Як боротися з колекторами, і що робити, якщо вони погрожують по телефону

  1. Хто такі колектори
  2. Схема роботи між банками і колекторами
  3. Методи роботи колекторів і їх законність
  4. Чи варто їм платити
  5. права боржника
  6. Як боротися зі дзвінками
  7. Як боротися з колекторами
  8. куди скаржитися

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатьом нашим співвітчизникам зараз дуже заважають жити такі персонажі, як колектори, вони дзвонять, загрожують

Багатьом нашим співвітчизникам зараз дуже заважають жити такі персонажі, як колектори, вони дзвонять, загрожують. А з урахуванням того, що понад 70% росіян мають прострочення по кредитах, тема є понад злободенною. У даній статті докладніше розглянемо, що робити, якщо загрожують колектори по телефону, і як боротися з колекторами.

Хто такі колектори

Хто такі колектори

Напевно, всі знають, хто такі колектори. Це, швидше за все, знають навіть ті люди, які ніколи не мали боргів. Поняття «колектор» у всіх на слуху і для більшості воно помилково пов'язано з криміналітетом 90-х років.

А це не правильно!

Колектори - це легальні учасники банківського і боргового ринку, у них є ліцензії на здійснення діяльності, вони платять податки та інше.

Колекторські агентства - спеціалізовані комерційні спільноти, що займаються досудовим стягненням боргів, методами, що не суперечать федеральному закону. Колектори працюють з боргами не тільки фізичних осіб, але й з бізнес боргами.

УВАГА! До 2016 року в Росії не існувало жодного закону, що регулює діяльність колекторів. Так як передбачалося, що діяльність колекторських агентств може і повинно регулюватися законами ГК і УК РФ. Перший спеціалізований закон з'явився лише в липні 2016 році, і відверто кажучи, він досить сирий.
Але, по крайней мере, в ньому прописані права та обов'язки сторін.

Схема роботи між банками і колекторами

Для банку колектори - це аутсорсери. Вони беруть на себе певну частину банківської роботи, яку в іншому випадку, виконували б самі співробітники банку. Зазвичай на аутсорсинг віддають самий геморойних фронт робіт. Вибивання боргів якраз відноситься до цього фронту.

Незважаючи на стереотипи мислення громадськості, на формування яких сильно вплинули чорні колектори, легальні колектори - це не вишибали з вулиці. Це професійні юристи та слідчі в одній особі. Вони не стільки «пресують» своїх клієнтів, скільки займаються законним поверненням боргів.

У список послуг легальних колекторських агентств входять:

  • збір інформації про клієнта (які у нього реальні доходи, нерухомість, його історія життя і всіх родичів)
  • мотивування клієнта заплатити борг
  • робота з родичами клієнта, щоб ті вмовили його повернути борг
  • досудова підготовка паперів
  • ведення судових справ

Але за все це потрібно платити. Безкоштовно ніхто не буде надавати ніяких послуг.

Схема роботи банку з КА:

  • банк або продає безнадійний портфель боргів, який він не зміг вибити власними силами
  • або використовує допомогу колекторів на найпершій стадії стягнення заборгованості

Скільки це коштує:

  • вартість продажу портфеля залежить від розміру самого портфеля і від старості боргів (ніж портфель більше, тим вартість у відсотках менше, і, чим борги старше, тим вони дешевші), в середньому портфелі продаються за 2-15%
  • колекторські агентства найчастіше не працюють з боргами, менш 500 000 рублів, а сумарна вартість послуг може доходити до 100 000 рублів за одну операцію або від 10 - 50%

Методи роботи колекторів і їх законність

Методи роботи колекторів і їх законність

У легального колекторського агентства зрозумілі, прозорі методу роботи, продекларовані в будь-яких презентаційних матеріалах компанії.

А оскільки колекторна діяльність прийшла до нас із США, то і навчальні матеріали, і термінологія запозичена російськими КА у американців.

В основі буржуйської термінології лежать 4 основних поняття по стягненню боргів:

  • early collection - ненав'язливе інформування клієнта про наявну заборгованість протягом 2-х місяців
  • late collection - таке ж ненав'язливе інформування клієнта, але вже на протязі 3-х місяців
  • hard collection - роботи з боржником по-повній, всіма законними методами (дзвінки, зустрічі, пошуки людини, вмовляння заплатити)
  • legal collection - стягнення заборгованості в судовому порядку (підготовка документів до суду)

На підставу вище наведеної методички, до легальних методів роботи КА відносять:

  • збір інформації про боржника та його родичів
  • пошук боржника і донесення йому інформації про наявність боргу
  • комунікація з боржником шляхом застосування всеразлічнимі засобів зв'язку (смс-розсилка, інтернет розсилка, спілкування через соц мережі)
  • дозвон до клієнта, але тільки з 8-00 до 22-00
  • спільна робота з боржником за рішенням проблеми з боргом
  • підготовка документів до суду
  • контроль за перебігом судового процесу
  • допомога і мотивація колекторів в успішному арешт майна

Насправді, на практиці, навіть цими методами можна вибити борг з клієнта, але ці методи передбачають вкладення великої кількості праці і часу. А хочеться все зробити швидше і простіше. Тому багато колекторські агентства переступають закон і професійну етику.

А в Росії взагалі всі питання вирішуються тільки силою і погрозами (законів в країні маса, але жоден з них не працює без «стусана»).

До незаконних методів роботи можна віднести всі дії, які порушують ГК і УК РФ (фантазій у російського народу з цього приводу багато):

  • здійснення дзвінків, і розсилка смс-ок з 22-00 до 8-00
  • порушення закону про банківську таємницю (повідомлення боржника подробиць про його борг)
  • неповажне спілкування
  • загрози
  • шантаж
  • нанесення тілесних ушкоджень
  • доведення до самогубства
  • отримання грошей в руки (співробітники КА не повинні вести готівкові взаєморозрахунки з боржником)

Чи варто їм платити

Чи варто їм платити

Отже, вас тероризують колектори. Кажуть, що ваш борг перепроданий, і тепер ви повинні платити їм. Чи варто вірити таким загрозам?

Для початку потрібно розібратися з законодавством. Чи має право банк взагалі продавати ваш борг третій особі.

УВАГА! На підставі законодавчої бази та судової практики складається наступна ситуація, банк може поступатися свої права вимоги боргу (не продавати, а поступатися) будь-яким третім особам за своїм бажанням, але тільки, якщо ця умова прописана в кредитному договорі між банком і боржником. Якщо такого пункту в договорі немає - ви можете банк покарати. В іншому випадку, переуступка прав вимог колекторському агентству чи не порушує законів РФ.

З законом розібралися, що з оплатою?

Варіантів, платити - не платити, всього два:

  • або борг дійсно проданий колекторам з переуступкою прав вимоги (договір цесії), і цей договір дійсно є на руках у колекторів - тоді платити ТРЕБА
  • або договору цесії з колекторським агентством банк не укладав, а найняв їх тимчасово попрацювати над вашою персоною - тоді платити їм НЕ ТРЕБА (а банку треба)

Висновок - вимагайте від співробітників КА показати договір цесії, в якому перевіряйте всі підписи сторін і самі умови договору. Якщо колектори вам його не покажуть, то шліть їх в ліс, погрожуючи написати на них заяву в поліцію, в прокуратуру і до суду. Ну, а про те, як боротися з колекторами, ми розповімо трохи нижче.

права боржника

права боржника

За великим рахунком у боржника є багато прав, крім обов'язку сплатити борг. Ці права регламентуються не тільки законом про колекторах від 2016 року, а й загальними положеннями ЦК і КК РФ, за порушення яких винуватці можуть бути притягнуті до відповідальності.

Але, ми ж живемо в Росії! Якщо навіть порушено, ваше базове конституційне право, або вас мало не вбили (а навіть, якщо і вбили) - спробуйте доведіть справу до законного покарання.
Слідчі будуть відмовляти порушувати кримінальну справу, а якщо і порушать, воно може не дійти до суду, а якщо і дійде, суддів будуть підмазувати зацікавлені сторони, а якщо суд винесе рішення на користь вас, то хто буде його виконувати. Загалом справедливості немає ніякої і ніде, тільки право сильного, як в середньовіччі.

А так, теоретично, ми живемо в правовій державі, де маса законів, що захищають ваші права:

  • банки не мають право розголошувати колекторам подробиці вашого боргу ( «банківська таємниця»)
  • колектори не мають право дзвонити вам, турбувати вас з 22-00 до 8-00
  • не мають право без вашого на те дозволу дзвонити родичам, товаришам по службі і роботодавцю, а тим більше загрожувати їм
  • вони повинні спілкуватися з вами в межах встановлених законом норм
  • при особистій зустрічі вони повинні ввійти і взагалі вони повинні спочатку довести свої права і причетність до вашого боргу (на якому підставу вони вимагають повернути борг)
  • колектори не мають право вам загрожувати, шантажувати, застосовувати фізичну силу, гвалтувати, вбивати, завдавати шкоди вашому майну і так далі
  • не мають право публічно вас схиляти, звинувачувати, поширювати вашу особисту інформацію
  • не мають право експропріювати ваше майно без рішення на те суду, і це повинні робити судові пристави
  • не мають право отримувати на руки готівку від вас (Не платите співробітникам КА, проводите оплату на розрахункові рахунки організації)

Як боротися зі дзвінками

Як боротися зі дзвінками

Що робити, якщо дзвонять колектори і погрожують по телефону, як позбутися від дзвінків?

Напевно, найпростіший варіант - позбудьтеся від телефонної сімки, зареєстрованої на ваше ПІБ, взагалі користуйтеся віртуальним номером. Телефонуйте через інтернет або Skype. Головний тут принцип, щоб прошаренние люди не змогли зафіксувати ваш новий номер телефону, і не змогли його пробити по базах на основі вашого прізвища.
Все, і спите спокійно!

Ну а якщо ви думаєте, що є інші варіанти, як позбутися від дзвінків небажаних осіб, не змінюючи номери телефону ... Ну, є - заплатите борг!

УВАГА! Якщо ви наївно вважаєте, начитавшись інформаційних сайтів в інтернеті, що від колекторів можна позбутися цивілізованими методами (найняти юриста, довести свою правоту в суді, посадити колекторів за порушення КК РФ), то ви сильно помиляєтеся. Відкрийте очі! Якщо, навіть помилково, з вами почали працювати колектори, від них звільнитися законними способами не реально. Тільки альтернативними! Про телефонний тероризм чули? А чули, що колектори вже почали гвалтувати боржників, вбивати їх дітей і доводити народ до самогубства? Це Росія дитинко!

Як боротися з колекторами

Як боротися з колекторами

Ну а тепер найцікавіше - як боротися з колекторами і що робити, якщо загрожують колектори!

За великим рахунком, у колекторів не дуже то й багато законних варіантів для вибивання з вас боргів, на них накладаються численні обмеження. За ідеєю, все що вони можуть зробити - днем ​​кілька разів попросити вам «будь ласка, заплатите борг», а потім подати на вас до суду.

Зрозуміло, що з нашим народом таке не працює, навіть якщо будуть вбивати, окремий боржник буде стояти до останнього (просто нічим платити). Тому колектори перетворюють життя боржників в пекло. Закони у нас теж не працюють, які повинні захищати права громадянина.

І виходить повний хаос - кожен сам за себе, кожен робить те, на що здатний в своєму становище і в даний момент.

Давайте, спробуємо все-таки систематизувати фантазію колекторів і боржників в якісь окремі групи методів:

  • добре вивчіть основні свої права, і цинічно парирує всі загрози колекторів посиланнями на статті ГК і УК РФ (вельми дієво, особливо якщо ви володієте мистецтвом діалектики, багато колектори взагалі малоосвічені і тупі)
  • приховайте, пощезайте, випарувалася, періодично міняйте номери телефонів (теж дуже дієво, напевно, це єдине, що працює в боротьбі з колекторами)
  • скаржтеся в держоргани на діяльність КА (шлях довгий, складний, може ні до чого не привести)
  • можна скористатися допомогою юристів або спеціалізованих компаній, типу «антиколлектор», але приготуйтеся до того, що ваша проблема в результаті не буде вирішена, а на її рішення особисто ви витратите масу грошей (адже юристи в Росії в основній масі теж малограмотні і працюють погано, а отримувати хочуть багато)
  • задійте свою «дах», знайомих, які працюють в державних органах (якщо такі є) - включіть зворотне фізичний вплив на осіб, які вам загрожують

куди скаржитися

куди скаржитися

Так, звичайно, колектори дістають всіх: і боржників, і позичальників, і їх поручителів , Родичів, знайомих, і взагалі випадкових людей. І це неприємно.

Але оскільки питання, як позбутися від колекторів, ми вже розглянули, ще потрібно згадати, куди на них скаржитися (оскільки це один з методів боротьби). Метод, так собі, але в війні всі засоби хороші.

Куди скаржитися:

  • правоохоронні органи
  • прокуратура (якщо поліція не діє)
  • генеральна прокуратура (якщо не діє прокуратура)
  • президенту РФ (якщо не діють все)
  • Росспоживнагляд (скарга на надання неякісних послуг)
  • Роскомнадзор (за порушення законів про поширення інформації за допомогою засобів зв'язку)
  • ЦБ РФ (за порушення «банківської таємниці» банком)
  • НАПКА - національна асоціація колекторських агентств

Більш докладно про скарги, читайте тут .

Сподобалося - розкажи друзям!

Оціни статтю!

Оцініть статтю


Чи варто вірити таким загрозам?
З законом розібралися, що з оплатою?
Про телефонний тероризм чули?
А чули, що колектори вже почали гвалтувати боржників, вбивати їх дітей і доводити народ до самогубства?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online