ГК «Бородіно» програла в суді останні два позови кредитора

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Арбітражний суд Москви у вівторок прийняв рішення про стягнення з ДК «Бородіно» на користь Связь-банку в цілому 2,211 млрд рублів. За п'ятьма позовами ГК повинна повернути банку 5, 8 млрд рублів. Не виключено, що Связь-банк може встановити контроль над ГК Арбітражний суд Москви у вівторок прийняв рішення про стягнення з ДК «Бородіно» на користь Связь-банку в цілому 2,211 млрд рублів

Глава ГК «Бородіно» Тигран Нерсисян ще може домовитися з кредитором. Фото: ІТПР-ТАСС

Сьогодні. 23 листопада, Арбітражний суд Москви задовольнив два останніх позову Связь-банку до групи компаній «Бородіно» (в червні банк-кредитор подав п'ять позовів на загальну суму 5,8 млрд рублів). Всього ж з грудня 2009 року банк озвучив претензії до структур групи на суму понад 9 млрд рублів.

По першому з розглянутих сьогодні позовів компанія повинна повернути кредитору 1,64 млрд рублів (в тому числі 1,3 млрд рублів - основний борг) солідарно з ТОВ «Будівельна компанія« Бородіно-Строй », ТОВ« Інформаційно-консалтингова група «Інфінтраст» і ЗАТ «Мона».

Суд також вирішив звернути стягнення на заставлене майно компанії - 100-процентну частку в статутному капіталі ТОВ «Інформаційно-консалтингова група« Інфінтраст »- призначивши початкову ціну в 720 млн рублів.

За другим позовом має бути стягнуто 571,3 млн руб (в тому числі 450 млн рублів - основний борг). Солідарну відповідальність за виконання рішення суду несуть ТОВ «Будівельна компанія« Бородіно-Строй »і ЗАТ« Мона ». Таким чином, за рішенням Арбітражного суду від 23 листопада компанія повинна повернути банку-кредитору більш 2,2 млрд рублів.

Бородінська панорама

Нагадаємо, 27 липня Арбітражний суд Москви задовольнив позов до ТОВ «Будівельна компанія« Бородіно-Строй », ЗАТ« Мона »і ТОВ« Інформаційно-консалтингова група «Інфінтраст» про стягнення солідарно 1,188 мільярда рублів заборгованості по кредиту, в тому числі 950 млн основного боргу. Тоді суд також звернув стягнення на що знаходиться в заставі компанію «Інфінтраст», яка належить «Бородіно-Строй», але влітку початкова вартість 100-відсоткової частки була вище - 728 млн рублів.
А 14 вересня суд задовольнив позов Связь-банку до ТОВ «Бородіно-Фінанс», ТОВ «Торговий Дім« Бородіно », ТОВ« Будівельна компанія «Бородіно-Строй» і ЗАТ «Бородіно» про стягнення 531, 616 млн рублів. У понеділок, 1 листопада, Арбітражний суд Москви задовольнив позов кредитора до ТОВ «Будівельна компанія« Бородіно-Строй »(входить до ГК« Бородіно ») і ЗАТ« Мона »про стягнення 1,875 млрд рублів заборгованості за кредитним договором. До речі, в той же день Центробанк відкликав ліцензію у «Петрофф-банку», що входить до складу ДК «Бородіно», з формулюванням «невиконання федеральних законів і нормативних актів».

По-родинному

ГК «Бородіно» так багато заборгувала Связь-банку не випадково. Справа в тому, що з літа 2006 ЦК була акціонером кредитної організації, власникам «Бородіно» належало 40% акцій банку. У 2008 році, незабаром після того, як прийшла з Ощадбанку Алла Альошкіна очолила Связь-банк, їх пакет перерозподілено між іншими акціонерами банку.

Однак це не допомогло Связь-банку вистояти в кризу: за 5 тисяч рублів близько 90% його акцій було куплено Зовнішекономбанком. В даний час ЗЕБу належить 99,47% акцій Зв'язок-банка (за решту акцій ЗЕБу довелося доплатити всього 441 рубль). За наполяганням нового власника Связь-банк влітку 2009 року почав активні процедури судових стягнень простроченої заборгованості (19 млрд рублів), а загальна сума позичкової задложенності перевищувала 90 млрд рублів. Так, за один день в липні він подав 20 позовів в Арбітражний суд Москви на загальну суму 22 млрд рублів. Як бачимо, значну частину цієї суми банку заборгували структури ГК «Бородіно».

Група «Бородіно» була створена підприємцями Тиграном
Нерсісяном і Віктором Лапкина в 1993 році як виробник напоїв. Зараз займається девелопментом (бізнес-центри «Бородіно-Плаза» та ін.), Машинобудуванням (Свалявський машинобудівний завод, Конаковский завод механізованого інструменту та ін.), Виробництвом продуктів (кондитерська фабрика «Слов'янка», завод «Спасо-Бородінський води» та ін .). У ГК входить страхова компанія «Елкос». До 2010 року володіла власною торговою мережею «Продукторія», заснованої в 2006 році. На початок минулого року мережа налічувала 34 магазина формату крокової доступності в Москві і Московській області. Мережею управляло підрозділ групи «Бородіно-Агро». У січні 2009 року було заявлено про намір вивести мережу «Продукторія» в окремий бізнес, але через погіршення фінансового становища ДК була змушена закрити мережу. До листопада, як уже згадував BFM.ru, до складу холдингу входив і «Петрофф-банк».

Експерти відзначають, що ГК «Бородіно» почасти сама винна в своїх проблемах, оскільки «стратегія диверсифікації не витримує ніякої критики - виробник розпорошив свої ресурси, не сконцентрувався навколо конкретного продукту або клієнта». Учасники ринку прогнозують, що «Бородіно» найближчим часом перейде під контроль «Связь-банку», який її перепродасть.

Аналітик УК "Фінам Менеджмент» Максим Клягин розповів BFM.ru: «Робити прогнози про подальший розвиток подій зараз досить складно, оскільки можливі різні сценарії. Або емітент домовиться з контрагентом, знайде компромісну схему рефінансування боргу - і тоді компанія продовжить існувати. Або може бути продана частина активів: у «Бородіно» дуже диверсифікований бізнес, і окремі підрозділи можуть зацікавити потенційних інвесторів. Або кредитор і боржник не зуміють знайти компроміс, і тоді кредитор зверне стягнення на заставлене майно «Бородіно», але банку це навряд чи потрібно ».

Він теж не виключає варіант подальшого перепродажу Связь-банком активів ГК «Бородіно». «Банку важливо як мінімум зберегти свої інвестиції в компанію, як максимум - отримати профіт», - вважає він. Отримати коментарі в ГК «Бородіно» не вдалося, а офіційний сайт компанії вже не працює.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online