Нелюбов і голуби: чим загрожує розлучення за новими правилами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадська палата РФ розробила пропозиції щодо зміни Сімейного кодексу . Вони дозволять спростити розділ майна між подружжям при розлученні. Громадська палата РФ розробила пропозиції щодо зміни Сімейного   кодексу

Зокрема, пропонується залишити бізнес тому чоловікові, який їм займався, а друга половина отримає "справедливу компенсацію". Також судам можуть дозволити змінювати умови шлюбного договору, якщо він здасться несправедливим, а в Єдиному держреєстрі прав на нерухомість (ЕГРН) зобов'яжуть вказувати, що квартира знаходиться у спільній власності подружжя.

Можливий розподіл майна краще обговорювати з чоловіком при реєстрації шлюбу, укладаючи шлюбний договір. Про це "Правде.Ру" розповів член Громадської палати, правозахисник і адвокат Андрій Губанов.

- Громадська палата запропонувала Держдумі внести до Сімейного кодексу поправки. Чому ми періодично повертаємося до цього питання?

- Не секрет, що при розірванні шлюбу сторони часом не можуть домовитися про розподіл майна. Дані поправки, можливо, спростять отримання справедливої ​​компенсації.

Якщо ми говоримо про бізнес, то часто одна зі сторін, яка займалася бізнесом (а це, як правило, чоловіки), завжди сперечається. Жінки, перебуваючи в шлюбі, частіше за все не вдаються у подробиці ведення бізнесу, не знають деталей, особливостей. Безумовно, чоловіки останнім часом часто ухиляються від повноцінного розділу майна. І тут другому учаснику сімейних відносин треба розуміти, як буде розраховуватися ця компенсація.

Товариства з обмеженою відповідальністю мають статутний капітал у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або трохи більше, що, звичайно, великою мірою ускладнює отримання справедливої ​​оцінки майна.

Взагалі, бізнес дуже складно оцінювати, тому що це може бути бізнес, в якому велика кількість майна, якісь активи: рухомі, нерухомі. А якщо це якийсь магазин, який знаходиться в оренді, і самого майна немає? Він може приносити чималий прибуток, може приносити "сіру" прибуток. Тому дуже складно порахувати обсяг бізнесу, що підлягає розділу.

В даному випадку необхідно розуміти, що при розділі бізнесу половину частки отримає чоловік, який їм не займався. Він може продовжувати вести спільний бізнес. Але при конфлікті сторін, який часто трапляється при розірванні шлюбів, це буде нездорова ситуація, бізнес просто розвалиться. І колишній член сім'ї, можливо, спеціально робитиме все для цього. Або продасть частку в цьому бізнесі якимось третім особам, які будуть повністю блокувати якісь ключові рішення і фактично доб'ють цей бізнес.

Також, коли подружжя розлучається, у них ділиться нерухоме майно. І тут теж було б непогано подумати про якусь компенсацію. Тому що якщо однокімнатна квартира куплена в шлюбі, то частка в однокімнатній квартирі призведе лише до чергових проблем. Коли є якась частка в квартирі, де живе велика кількість членів сім'ї, теж, може бути, було б розумніше виплачувати якусь компенсацію, ніж ділити цю майно.

- Громадська палата пропонує вносити в ЕГРН запис про те, що квартира знаходиться у спільній власності подружжя. Це ніж спростить справу?

- При продажу нерухомості або скоєнні якихось угод з нею, реєструючий орган завжди вимагає відповідно до Сімейного кодексу нотаріально посвідчену письмову згоду одного з подружжя. Тому реалізувати таке майно фактично неможливо навіть без позначки про те, що воно спільно нажите. Звичайно, теоретично така оцінка не буде зайвою, тому що я не пам'ятаю випадків, коли хтось придбав квартиру і намагався якось реалізувати її без згоди чоловіка. Можна написати заяву, що "я перебуваю не в шлюбі", і реалізувати квартиру, але таку угоду потім легко оскаржити.

Тут, швидше за все, мова йде про ситуацію, коли чоловік і жінка, не розділів майно протягом трьох років після розлучення, можуть звернутися до суду або мирним шляхом розділити майно, підписавши угоду про розподіл майна. Відповідно, дана відмітка дозволить потенційним покупцям нерухомого майна бачити, в яких стосунках продавець перебував на момент придбання житла: чи перебував він у шлюбі і, якщо розлучився, розділилося це майно.

Тому що якщо ти сьогодні розлучився, на майно ти можеш претендувати протягом трьох років. І фактично покупець не застрахований від таких ситуацій.

- Виходить, що без шлюбного договору не обійтися. Він є панацеєю?

- На мій погляд, кращий варіант - все вирішувати світом. Але коли шлюб ще не дав тріщину, можна підписати шлюбний договір і відразу визначити майно, яке після розірвання шлюбу залишиться у власності без подальших претензій іншої сторони.

- Як ви ставитеся до того, що судам дозволять змінювати умови шлюбного договору, якщо він здасться їм несправедливим?

- Життя дуже довга. Шлюбний договір може бути підписаний сьогодні, а через 10-15 років матеріальне становище сильно зміниться. Тому, безумовно, людина може звернутися до суду і спробувати довести, що його права фактично порушуються таким договором, що він був введений в оману, з'явилися якісь підстави для перегляду умов договору.

- Виходячи з вашої практики, яка максимальна тривалість ведення справи по розділу майна?

- Я думаю, що якщо майна дуже багато і якесь майно є за кордоном, тоді судовий спір може тривати не один рік. Якщо є якісь великі компанії, які знаходяться в офшорах, то не менше року. А що стосується звичайних випадків, як правило, це місяці три в середньому. Якщо немає апеляції до суду - то відразу, а якщо є апеляція, то три з половиною місяці до вступу в законну силу судового акта.

Взагалі ці операції по розділу майна, якщо ми говоримо про нерухоме майно, досить часті. Також треба враховувати, що багато квартир купується по іпотеці. Як правило, один з подружжя є созаемщиком. Якщо вони уклали договір, після розірвання шлюбу фактично боргова відповідальність лягає на обидві сторони. І придбане майно, і відповідальність перед банками ділиться в рівних частках, якщо якесь майно було придбано на кредитні кошти. Як правило, це в шлюбних договорах не відбивається. Банкам це невигідно, і вони явно будуть виступати проти.

- Чи дасте пораду майбутнім молодятам, власникам рухомого і нерухомого майна?

- При укладанні шлюбу ми часом не думаємо про якісь несприятливі наслідки, які можуть виникнути після його розірвання. Як би нам не хотілося думати про це, але все ж необхідно віддавати собі звіт, що після подачі заяви на реєстрацію шлюбу може піти й інша процедура - його розірвання. Відповідно, треба відразу віддавати собі звіт, що все майно, куплене в шлюбі, буде фактично підлягати розділу. Краще відразу домовитися з чоловіком про укладення шлюбного договору, розділивши потенційне майно. Сторони шлюбного договору можуть набувати майно, перебуваючи у шлюбі, і відразу визначати, в чиїй власності в разі розірвання шлюбу воно виявиться.

Розмовляла Оксана ОРЛОВСЬКА

Чому ми періодично повертаємося до цього питання?
А якщо це якийсь магазин, який знаходиться в оренді, і самого майна немає?
Це ніж спростить справу?
Він є панацеєю?
Як ви ставитеся до того, що судам дозволять змінювати умови шлюбного договору, якщо він здасться їм несправедливим?
Виходячи з вашої практики, яка максимальна тривалість ведення справи по розділу майна?
Чи дасте пораду майбутнім молодятам, власникам рухомого і нерухомого майна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online