Виправляємо помилки в трудових книжках - 3 Травня 2017 - Луганська обласна організація Профспілки ПРАЦІВНИКІВ освіти и науки України

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Трудова книжка - основний документ про трудову діяльність працівника Трудова книжка - основний документ про трудову діяльність працівника. Досить часто кадровики припускаються помилок при заповненні трудових книжок, що в подальшому може призвести до різних труднощів, в т. Ч. При оформленні працівником пенсії.

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника, який підтверджує його стаж і характер виконуваної роботи (ст. 48 КЗпП, ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.91 р № 1788-XII). Вона не повинна містити неправильних або неточних записів.

Читайте також:

Від записів у трудовій книжці залежить право працівника на пільги при призначенні пенсій, виплати за вислугу років, додаткова щорічна відпустка (ст. 7 і 8 Закону України "Про відпустки" від 15.11.96 р № 504/96-ВР). Тому при її заповненні важливо не допускати помилок.

Наприклад, якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, то в цьому випадку дуже важливо, щоб запис в трудовій книжці відповідала найменуванню, передбаченому Списком № 1 або № 2, інакше працівник може втратити право на отримання пільгової пенсії.

Трудова книжка повинна бути оформлена згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.93 р № 58 (далі - Інструкція).

Одним з найскладніших при роботі з трудовими книжками завжди було питання про виправлення неточних, неправильних або інших визнаних недійсними записів у розділах трудової книжки "Відомості про роботу", "Відомості про нагородження", "Відомості про заохочення". Виправлені відомості про прийом, звільнення, переведення на іншу постійну роботу, нагородження та заохочення повинні повністю відповідати тексту наказу (розпорядження). Показання свідків не можуть бути підставою для виправлення внесених раніше записів.

Помилки, неправильні, неточні або неповні записи, допущені при заповненні трудових книжок, не можна виправляти, закреслювати, підробляти, підчищати, заклеювати і замазувати коректує рідиною. Внесення змін шляхом закреслення наявною інформацією допускається тільки на титульному аркуші і сторінці 33 трудової книжки.

Після заповнення трудової книжки з особливою уважністю слід перевірити правильність записів для виявлення можливих помилок. У разі виявлення невірних записів вони повинні бути в установленому порядку визнані недійсними і змінені шляхом внесення правильних записів.

Нагадуємо, що відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок несе керівник підприємства (п. 4 постанови КМУ "Про трудові книжки працівників" від 27.04.93 р № 301), який своїм наказом (розпорядженням) призначає спеціально уповноважена особа, відповідальна за своєчасне і правильне заповнення трудових книжок, їх облік, зберігання і видачу.

За порушення встановленого порядку ведення обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну відповідальність, а в передбачених законодавством випадках - іншу відповідальність, в т. Ч. Адміністративну по ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Аналіз змісту численних трудових книжок, оформлюваних в державних і, особливо, в недержавних організаціях, зокрема фізичними особами-роботодавцями, показує, що працівники кадрових служб при заповненні трудових книжок роблять чимало помилок у всіх розділах. Головна причина цих помилок - проста неуважність.

Типові помилки, які допускають працівники кадрових служб при заповненні трудових книжок, і порядок їх усунення. Завантажити...

Як можна виправити в трудовій книжці помилку, виявлену через кілька років після звільнення?

Згідно з пунктом 2.6 Інструкції у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу її виправлення виконується на тому підприємстві, де було зроблено відповідний запис. При цьому відомості про роботу повинні повністю відповідати оригіналу наказу (розпорядження), а в разі його втрати - іншого документу даного підприємства, який підтверджує виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці (архівні документи, які стосуються трудової діяльності працівника, особисті картки, розрахункові відомості і т. д.). Показання свідків не є підставою для виправлення внесених раніше записів (п. 2.9 Інструкції).

Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, то зміна вносить його правонаступник і запевняє своєю печаткою, а в разі його відсутності - вищестояща організація, якій було підпорядковане це підприємство, а якщо немає вищестоящої організації - обласний (міський) архів (п. 2.8 Інструкції).

Інструкція не передбачає підстав для видачі трудової книжки працівнику на руки під час його роботи на підприємстві. Трудова книжка видається працівникові при звільненні в останній день роботи. Тому виправлення записів на попередніх місцях роботи можливо в проміжках між звільненням і прийомом на нове місце роботи, коли трудова книжка знаходиться у працівника на руках (приклад 6).

Нагадаємо, що згідно з пунктом 2.20-1 Інструкції трудові книжки працівників, які працюють у фізичних осіб-СПД (без створення юрособи з правом найму) та фізосіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг, зберігаються безпосередньо у працівників. Тому такі працівники мають право в будь-який час звернутися з проханням про виправлення раніше внесеної невірної запису на попереднє місце роботи.

Завантажити приклади ...

Як можна виправити в трудовій книжці помилку, виявлену через кілька років після звільнення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online