ЕНВД (вмененка) для ВП в 2020 році: види діяльності, приклади розрахунку податків

  1. Що таке поставлений податок для ІП
  2. ЕНВД 2020: свіжі зміни і новини
  3. Перехід на ЕНВД - кому доступний
  4. Кому підійде ЕНВД: види діяльності
  5. Як ІП перейти на ЕНВД в 2020 році
  6. Які податки платити ІП на вмененке в 2020 році
  7. Як розраховується ЕНВД для ІП
  8. Коди видів діяльності і сума базової прибутковості
  9. Приклади розрахунку ЕНВД
  10. Приклад 2, вантажоперевезення
  11. ЕНВД - терміни сплати
  12. Як зменшити ЕНВД
  13. Документація для платника податків на ЕНВД
  14. Як ІП зняти фірму з обліку на ЕНВД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2018 повинен був стати роком скасування ЕНВД. Проте 2 червня 2016 вийшов законопроект, згідно з яким дія поставлений дохід продовжено до кінця 2021. Правда з рядом змін, які торкнулися і порядку розрахунків. Ознайомимося з нововведеннями по вмененке, а заодно розглянемо розрахунок поставлений податку по ЕНВД в 2020 році для ВП без найманих працівників.

дія поставлений дохід продовжено до кінця 2021

Що таке поставлений податок для ІП

Це особливий режим оподаткування, регульований главою 26.3 НКРФ. Він заснований на передбачуваній (накинутого) прибутку і доступний для ІП і юр. організацій з певним типом діяльності. Розглянемо, що таке ЕНВД (вмененка) для ВП простими словами.

Основний критерій, який визначає можливість переходу на вмененку - тип діяльності. Завдяки такій особливості вмененку, як і ПСН, можна поєднувати з іншими режимами. Наприклад, ССО або ОСН. Однак займатися одним видом діяльності відразу на декількох податкових режимах можуть бути недоступними.

При розрахунку податку за основу береться передбачуваний прибуток, розмір якої встановлює держава. Тобто фактичний дохід ні на що не впливає. Навіть якщо бізнес буде збитковим або навпаки більш прибутковим, сума податку залишиться колишньою.

Це дає можливість заощадити на податках і вкласти всю прибуток в розвиток бізнесу. І заодно спрощує ведення обліку, оскільки в кінці звітного кварталу не потрібно надавати до інспекції декларацію про доходи. А бухгалтерський облік вести можна, але тільки за бажанням.

ЕНВД 2020: свіжі зміни і новини

Найголовніша свіжа новина, порадувала багатьох ІП - єдиний податок за поставлений дохід продовжить діяти до 2021 року. Його не скасували і навіть навпаки допрацювали і поліпшили.

Зміни і свіжі новини 2020 роки для ІП на ЕНВД, що займаються роздрібною торгівлею, готельним бізнесом або іншим видом діяльності:

  • Суб'єкти оподаткування, що не привертають до бізнесу найманих працівників, можуть віднімати з поставлений податку суму сплачених на своє ім'я страхових внесків. Раніше подібним правом володіли лише ІП з працівниками, віднімати вони могли суму внесків, сплачену за співробітників.
  • Вищевказане нововведення спричинило за собою друге - зміна форми декларації.
  • Коефіцієнт К1 залишився колишнім. Таким, як в 2016.
  • Ще одне питання, яке хвилює підприємців, чи може ІП на ЕНВД працювати по безналу з юр. особами в 2020 році. Як зазначено в статті НК під номером 346.27 платник податків має право працювати з будь-якими клієнтами - і фіз., І юр. особами. За готівковим розрахунком або безготівково. Цей пункт змін не зазнав.

Перехід на ЕНВД - кому доступний

Бізнес суб'єктів оподаткування, які бажають перейти на вмененку, повинен відповідати ряду вимог:

  • Штат підприємства не досягає 100 чоловік;
  • Відповідний вид діяльності;
  • Частка участі в бізнесі сторонніх підприємств не може заходити за 25%, крім організацій, капітал яких входять вклади ГОІ - громадських організацій інвалідів;
  • Діяльність не базується на довіреності про використання майна;
  • Послуга не є здачею в оренду газо- і автозаправних станцій, місць на заправці;
  • Підприємець не купував патент і не вдавався до режиму ЕСХН.

Штат підприємства не досягає 100 чоловік;   Відповідний вид діяльності;   Частка участі в бізнесі сторонніх підприємств не може заходити за 25%, крім організацій, капітал яких входять вклади ГОІ - громадських організацій інвалідів;   Діяльність не базується на довіреності про використання майна;   Послуга не є здачею в оренду газо- і автозаправних станцій, місць на заправці;   Підприємець не купував патент і не вдавався до режиму ЕСХН

Кому підійде ЕНВД: види діяльності

Список типів діяльності, які дають ІП право перейти на вмененку, складають муніципальні освіти. Вони ж правлять його. Подивитися список можна в нормативному акті податкових управлінь або на сайті ФНС .

Таблиця видів діяльності для ІП на поставлений податок у 2020 році:

Оподатковувана ЕНВД діяльність Винятки Роздрібна торгівля через нестаціонарні об'єкти і стаціонарні з площею торгового зони менше 150 кв. м. Торгівля при сільгоспвиробництві Послуги громадського харчування, що надаються через зал з площею до 150 кв. м. або зовсім без залу Громадське харчування при медичних / соціальних установах Побутові та ветеринарні послуги Організації не повинні здавати в оренду земельні наділи під відкриття торгових точок і торгові ділянки на заправці Ремонт, техобслуговування, мийка авто і мототранспорту Великі платники податків Рекламні послуги - розміщення / поширення реклами чисельність працівників в минулому році перевищила 100 осіб Оренда торгових місць / ділянок землі під торгівлю Бізнес належить двом підприємствам, і частка другого перевищує 25% Готельний бі ніс, площа спальних місць до 500 кв. м. Діяльність здійснюється з довірчого договору на користування майном або простого товариства, тобто спільної діяльності з перевезення вантажу / пасажирів з використанням авто- та мототранспорту, загальна кількість якого менше 20 шт. Тип діяльності потрапляє під торговий збір

Як ІП перейти на ЕНВД в 2020 році

Щоб вести діяльність за поставлений податку, потрібно подати в ИФНС заповнену заяву встановленого зразка - ЕНВД-2 в двох примірниках. Виконати це необхідно не пізніше, ніж через 5 діб з моменту відкриття бізнесу.

Подавати клопотання потрібно до податкової інспекції за місцем діяльності, але є і виключення. Деякі види послуг вимагає подачі заяви в НІ за місцем проживання. До них відносяться:

  • Роздрібна торгівля з доставкою, розносної або развозной;
  • Розміщення реклами на особистому і громадському транспорті;
  • Перевезення вантажу, пасажирів.

Місцезнаходження ИФНС не має значення, коли діяльність ведеться відразу в декількох регіонах. Звертатися в кілька різних інспекцій немає потреби, достатньо однієї.

Які податки платити ІП на вмененке в 2020 році

Вмененная система оподаткування для ІП, як і раніше, передбачає сплату єдиного податку - єдиного.

Податки, які не потрібно виплачувати на ЕНВД:

  • ПДВ, виключення - експорт;
  • ПДФО, юр. особи оплачують;
  • Податок на майно, якщо податкова база об'єктів не розглядається як кадастрова вартість.

Розглянемо, які податки потрібно платити в 2020 році ІП на ЕНВД з працівниками:

  • ПДФО, яке відраховується із заробітної плати самих співробітників;
  • Страхові внески.

ПДФО, яке відраховується із заробітної плати самих співробітників;   Страхові внески

Як розраховується ЕНВД для ІП

ЕНВД - це твір наступних показників:

  • Базова прибутковість (БД) - фіксована величина, встановлена державою і різна для кожного типу діяльності. Регіон проживання не впливає на показник.
  • Фізичний показник (ФП) - величина, різна для кожного випадку. Залежно від діяльності в якості показника враховується кількість працівників, авто- або мототранспортних засобів, квадратних метрів.
  • К1 - коефіцієнт, встановлений Міністерством економіки. У 2020 році К1 дорівнює 1, 798.
  • К2 - величина, встановлена місцевими муніципальними установами. Це коригуючий коефіцієнт.
  • Ставка - незмінна величина. Ставка податку за ЕНВД в 2020 році для ІП дорівнює 15%.

Так розраховується податок за місяць. Щоб дізнатися суму за квартал, потрібно помножити отримане твір на 3. Підсумкова формула для підрахунку ЕНВД прийме наступний вигляд:

ЕНВД за один квартал = 3 х (БД х ФП х К1 х К2 х 15%).

Не забувайте: при множенні на 15% потрібно множити на 0,15. Коефіцієнти ЕНВД в 2020 році для ІП можна дізнатися в податковій інспекції та на сайті ФНС. Для останнього варіанту потрібно ввести свій регіон на сайті і почекати. Якщо опуститися вниз сторінки, можна побачити список К2, з якого слід вибрати відповідний за вказаною поруч виду діяльності.

Коди видів діяльності і сума базової прибутковості

Базову прибутковість і коди видів діяльності, що підпадають під ЕНВД в 2020 році для ІП, можна подивитися в НКРФ або в таблиці нижче:

Повний список кодів для всіх оподатковуваних видів діяльності представлений в НКРФ і регламентується статтею номер 346.29.

Приклади розрахунку ЕНВД

Приклад 1, роздрібна торгівля

Розглянемо, як розрахувати поставлений податок для ІП на ЕНВД без працівників у 2020 році, що займаються роздрібною торгівлею.

Умова для розрахунку: суб'єкт оподаткування відкрив магазин в місті А, торгує жіночим взуттям в роздріб, площа відділу - 25 кв. м.

За умовами платник податків займається стаціонарної роздрібною торгівлею. Обслуговування споживачів здійснюється через торговий зал. Знаючи цю інформацію, знаходимо БД - 1800 руб. ФП (фізичний показник) - це площа орендованого ІП приміщення, яка дорівнює 25 м. Кв.

К1 - незмінна величина, рівна 1,798. К2 в місті А для торгових об'єктів з площею до 30 кв. м. становить 1.

Всі невідомі величини знайдені, залишилося підставити їх в формулу:

ЕНВД = (1800 х 25 х 1,798 х 1 х 0,15) х 3 = 36 409 руб. 50 коп.

Завдяки таким простим маніпуляціям можна розрахувати єдиний податок на поставлений дохід у 2020 році для ІП, що займаються роздрібною торгівлею.

Приклад 2, вантажоперевезення

Розглянемо приклад того, як розрахувати єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД) в 2020 році для ІП, що займаються вантажоперевезеннями.

В регіоні під назвою B функціонує агентство з перевезення пасажирів, іншими словами служба таксі. Агентство виконує свою роботу за допомогою двох автомобілів - «Форд» і «Опель». Розрахуємо ЕНВД.

Ставка - 15%. БД для вантажоперевезень - 6000 руб., В якості ФП будемо розглядати число автомобілів - 2. К1, як і завжди, дорівнює 1,798. К2 для перевезень в регіоні B складає 1.

ЕНВД = (6000 х 2 х 1,798 х 1 х 0,15) х 3 = 3 236 руб. 30 коп.

ЕНВД - терміни сплати

За податковий період по вмененке прийнятий квартал. А крайні терміни орієнтовані на 25 число і на перший місяць всіх кварталів. Тобто за рік виплати податку здійснюються 4 рази і все 25 числа - в квітні, липні, жовтні і січні.

Коли крайній термін співпаде з вихідним днем, IP зможе сплатити податок в найближчий будній день. Наприклад, якщо 25 квітня потрапить на суботу, крайній термін зрушиться до 27 квітня - понеділка.

Оскільки в 2020 останні дні оплати потрапляють на будні, крайні терміни будуть стандартними.

Як зменшити ЕНВД

У розрахунку ЕНВД фігурує цілий ряд показників, тому зменшивши їх значення, можна скоротити і суму податку У розрахунку ЕНВД фігурує цілий ряд показників, тому зменшивши їх значення, можна скоротити і суму податку. Зменшення коефіцієнтів можна відразу відкинути, їх встановлюють держава і регіональні влади. А ось над іншими величинами можна попрацювати.

І так, скоротити розмір ЕНВД в 2020 році для ІП можна декількома способами:

  1. Якщо на підприємстві трудяться працівники, то зменшення їх кількості спричинить і зменшення податку. Не обов'язково скорочувати штат, можна просто переоформити його частина на інший вид діяльності.
  2. Якщо в ролі ФП виступає розмір приміщення, можна зменшити і його. Митом обкладається лише торгова площа, так що продавати половину будівлі не доведеться. Досить зайняти деякий відсоток торгового залу під підсобні приміщення, і це дасть непоганий результат.
  3. Сума ЕНВД в 2020 році для ВП різко знизиться, якщо грамотно поєднати ЕНВД з ССО (спрощеною).
  4. К2 можна знизити, якщо надати в інспекцію документ про те, що в будь-якої проміжок часу підприємство не функціонувало.

Документація для платника податків на ЕНВД

Ведення бухгалтерського обліку ІП на ЕНВД не є обов'язковим, як і звітність. Однак існують інші документи, ведення яких є обов'язковим для підприємців, які вдалися до вмененке.

Це необхідно для виконання умов оподаткування за типом діяльності. Наприклад, платник податків може найняти додаткових співробітників і перевищити допустиму норму в 100 чоловік.

Види документів, які повинен вести ІП:

  1. Облік фізичних показників;
  2. Податкова декларація;
  3. Звітність за працівників;
  4. Додаткова звітність;
  5. Касова дисципліна.

У 2018 році ІП, що здійснюють розрахунок з клієнтами як готівковими коштами, так і електронною валютою, зобов'язані перейти на онлайн-каси.

Як ІП зняти фірму з обліку на ЕНВД

Про зняття бізнесу з обліку потрібно попереджати протягом 5 діб з моменту закриття підприємства. Для цього подають клопотання в ту податкову інспекцію, в якій оформлялася вмененка. Заповнюється заява формату ЕНВД-4

Змінити режим оподаткування всередині податкового періоду не можна. Тільки спочатку нового року. Виняток становлять ситуації, коли ІП перестає підходити під умови ЕНВД.

Сам податковий режим планується виключити з системи оподаткування. 2021 рік, до якого вмененка буде діяти повністю, повинен стати роком, коли скасують ЕНВД для ІП і юр. осіб.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online