Як жити спокійно, якщо сусіди галасливі

  1. Чому так шумно?
  2. Переговори і світ
  3. На стежці війни
  4. Крок 1 - переговори
  5. Крок 2 - союзники
  6. Крок 3 - налякати
  7. Крок 4 - просимо допомоги зверху
  8. Крок 5 - остання війна

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Приходячи додому після робочого дня, кожному з нас хочеться відпочити в тиші і спокої, в затишку теплих стін рідної квартири. Але як це зробити, коли у сусідів за стіною, що ні день, то шум і веселощі? Спробуємо розібратися.

Чому так шумно?

Питання звукоізоляції продумують проектувальники ще на стадії проектування житлового будинку. Однак часто через не сумлінного ставлення будівельників або ж через які не дотримуються правила забудовників, які люблять економити на матеріалах, ми бачимо, а точніше чуємо результат відсутності звукоізоляції. Крім того, сучасні матеріали з яких зводяться перегородки і навіть перекриття, створюють ефект резонансу, розносячи звукові хвилі по всьому будинку.

Не завжди легко втихомирити галасливих сусідів. А якщо шумлять вони не тільки у вихідні та вдень? Кожен день слухати дратівливі «концерти» нікому не хочеться. І деякі підприємливі жителі мегаполісу вирішують виправити помилку будівельників і встановити власну шумоізоляцію. Рішення не найгірше, але вимагає певного підходу.

Приходячи додому після робочого дня, кожному з нас хочеться відпочити в тиші і спокої, в затишку теплих стін рідної квартири

Галасливі сусіди руйнують тихий сімейний побут

У даного рішення є два шляхи. Перший - дешевий, але не міняє ситуації. Тому, виходячи з досвіду численних обивателів, фахівці не радять використовувати недорогі звукоізоляційні матеріали. Другий - дорогий, але що означає втрати не тільки в грошах. Якісні і дорогі матеріали для шумоізоляційних робіт вкрадуть не тільки Ваш бюджет, а й добру частину площі квартири , Включаючи зниження стелі і підняття статі. Якщо Ви готові до подібних жертвам, то варто звернути увагу на хороші звукоізоляційні матеріали і не скупитися на власний комфорт.

Переговори і світ

Якщо ж Ви не готові розлучитися з дорогими серцю квадратними метрами і грошима, а сусіди все ще не дають Вам спокою, постарайтеся домовитися. У мережі інтернет можна знайти кілька форумів і так званих клубів тих, хто любить тишу. Там люди діляться власними випадками з життя, розповідають як вони «домовлялися» з сусідами. Однак ми не радимо брати приклад з інтернет - користувачів, так як багато запропонованих ними методи виходять за рамки закону.
Часто після переговорів, які не принесли результату, городяни вдаються до рукоприкладства або ж порушують закон іншими способами. Хочемо нагадати, що такі дії як викручування чужих електро - пробок, биття вікон і псування вхідних дверей, загроза життю і здоров'я іншому громадянину тягнуть за собою адміністративне покарання, а в деяких випадках межують з кримінальними злочинами. Тому, якщо Ви не хочете відповідати перед судом і платити штрафи, відмовтеся від подібних дій і постарайтеся вирішити все мирним шляхом.

Тому, якщо Ви не хочете відповідати перед судом і платити штрафи, відмовтеся від подібних дій і постарайтеся вирішити все мирним шляхом

Переговори повинні бути мирними

Згідно з Положенням про умови та порядок перебудови і (або) перепланування від 16 травня 2013 р № 384 «Про деякі питання перебудови і перепланування, установки на дахах і фасадах багатоквартирних житлових будинків індивідуальних антен та інших конструкцій, а також реконструкції житлових будинків», робочі можуть починати галасливі дії не раніше 9 години ранку і зобов'язані закінчувати такі не пізніше 19 годин. При цьому галасливі ремонтні роботи можна проводити тільки в будні дні.

Чи не робочі ж шуми регламентуються Правилами користування жилими приміщеннями, утримання житлових і допоміжних приміщень житлового будинку в Республіці Білорусь, від 21 травня 2013 р № 399, де вказано, що з 23 до 7 ранку можна здійснювати дії, що тягнуть за собою шум.

Отже, знаючи ці правила, Ви будете «озброєні» для проведення мирних переговорів. Почувши шум в недозволений час, сміливо йдіть до сусідів і спокійно попросите їх не шуміти. Ввічливість допоможе Вам зберегти повагу, в першу чергу до себе, і покаже Ваше повагу до оточуючих.

Важливе правило: розвивайте і зберігайте хороші відносини з сусідами до виникнення конфлікту. Тоді в потрібний момент Вам буде простіше вирішувати подібні питання.

Але трапляється так, що шумлять сусіди в дозволений час, але Вас це теж не влаштовує. Тут хочеться відзначити, що законом передбачені подібні ситуації. Тому в вищевказаних правилах, в пункті 7.10 прописано, що користуватися гучномовними пристроями можна тільки в разі зменшення гучності до ступеня, що не порушує спокою громадян.
Однак не радимо Вам починати розмову зі посилань на закони і правила. Найкраще ввічливо попросіть не шуміти, пояснивши своє прохання. Наприклад, Ви укладаєте дитину на денний сон або прийшли з нічної зміни.

Подібні переговори найкраще приправити примирної альтернативою. Попросіть не шуміти зараз, але уточніть, що Ви не наполягаєте на повній тиші весь час вашого сусідського проживання. Скажіть, що Ви розумієте і готові обговорити час, коли можна шуміти, що підходить для всіх. Не будьте категоричними і завжди залишайтеся ввічливими.

На стежці війни

Звичайно, трапляються ситуації, коли мирні переговори не приносять бажаного результат. Ви можете залишатися ввічливими і тактовними, але Ваші сусіди все ще ведуть себе нешанобливо і грубо? Тоді нічого іншого не залишається, як вийти на «стежку війни» в юридичному плані. Будь-яка війна має свої правила і повинна мати стратегію. Подібні розборки не виняток. Обговоримо стратегію ведення «бойових» дій проти галасливих сусідів. Вона включає в себе 5 кроків, розглянемо їх по порядку.

Крок 1 - переговори

Завжди потрібно починати з мирних переговорів

Так, це знову мирні переговори. Даємо недбайливим сусідам ще один шанс. Не забуваємо про тактовність і поступливості. Адже краще все ж поганий мир, ніж добра і тривала сварка. Якщо переговори не допомогли прийти до угоди, приступайте до другого кроку.

Крок 2 - союзники

Час обзавестися союзниками!

На цьому етапі боротьби з галасливими сусідами Вам найкраще обзавестися союзниками, які теж незадоволені шумом, що виходить від цих же сусідів. Якщо галасливі люди не є власниками сусіднього з Вами житла, то тут саме час «поскаржитися» на них господареві квартири . Найчастіше власники не хочуть терпіти постійні скарги від сусідів на своїх мешканців, а загроза виселення робить свою справу.

Якщо ж шумлять власники, то союзників слід шукати серед сусідів по нещастю. Потрібно це для того, щоб Ваше звернення до компетентних органів було вагомим і мало під собою підставу, підтверджену свідками. Так, подаючи колективну скаргу, Ви покажіть, що це не тільки Ваша особиста примха, а дійсно існуюча проблема.

Крок 3 - налякати

Пріпугніте «підкріпленням»

Пам'ятайте, як говорили нам в дитинстві «не шуми, а то дядько міліціонер прийде і тебе покарає»? Ці думки щеплені нам і впливають на наше сприйняття. Тому наступний крок, це виклик міліції. Міліція в даному випадку, звичайно, насправді нічого зробити істотного не може. Накласти штраф люди в погонах можуть тільки в тому випадку, якщо було виявлено порушення громадського порядку. А має воно місце бути чи ні, буде ясно тільки коли вони приїдуть і лише в тому випадку, якщо сусід впустить їх у свою квартиру. У більшості випадків такі виклики «підкріплення» служать для вказівки гучним сусідам на свої серйозні наміри щодо боротьби за тишу. В принципі, для деяких особливо гучних громадян, буває досить декількох викликів міліції і розмови з дільничним і вони з часом затихають.

Але в разі, коли сусіди не відкривають двері назустріч правоохоронцям, Вас самих можуть звинуватити в хибному виклику і зажадати відшкодувати збиток. Щоб цього не сталося, Вам і потрібні союзники, а ще диктофон. Часто так буває, що поки викликані Вами міліціонери приїдуть до місця дії, сусіди вже затихають. Тому, по-перше, викликайте міліцію на початку «свята» і, по-друге, запишіть шум на диктофон. Зустрічати міліцію Вам теж краще з «сусідами по нещастю», привівши з собою, так би мовити, свідків.

Крок 4 - просимо допомоги зверху

Прийшов час колективної скарги!

Якщо галасливі сусіди не з лякливих і Ви маєте намір боротися за тишу далі, можна переходити до наступного кроку. Писати заяву на галасливих сусідів потрібно не в міліції, а в ЖЕСе або Виконкомі Вашого району. Для цього кроку Вам теж потрібні союзники. Після отримання колективної скарги на шум від сусідів, буде складено адміністративний протокол, і любителі пошуміти будуть притягнуті до відповідальності штрафом від 10 до 30 базових величин. Можливо, саме цього кроку бракує Вашої тиші.

Крок 5 - остання війна

Перш ніж подати в суд, потрібно зібрати докази про порушення

Найбільш радикальна і дійсно остання інстанція, якій може закінчитися боротьба за тишу, це звернення до суду. Але перш ніж туди піти, Ви самі повинні виконати чималу роботу. По-перше, зібрати копії всіх скарг і протоколів (їх повинно бути декілька, немає сенсу йти до суду через одного порушення). По-друге, записати свідчення сусідів і заручиться їхньою підтримкою. Також необхідні видио або аудіо записи галасливих заходів. А ще для дійсного залучення відповідача до відповідальності за свої дії, Вам необхідно мати довідку про те, що шум дійсно перевищує допустимий. Для цього можна звернутися в СЕС, звідки в галасливий час прийде фахівець і заміряє рівень видаваного сусідами шуму спеціальним апаратом. Після чого Вам видадуть відповідну довідку. Звичайно, з цим можуть виникнути труднощі, так як співробітники служби можуть просто не встигнути на «гучну вечірку».

Однак коли всі потрібні докази будуть зібрані, Ви можете подати позовну заяву до суду. Але не варто чекати швидких результатів. Сам судовий процес може затягнутися від півроку і довше. Та й результатом може стати лише штраф для галасливих сусідів (якщо вони власники житла) і втрачений час і Ваші нерви.

Тому багато юристи радять все ж не вдаватися до таких радикальних заходів. Найчастіше все галасливі «розгляду» закінчуються на четвертому кроці. А ще краще постаратися їх завершити на першому етапі боротьби за тишу.

Будьте ввічливі і тактовні. Пам'ятайте, поважаючи інших - поважаєш себе. І завжди намагайтеся залишатися в доброзичливих відносинах з Вашими сусідами, адже вони можуть в потрібний момент прийти Вам на допомогу.

З добрими побажаннями, «Мольнар»

Чому так шумно?
Але як це зробити, коли у сусідів за стіною, що ні день, то шум і веселощі?
Чому так шумно?
А якщо шумлять вони не тільки у вихідні та вдень?
Ви можете залишатися ввічливими і тактовними, але Ваші сусіди все ще ведуть себе нешанобливо і грубо?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online