Термін експлуатації "хрущовок" закінчується в 2017-м: де можуть знести п'ятиповерхівки і що робити далі

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2 червня 2017, 7:42 Переглядів:

Що буде з "хрущовками". Фото: архів.

У цьому році в Україні закінчується термін експлуатації побудованих в 1957 році "хрущовок". Після цього жити в такому будинку, відзначають експерти, небезпечно. П'ятиповерхівки потрібно або капітально ремонтувати (утеплювати і зміцнювати стіни, міняти всі комунікації), або зносити. В Україні вже більше десяти років діє закон , Згідно з яким за рахунок інвесторів повинні провести реконструкції цілих кварталів: старі будинки знести, а на їх місці побудувати нові. Однак масштабну реконструкцію провести не вдалося. Більш того, в деяких районах це неможливо.

Інвестор може заробити тільки в тому випадку, якщо на місці п'ятиповерхівці побудувати дев'ятиповерховий будинок - частина квартир віддати мешканцям зруйнованої "хрущовки", а другу частину - продати. Однак в деяких районах є обмеження на поверховість будинків. Крім того, відповідно до закону, тільки після згоди всіх мешканців може бути прийнято рішення про реконструкцію. Сайт "Сегодня" з'ясував, що чекає мешканців застарілих п'ятиповерхівок в Україні.

пора зносити

Спочатку "хрущовки" будувалися як тимчасове житло. Передбачалося, що вже через 25 років п'ятиповерхівки знесуть, а на їх місці збудувати нові будівлі. "Хрущовки" вважалися "соціальним житлом", квартири невеликою площею, невисокою звуко- і теплоізоляцією роздавали безкоштовно. Перший такий будинок побудували в 1957 році, остання серія вийшла в 1985-му.

Поступово термін експлуатації продовжили з 25 до 60 років. Будинки, які побудували в першу чергу, пора зносити вже в цьому році. А якщо за цей час будинок ні разу не ремонтували, він повинен був піти під знесення ще десять років тому.

"80% багатоповерхівок побудовано до 80-го року. З певною періодичністю необхідно було проводити ремонт комунікацій, покрівлі, ліфтів і так далі. Але в Україні такі ремонти практично не проводилися ... Ніхто не говорив про ремонти. А зараз ми потрапили в ситуацію, коли все побудоване виявилося в стані простроченого ремонту ", - розповідає експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Всеволод Миколаїв.

"Ніхто не говорив про ремонти. А зараз ми потрапили в ситуацію, коли все побудоване виявилося в стані простроченого ремонту", - розповідає Всеволод Миколаїв.

У столиці більше трьох тисяч застарілих п'ятиповерхівок, в яких живуть більше двох мільйонів сімей. Такі будинки втрачають до 50% тепла, тому суми в платіжках можуть бути в кілька разів вище, ніж в нових або тепломодернізірованних будинках. Крім того, якщо внутрішні комунікації в будинку зношені, швидше за все, в підвалах буде цілий рік сиро. Як кажуть експерти, в такій ситуації з'являється будівельний грибок, який отруює мешканців перших трьох поверхів.

Фото: архів

Голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо впевнений: ситуація в житловому фонді загостриться в 2020 році. На думку експерта, є велика ймовірність "появи нетрів, районів, які складаються з покинутого житла, де проживають люди з низьким доходом". Фактично, українці, що живуть в застарілих "хрущовках", ризикують залишитися без житла вже через 10 років.

Як уточнюють в Мінрегіонбуді, технічні умови, потокові і капітальні ремонти - проблема самих мешканців. Після приватизації більше 97% квартир опинилися в приватній власності українців. Тому відповідати за будинки доводиться самостійно. Більш того, навіть якщо будинок виявився в аварійному стані, держава не повинно розселяти мешканців.

Ще в 2006-і в Україні прийняли закон "Про комплексну реконструкцію житлових кварталів". Після цього Кабінет міністрів затвердив список районів по всій країні, які повинні піти під знесення. Всього понад п'ять мільйонів квадратних метрів житлової площі.

У столиці планували знести "хрущовки" і побудувати на їх місці нові будинки в 11 мікрорайонах. Згідно з документом, загальна площа, яку потрібно знести в столиці, досягає понад мільйон квадратних метрів. Наприклад, в Солом'янському районі планували реконструювати квартал, обмежений вулицями курс, Фучика та Повітрофлотським проспектом. Проект реконструкції розробив "Теплобуд", а гроші знайшли в США - компанія "Global Technology Project" погодилася інвестувати 140 мільйонів доларів. За оцінками засновника "Теплобуд" В'ячеслава Піотковского, така інвестиція могла принести на той момент близько 200 мільйонів доларів прибутку, на даний момент - близько 50 мільйонів.

Ідея такої інвестиції дуже проста. Забудовник зносить "хрущовки", а на їх місці будує будинки побільше. Власники квартир в старому будинку гарантовано отримують житлову площу в новобудові, а що залишилися квадратні метри інвестор продає за ринковими цінами.
При цьому в законі сказано, що нова квартира повинна бути на 50% більше старої. Якщо в "хрущовці" була квартира площею 50 квадратів, в новобудові можна отримати 75 квадратних метрів. "Ми планували здавати квартири так, щоб в неї можна було перенести меблі і жити. Квартири з ремонтом, сантехнікою, навіть шпалерами!", - розповідає В'ячеслав Піонтковський.

"Ми планували здавати квартири так, щоб в неї можна було перенести меблі і жити. Квартири з ремонтом, сантехнікою, навіть шпалерами!", - розповідає В'ячеслав Піонтковський.

Однак, незважаючи на існуючий закон, проект реконструкції не можуть реалізувати вже більше 10 років. Кілька років довелося чекати, поки в КМДА розроблять типовий договір, потім - поки його направлять до Кабміну, а зараз - поки створять робочу групу і проведуть серед забудовників конкурс.

У той же час в КМДА заявляють, що реконструкція застарілих житлових кварталів - одне з ключових напрямків діяльності місцевої влади. Ще в минулому році на сайті мерії з'явилося повідомлення: на ділянці в межах вулиць Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславській і Лісового проспекту знесуть старі п'ятиповерхівки і побудують на їх місці житловий комплекс. "Для відселення мешканців побудують стартовий житлово-громадський комплекс на 282 квартир на вільної від капітальної забудови області та блок торгово-побутового призначення з багаторівневим паркінгом ", - йдеться в повідомленні.

Які ще є варіанти

Провести модернізацію свого будинку. Орієнтовна вартість повної термомодернізації хрущовки (наприклад, 4 під'їзду, 5 поверхів, 100 квартир) досягає більш 13 мільйонів гривень (з урахуванням модернізації інженерних систем, заміною труб, і т.д.). Якщо мова йде тільки про утеплення стін, перекриттів, заміну вікон в під'їздах, встановлення ІТП, то вартість може бути на рівні чотирьох-п'яти мільйонів гривень. Повна модернізація може продовжити термін експлуатації будинку на 10-15 років.

Фото: архів

При цьому варто відзначити: під час капітального ремонту мешканців необхідно отселівать. Якщо при реконструкції зі зносом, в першу чергу будується "стартовий будинок" на вільному майданчику і туди селять мешканців "хрущовки", яку знесуть в першу чергу, то під час капітельного ремонту шукати тимчасове житло власникам квартир доводиться самостійно.

Ще одна проблема - фінансування. Енергосервісний компанії в модернізацію житлових будинків гроші на даний момент не інвестують через невисоку рентабельність. У деяких містах, в тому числі і Києві, діють програми співфінансування. Наприклад, 70% робіт оплачує місто, а 30% - мешканці в рахунок кредиту.

Продати квартиру в "хрущовці". Олександр Сутіхо зазначає: перед тим, як змінювати житло, варто зважити всі "за" і "проти" - розташування будинку, його технічний стан, транспортна розв'язка і так далі.

"Новобудови в багатьох випадках не відповідають критеріям і термін їх експлуатації передбачити складно. Наприклад, по енергоефективності тільки одна новобудова в столиці відповідає стандартам. Як не дивно, популярністю як інвестиційний об'єкт як і раніше користується житло сталінського періоду. Це будинки з невеликою кількістю квартир. вони не обладнані ліфтами, експлуатаційні витрати не будуть такими великими, як в панельних багатоповерхівках ", - розповідає Олександр Сітухо.

До слова, на даний момент "хрущовки" планують зносити в столиці РФ. Москвичі до цього рішення поставилися неоднозначно. Городяни провели кілька акцій протесту проти програми реновації. Нова програма повинна торкнутися майже два мільйони сімей.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Термін експлуатації" хрущовок "закінчується в 2017-м: де можуть знести п'ятиповерхівки і що робити далі". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online