Реєстрація унітарних підприємств

  1. Послуги з реєстрації унітарного підприємства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Трохи докладніше:
Унітарне підприємство (ГУП, МУП і ін.) - комерційне юридична особа, що створюється державою, муніципальними утвореннями. Зазвичай створюються в найбільш важливих галузях економіки, в яких може створюватися підвищена норма прибутку або, навпаки, низькорентабельні, але мають важливе соціальне і інше значення. Інакше кажучи, унітарне підприємство - це об'єднання осіб, що складається з керівника підприємства і колективу робітників і службовців.

Унітарне підприємство є суб'єктом цивільного права, і в цьому воно принципово відрізняється від поняття підприємства як майнового комплексу, що є об'єктом права. Як об'єкт права виступають підприємства, що входять до складу майна, що належить господарським товариствам і товариствам, виробничим кооперативам. Підприємство як майновий комплекс продовжує своє існування і при створенні унітарного підприємства. Але в цьому випадку воно одночасно стає об'єктом двох речових прав: права власності суб'єкта, який створив унітарне підприємство, і похідного від нього речового права, що належить самому унітарному підприємству.

Друга ознака: унітарне підприємство не є власником закріпленого за ним майна. Власником такого залишається суб'єкт, який створив унітарне підприємство.

І в цьому полягає відмінність унітарного підприємства від господарського товариства, господарського товариства і виробничого кооперативу, які є власниками належного їм майна, до складу якого можуть входити і підприємства як майнові комплекси.

На сучасному етапі розвитку ринкової економіки роль унітарних підприємств як суб'єктів цивільного права різко йде на спад. Їх місце займають господарські товариства і товариства. Але це зовсім не означає повного зникнення підприємств з цивільного обороту. У певних областях ринкової економіки вони залишаються необхідної організаційно-правовою формою підприємницької діяльності, що здійснюється насамперед державою.

Правовий статус унітарного підприємства визначається наступними характеристиками:

  1. Статус унітарного підприємства як суб'єкта права може бути надано лише державному і муніципальному підприємству. У фірмовому найменуванні має бути вказівка ​​на власника майна унітарного підприємства.
  2. Все майно унітарного підприємства, в тому числі об'єкти соціального призначення, є неподільним, що не підлягає розподілу за вкладами і іншим індивідуалізованим частинах (часток, паїв) між окремими особами, в тому числі працівниками підприємства.
  3. Власниками майна, закріпленого за державними і муніципальними підприємствами, відповідно є Російська Федерація, суб'єкти РФ і муніципальні освіти. Унітарне підприємство наділяється правом господарського відання або правом оперативного управління на це майно. Як наслідок цього розрізняються два різновиди унітарного підприємства: унітарне підприємство, засноване на праві господарського відання, і унітарне підприємство, засноване на праві оперативного управління.
  4. Встановлюється принцип спеціальної правоздатності унітарного підприємства, що має бути прямо відображено в його статуті. Закріплюється принцип єдиноначальності в управлінні унітарним підприємством. Єдиним органом унітарного підприємства визнається керівник, який призначається власником або уповноваженим ним органом, яким він і підзвітний.
  5. Передбачається принцип роздільної відповідальності за зобов'язаннями унітарного підприємства і власника майна. Відповідальність унітарного підприємства поширюється на все закріплене за ним власником майно. Унітарне підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями власника. Власник же в зазначених у законах випадках може залучатися до відповідальності за зобов'язаннями підприємства. Така відповідальність настає у формі субсидіарної відповідальності при неспроможності (банкрутство) унітарного підприємства, викликаної поведінкою власника його майна. Крім того, власник несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями своїх казенних підприємств у всіх інших випадках при недостатності їх майна.

Унітарне підприємство, засноване на праві господарського відання

В якості власника даного майна може виступати Російська Федерація, суб'єкт РФ або муніципальне утворення. Безпосередні ж дії по створенню підприємства здійснюються уповноваженим на те відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування.

Відповідно до Закону про унітарних підприємствах розмір статутного капіталу державного підприємства повинен бути не менше суми, що дорівнює 5000-кратному МРОТ, встановленого законодавством на дату державної реєстрації державного унітарного підприємства, а муніципального унітарного підприємства - складати 1000 МРОТ. У казенних підприємствах статутний фонд не формується. Статутний фонд державного або муніципального підприємства повинен бути повністю сформований власником його майна протягом 3 місяців з моменту державної реєстрації такого підприємства.

Унітарне підприємство, засноване на праві оперативного управління

У Російській Федерації створюються і діють унітарні підприємства, засновані на праві оперативного управління: федеральне казенне підприємство, казенне підприємство суб'єкта РФ, муніципальне казенне підприємство.

При цьому створення унітарних підприємств на основі об'єднання майна, що перебуває у власності Російської Федерації, суб'єктів РФ або муніципальних утворень, не допускається. Федеральне казенне підприємство засновується рішенням Уряду РФ.

Казенне підприємство суб'єкта РФ засновується рішенням органу державної влади суб'єкта РФ, якому відповідно до актів, що визначають статус цього органу, надано право прийняття такого рішення. Муніципальне казенне підприємство засновується рішенням органу місцевого самоврядування, яким відповідно до актів, що визначають статус цього органу, надано право прийняття такого рішення.

Казенне підприємство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім своїм майном, а при недостатності такого субсидіарну відповідальність за його зобов'язаннями може бути покладена на власника - відповідно на Російську Федерацію, суб'єкт РФ або муніципальне утворення.

Казенне підприємство може бути реорганізовано за рішенням власника його майна і ліквідовано за рішенням власника або за рішенням суду.

Обмежувальний підхід до створення унітарних підприємств, заснованих на праві оперативного управління, з юридичної точки зору пояснюється двома причинами: вузькістю правочинів з управління та розпорядження майном, що закріплюється за підприємством, заснованим на праві оперативного управління, і в зв'язку з цим прагненням власника на встановлення більш суворого контролю за діями керівника підприємства з управління та розпорядження переданим підприємству майном. Подібного роду «опіка» над казенним підприємством веде до встановлення субсидіарної відповідальності власника майна за зобов'язаннями казенного підприємства при недостатності його майна.

Хто може бути засновником унітарного підприємства

Засновником унітарного підприємства може виступати Російська Федерація, суб'єкт Російської Федерації чи муніципальне освіту. Рішення про заснування федерального державного підприємства приймається Урядом Російської Федерації або федеральними органами виконавчої влади відповідно до актів, що визначають компетенцію таких органів.

Рішення про заснування державного підприємства суб'єкта Російської Федерації або муніципального підприємства приймається уповноваженим органом державної влади суб'єкта Російської Федерації або органом місцевого самоврядування відповідно до актів, що визначають компетенцію таких органів. Федеральне казенне підприємство засновується рішенням Уряду Російської Федерації.

Казенне підприємство суб'єкта Російської Федерації засновується рішенням органу державної влади суб'єкта Російської Федерації, якому відповідно до актів, що визначають статус цього органу, надано право прийняття такого рішення. Муніципальне казенне підприємство засновується рішенням органу місцевого самоврядування, яким відповідно до актів, що визначають статус цього органу, надано право прийняття такого рішення.

Установчі документи унітарного підприємства

Унітарне підприємство діє на підставі єдиного документа - Статуту.

Послуги з реєстрації унітарного підприємства

Стандартний пакет послуг з реєстрації унітарного підприємства включає в себе підготовку необхідних реєстраційних документів, супровід процедури реєстрації в податковій інспекції, отримання листа з Держкомстату, постановка на податковий облік і виготовлення автоматичного друку.

Реєстрація УП здійснюється за допомогою внесення відповідних даних до Єдиного Державного Реєстру Юридичних Осіб ( ЕГРЮЛ ). Відомості про реєстрацію УП вносяться до реєстру на підставі документів, наданих до реєструючого органу ( ИФНС ).

ПЕРЕЛІК НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ
(Можливе надання неповного пакета *)

  1. Копія основного документа фізичної особи, що виступає в якості особи діючого без довіреності від імені юридичної особи, на кожного з осіб, що виступає в якості особи діючого без довіреності від імені юридичної особи. (В разі, якщо фізична особа, є громадянином Російської Федерації).
  2. Нотаріально завірена копія документа, встановленого федеральним законом або визнаного відповідно до міжнародного договору Російської Федерації в якості документа, що засвідчує особу іноземного громадянина, який виступає в якості особи діючого без довіреності від імені юридичної особи на кожного з осіб, що виступає в якості засновника. (В разі, якщо фізична особа, є іноземним громадянином).
  3. Нотаріально завірена копія документа (при необхідності такого завірення), передбаченого федеральним законом або визнаного відповідно до міжнародного договору Російської Федерації в якості документа, що посвідчує особу особи без громадянства, що виступає в якості особи діючого без довіреності від імені юридичної особи на кожного з осіб, що виступає в якості особи діючого без довіреності від імені юридичної особи. (В разі, якщо фізична особа, є особою без громадянства)
  4. Свідоцтво про присвоєння ІПН для фізичних осіб, які виступають в якості засновників і / або осіб діють без довіреності від імені юридичної особи, (при наявності ІПН).
  5. Рішення органів державної, регіональної або місцевої влади, про створення унітарного підприємства і наділення його необхідним майном. (Оригінал)
  6. Документи, що підтверджують адресу місцезнаходження створюваної юридичної особи.
  7. Документи підтверджують наявність майна і його грошову вартість (якщо статутний капітал вноситься майном).

* В разі якщо необхідні відомості містяться в інших поданих документах.

Для підготовки документів необхідні такі відомості:

  1. Повне та скорочене найменування створюваної юридичної особи.
  2. Відомості про склад і розмір статутного капіталу.
  3. Відомості про осіб які мають право діяти без довіреності від імені створюваної юридичної особи (Генеральний директор, директор, керуючий і ін.)
  4. Термін дії повноважень зазначених в п.3 осіб (якщо є такі обмеження).
  5. Види діяльності які планує здійснювати створюване юридична особа.
  6. Адреса місцезнаходження, контактний телефон, факс.

Юридична фірма Юаліс зможе запропонувати Вам найбільш вигідні умови при наступних юридичних послугах:   реєстрація фірм   ,   реєстрація підприємств   ,   реєстрація ТОВ   ,   реєстрація ВАТ   ,   реєстрація ЗАТ   ,   реєстрація ІП (індивідуальних підприємців, реєстрація підприємництва)   ,   реєстрація АНО   ,   реєстрація НП   ,   реєстрація ККМ   ,   реєстрація змін   в   ЕГРЮЛ   , а також   реорганізація підприємств   ,   зміна директора   ,   зміна засновника   і   зміна учасника   ,   ліквідація підприємства, ліквідація фірми, ліквідація юридичної особи   та інше Юридична фірма Юаліс зможе запропонувати Вам найбільш вигідні умови при наступних юридичних послугах: реєстрація фірм , реєстрація підприємств , реєстрація ТОВ , реєстрація ВАТ , реєстрація ЗАТ , реєстрація ІП (індивідуальних підприємців, реєстрація підприємництва) , реєстрація АНО , реєстрація НП , реєстрація ККМ , реєстрація змін в ЕГРЮЛ , а також реорганізація підприємств , зміна директора , зміна засновника і зміна учасника , ліквідація підприємства, ліквідація фірми, ліквідація юридичної особи та інше.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online