Україна на 80 місці за легкістю ведення бізнесу. Хто винен

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Україна не потрапила в топ-50 країн в рейтингу легкості ведення бізнесу. До наміченої мети країна не добралася через повільне прийняття важливих законів і зміни складу Уряду

25 жовтня Всесвітній банк опублікував рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business-2017. Відповідно до нього, Україна зайняла 80 місце серед 190 країн світу. У рейтингу на 2016 рік країна перебувала на 83 місці, в 2015-му - на 87, в 2011-2013 - на 149-152 місцях.

Згідно з аналізом експертів Світового банку, в сфері легкості реєстрації бізнесу Україна піднялася з 30-го на 20-е місце. Країні вдалося скоротити час, який підприємці витрачають для реєстрації платників податків ПДВ.

Крім того, Україна піднялася зі 140-го на 130 місце за показником легкості підключення до електропостачання. Поліпшення податкового адміністрування в Податковому кодексі, який приймався в 2015 році, підняло Україну в цій категорії на 84 місце.

У той же час країна опустилася за показником отримання дозволу на будівництво на 140-у позицію і на 150-ю в категорії вирішення проблем з неплатоспроможністю (банкрутством).

Крім того, погіршилися показники легкості міжнародної торгівлі (115-е місце), реєстрації власності (63-е), отримання кредитів (20-е) і нічого не змінилося в питанні отримання дозволів на будівництво.

В цілому, Україна істотно поступається в питаннях дерегуляції ведення бізнесу сусіднім країнам. Так, Румунія знаходиться на 36 місці, Білорусь виявилася 37, Молдова - 44, РФ - 40, Туреччина - 69, Польща - 24.

Так, Румунія знаходиться на 36 місці, Білорусь виявилася 37, Молдова - 44, РФ - 40, Туреччина - 69, Польща - 24

При цьому, кілька пострадянських країн виявилися в поточному рейтингу серед лідерів, які показують найбільш помітне зростання індикатора Doing Business в 2015-2016 роках : Казахстан, Білорусь, Грузія.

Маленький великий провал

Незважаючи на те що в рейтингу Україна піднялася на три позиції, в цілому 80-е місце можна розцінювати як провал. Основною причиною якого є незлагоджена робота Кабміну і Верховної Ради.

Відповідно до плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, Кабінет Міністрів подав до парламенту ряд законопроектів, які Україна повинна впровадити протягом 2015 го року і протягом першого кварталу 2016- го. Дані законодавчі ініціативи дозволили б Україні, як підрахував Кабмін, піднятися в Doing Business в число 50 кращих країн рейтингу в 2017 році, і 20 - в 2018 році.

«В минулому році Уряд прийняв план дій, за яким Україна повинна була потрапити в топ-50. І до сих пір 15 законопроектів, відповідно до того плану дій, знаходяться в парламенті на розгляді », - розповідає Олексій Гончарук, голова офісу ефективного регулювання (BRDO).

Фактично на три позиції нас підняло зарахування поліпшення в захисті прав міноритарних акціонерів (+18 місць по компоненту), які були прийняті ще в 2015 році і вступили в силу в поточному. А також поліпшення в частині обов'язковості виконання контрактів (+17 місць по компоненту).

Плюс, як розповідає радник міністра економрозвитку, проектний менеджер реформи з дерегуляції Національної ради реформ Дмитро Романович, нам не зарахували деякі реалізовані в 2016 році реформи, оскільки їх впровадження почалося після 1 травня (вони будуть враховуватися в наступному рейтингу). Йдеться про зниження ЄСВ, запровадження «єдиного вікна» на митниці і спрощення в сфері реєстрації власності.

«На цьому хороші новини скінчилися. Всі інші «реформи» - це просто зміна методології і динаміка інших країн. Наші +23 місця з оподаткування - це не результат реформ, аналогічно -9 місць з питань врегулювання неплатоспроможності - це не результат будь-яких змін », - каже Романович.

Для того щоб поліпшити ситуацію в наступному році, вже в поточному влада повинна прийняти пакет законопроектів заради скасування так званого «інвестиційного податку» - пайового внеску для забудовників.

Також за словами Гончарука, в найближчі тижні Уряд повинен простежити за тим, щоб Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), імплементувала прийняті законодавчі зміни в свої підзаконні акти і діяльність в тих питаннях, що стосуються створення системи і стандартів підключення до електромереж.

До кінця року, як повідомив міністр економрозвитку Степан Кубів, парламенту необхідно проголосувати за законопроекти, якими вдосконалюється п роцедура банкрутства підприємців і процеси будівництва . Також мова йде про зміни в законодавстві щодо права довірчої власності в банківському секторі, питань необов'язковості використання печаток для підприємців, спрощення реєстрації бізнесу, спрощення переведення житла в комерційну нерухомість , А також спрощення та прискорення процесу судового захисту порушених прав і законних інтересів осіб .

«Рейтинг не є самоціллю, самоціллю є реальне покращення життя підприємців. Однак він є важливою складовою, по якій іноземний інвестор вирішує, чи починати йому працювати в тій чи іншій країні », - каже Гончарук

Так, за підрахунками експертів Світового банку, один пункт в рейтингу Doing Business приносить державі близько $ 500-600 млн інвестицій. Такі засоби для країни, якій потрібно віддавати борги, потрібні як повітря, вважають опитані експерти, оскільки своїх ресурсів для економічного зростання немає.

Для цих цілей - економічного зростання і розвитку потужного і незалежного приватного бізнесу - 19 жовтень схвалили створення Офісу залучення і підтримки інвестицій (Ukraine Investment Promotion Office; Ukraine Invest) за фінансового сприяння Western NIS Enterprise Fund. А також розробили дорожню карту просування України в рейтингу Doing Business.

Однак, як каже екс-перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів, в цьому питанні важливу роль відіграє злагоджена співпраця між Урядом та парламентом - Кабмін вчасно готує законопроекти, а Верховна Рада їх вчасно приймає. Щодо останнього у екс-чиновниці є великі побоювання.

«У депутатів, з одного боку, є багато законодавчої роботи. Але, в порівнянні з іншими країнами, у нас виглядає все не дуже добре. І парламент міг би більш відповідально поставитися до голосування щодо законопроектів, які стосуються Doing Business. Якщо парламент і далі так буде голосувати [як це було в 2015-2016 рр. ], То навряд чи ми досягнемо анонсованих успіхів в просуванні реформ », - говорить Ковалів.

Згідно з новим планом дій щодо поліпшення інвестиційної привабливості України, наша держава за наступний рік має провести ряд реформ, які дозволять увійти в 2018 рік в топ-30 країн за легкістю ведення бізнесу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online