти трьох років з моменту сплати зайвої суми податків (п. 7 ст. 78 НК РФ). Три роки обчислюйте з дати подання декларації за рік, але не пізніше терміну, встановленого для її подання (постанова Президії ВАС РФ від 28 червня 2011 № 17750/10, лист Мінфіну Росії від 15 червня 2012 року № 03-03-06 / 1/309).

Щоб повернути переплату, подайте в ИФНС заяву за формою, затвердженою в додатку № 8 до наказу ФНС Росії від 3 березня 2015 р № ММВ-7-8 / [Email protected]

У заяві вкажіть найменування інспекції і свої реквізити: назва фірми або прізвище, ім'я, по батькові підприємця.

Також заповніть підставу для повернення - статтю Податкового кодексу, відповідно до якої проводиться повернення. Для надміру сплачених сум це стаття 78 Податкового кодексу, а для надмірно стягнутих - стаття 79. І відзначте вид переплати - яку суму ви хочете повернути: зайво сплачену або надмірно стягнуте.

Потім вкажіть податок, за яким утворилася переплата, і період, до якого вона належить, КБК і ОКТМО, а також суму, яку ви просите повернути, в повних рублях, цифрами і прописом.

Наводимо зразок заяви на повернення «спрощеного» податку:


Інспектори повернуть переплату тільки на розрахунковий рахунок. Тому обов'язково вкажіть в заяві реквізити цього рахунку, на який податківці повинні вам перерахувати гроші: найменування банку, коррахунок, БИК, ІПН, КПП, сам номер рахунку фірми або бізнесмена. Крім того, обов'язково підкресліть в заяві, хто саме повертає переплату - платник податків, платник зборів або Податковий агент . Поставте дату заповнення заяви та підпис особи, який повертає переплату.

Заява передайте в ИФНС на папері або в електронному вигляді (п. 4, 6 ст. 78 НК РФ). Протягом 10 днів з дня отримання вашої заяви про повернення податку або з дня підписання акта спільної звірки сплачених податків, якщо така спільна звірка проводилася, податкова інспекція повинна прийняти рішення про повернення надміру сплаченого або стягнутого податку (п. 8 ст. 78 НК РФ) . Протягом п'яти робочих днів з дня прийняття рішення податківці зобов'язані повідомити вам про прийняте рішення (п. 9 ст. 78 НК РФ).

Інспекція поверне переплату протягом місяця після того, як отримає від вас заяву (п. 6 ст. 78 НК РФ). Але якщо у вас є недоїмки по податках, виявлені в ході звірки податків, то в першу чергу будуть погашені вони. А вже залишки коштів контролери повернуть вам. Якщо ж податкові інспектори порушать місячний термін, то за затримку повернення вам покладені відсотки. Вони нараховуються за кожний календарний день прострочення виходячи із ставки рефінансування Банку Росії (п. 10 ст. 78 НК РФ).

Що робити, якщо податкова інспекція помилково стягнула з вас

Податкова інспекція може в безспірному порядку стягувати з рахунків фірм несплачені податки, пені та штрафи.

Може трапитися, що податкова інспекція списала гроші з рахунку вашої фірми помилково (наприклад, податок ви сплатили, але платіжне доручення в податкову інспекцію з якихось причин не надійшло, і вона визнала вас боржником).

Якщо таке сталося, податківці повинні повернути вам зайве стягнуте суму і нараховані на неї відсотки (п. 5 ст. 79 НК РФ).

Якщо у вас є борги перед бюджетом, куди стягнули податок, вам повинні повернути частину списаної суми, що залишилася після її зарахування в рахунок погашення боргів.

Для повернення грошей, надмірно стягнутих податківцями, подайте до податкової інспекції заяву за формою, затвердженою наказом ФНС Росії від 3 березня 2015 року № ММВ-7-8 / [Email protected]

Заява потрібно подати протягом одного місяця з дня, коли вам стало відомо про списання з рахунку вашої фірми зайвої суми.

На практиці цей термін відраховується з дня, наступного за днем ​​списання грошей з рахунку.

Якщо ви пропустите місячний термін, звертатися за поверненням грошей доведеться в арбітражний суд. Зробити це можна протягом трьох років з дня, коли вам стало відомо про списання.

Податкова інспекція повинна прийняти рішення за вашою заявою протягом 10 робочих днів з моменту його отримання. Протягом місяця, починаючи з цього ж моменту, податківці повинні повернути вам гроші.

Тобто місяць - це термін, не пізніше якого гроші повинні виявитися на вашому рахунку.

Весь час, починаючи з дня списання грошей по день їх повернення включно, нараховуються відсотки в розмірі ставки рефінансування Банку Росії.


5 вересня податкова повернула гроші назад на рахунок фірми, тобто з моменту списання пройшло 36 днів.

Податкова інспекція повинна сплатити відсотки фірмі в сумі:

60 000 руб. × 10,5% × 36 дн. : 365 дн. = 621,37 руб.

Якщо переплату вам вчасно не повернули, ви можете звернутися в арбітражний суд.

Зайво утриманий ПДФО може виникати з різних причин. Наприклад, співробітнику перерахували заробітну плату за минулий період, чи він із запізненням заявив про своє право на податкові відрахування. Згідно з пунктом 1 ст. 231 НК РФ сума надміру утриманого ПДФО підлягає поверненню. У цій статті ми розглянемо, як реєструвати повернення фізичній особі суми надміру утриманого податку в програмі 1С: Бухгалтерія підприємства 8 редакції 3.0.

Р азберем приклад: працівник був прийнятий в організацію ТОВ «Максима» 1. жовтня 2016 року. Розрахунок і виплата заробітної плати здійснюється в останній день місяця, і за жовтень йому нарахували заробітну плату без урахування податкових відрахувань на двох неповнолітніх дітей. А1 листопада співробітник приніс документи, необхідні для надання податкового вирахування , І написав заяву з жовтня місяця. 2 листопада 2016 року працівник звільняється, і при розрахунку заробітної плати за листопад обчислюється негативна сума ПДФО.

Починаємо з нарахування зарплати за листопад з урахуванням того, що останній робочий день був 2 листопада. Відкриваємо розділ «Зарплата і кадри», «Зарплата», «Все нарахування» і по кнопці «Створити» додаємо новий документ для розрахунку зарплати за листопад.

На вкладці «ПДФО» ми бачимо інформацію про розрахованих податки, а також про суму застосованих відрахувань. Величина ПДФО до заліку також відображається окремим рядком на вкладці «Коригування виплати».


Величина ПДФО до заліку також відображається окремим рядком на вкладці «Коригування виплати»

Проводимо документ і дивимося проводки


Проводимо документ і дивимося проводки

Клацаємо кнопку «Створити» і вибираємо зі списку «Повернення ПДФО»


Заповнюємо порожні поля відкрився документа:
- дату;
- місяць, в якому виробляємо повернення податку;
- співробітника, якому повертаємо ПДФО;
- дату отримання доходу і суму податку.


Проводимо і закриваємо документ. Для перевірки сформуємо розрахунковий листок. Відкриваємо вкладку «Зарплата і кадри», «Зарплата», «Звіти по зарплаті» і вибираємо «Розрахунковий листок»


Вказуємо період, організацію, працівники правоохоронних і натискаємо кнопку «Сформувати». Як ми бачимо, сума надміру утриманого ПДФО була зарахована і додана до загальної суми заборгованості підприємства на кінець періоду.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online