Соцвиплати: кому додадуть з 1 жовтня

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

29 вересня 2010, 8:05 Переглядів: 29 вересня 2010, 8:05 Переглядів:   Дочекалися

Дочекалися. Крім пенсій і мінімальних зарплат, підняли і оклади бюджетників - на 19-86 грн. Фото: А. Іскрицька.

У п'ятницю втретє за рік виросте розмір прожиткового мінімуму, розмір якого встановлений законом "Про держбюджет на 2010 рік". Слідом за ним підростають всі види соцвиплат. Але на багато не розраховуйте, так як мінімальна пенсія зросте лише на 14 грн., А зарплата - на 19.

, А зарплата - на 19

5 ПИТАНЬ ПРО ПЕНСІЇ

Про зміни в розмірі пенсійних виплат нам розповів директор департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці та соцполітики Микола Шамбір.

1. Скільки зараз складає мінімальна пенсія, і кому вона покладена?

З 1 жовтня мінімальна пенсія виростає з 709 до 723 грн. Ця виплата покладена тим, хто вийшов на пенсію за віком, а також у зв'язку з втратою годувальника на одного утриманця.

2. Яка мінімальна пенсія буде, якщо стаж перевищує норму?

Ще в 2005 році була встановлена ​​доплата за стаж - по 1% за кожен рік. Це 1% від фактичного розміру пенсії, яка вже була нарахована з урахуванням стажу та заробітку. Але ця сума не повинна перевищувати 1% від мінімальної пенсії (зараз це 7 грн. 9 коп., А з 1 жовтня буде 7 грн. 23 коп.).

3. Чи зміняться пенсії для працюючих пенсіонерів?

Ні. Ніяких змін в законодавстві не відбулося.

4. Як буде змінюватися розмір мінімальної пенсії до кінця року?

З 1 грудня мінімальна пенсія збільшиться до 734 грн. Подальші зміни будуть регламентуватися законом про держбюджет на 2011 рік, який поки разарабативается.

5. Чи будуть рости розміри надбавок до пенсій? Наприклад, учасникам бойових дій, інвалідам і т.д.

Так. Ці надбавки "прив'язані" до ПМ, вони становлять певний відсоток від нього. Зростає прожитковий мінімум - збільшуються і надбавки до пенсій (див. Таблицю).

Клацніть по зображенню для збільшення
Клацніть по зображенню для збільшення

Клацніть по зображенню для збільшення
Клацніть по зображенню для збільшення

ВИРОСТУТЬ ОКЛАДИ ВСІХ РОЗРЯДІВ

З 1-го жовтня зростуть не тільки пенсії, але і зарплати. Нагадаємо, що згідно із законом про держбюджет на цей рік з 1 жовтня мінімальна заробітна плата зросте до 907 грн. (Поки діє мінімум 888 грн.), А з 1 грудня - до 922 грн. Тобто місячна оплата не може встановлюватися нижче цього рівня. З цієї ж причини трохи підростуть оклади в штатних розписах бюджетників 1-7 розрядів - з 888 до 907 грн.

Але жовтневе підвищення торкнеться не тільки їх. Як розповів "Сегодня" директор департаменту з питань держрегулювання зарплат і умов праці Міністерства праці та соціальної політики Олександр Товстенко, 22 вересня 2010 року уряд прийняв постанову №836, якою збільшив з 1 жовтня розмір окладу працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до 586 грн. (На сьогодні він становить 567 грн.). Завдяки цьому зростанню на 19-86 грн. збільшилися оклади бюджетних працівників 8-25 розрядів, так як вони розраховуються як добуток окладу за 1-м розрядом на відповідний тарифний коефіцієнт.

Оклади до 7-го розряду це збільшення не торкнеться, тому що оклади по ним, розраховані через тарифний коефіцієнт, не перевищують розміру мінімальної зарплати, який і устаналівается для працівників цих розрядів. У нашій таблиці (дивіться нижче) уявлення "голі" оклади, без надбавок, які, за даними Мінпраці та соцполітики, залишилися без змін.

Клацніть по зображенню для збільшення
Клацніть по зображенню для збільшення

Клацніть по зображенню для збільшення

ЗАПИТУВАЛИ - ВІДПОВІДАЄМО

"Мені 50 років, інвалід з дитинства 3-ї групи. Пенсія оформлена з 17 років. Я зараз працюю. Коли мені було 30 років, померла мама. Підкажіть, чи маю я право на пенсію по втраті годувальника? Якщо мені покладена пенсія по втраті годувальника, то я повинен вибрати одну пенсію, або буду отримувати по інвалідності плюс по втраті годувальника? " - Пане Миколо, г. Киев.

Відповідає Микола Шамбір:

"Згідно ст. 36 Закону" Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування "ви, як дитина померлого годувальника, що став нвалідом до 18 років, маєте право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника. За Законом" Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування "інвалід з дитинства має право на пенсію по інвалідності або пенсію у зв'язку з втратою годувальника. у той же час Законом "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" передбачено, що якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються йому одночасно.

Тобто вам потрібно вибрати, яку з двох пенсій - по інвалідності або по втраті годувальника - ви хочете отримувати. Але пам'ятайте, що в разі, якщо ви вибираєте другий варіант, ви також зможете претендувати на призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам".

Дякуємо за допомогу експертів Міністерства праці та соціальної політики:

  • Надію Коренєву, в.о. директора департаменту державного соціального захисту населення;

  • Миколи Шамбіра, директора департаменту пенсійного забезпечення;

  • Олександра Товстенко, директора департаменту з питань держрегулювання зарплат і умов праці.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Соцвиплати: кому додадуть з 1 жовтня". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Одарюк Антон

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

1. Скільки зараз складає мінімальна пенсія, і кому вона покладена?
2. Яка мінімальна пенсія буде, якщо стаж перевищує норму?
3. Чи зміняться пенсії для працюючих пенсіонерів?
4. Як буде змінюватися розмір мінімальної пенсії до кінця року?
5. Чи будуть рости розміри надбавок до пенсій?
Підкажіть, чи маю я право на пенсію по втраті годувальника?
Якщо мені покладена пенсія по втраті годувальника, то я повинен вибрати одну пенсію, або буду отримувати по інвалідності плюс по втраті годувальника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online