Повна кримінальна відповідальність настає з якого віку?

  1. Кримінальна відповідальність
  2. В якому віці настає повна кримінальна відповідальність?
  3. Кримінальна відповідальність: важливі моменти
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>> З якого віку настає повна кримінальна відповідальність?

Всім відомо, що вчинення деяких правопорушень, вважаються особливо тяжкими, тягне за собою не адміністративну (як в інших випадках), а кримінальну відповідальність. Однак мало хто враховує той факт, що справедливе, здавалося б, покарання деяких осіб за вчинені ними особисто злочину також буде порушенням закону. Так, основними критеріями для визначення правомірності залучення тієї чи іншої особи до кримінальної відповідальності служать його вік і поточні показники психічного здоров'я (тобто, осудність).

Кримінальна відповідальність

Повна кримінальна відповідальність - деликтоспособность

Мовою юристів сукупність даних параметрів носить назву «деліктоздатність». Стаття 19 КК РФ містить вичерпне визначення згаданого поняття, а також повний перелік умов, дотримання яких необхідно для визнання винного в правопорушенні особи, власне, деліктоздатної.

Якщо хоча б один з пунктів цього офіційно затвердженого регламенту не буде відповідати реальності, покарання обвинуваченого за скоєний злочин буде вважатися незаконним. Неможливим з точки зору російського законодавства вважається і притягнення до кримінальної відповідальності будь-якої юридичної особи. З іншого боку, заклад справи на конкретного співробітника провідної неправомірну діяльність організації цілком реально.

Адже будь-який працівник такого підприємства, замішаний в злочинних махінаціях, сам по собі вважається фізичною особою, повністю усвідомлюють соціальну значимість тих чи інших своїх дій (але, зрозуміло, в тій разі, якщо він визнається деліктоздатної).

В якому віці настає повна кримінальна відповідальність?

Повна кримінальна відповідальність - за тяжкі злочини

Тоді як питання про осудність кожного конкретного правопорушника вирішується в індивідуальному порядку спеціальної лікарської комісією, покликаної виявити у обвинуваченого будь-які ознаки впливають на поведінку психічних відхилень, вікові рамки настання кримінальної відповідальності єдині для всіх.

Так, згідно зі статтею 20 КК РФ, повна відповідальність за будь-які дії, що вважаються суспільно небезпечними, настає вже в 16 років, тобто, ще до досягнення «офіційного» повноліття. Крім того, існує ряд злочинів , Покаранню за які можна зазнати й будучи зовсім ще дитиною з точки зору соціуму.

Так, за будь-які дії, спрямовані на усвідомлене заподіяння шкоди сторонньої особи або чужої власності, або несуть загрозу громадській безпеці або порядку в цілому, повна кримінальна відповідальність покладається вже з 14 років. Подібні злочини називаються правопорушеннями зі зниженим віковим цензом і регламентуються окремими статтями Кримінального кодексу:

  • вбивство;
  • умисне заподіяння тяжкого або середньої шкоди здоров'ю;
  • викрадення людини;
  • згвалтування або інші насильницькі дії сексуального характеру;
  • крадіжка;
  • грабіж;
  • розбій;
  • вимагання ;
  • неправомірне заволодіння автомобілем або іншим транспортним засобом, але не з метою розкрадання;
  • пошкодження або знищення майна - навмисне і при інших обтяжуючих обставинах;
  • тероризм;
  • захоплення заручників;
  • завідомо неправдиве повідомлення про акт тероризму;
  • хуліганство при обтяжуючих обставинах або вандалізм;
  • розкрадання або вимагання зброї (в тому числі - вибухових пристроїв) і боєприпасів;
  • розкрадання або вимагання наркотичних або психотропних речовин;
  • приведення в непридатність транспортних засобів або шляхів сполучення.

Кримінальна відповідальність: важливі моменти

Малолітні злочинці повинні нести покарання

Примітно, що в останньому випадку протиправні дії, яка не досягла повноліття порушника, можуть бути визнані результатом банальної необережності. У всіх же інших ситуаціях малолітньому злочинцеві доведеться в повній мірі понести заслужене покарання за вчинене ним діяння.

Пов'язано це з тим, що будь-який з перерахованих вище злочинів не тільки несе в собі підвищену небезпеку, але і є настільки тяжким, що, психологічно, має повністю усвідомлювати осудним порушником як протиправна дія навіть в тому випадку, якщо він, з соціальної точки зору, - ще дитина.

Проте, під час процесу, основним фігурантом якого виступає неповнолітній злочинець, суд змушений дотримуватися деяких умовності. Так, наприклад, з юридичної точки зору кримінальна відповідальність для будь-якої особи настає не в день його чотирнадцяти- або шістнадцятиріччя, а в наступний за ним. Тобто, зробивши правопорушення в день свого народження, малолітній злочинець може і уникнути покладеної кримінальної відповідальності.

Якщо вірити офіційній статистиці, найбільше судимостей за згаданими статтями КК РФ припадає саме на частку малолітніх злочинців, впевнених у власній безкарності та невразливості перед законом з огляду на свій вік.

Крім іншого, в судовій практиці зустрічаються і такі випадки, коли документована інформація про вік правопорушника відсутня. У даній ситуації проводиться спеціальна експертиза, яка визначає число повних років підсудного. Точною датою його народження в подібних обставинах буде вважатися останній день названого фахівцями-медиками року.

Для абсолютного ж більшості ще не згадуваних в даній статті правопорушень, будь-яких згадок про вік настання відповідальності за діяння в КК РФ немає. Отже, за замовчуванням вважається, що переслідування і, відповідно, покарання за вчинення більшості кримінальних злочинів піддаються лише особи, які досягли повноліття, тобто - вісімнадцятирічного віку.

Стосується це твердження і будь-яких правопорушень, як суб'єкт яких в КК РФ згадується представник будь-якої конкретної наділяє повноваженнями професії (військовослужбовець, юрист, педагог і т.п). Зрозуміло, всі згадані вікові цензи ні в якій мірі не поширюються на осіб, визнаних неосудними в ході судово-медичної експертизи .

У подібному випадку обвинувачений, незалежно від того, скільки йому виповнилося повних років, буде підданий примусовому психіатричному лікуванню. Часто - в спеціальному закритому закладі, адже тільки так можна мінімізувати ризик того, що конкретний правопорушник завдає шкоди кому то ще, при цьому, навіть не усвідомлюючи в повній мірі злочинності та аморальності своїх дій.

Кримінальна відповідальність неповнолітніх - тема відеоматеріалу:

В якому віці настає повна кримінальна відповідальність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online