Ординці, 17 - Національний дослідницький університет «Вища школа економіки»

  1. Фабрика золотих і срібних виробів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У 1950-ті роки в вентиляції одній з кімнат в цьому будинку знайшли золотий свічник - нагадування про те, що спочатку тут була ювелірна фабрика. У радянські роки в цьому будинку розташовувався шкіряно-взуттєвої технікум, гуртожиток і інститут підвищення кваліфікації інженерно-технічних працівників.

Фабрика золотих і срібних виробів

Червоноцегляні будинок на вулиці Мала Ординці є характерним прикладом еклектики кінця XIX століття. Побудований як фабричне будівлю для ювелірного виробництва, після 1917 року він мав зовсім іншу долю.

Появі цього ошатного будинку в Замоскворіччя місто зобов'язане двом людям - Немирова і Колодкиним. Обидва померли задовго до його будівництва, але без них не було б ні фабрики, ні чудової ювелірної фірми, яка внесла великий внесок у російське ювелірне мистецтво.

Микола Васильович Немирів був Вологжанина. Він приїхав в Москву в юності, вже навчившись майстерності срібного справи. Іван Іванович Колодкин, московський купець, мав невелику ювелірна справа і торгову лавку. Він взяв Немирова до себе прикажчиком. У Колодкиним не було своїх дітей, і молодий, слушну, чесний Микола Немирів, багато років пропрацював на фірмі, став спадкоємцем купця, отримавши до того ж подвійне прізвище. У 1868 році Московським магістратом було схвалено прохання Миколи Васильовича відтепер іменуватися Немировом-Колодкиним. З цього часу починається становлення і розвиток ювелірної фірми Торговий дім «Н.В. Немирів-Колодкин », яка стала популярною не тільки в Росії, але і в Європі. Її вироби знаходяться нині в багатьох музеях країни і в приватних колекціях.

Її вироби знаходяться нині в багатьох музеях країни і в приватних колекціях

Н.В. Немирів-Колодкин

Фото кінця XIX в.

Ще в 1850-х роках Микола Васильович одружився на купецької дочки Дарії Артемьевни, за якою отримав велике придане. Додавши до своїх заощаджень кошти дружини, він в 1872 році відкрив свою першу невелику фабрику. Немирів-Колодкин з дружиною жили у власному будинку на Б. Ординці, фабрика була неподалік. Для її управління потрібні були люди, і подружжя (у них теж не було дітей) вирішили запросити племінників Миколи Васильовича з Вологди. Це були Олександр і Микола Миколайович Дружинін, Іван Олександрович Лапін і Олексій Миколайович Давидов. Всі вони оселилися в будинку дядька і стали прикажчиками.

Високий художній і технічний рівень виробів, вироблених Немировом-Колодкиним, був помічений Московської палацової конторою. З 1876 року його стала регулярно робити на фірмі замовлення на срібний посуд для Московських імператорських палаців. Справи йшли успішно, і до 1880-х років торговий дім володів не тільки фабрикою, а й магазином на Ільїнці, кількома лавками в Москві і Нижньому Новгороді.

Микола Васильович не забував і про благодійність: жертвував на освітні установи, на богадільню для сліпих бідних жінок, яку заповідав влаштувати в своєму будинку після смерті. Богадільня імені Миколи Васильовича і Дар'ї Артемьевни Немирові-Колодкиним проіснувала на Б. Ординці до 1917 року.

Немирів-Колодкин помер в 1886 році, залишивши мільйонну фірму своїм племінникам, двом сім'ям - Давидовим і Дружиніна. У 1892 році вони заснували Фабрично-торговельне товариство наступників Н.В. Немирова-Колодкіна. Спадкоємці не тільки зберегли, а й збільшили масштаб підприємства.

Прейскурант Фабрично-торгового товариства наступників Н.В. Немирова-Колодкіна. 1905 р Угорі зображення фабрики - будинок 17 на М. Ординці

У рекламному проспекті Товариства наступників можна прочитати: «Збільшується надходження замовлень, особливо ж по виконанню різних предметів церковного начиння, змусило Товариство відкрити власну фабрику для виробництва золотих, срібних і ювелірних виробів і церковного начиння з різних металів. В даний час фабрика ця поміщається на Малій Ординці, у власному будинку Товариства ».

У 1891 році спадкоємці Немирова-Колодкіна купили у селянина Сергія Уварова володіння на М. Ординці, де зараз стоїть будинок № 17. Згідно обстеження території на 1887 рік у володінні було чотири одноповерхових дерев'яних будови. Два з них виходили торцем на вулицю, інші стояли в глибині двору. У архівного опису сказано: «Будівлі знаходяться в міцному стані, при справному змісті можуть простояти визначений статутом Товариства термін». Але простояли вони недовго: всі дерев'яні будинки були знесені, щоб на їх місці побудувати двоповерхову цегляну будівлю фабрики з виробництва золотих і срібних виробів і церковного начиння.

Архітектором був запрошений вже відбувся на той час Іван Іванович Мочалов. Майже всі його будівлі в Москві втрачені або перебудовані. Будівля фабрики на М. Ординці є одним з кращих по схоронності творінь Мочалова. Будівництво було завершено в 1895 році.

На даний момент будинок має П-подібну форму. На вулицю виходить одна з вертикальних поперечин літери «П». Але спочатку були побудовані тільки дві паралельні поперечини - вулична і в глибині двору. На початку XX століття вони були з'єднані ще одним об'ємом. Всередині будівлі при переході з одного корпусу в інший досі відчувається підвищення-зниження статі в тій частині, де стикуються більш ранні і більш пізні споруди.

Мочалов вибудував двоповерховий червоноцегляні будинок з пишним фасадом. В кінці століття естетика краснокирпичних будівель зайняла міцне місце в архітектурних смаках Росії. Підкреслену симетрію верхній частині будинку порушують проїзна арка воріт і поряд з нею - вхідний отвір (в даний час закладений). Вони сильно зрушені до правого краю.

Вони сильно зрушені до правого краю

Зразки виробів фірми Немирова-Колодкіна. З Прейскуранта церковного начиння і образів Фабрично-торгового товариства наступників Н.В. Немирова-Колодкіна в Москві

1905 р

Фасад рясно вкритий ошатними, ретельно виконаними з цегли елементами, що повторюють декоративні мотиви давньоруської архітектури. Це і сама проїзна арка, пропорціями і розташуванням порівнянна з арками російських храмів XIII-XVII століть, і пілястри зі складним малюнком. Він також складається з елементів декору, типових для давньоруських церков: чергуються шірінок, трикутників, сухариків, поребриків та ін. Мальовничість композиції фасаду досягається поєднанням складних карнизів, пасків, пілястр. До них архітектор додав кілька красиво оформлених аттіків і фронтонів (нині втрачені). Вікна другого поверху мають полуциркульное завершення, що укупі з цегляним декором робить будинок ошатним теремом. Перший поверх з прямокутними вікнами більш суворий, його фасад розчленований міжвіконних гладкими пілястрами.

Фасади, звернені до внутрішнього двору і провулки, лаконічніше і суворіше. Їх прикрасою служать лише напівциркульні вікна другого поверху. Стіни перших двох поверхів мають велику товщину. Над будівлею височіла труба - необхідна функціональна приналежність фабрики, де виконується лиття та інші операції, пов'язані з високою температурою.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online