Як очистити водонагрівач від накипу: порядок роботи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-якому водонагрівача потрібна чистка та захист від накипу, інакше він буде використовувати для нагріву набагато більше електроенергії, а сама вода буде при цьому перегріватися. Будь-якому водонагрівача потрібна чистка та захист від накипу, інакше він буде використовувати для нагріву набагато більше електроенергії, а сама вода буде при цьому перегріватися

У багатьох будинках вже користуються бойлером. Він легкий в зверненні, зручний і практичний. Однак існує і мінус в тому, що на тене осідає накип і необхідно вчасно її очистити.

Для того щоб очистити бойлер води від накипу, можна викликати кваліфікованих фахівців, а можна спробувати почистити водонагрівач в домашніх умовах.

Чистка бойлера від накипу: що потрібно знати

Чистка бойлера від накипу: що потрібно знати

Водонагрівач відкритого типу призначений для подачі гарячої води тільки на 1 точку забору.

Водонагрівач відкритого типу створений для того, щоб забезпечувати гарячою водою 1 точку забору. Тут досить-таки складна система нагріву і подальшої подачі води. Передача води в такому водонагрівачі здійснюється за допомогою спеціального водозабірного змішувача.

Чому ж так важливо вчасно чистити систему від накипу? Щоб ви в повній мірі розуміли, до чого в кінцевому підсумку може призвести недбалість, якщо ви пару раз забудете прочистити водонагрівач від накипу, потрібно розглянути можливі наслідки.

Крім погану розчинність будь-яких миючих засобів в жорсткій воді, вона має ще один великий недолік - утворення накипу. А накип, в свою чергу, характеризується дуже поганою теплопровідністю або ж не проводить тепло зовсім.

Спочатку електричний нагрівальний елемент бойлера (ТЕН) покриється тонким шаром вапняного нальоту. Він все ще здатний пропускати тепло, хоча це відбувається вже набагато повільніше, ніж якби ТЕН бойлера був би чистий.

Одним з перших ознак утворення накипу у водонагрівачі є різке підвищення витрат електрики.

Якщо Ви вчасно не очистите тен від накипу, бойлер зламається.

Якщо після збільшення витрати електрики ви проігнорували необхідність прочистити водонагрівач від накипу, то вона досить швидко перейде в наступну стадію, і це буде вже дуже щільна кірочка на нагрівальному елементі бойлера, у вигляді товстого шару накипу. Почистити водонагрівач від такої накипу вже не так просто. Але найголовніше, що він закриває ТЕН дуже щільно, немов пробка в пляшці. Накип не дає віддавати тепло воді, ТЕН починає перегріватися, адже тепло з нього, власне, нікуди не йде, а температура нагріву продовжує збільшуватися.

В результаті спрацьовує захисне реле і відбувається мимовільне відключення бойлера . Для вирішення проблеми потрібно видалити накип. І чим частіше (вірніше, у міру необхідності) ви будете чистити водонагрівач, тим легше її буде видалити.

ТЕН бойлера: навіщо його чистити?

Не забувайте час від часу перевіряти тен на наявність накипу.

Накип, як відомо, є одним з найлютіших «Ворогів» накопичувальних водонагрівачів та інших пристроїв для нагрівання води. Як вже було сказано, через низьку теплопровідність вапняного шару збільшується споживання електричної енергії на нагрів води і, відповідно, час нагрівання.

Навіть шар накипу товщиною в 3 мм призводить до втрат близько 5-10% тепла. А в цілому ККД обладнання знижується майже на 25%. Крім цього, в результаті появи такого шару на нагрівальному елементі він дуже швидко приходить в повну непридатність.

Саме тому для економії коштів і продовження терміну служби нагрівального елементу необхідно регулярно проводити чистку ТЕНу від накипу. Однак самі стінки бака можна і не очищати від вапняних відкладень. Вся справа в тому, що в деяких випадках цей наліт грає, скоріше, позитивну, ніж негативну роль. По-перше, він забезпечує захист внутрішньої поверхні бака від агресивного впливу води і, як результат, руйнівного впливу іржі. По-друге, вапняний наліт виконує функції додаткового захисного шару від теплових втрат.

Частка в домашніх умовах: доступні способи

ТЕН можна очистити двома способами.

Якщо Ви тільки дістали тен, то його можна очистити від накипу підручними засобами: щіткою, ножем і т.д.

Перший з них - механічний. Його необхідно проводити відразу після того, як ви дістали нагрівальний елемент з бака, поки він ще не висох. Вологий вапняний наліт видалити набагато легше, ніж вже в затверділому вигляді. Для цього можна використовувати металеву щітку, дерев'яну лопатку або навіть звичайний кухонний ніж. Працювати потрібно акуратно, щоб не пошкодити нагрівальний елемент гострим предметом. На завершення роботи можна буде відполірувати ТЕН за допомогою наждачного шкурки на матер'яної основі. Чим чистіше буде нагрівальний елемент, тим меншими будуть втрати тепла і, отже, меншим буде витрата електроенергії.

Другий метод - хімічний. В магазинах представлена ​​величезна кількість різноманітних засобів, які допоможуть швидко видалити накип. Для чищення водонагрівача накопичувального типу можна використовувати навіть засоби для чищення електронних кухонних чайників, тому що працюють вони за одним принципом.

Щоб почистити бойлер за допомогою хімічних засобів, вам знадобиться емальоване відро або якась інша підходяща посуд, глибина якої перевищують довжину ТЕНу. Спеціальні засоби можна замінити, наприклад, оцтовою кислотою. Додайте склянку оцтової есенції в відро води, після чого занурте в нього нагрівальний елемент. Щоб підвищити ефективність очищення можете поставити відро на вогонь.

Деякі домашні майстри використовують для чищення водонагрівачів навіть газовані напої від відомих світових виробників. У будь-якому випадку необхідно пам'ятати, що вкрай небажано, щоб будь-які хімічні препарати потрапляли на гумки ущільнювачів, тому що це в підсумку може призвести до втрати їх еластичності і появі протікання.

Чистка бойлера від накипу: порядок роботи

Щоб почистити водонагрівач, вам знадобляться наступні інструменти:

  • шуруповерт або викрутка;
  • гайковий ключ;
  • засоби для очищення накипу;
  • захист для рук, очей та органів дихання (рукавички, окуляри, респіратор).

Перед тим, як діставати тен для чищення, обов'язково злийте воду з бойлера.

Очищаючи водонагрівач, пам'ятайте про запобіжні заходи. Перш за все потрібно відключити бойлер від електричної мережі. Перекрийте подачу холодної води в прилад, після чого зніміть кришку бойлера. Від'єднайте дроти і зніміть термореле. Відкрийте кран гарячої води, почекайте, поки зіллється вода. Якщо на запобіжному крані відсутня ручка для зливу, необхідно демонтувати його цілком. У підсумку обидва крана повинні бути відкритими. Завдяки крану гарячої води в ємності не буде утворюватися вакуум, а по трубі холодної води буде стікати рідина.

Відкрутіть гайки, за допомогою яких утримується планка фланця. Штовхніть фланець наверх, після чого просуньте всередину руку, переверніть фланець і дістаньте крізь отвір.

Обережно очистіть ТЕН бойлера від накипу вручну або за допомогою спеціальних засобів для чищення. Додатково видаліть бруд і накип з внутрішньої поверхні бака.

Вивчіть стан магнієвого анода (це стрижень в центрі бойлера). Якщо анод зруйнувався, його потрібно замінити новим, щоб запобігти корозії металу. Це особливо важливо, в разі якщо бойлер почав протікати. В даному випадку, швидше за все, анод знаходиться в критичному стані.

Зберіть бойлер в зворотній послідовності. Враховуйте, що фланець приладу несиметричний, тому необхідно запам'ятати його початкову спрямованість. Після установки потрібно перевірити нагрівач на герметичність.

Ці прості рекомендації допоможуть вам правильно і ефективно проводити профілактичну чистку водонагрівачів в домашніх умовах. В цьому немає нічого складного, і ви зможете добре заощадити на виклик майстра.

Чому ж так важливо вчасно чистити систему від накипу?
ТЕН бойлера: навіщо його чистити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online