Поза зоною доступу: в школах Вологди не вистачає місць в перших класах

  1. Деякі діти, за пропискою які стосуються школі № 8 в Вологді, не потрапили туди в перший клас на 2017-18...
  2. «Чекайте»
  3. школи переповнені

Деякі діти, за пропискою які стосуються школі № 8 в Вологді, не потрапили туди в перший клас на 2017-18 рр - місць немає. До редакції Newsvo звернулася бабуся таку дитину з проханням розібратися, чому її внучка не потрапила в перший клас школи - при тому, що вони живуть в сусідньому будинку. Коли ми почали розбиратися, чому так вийшло, виявилося, що місць в перших класах не вистачає не тільки в цій школі.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

прочитавши новина про прийом дітей до перших класів , Жінка дізналася, що в школу №8 набрано 120 чоловік - таку статистику журналістам видали на прес-конференції з начальником управління освіти Іриною Гуляєвой, яка відбулася 27 березня. А за словами Ольги, бабусі дівчинки, в черзі на подачу документів в перший клас вони були 106-ми, але документи у них не прийняли через відсутність місць.

інші цифри

Виявилося, що на прес-конференції журналістам видали невірні цифри, і, як з'ясувалося пізніше, не тільки по 8-й школі.

- Відповідно до тими умовами, які є у школи №8, нами було розкрито 100 місць для прийому дітей до перших класів. 100 чоловік ми і набрали, - розповіла директор загальноосвітньої школи №8 з поглибленим вивченням окремих предметів Ірина Михайлова.

Згідно з інформацією на сайті школи, в перші класи зараховано 102 дитину.

- У цьому списку опинилися двоє людей, які подали паралельно заяву в 1 школу і в 2 гімназію. Вони зараз нам принесли заяву про те, що відмовляються від місця в нашій школі, - пояснила Ірина Іванівна.

Батьки не розуміють, як формувався список, адже документи можна було подавати двома способами: через портал держпослуг і в живій черзі.

- Там все упереміш. Зрозуміти неможливо. Хтось із жінок сказав, що поки вона стоїть в черзі, чоловік подає документи через інтернет, - розповіла Тетяна, мама дівчинки.

За правилами прийому в школу, кожну подану заяву реєструється або в журналі реєстрації, або в електронному журналі. Фахівці, які ведуть прийом документів, проставляють дату і час надходження заяви, розповіли в школі.

Батьки вважають, що в список могли потрапити діти, які не відносяться до школи за пропискою. Однак в школі запевнили, що таких випадків немає:

- Все строго по мікрорайону, документи перевіряємо. Всю інформацію публікуємо, все строго, - запевнила Ірина Михайлова.

Невірні цифри видали в управлінні освіти і по набору першокласників до школи №1 з поглибленим вивченням англійської мови. У роздруківці, яку роздали журналістам, стоїть цифра 120 чоловік на 4 класу. Однак директор школи Ірина Смирнова сказала, що в перші класи набрано 102 людини і добору не буде. До слова, 3 і 4 класи в школі змушені навчатися у другу зміну.

До слова, 3 і 4 класи в школі змушені навчатися у другу зміну

Школа № 8. Фото Newsvo.

Чому 100?

- Чому вони вирішили, що візьмуть тільки 100 чоловік? Звідки ця цифра? Кажуть, що за СанПіН вони не можуть більше взяти. Всі школи міста можуть по 30 дітей укомплектувати класи, а 8 школа не може? Звичайна школа, чи не ліцей, чи не гімназія, чому тільки 100? - обурюється Тетяна.

Тут батьки не враховують той нюанс, що максимальна кількість дітей, яких може прийняти школа, залежить і від площі кабінетів, і від статусу навчального закладу.

Школа №8 має статус - школа з поглибленим вивченням предметів та, зі слів керівництва, не порушуючи закон, може прийняти тільки 100 першокласників.

- По СанПіН школа повинна займатися в одну зміну, кабінетів вільних у нас немає для того, щоб додатково прийняти це кількість дітей. (Ред. - 28 дітей отримали відмову на 31.01.2017). Згідно із законом всі ті діти, які не влаштовані, повинні йти в управління освіти адміністрації міста Вологди. Далі у нас йде діалог з управлінням освіти, яким чином 8 школа буде вирішувати питання щодо відкриття додаткових місць для того, щоб забезпечити всіх тих, хто подав ще заяву і проживає в нашому мікрорайоні, - розповіла Ірина Іванівна.

«Чекайте»

31 січня частина батьків, які отримали відмову, пішли в управління освіти.

- У нас прийняли заяви і сказали, що будуть розглядати місяць. Пройшов місяць, тиша. Ми з батьками стали туди дзвонити. Нам кажуть: «Чекайте». Минуло ще тижнів зо два. Я знову зателефонувала. Мені сказали, що лист з відповіддю з мого питання надіслано. Минув ще тиждень, лист не прийшов. У підсумку лист чекала майже два місяці, і, не дочекавшись, пішла за ним сама, - розповіла Тетяна.

У відповіді управління освіти Вологди були такі слова: «Повідомляємо, що за результатами моніторингу про наявність вільних місць в загальноосвітніх організаціях міста Вам необхідно повторно звернутися на адресу адміністрації МОУ« ЗОШ №8 ».

- Я знову пішла в школу. Мені: «У нас місць немає. Ви чого йдете? ». А куди нам іти? Кажуть: «Школи не будуються, а вас так багато. Якщо вас щось не влаштовує, йдіть, пишіть і скаржтеся депутатам, нехай школи нам будують. Щороку проблема одна і та ж, в той рік довелося відкривати додатковий п'ятий клас ». Чому вони нас посилають до депутатів? І чому, якщо кожен рік у них одна і та ж проблема, вона не вирішується? - дивується Тетяна.

школи переповнені

- У зв'язку з тим, що 1 і 2 школі свого часу була надана така пільга як міський набір, до школи №8 приписали мікрорайон і 1-ї школи, і 32-го ліцею, і 2-й гімназії. Так що наш мікрорайон простягається від території школи №1: це вся Пречистенская набережна і від Лермонтова від моста, і, практично, до вокзалу. Ось здали новий будинок на Предтеченской, 76 - все, відносяться до нашого мікрорайону, - пояснює Ірина Михайлова.

Ситуацію з прийомом дітей до перших класів директор 8-ї школи назвала складною, а будівництво шкіл - глобальною проблемою міста.

- Ситуація складна, але ми її вирішуємо і вирішимо. За нашими відомостями і за відомостями управління освіти, у нас є резерв - 4 людини. Це ті діти, батьки яких подали заяви і до нас, і в ВМЛ, і в 1-ю школу. Але поки батько не приніс нам заяву, що він відмовляється від цього місця, ми не можемо прибрати його зі списку. Подивимося. Можливо, список зрушиться. А потім будемо приймати рішення: або відкривати додатковий клас, а, значить, виводити когось на другу зміну, або досаджувати в ці класи, - пояснила Ірина Михайлова.

Зрозуміло, що якщо «добирати» дітей в уже укомплектовані класи, в кожному з яких вже по 25 дітей, школі доведеться порушити норми СанПіН. Управління освіти міста про це знає. І така ситуація в багатьох школах міста. Більш того, ці правила СанПіН вже порушуються - інакше місць для першокласників не вистачить.

Більш того, ці правила СанПіН вже порушуються - інакше місць для першокласників не вистачить

Школа № 15. Фото vologda.4geo.ru

Коли ми зателефонували в школу №15, директора не було на місці, а на питання про те, за скільки людина набирається в перші класи, нам відповіли: «Норма - 25». Однак, передзвонивши пізніше і поспілкувавшись з керівництвом школи, ми почули інші цифри.

- В освітні класи зараховано 90 осіб по 30 в кожен. У СанПіН сказано 25, але головне завдання - влаштувати зараз всіх дітей, - пояснила директор школи №15 Ольга Кузякина.

Також вона розповіла, що школа отримала рекомендацію від управління освіти відкрити додаткові класи.

- Ми зараз думаємо, як будемо виконувати цю рекомендацію. Вишукуємо можливості на ремонт, так як з розміщенням є проблеми. Наші школи старі, великої кількості приміщень немає, - доповнила Ольга Кузякина.

Керівник початкової загальноосвітньої школи №10 Ольга Білоусова теж назвала ситуацію з прийомом в перші класи вкрай складною:

- Планували 4 класу, зараз мова йде про 5-6 класах. Сьомий клас ми не зможемо відкрити: у нас просто приміщення немає, у нас всього 12 кабінетів і ми вже вчимося в другу зміну, тобто ні одну паралель я вивести вже на другу зміну не зможу. Заяв на сьогоднішній день за 200, але, природно, є відмови, так як по загальноміському набору ми маємо право взяти тільки 52 дитини, решта дітей за пропискою. Муніципали йдуть до цих пір. Йдуть з реєстрацією по мікрорайону, закріпленому за школою від 30 березня, від 28 березня. Йдуть щодня. У минулому році та ж сама ситуація була, нічого не змінилося, - розповіла Ольга Білоусова.

Школа № 26. Фото vologda.4geo.ru

Приміщення школи №26 дозволяє керівництву варіювати кількість перших класів, але досягається це за рахунок навчання в дві зміни.

- Ми планували, що наберемо 6 класів, але батьки привели дітей і хочуть вчитися саме у нас. Значить, буде 7 класів. Ми працюємо у дві зміни. Міністр освіти каже, що треба йти від другої зміни, але поки нам йти нікуди. Школа переповнена. На сьогоднішній день у нас 1370 дітей, а на 1 вересня 2017 року 1480. У перші класи взяли всіх бажаючих, жодної відмови на сьогоднішній день немає, - розповіла директор школи №26 Лариса Валеріївна.

Виходить, що в школу №26 потрапили всі, хто захотів - за рахунок другої зміни. При цьому в сусідній, 22-й школі, недобір у 65 дітей (такі дані надали ЗМІ в управлінні освіти). Чому ж беруть більше дітей в 26 школу, змушуючи деякі класи навчатися у другу зміну, і недобирають в 22-ю?

- Я не можу відмовити батькам, які приходять і кажуть, що хочуть саме до нас в школу. Я вважаю, що батьки, хоча б в рамках свого мікрорайону, мають право вибору, в якій школі буде вчитися їхня дитина, - пояснила свою позицію Лариса Лукичева. - Я вважаю, що ті батьки, які хочуть конкретно ось в цю школи, конкретно ось до цього вчителя - найкращі батьки. Значить, вони заздалегідь вже турбувалися, дізнавалися і цікавилися.

До слова, перші класи в школі №26 комплектуються по 26-27 чоловік.

- Маленьким дітям у великих класах, де 30 і більше осіб, важко вчитися. На сьогоднішній день у нас 183 дитини. Тобто приблизно 26 осіб на клас, - розповіла Лариса Валеріївна. - 26 школа входить в п'ятірку найбільших шкіл міста за кількістю учнів в ній дітей. Відповідно, проблема з площею все одно є. У мене мрія, щоб нам якусь прибудову зробили до школи. Щоб у нас додаткові площі з'явилися. Ми б їх стали використовувати під позаурочну діяльність і позакласну роботу.

Навіть з розмови з директорами всього лише кількох шкіл стає ясно, що шкіл місту не вистачає. При цьому ситуація в мікрорайонах різна: в одних школах бажаючих потрапити в перші класи набагато більше, ніж місць у школі, а в інших установах картина прямо протилежна. Ця проблема не вирішується, а директори шкіл виявляються в безвихідній ситуації: їм доводиться або відмовляти в прийомі дітей, або порушувати норми СанПіН.

Список житлових будинків в Вологді, закріплених за школами (Постанова Адміністрації міста Вологди від 20.01.2017 № 36)

Зміни до списку (Постанова Адміністрації міста Вологди від 27 січня 2017 року № 73)

Від редакції: всі дані про кількість набраних в перші класи дітей дані станом на 27 березня.

UPD від 17 квітня:

Як нам пояснила начальник управління освіти Ірина Гуляєва, в статистиці по школам, в які набір завершено (яку роздали журналістам 27 березня), мова йшла не про кількість вже набраних учнів, а про "планованої реальності":

- У школах 1, 8, 10, 15 прийом дітей завершений, але з керівниками буде опрацьовано питання про відкриття додаткових класів. Так, в школі № 10 планується ще два додаткових. За 8-й школі ситуація буде зрозуміла після травневих свят - чи будуть відкривати додатковий клас або розподілять що не потрапили в школу дітей в уже відкриті класи. Якщо додатковий клас буде, тоді будемо вирішувати питання, як організувати навчальний процес у 4 класу - діти вчитимуться або з 9 години, або з 11 години по "ковзає" графіком.

Чому 100?
Чому вони вирішили, що візьмуть тільки 100 чоловік?
Звідки ця цифра?
Всі школи міста можуть по 30 дітей укомплектувати класи, а 8 школа не може?
Звичайна школа, чи не ліцей, чи не гімназія, чому тільки 100?
Ви чого йдете?
А куди нам іти?
Чому вони нас посилають до депутатів?
І чому, якщо кожен рік у них одна і та ж проблема, вона не вирішується?
Чому ж беруть більше дітей в 26 школу, змушуючи деякі класи навчатися у другу зміну, і недобирають в 22-ю?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online